Ισλανδία – Η Νότια ακτή

Η κορυφή του παγόβουνου

Stones.jpg

Η νότια ακτή της Ισλανδίας αποτελεί την περιοχή που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο όγκο τουριστών της χώρας.  Εάν θέλετε να απολαύσετε τις ομορφιές της, φροντίστε να προγραμματίσετε τη διαμονή σας κατά μήκος της διαδρομής. Υπάρχει πληθώρα καταλυμάτων για όλα τα βαλάντια. Από πολυτελείς αγροικίες, οργανωμένα κάμπινγκ, ως και χώροι για να κοιμηθείτε με sleeping bag. Στη διάρκεια δύο ημερών έχετε χρόνο να δείτε όλα  τα βασικά αξιοθέατα και να ζήσετε κάποιες από τις πλέον αξέχαστες δραστηριότητες που έχει να προσφέρει η χώρα. Αν σας το επιτρέπει όμως ο χρόνος, καθίστε παραπάνω, γιατί η περιοχή είναι πραγματικά ανεξάντλητη.

Seljalandsfoss

Ξεκινώντας την περιήγηση στην ακτή της νοτίου Ισλανδίας, ένα από τα πρώτα και πιο δημοφιλή αξιοθέατα που συναντά κανείς, είναι ο καταρράκτης Seljalandsfoss. Ορατός από τον Ring Road,  αποτελεί μια στάση που επιβάλλεται.  Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για έναν από τους πλέον επιβλητικούς καταρράκτες της χώρας. Το πλάτος του είναι αρκετά μικρό σε σύγκριση με άλλους, αλλά πρόκειται για έναν από τους υψηλότερους, αφού τα νερά του πέφτουν από ύψος 63 μέτρων. Αυτό που κάνει τον Seljalandsfoss να διαφέρει από άλλους και να αποτελεί πόλο έλξης είναι η δυνατότητα του επισκέπτη, μέσω ενός εύκολου μονοπατιού, να βρεθεί πίσω από την υδάτινη κουρτίνα, προκαλώντας τον θαυμασμό αλλά κυρίως τον ενθουσιασμό μεγάλων και μικρών.

Skógafoss

skogafos-1

Μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον Seljalandsfoss  υπάρχει ένα θέαμα που κόβει την ανάσα. Επίσης, ορατός από τον Ring Road,  ο μεγαλοπρεπής καταρράκτης Skógafoss, ύψους 60 μέτρων και πλάτους 25 μέτρων, είναι ένας από τους μεγαλύτερους και εντυπωσιακότερους καταρράκτες της Ισλανδίας. Για τους τυχερούς που θα φτάσουν την ώρα που λάμπει ο ήλιος , είναι πολύ πιθανό να δουν το ξακουστό διπλό ουράνιο τόξο, που κάνει το τοπίο να μοιάζει με εικόνα από παραμύθι. Η ομορφιά του είναι αξεπέραστη, και, όποιος αποφασίσει να ανέβει τα 527 σκαλιά που οδηγούν στην κορυφή του, θα μείνει άφωνος από την επιβλητικότητά του. Η ανάβαση είναι αναμφισβήτητα κουραστική, αλλά αξίζει τον κόπο.

Skógafoss όμως έχει και κάποια κρυμμένα μυστικά. Φτάνοντας στην κορυφή και ακολουθώντας το μονοπάτι, 20 και πλέον μικρότεροι καταρράκτες διαδέχονται ο ένας τον άλλο. Το τοπίο είναι τόσο δραματικό που ένας τοπικός θρύλος θέλει τον πρώτο Βίκινγκ που κατοίκισε στην περιοχή, τον Þrasi Þórólfsson, να έκρυψε ένα σεντούκι με θησαυρό πίσω από τα νερά του καταρράκτη και ότι ο άνθρωπος που θα τον βρει, θα βυθιστεί στα πλούτη. Βέβαια, κανένας δεν τόλμησε να επαληθεύσει αν ο θρύλος είναι αληθινός. Για τη μόνη ιστορία που είμαστε σίγουροι είναι ότι τα βράχια του Skogafoss, την εποχή των παγετώνων, ήταν η ακτή της Ισλανδίας.

