Ισλανδία – Ο Μεγαλειώδης Βορράς (Μέρος 1)

Αγγίζοντας τον Αρκτικό κύκλο

north.jpg

Ο Βορράς της Ισλανδίας αποτελεί σίγουρα το αντίπαλο δέος του νότου. Αυτή η περιοχή που αγγίζει τον Αρκτικό κύκλο, φημίζεται για τα φυσικά φαινόμενα και την πληθώρα των δραστηριοτήτων που προσφέρει, αποκομίζοντας επάξια τον τίτλο της “Παιδικής χαράς” της χώρας. Εδώ θα συναντήσετε τη διαδρομή που είναι γνωστή ως ο Diamond Circe, τον μεγαλύτερο καταρράκτη της Ευρώπης, σεληνιακά τοπία, ηφαίστεια, ανεμοδαρμένες ακτές, την παγκόσμια πρωτεύουσα παρατήρησης φαλαινών και τον ομορφότερο Ήλιο του Μεσονυκτίου που μπορεί  να θαυμάσει κανείς.

Η πρόσβαση στη Βόρεια Ισλανδία είναι εφικτή, είτε ως συνέχεια της διαδρομής από την ανατολική ακτή, για την οποία θα μιλήσουμε αναλυτικότερα, είτε απευθείας από το Reykjavik, οδικώς ή αεροπορικώς.

Όποιο τρόπο και να επιλέξετε για να τον επισκεφθείτε, προετοιμάστε τους εαυτούς σας για μεγάλες συγκινήσεις.

Diamond Circle

Ο “Αδαμάντινος Κύκλος”  είναι μια διαδρομή 260 χιλιομέτρων στη βορειοανατολική Ισλανδία με αναρίθμητες προτάσεις. Τα σημεία ενδιαφέροντος είναι τόσο πολλά, που είναι σχεδόν αδύνατον να τα ανακαλύψετε σε ένα μόνο ταξίδι. Το χαρακτηριστικό της διαδρομής είναι ότι κυριολεκτικά κάθε λίγα μέτρα υπάρχει και κάποιο γνωστό ή και όχι τόσο γνωστό διαμάντι. Για να απολαύσετε πλήρως αυτά που έχει να προσφέρει η περιοχή, θα χρειαστείτε τουλάχιστον τρεις ημέρες.

Dettifoss

dettifoss.jpg

Εάν υπάρχει ένα μέρος που μπορεί κάποιος να αντιληφθεί πόσο μικρός είναι απέναντι στη δύναμη της φύσης, αυτό είναι ο μεγαλύτερος καταρράκτης της Ευρώπης, ο Dettifoss. Τα λευκά παφλάζοντα νερά του παγετώνα Vatnajökull  χύνονται σε φαράγγι από ύψος 44 μέτρων και λέγεται ότι η ορμή του υδάτινου όγκου αγγίζει τα 500 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Αν αυτά τα νούμερα δεν σας λένε κάτι, τότε επίθετα, όπως τερατώδης, άγριος και τρομακτικός, που συχνά χρησιμοποιούνται για να τον περιγράψουν, είναι βέβαιο ότι θα σας προϊδεάσουν για το τι θα αντικρίσετε.

Από τον χώρο στάθμευσης θα ακολουθήσετε ένα μονοπάτι παράλληλα στο χείλος του φαραγγιού, για περίπου είκοσι λεπτά, ώσπου τελικά, θα καταλήξετε σε απόσταση αναπνοής από τον καταρράκτη. Η θέα του και η εγγύτητα την οποία θα έχετε, δεν μπορεί παρά να σας αφήσουν άναυδους, ενώ θα νιώσετε τη γη να δονείται κάτω από τα πόδια σας από την ορμή του.

Η πρόσβαση στον Dettifoss  είναι εφικτή από δύο κατευθύνσεις, όμως η πιο  εύκολη είναι η ανατολική, μέσω της οδού 862. Στο παρελθόν, η πρόσβαση ήταν εφικτή μόνο με τζίπ, όμως σήμερα μπορείτε να διανύσετε την διαδρομή και με συμβατικά, εφόσον πρώτα έχετε ενημερωθεί για τις οδικές συνθήκες από τον σχετικό ιστότοπο. Για την επίσκεψη σας στον Dettifoss, θα χρειαστείτε απαραιτήτως αδιάβροχο και αντιολισθητικά παπούτσια.

