Ισλανδία – Reykjavik & Blue Lagoon

 Reykjavic

REy.jpg

Η πρωτεύουσα της Ισλανδίας το Reykjavik, είναι η βορειότερη πρωτεύουσα του κόσμου. Συχνά την αποκαλούν “Η μικρή πρωτεύουσα με τη μεγάλη καρδιά”. Ο λόγος είναι ότι παρόλο τον μικρό πληθυσμό των 120.000 κατοίκων και την έλλειψη της τρέλας των μεγαλουπόλεων, δεν υπολείπεται σε χαρακτήρα από τις Ευρωπαίες αδελφές της.

reykiavik road.jpg

Είναι μία πόλη όμορφη, ζωντανή, με αρκετά πράγματα να κάνεις και να δεις. Τρεις μέρες στο Reykjavik μπορούν να κυλήσουν ευχάριστα, χρησιμοποιώντας το και σαν βάση για την επίσκεψη κάποιων άλλων κοντινών προορισμών.

Από τα γνωστά αξιοθέατα της πόλης αξίζει μια επίσκεψη στη Hallgrímskirkja, την εκκλησία σύμβολο της Ισλανδίας, η οποία βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου. Το καμπαναριό της προσφέρει πανοραμική θέα στο Reykjavik, ενώ το αρχιτεκτονικό της σχέδιο συμβολίζει τη ροή της λάβας.

Hallgrimskirkja_Church_Iceland-5.jpg

Εντυπωσιακό είναι το υπερμοντέρνο κτήριο της όπερας της Ισλανδίας, η Harpa. Φτιαγμένη από εκατοντάδες γυάλινα πλακίδια που έχουν το σχήμα κυψέλης, έχει σχεδιαστεί να αιχμαλωτίζει τις ακτίνες φωτός και ευθείς αμέσως να τις αντανακλά , δημιουργώντας την αίσθηση ζωντανού οργανισμού, όπου συνέχεια αλλάζει όψη, τόσο στο εξωτερικό της όσο και στο εσωτερικό της. Εάν σας δοθεί η ευκαιρία παρακολουθήστε μια παράσταση, ενώ δεν αποκλείεται να πετύχετε και τη μεγάλη Bjork  να παρουσιάζει τους ηλεκτρονικούς πειραματισμούς της.

Τέλος, μην χάσετε ένα κρυμμένο διαμάντι, το Reykjiavic 871±2 The Settlement Exhibition, που με έναν υψηλής τεχνολογίας διαδραστικό τρόπο, εξιστορεί τον αποικισμό της Ισλανδίας.

Φυσικά, υπάρχουν αρκετά περισσότερα μέρη πολιτιστικού ενδιαφέροντος στο Reykjavik που μπορείτε να επιλέξετε να δείτε, ανάλογα με τον χρόνο και τη διάθεση σας.

Κατά τη διάρκεια της διαμονής σας όμως μπορείτε να απολαύσετε βόλτες στο όμορφο κέντρο του, ωραία καφέ, εστιατόρια γεμάτα κόσμο και πλατείες βγαλμένες από καρτ ποστάλ. Εδώ βρίσκεται και η περιβόητη περιοχή 101, που έχει πάρει το όνομά της από τον ταχυδρομικό της κωδικό, και είναι το κέντρο διασκέδασης της πόλης. Οι Ισλανδοί έχουν μια έμφυτη αγάπη για τη μουσική, επομένως είναι σχεδόν σίγουρο ότι όλο κάποια συναυλία θα προκύψει, κυρίως ροκ, πανκ ή ηλεκτρονικής μουσικής στο Austurvöllur, το πάρκο δίπλα στην κεντρική πλατεία, που θα παρακολουθήσετε παρέα με νέους, γέρους και παιδιά.

reykjavik park.jpg

Μην παραλείψετε τη βόλτα στο λιμάνι, όπου περνώντας μέσα από τα αραγμένα γερασμένα φαλαινοθηρικά, θα βρεθείτε στην περιοχή που παλιότερα στεγάζοταν οι αποθήκες του λιμανιού και που σήμερα είναι κέντρο καλλιτεχνικής δραστηριότητας,  με χώρους τέχνης και καταστήματα.