Για την επίσκεψη στον Skógafoss απαραίτητα είναι τα αντιολισθητικά παπούτσια και ένα αδιάβροχο. Όμως, καλό θα είναι να υπάρχουν και εφεδρικά ρούχα στο αυτοκίνητο, δεδομένου ότι, ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια, θα βαδίζετε παράλληλα με τα νερά του καταρράκτη.

Dyrhólaey

arch

Κάνοντας μια μικρή παράκαμψη από τον Ring Road,  θα βρεθείτε σε μία ακτή που μπορεί να αναγνωρίσετε από φωτογραφίες. Πρόκειται για το νοτιότερο άκρο της χώρας. Εδώ τα βράχια που ανακόπτουν την ορμή του Ωκεανού έχουν ιδιαίτερους σχηματισμούς και αποτελούν καταφύγιο για πολλά είδη πτηνών. Το χαρακτηριστικό της όμως, και ο λόγος που την επιλέγουν πολλοί επισκέπτες, για να έρθουν, είναι η φυσική αψίδα που  σχηματίζουν τα βράχια,  δημιουργώντας ένα θαλάσσιο τούνελ.

Reynisfjara Beach

reynisfjara-beach-troll

Μια φορά και έναν καιρό,  ένα πλοίο περνούσε ανοιχτά της ακτής Reynisfjara. Δύο τρολ που κατοικούσαν στην ακτή, το πήρανε χαμπάρι, και πεινασμένα όπως ήταν, βγήκαν στη θάλασσα, αιχμαλώτισαν τους  ναυτικούς και καταπιάστηκαν να σέρνουν το πλοίο στην ακτή για να φάνε το φαΐ τους. Όμως, δεν ήταν εύκολη δουλειά και τους πήρε το ξημέρωμα χωρίς να το καταλάβουν. Έτσι, οι πρώτες αχτίδες του ήλιου,  όπως είθισται, μετέτρεψαν τα τρολ σε βράχους.

Όποιος βρεθεί στην παραλία του Reynisfjara είναι δύσκολο να συλλάβει το γεγονός ότι βρίσκεται σε μια τοποθεσία που ανήκει σε τούτο τον κόσμο. Τα βράχια που καταλήγουν στην ακτή με τα μαύρα ηφαιστειογενή βότσαλα αποτελούνται από αναρίθμητες πολυγωνικές βασαλτικές κολώνες που δίνουν την αίσθηση πυραμίδας.

reynisfjara-beach-1

Η θάλασσα είναι από τις αγριότερες στον κόσμο. Η νοητή ευθεία από το σημείο αυτό μέχρι και την Ανταρκτική, είναι τελείως ανεμπόδιστη από στεριά, κάνοντας τα κύματα πανίσχυρα και τελείως απρόβλεπτα. Μια σπηλιά με τους ίδιους σχηματισμούς προσφέρει καταφύγιο αλλά και το απόλυτο σκηνικό για όσους θέλουν να το απαθανατίσουν.

Η πρόσβαση στην ακτή Reynisfjara είναι εύκολη μέσω του Ring Road και ενός παρακλαδιού του, του 215. Θέλει όμως μεγάλη προσοχή. Στην ακτή έχουν σημειωθεί αρκετά θανατηφόρα ατυχήματα, κυρίως λόγω της αδιαφορίας που έχουν επιδείξει τουρίστες στις οδηγίες των τοπικών αρχών, σχετικά με τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή. Συμβουλευτείτε οπωσδήποτε τον σχετικό ιστότοπο, πριν καταλήξετε στην ακτή. Εφόσον κρίνεται ασφαλής η επίσκεψη, αλλά παρόλα αυτά έχει φουρτούνα, αποφύγετε τα πολύ κοντινά παιχνίδια με τα κύματα, γιατί η ορμή τους είναι ακανόνιστη, και είναι πολύ εύκολο να παρασύρουν.

waves

Vík

To Vik είναι ένας μικρός οικισμός στις παρυφές του παγετώνα Mýrdalsjökull,  που κάτω από τον πάγο του κρύβει το περίφημο ενεργό ηφαίστειο Katla.  Η ευρύτερη περιοχή είναι αναγνωρισμένη από την UNESCO ως παγκόσμιο γεωλογικό πάρκο.

vik-route-map.jpg

Αν και έχει μόλις 291 μόνιμους κατοίκους, είναι σημαντικός σταθμός, γιατί ο πλησιέστερος οικισμός βρίσκεται σε απόσταση 70 χιλιομέτρων. Αυτό το καθιστά κέντρο ανεφοδιασμού όχι μόνο για τους τουρίστες, αλλά και για τους ντόπιους που, ειδικά σε αντίξοες συνθήκες, η έννοια της απόστασης παίρνει άλλες διαστάσεις.