Ásbyrgi

asbyrgi.jpg

Το  Ásbyrgi είναι ένα γιγάντιο φαράγγι μήκους 3,5 χιλιομέτρων και πλάτους 1,1, σε σχήμα πετάλου. Η δημιουργία του χρονολογείται εκατοντάδες χρόνια πριν, όταν ο Sleipnir  το άλογο με τα οχτώ πόδια του θεού Odin, σε ένα από τα ταξίδια τους γύρω από τη γη, ακούμπησε ένα από τα πόδια του εδώ για να ξεκουραστεί. Έκτοτε, το Ásbyrgi  έγινε η πρωτεύουσα των “κρυμμένων ανθρώπων”, που ζουν έως και σήμερα στις ρωγμές των βράχων. Το γεγονός είναι ότι είναι πολύ ντροπαλοί, και έτσι  μάλλον δεν θα τους δείτε, αλλά χωρίς αμφιβολία θα θαυμάσετε τη μαγεία της πρωτεύουσας τους. Το Ásbyrgi βρίσκεται 31 χιλιόμετρα από τον Dettifoss, μέσω της οδού 864.

Το ενεργό ηφαίστειο Krafla

krafla

Χρειάστηκαν εννέα συναπτά έτη, δηλαδή από το 1975 έως το 1984, μέχρι το περιβόητο ηφαίστειο Krafla  να εκτονώσει τη μανία του. Οι συνεχείς εκρήξεις και τα ποτάμια λάβας, διαμόρφωσαν το εξωπραγματικό τοπίο που συναντά κανείς σήμερα, ενώ οι φωτιές της Krafla” έχουν μείνει στην ιστορία. Μόλις επτά χιλιόμετρα από τον Ring Road και 818 μέτρα από την επιφάνεια της γης, αυτό το ηφαίστειο σήμερα είναι επισκέψιμο, εφόσον οι τοπικές αρχές κρίνουν ότι είναι ασφαλές. Με το αυτοκίνητο, αφού περάσετε το εργοστάσιο γεωθερμικής ενέργειας, θα φτάσετε μπροστά στον Viti Maar,  έναν κρατήρα που δημιουργήθηκε το 1724, και που το όνομα του σημαίνει “Ο Κρατήρας της Κολάσεως”. Σήμερα, η ονομασία φαντάζει παράλογη, αφού στο εσωτερικό του έχει σχηματιστεί μία παραδεισένια λίμνη με γαλαζοπράσινα νερά.

viti

Κατά την άνοδο προς το Viti Maar,  αξίζει να κάνετε μια στάση στο πρώτο πάρκινγκ αυτοκινήτων που θα συναντήσετε. Σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων, θα βρεθείτε στο Leirhnjúkur, δηλαδή στην πεδιάδα που η λάβα ακόμα ατμίζει. Εδώ, η επιφάνεια του εδάφους είναι εξαιρετικά λεπτή και εύθραυστη, και η γη από μέσα βράζει. Η περιοχή είναι γεμάτη  με κοχλάζουσες πισίνες από λάσπη γεωθερμικής προέλευσης με υπέροχα χρώματα, καθιστώντας τη διαδικασία βρασμού της γης ορατή!

λειρη.jpg

Προσοχή! Μην ξεχνάτε ότι βρίσκεστε σε ένα ενεργό ηφαίστειο και πιθανώς στη πιο επικίνδυνη, επισκέψιμη τοποθεσία της Ισλανδίας. Φροντίστε να μην απομακρυνθείτε από το ενδεδειγμένο μονοπάτι, όσο αθώο μπορεί να σας φανεί ένα παραστράτημα.

Η διαδρομή μπορεί να πραγματοποιηθεί με συμβατικό αυτοκίνητο, και θα χρειάζεστε γερά, αντιολισθητικά παπούτσια.

Námafjall

Hverir.jpg

Θα ήταν μεγάλο λάθος από μέρους σας, να παραλείψετε μια επίσκεψη στο γεωθερμικό πάρκο Námafjall,  βασισμένοι στο γεγονός ότι ήδη έχετε επισκεφτεί παρόμοιες τοποθεσίες. Το εντυπωσιακό τοπίο με τις μεγάλου διαμετρήματος, κοχλάζουσες λίμνες γεωθερμικής λάσπης, είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Mývatn. Στη “κουζίνα της κολάσεως” κυριαρχεί η έντονη οσμή του θειαφιού, και οι έντονοι πολύχρωμοι σχηματισμοί του εδάφους. Άλλη μια προσομοίωση λοιπόν, προσγείωσης στο έδαφος του Άρη.

 

Διαβάστε επίσης: Ισλανδία – Ο Μεγαλειώδης Βορράς (Μέρος 2)Ισλανδία – Húsavík, στη γειτονιά των φαλαινών & Akureyri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s