Βιωματικό Street Art στην Ευρώπη

 

Κάντο όπως ο Banksy

taki-1-jumbo

Εάν η σκέψη να πραγματοποιήσετε ένα ταξίδι σε μια από τις τρεις πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης, δηλαδή το Παρίσι , το Λονδίνο  και το Βερολίνο,  τριβελίζει το μυαλό σας , ενώ συγχρόνως σας ελκύει η ιδέα τού να γνωρίσετε λίγο καλύτερα τους καλλιτέχνες του δρόμου, τότε υπάρχει μια εμπειρία που διαφέρει από ένα συνηθισμένο street art  τουρ.

Και στις τρεις αυτές πόλεις, υπάρχουν εταιρείες που συνδυάζουν τη γνωριμία σας με το street art , περιδιαβαίνοντας στις γειτονιές που μεγαλουργούν οι σημαντικότεροι καλλιτέχνες, με την ευκαιρία να βγάλετε τον μικρό γκραφιτά που κρύβετε μέσα σας, οπλίζοντας το χέρι σας με spray και με στένσιλ.

Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο  ο οδηγός σας θα σας οδηγήσει μέσα στα στενά της Ανατολικής πλευράς της πόλης, και θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε έργα των ROA, Shepard Fairey, Jimmy C, Stik  και του γνωστού-αγνώστου, και αγαπημένου όλων, του καυστικού Banksy. Μόλις ολοκληρωθεί η βόλτα, θα επιστρέψετε στο εργαστήριο και με την καθοδήγηση καλλιτεχνών, θα πάρετε τα spray σας και θα δημιουργήσετε το δικό σας έργο.

Οι επιλογές των τουρ είναι τεσσάρων και δυόμιση ωρών και το κόστος είναι £25 και £15 συν τους φόρους, δηλαδή όχι παραπάνω από το κόστος ενός γεύματος. Αυτό όμως που θα αποκομίσετε, είναι μια εναλλακτική  μορφή γνωριμίας με το Λονδίνο και τη χαρά της δημιουργίας.

Στην άλλη πλευρά της Μάγχης, οι παιχνιδιάρηδες Παριζιάνοι, θα σας δείξουν μια όψη της πόλης τους, τελείως πέρα από τα τετριμμένα. Το Παρίσι  έχει μεγάλη παράδοση στο street art,  και έτσι θα δείτε όμορφα έργα καλλιτεχνών, όπως του Invader, JR και πολλών άλλων.

Η μοναδική εταιρεία που διοργανώνει τέτοιες εξορμήσεις  απαρτίζεται αποκλειστικά από καλλιτέχνες. Η επιλογές που έχετε είναι δύο: τουρ στα στενά του Παρισιού διάρκειας δυόμιση ωρών ή σε συνδυασμό  με ένα δημιουργικό εργαστήριο διάρκειας άλλων δυόμιση ωρών, που πραγματοποιείται μόνο την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα. Το κόστος είναι 15 ευρώ (εάν η κράτηση γίνει online, 20 ευρώ εάν γίνει επιτόπου) και 35 ευρώ αντίστοιχα.

Τέλος, το Βερολίνο  είναι η πόλη που αυτή η μορφή τέχνης εξελίχθηκε με ραγδαίους ρυθμούς. Εδώ, υπάρχει μια πραγματικά ενδιαφέρουσα πρόταση, στην οποία θα θαυμάσετε καλλιτέχνες όπως Blu, Osgemeos, Syrus, Victor Ash, ROA, θα μάθετε αρκετά μυστικά αλλά και μελλοντικές τάσεις αυτής της μορφής τέχνης, και, αφού ολοκληρώσετε τη βόλτα σας στα στενάκια του πρώην Ανατολικού Βερολίνου, θα οδηγηθείτε στο χώρο ενός παλιού εργοστασίου μαργαρίνης και, κάτω από την καθοδήγηση των καλλιτεχνών, θα αφήσετε τη φαντασία σας να δουλέψει. Η διάρκεια αυτού του τουρ είναι σχεδόν πέντε ώρες, και το κόστος μόλις 20 ευρώ.

Μια σύντομη ιστορία

Όσοι από εσάς πειστήκατε, είστε τυχεροί. Αν θέλετε να μάθετε και λίγα πράγματα παραπάνω, πριν πιάσετε τα spray στα χέρια σας, αυτή είναι η μικρή περίληψη μιας περίπλοκης ιστορίας:

Οι πρώτες αναφορές  γκράφιτι χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πριν, στην εποχή των Σπηλαίων. Μεταγενέστερα, οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι έκαναν “ταγκ”, ποιήματα διαμαρτυρίας και τα ονόματά τους στους τοίχους των κτηρίων.

new_york_city.jpg

Στον σύγχρονο κόσμο, το γκράφιτι κάνει την εμφάνισή του στις αρχές του 1960  στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν ένας νέος Ελληνικής καταγωγής, ο Taki 183,  άρχισε να “ταγκάρει”, δηλαδή να γράφει το όνομά του στους τοίχους, για να τραβήξει την προσοχή μίας κοπέλας. Μέχρι τα τέλη της ίδιας δεκαετίας, η πρακτική αυτή φτάνει στη Νέα Υόρκη, με ομάδες νεαρών να γεμίζουν τα βαγόνια του μετρό με τα περίτεχνα γράμματά τους.

tags.jpg

Τα μέλη συμμοριών “ταγκάρουν” τους τοίχους για να οριοθετήσουν τις περιοχές τους, και αυτή η τροπή προσελκύει τα βλέμματα των τοπικών αρχών, οι οποίοι κηρύττουν πόλεμο στους νεαρούς “βανδάλους”, καθιστώντας το γκράφιτι παράνομη πρακτική. Ως αποτέλεσμα, οι εκπρόσωποι του είδους μετέφεραν τα έργα τους στις οροφές των κτηρίων, και κατ’επέκταση σε μεγαλύτερες επιφάνειες. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το “ταγκάρισμα” έχει μετεξελιχθεί σε εκφραστική μορφή τέχνης, και το γκράφιτι γίνεται πλέον street art. Το κίνημα του street art πήρε διαστάσεις χιονοστιβάδας, και εξαπλώθηκε στη δεύτερη Μέκκα της σύγχρονης τέχνης, το Λονδίνο. 

TSENG-KWONG-CHI-Basquiat-and-Warhol-Collaboration-standing-1985-30h-x-30w-in-Ed.-of-9-50h-x-50w-in-Ed.-of-5.jpg

Αυτή η μορφή έκφρασης σταδιακά βρήκε τον δρόμο της μέσα στον χώρο της τέχνης και άρχισε να εισχωρεί σε γκαλερί, εκθέσεις και μουσεία. Ονόματα, όπως ο ζωγράφος και προστατευόμενος του Andy Warhol,  ο Jean-Michel Basquiat ο οποίος ξεκίνησε ως street artist, o Γάλλος Blek Le Rat  και, μεταγενέστερα ο Banksy – πώληση έργου του έχει αγγίξει τις £100.000 – καθώς και πολλοί άλλοι, σήμερα πλέον θεωρούνται καταξιωμένα ονόματα στον χώρο της τέχνης.

Ελπίζω να σας έπεισα. Δοκιμάστε το!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s