Ο ίδιος ο οικισμός βρίσκεται σε μία παράκτια ειδυλλιακή τοποθεσία και προσφέρει καταλύματα και καλό φαγητό για τους ταξιδιώτες.

Landmannalaugar

landmannalaugar-iceland--36893.jpg

Στο εσωτερικό της νοτίου Ισλανδίας και στην ευρύτερη περιοχή του περιβόητου ηφαιστείου Hekla,  βρίσκονται οι πολύχρωμες βουνοκορφές του Landmannalaugar. Η σύσταση της λάβας κατά τη διάρκεια της σταδιακής της ψύξης, συντέλεσε στη δημιουργία μιας συστάδας πολύχρωμων βουνοκορφών. Η περιοχή θεωρείται τόσο ιδιαίτερης άγριας ομορφιάς, που εκατοντάδες τουρίστες και ντόπιοι συρρέουν εδώ, αδιαφορώντας για τη δύσκολη διαδρομή. Πρόκειται για μια έντονα ενεργή γεωθερμική περιοχή που το τοπίο της απαρτίζεται από λάβα,  καταγάλανες λίμνες και φυσικές πηγές, στις οποίες το καυτό νερό συναντά το παγωμένο . Ο συνδυασμός όλων αυτών των στοιχείων δημιούργησε μια δημοφιλή φυσική πισίνα, που είναι σχεδόν πάντα γεμάτη κόσμο.

thermal pool.jpg

Η πρόσβαση στο Landmannalaugar είναι δύσκολη. Ο Ring Road,  φυσικά, δεν φτάνει εδώ, οπότε η πρόσβαση γίνεται μόνο με τζιπ. Υπάρχουν τρεις διαδρομές που ξεκινούν από τον Ring Road και καταλήγουν στο Landmannalaugar Η πιο εύκολη, ξεκινά από τον βορρά της χώρας, ενώ αυτή που θεωρείται η πιο δύσκολη είναι η χιλιομετρικά πλησιέστερη, και ξεκινά από το Vik.  Η τρίτη εναλλακτική περιλαμβάνει επίσης δύσκολους δρόμους και περνάει περιμετρικά από το ηφαίστειο Hekla. Για όσους δεν θέλουν να οδηγήσουν, υπάρχουν λεωφορεία που ξεκινούν από το Reykjavik και το Skaftafell σε καθημερινή βάση.

Jökulsárlón: Η λίμνη των παγόβουνων

ja-12

Η διαδρομή της ανακάλυψης της νοτίου Ισλανδίας έχει ένα χαρακτηριστικό. Τα σημεία που επισκέπτεται κανείς, διαδέχονται το ένα το άλλο, με το καθένα να είναι τελείως διαφορετικό και εντυπωσιακότερο από το προηγούμενο. Θα μπορούσε να παρομοιάσει κανείς τη διαδρομή με τμήμα μιας συμφωνίας που οδηγεί σε ένα κρεσέντο. Για πολλούς, αυτό το κρεσέντο μετουσιώνεται  στη λίμνη Jökulsárlón.

Η λίμνη δημιουργήθηκε έπειτα από τη σταδιακή υποχώρηση του παγετώνα Breiðamerkurjökull  που οι καταβολές του βρίσκονται  στην εποχή των παγετώνων .  Η λίμνη είναι νέα σε ηλικία, αφού η πρώτη αναφορά της ύπαρξής της χρονολογείται το 1948, όταν η υδάτινη απόσταση που δημιούργησε από τον παγετώνα ήταν μόλις 30 μέτρα. Σήμερα, η έκτασή της έχει φτάσει συνολικά τα 19 χιλιόμετρα, μέγεθος που θα συνεχίσει να αυξάνεται, όσο θα υπάρχει το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

ice2

 

Κομμάτια πάγου από τον παγετώνα αποκόπτονται, δημιουργώντας παγόβουνα που κατευθύνονται προς το στόμιο της λίμνης για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς τον Ατλαντικό. Με την αύξηση των υδάτων αυτά τα παγόβουνα παγιδεύονται μέσα στη λίμνη, και μόνο κάποια από αυτά θα καταλήξουν στη θάλασσα. Τα απομεινάρια αυτών που έλιωσαν στην πορεία, ξεβράζονται σε μια μαύρη ακτή, δημιουργώντας την αίσθηση ότι κάποιος εναπόθεσε εκεί εκατοντάδες τεράστια διαμάντια. Γι’ αυτό και η περιοχή είναι γνωστή ως Διαμαντένια Ακτή.

diamond

Το μήνυμα που στέλνει αυτή η λίμνη είναι δυσοίωνο.  Παρόλα αυτά, σίγουρα αποτελεί έναν από τους πιο εντυπωσιακούς προορισμούς παγκοσμίως. Η επίσκεψή της εν πλω δεν είναι απλώς προτεινόμενη, είναι υποχρεωτική. Τα γαλάζια παγόβουνα τα οποία αλλάζουν συνεχώς σχήμα καθώς λιώνουν και μετατοπίζονται, η θέα και η εγγύτητα στον παγετώνα που φτάνει το ύψος των 910 μέτρων, προκαλούν σοκ και δέος. Οι ονειρικές εικόνες που θα εντυπωθούν στο μυαλό είναι ευχή και κατάρα, γιατί δυστυχώς θα γίνουν μέτρο σύγκρισης που δύσκολα ξεπερνιέται.

ja-5

Υπάρχουν διάφορες εταιρείες που διοργανώνουν βόλτες με πλοιάρια. Αποφύγετε την εταιρεία που κάνει τη διαχείριση της λίμνης, γιατί, στοχεύοντας στους πελάτες της τελευταίας στιγμής, έχει πιο ακριβές χρεώσεις. Συνήθως, υπάρχουν εκπρόσωποι άλλων εταιρειών κοντά στον χώρο του πάρκινγκ, γι’ αυτό, εάν δεν έχετε κάνει κράτηση μέσω ίντερνετ, ρωτήστε τιμές, πριν καταλήξετε.

Glacier Lagoon & Ice Caves Tours

Τα σκάφη που μπορεί να επιλέξει κανείς, είναι δύο τύπων:

Τα υβριδικά , που έχουν μεγάλη χωρητικότητα και έχουν την αίσθηση ανοιχτού τουριστικού λεωφορείου, και τα ταχύπλοα Rib boats, που έχουν χωρητικότητα 12 ατόμων και η ταχύτητα και ευελιξία τους, επιτρέπει την προσέγγιση των παγόβουνων και του παγετώνα.

ja-2

Η πρώτη επιλογή έχει κάποια μειονεκτήματα, όπως το ότι μένουν σε κάποια απόσταση από τα παγόβουνα και κινούνται κυρίως στο κέντρο της λίμνης, λόγω του ότι είναι ογκώδη και δυσκίνητα.

Η δεύτερη είναι μακράν η ιδανικότερη επιλογή, εκτός βέβαια και εάν δεν αισθάνεστε ασφάλεια σε σκάφος μικρού μεγέθους. Οι χειριστές των σκαφών είναι έμπειροι και άρτια εκπαιδευμένοι, ώστε να μπορούν να κινηθούν με ασφάλεια, σε ένα τοπίο που πρακτικά είναι αφιλόξενο και επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Οι εταιρείες προμηθεύουν τους επιβάτες με προστατευτικές στολές για το κρύο, αλλά και το παγωμένο νερό. Αφού τακτοποιήσετε όλα αυτά τα πρακτικά θέματα στο μυαλό σας, αυτό που θα ακολουθήσει, θα το θυμάστε για πάντα.

ice

Στο τέλος της βόλτας σας, και ενώ προσπαθείτε να συνειδητοποιήσετε τι ήταν αυτό που μόλις είδατε, μπορείτε να προμηθευτείτε μια ζεστή σούπα ή ένα ζεστό ρόφημα στην καντίνα που υπάρχει δίπλα στη λίμνη και να νιώσετε το αίμα σας να κυλάει ξανά στις φλέβες σας κανονικά.

Σε αυτή την εξόρμηση τα ρούχα πρέπει να είναι ζεστά, σκούφοι και γάντια σε ετοιμότητα και τα παπούτσια αδιάβροχα.

Η εμπειρία αυτή πέρα από την πρωτόγνωρη αίσθηση και τις αξέχαστες εικόνες που θα προσφέρει, θα συμβάλει και σε μία σημαντική αλλαγή. Πλέον, όταν θα μιλάτε για το λιώσιμο των πάγων, η εικόνα του τι διακινδυνεύεται να χαθεί, θα πάρει σάρκα και οστά, και η οικολογική συνείδηση του καθενός δεν μπορεί να παραμείνει ίδια.

save the arctic.jpg

Ice Caves – Οι Κρυστάλλινες σπηλιές του Vatnajökull

ice cave.jpg

Το Ice Caving είναι μια δραστηριότητα που μπορείς να απολαύσεις σε λίγα σημεία του κόσμου . Στην Ισλανδία βρίσκεστε στην πηγή. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα τα νερά που ρέουν κάτω από τον όγκο των παγετώνων ψύχονται, και έτσι δημιουργούνται κοιλότητες που είναι προσβάσιμες με τα πόδια. Ένας παγετώνας έχει πολλούς κρυμμένους κινδύνους, τόσο όσο βρίσκεσαι στην επιφάνεια όσο και όταν βρίσκεσαι από κάτω. Έτσι, κάθε χρόνο, εκπαιδευμένοι οδηγοί  ανακαλύπτουν τις ασφαλέστερες κρυστάλλινες οδούς. Η πρόσβαση στον παγετώνα είναι η μόνη μορφή δραστηριότητας που απαγορεύεται να κάνει κανείς μόνος του, και έτσι πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω κάποιου τουρ.

Δυστυχώς, μόνο όσοι έχουν την τύχη να βρίσκονται στην Ισλανδία τον χειμώνα μπορούν να απολαύσουν παγωμένα γαλάζια τούνελ, μιας και η χρονική περίοδος που διεξάγεται αυτή η δραστηριότητα είναι μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου. Τον υπόλοιπο χρόνο, αφενός δεν είναι καθόλου ασφαλές να βρίσκεσαι κάτω από έναν τεράστιο μετατοπιζόμενο όγκο, αφετέρου αυτές οι δίοδοι γεμίζουν νερό.

Μια από τις πλέον δημοφιλείς διαδρομές στο νότο της Ισλανδίας είναι στο περίφημο παγετώνα Jokulsarlon,  αλλά αντίστοιχα τουρ οργανώνονται σε όλους τους παγετώνες. Πολλές εταιρείες παρέχουν αυτή την υπηρεσία, αλλά η κράτησή σας πρέπει να γίνει έγκαιρα. Η κάθε ομάδα που εισέρχεται στις σπηλιές είναι ολιγάριθμη, οπότε υπάρχει κίνδυνος να μη βρείτε θέση.

Όσοι τυχεροί τα έχουν καταφέρει, μιλάνε για ένα σκηνικό απέραντης ομορφιάς και μια αξεπέραστη εμπειρία. Το κόστος αυτών των τεσσάρων ωρών δεν είναι ευκαταφρόνητο, αλλά η εμπειρία είναι ανεκτίμητη.

Höfn

hofn.jpg

Στις παρυφές του επιβλητικού Vatnajökull, του μεγαλύτερου παγετώνα της Ευρώπης, η άφιξή σας στην πόλη του Höfn σηματοδοτεί και το τέλος της διαδρομής στη νότια ακτή της Ισλανδίας. Ο κόλπος ενός φιόρδ στον οποίο βρίσκεται αυτή η όμορφη κωμόπολη που οι πόροι της στηρίζονται στην αλιεία και τον τουρισμό, αποτελεί τον σταθμό για τους ταξιδιώτες, είτε πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ανατολική Ακτή είτε πριν επιστρέψουν στην πρωτεύουσα. Υπάρχουν αρκετά καταλύματα και στο Höfn αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Το λιμάνι αλιεύει το μεγαλύτερο ποσοστό αστακών αλλά και θαλασσινών, οπότε έχει πολλές και καλές επιλογές για φαγητό. Αν ψάχνετε για κάτι οικονομικό, το Hafnarbudin,  με θέα στο λιμάνι, είναι γνωστό στον κύκλο των ταξιδιωτών για την Ισλανδική βερσιόν των fish&chips “με γεύση θάλασσας”.

Εδώ, στο τέρμα της νότιας διαδρομής, πάρτε δυνάμεις, γιατί το ταξίδι συνεχίζεται.

Νότια ακτή – Τουριστικές πληροφορίες

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s