Επιβάλλεται όσο βρίσκεστε στην περιοχή να κάνετε μια στάση για αστακόσουπα στο περίφημο αλλά οικονομικό Sea Baron, μια καλύβα με πάγκους, που εκτός από τη σπεσιαλιτέ τους,  ψήνουν το κομμάτι ψαριού ή φάλαινας (δυστυχώς το κρέας της φάλαινας συνηθίζεται ακόμα στην Ισλανδία) που θα διαλέξετε και θα τους παραδώσετε. Η αναμονή για τραπέζι είναι βέβαιη, αφού το μέρος είναι πάντα ασφυκτικά γεμάτο. Ωστόσο μην πτοηθείτε.

harbour

Από το Reykjavik  καθημερινά πραγματοποιούνται σαφάρι παρατήρησης φαλαινών και puffin. Εάν το πρόγραμμα σας δεν περιλαμβάνει επίσκεψη στο Husavik, την πρωτεύουσα παρατήρησης φαλαινών στο βορρά, τότε επιβάλλεται να το πραγματοποιήσετε εδώ. Με μεσαίου μεγέθους πλοίο θα βγείτε ανοιχτά στον Ατλαντικό, και συνοδευόμενοι από κοπάδια δελφινιών και εκατοντάδων puffins, για τρεις ώρες θα παρακολουθήσετε τα μεγαλειώδη κήτη να παίζουν και να ξεφυσούν.

130605_puffins_vert

Κατά τη διάρκεια της διαμονής σας στην Ισλανδία, θεωρείται σχεδόν υποχρεωτική τουλάχιστον μια επίσκεψη στις γεωθερμικές πισίνες που βρίσκονται κυριολεκτικά παντού. Για τους Ισλανδούς η πισίνα είναι μέρος της καθημερινότητάς τους και πέραν της ευεξίας που προσφέρει, αποτελεί και τόπο συνάντησης και κοινωνικής συναναστροφής. Στην ευρύτερη περιοχή του Reykjavik ,  βρίσκεται η παγκοσμίου φήμης Blue Lagoon, ιδιαίτερος τουριστικός προορισμός για τον οποίο θα μιλήσουμε εκτενέστερα παρακάτω. Οι ντόπιοι όμως προτιμούν τις πισίνες της γειτονιάς τους. Το καλύτερο; Κάποιες από αυτές είναι εντελώς δωρεάν, ενώ σε άλλες το αντίτιμο είναι σχεδόν συμβολικό.

nightlife-in-reykjavik

Η νυχτερινή ζωή στο Reykjavik είναι έντονη και καλύπτει όλα τα γούστα. Βγείτε λοιπόν, γιατί είναι θεσμός, και πιείτε την μπύρα σας, γνωρίζοντας τους ντόπιους.

Blue Lagoon

blue 3.jpg

 

Λίγα χιλιόμετρα έξω από το Reykjavik, στη μέση περίπου της διαδρομής για το αεροδρόμιο , θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε μια στάση, σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς παγκοσμίως, τη Blue Lagoon. Οι εγκαταστάσεις της γαλανόλευκης λίμνης, η οποία έχει σχηματιστεί  από τις φυσικές γεωθερμικές πηγές της περιοχής, είναι πλέον συνυφασμένες με την απόλυτη απόλαυση.

Από το 1976 που ξεκίνησε η λειτουργία της, χιλιάδες κόσμου, συρρέει καθημερινά για μια βουτιά στα νερά της. Εξίσου διάσημος είναι και ο λευκός άργιλος που δίνει στη λίμνη το γαλακτώδες χρώμα της. Μπείτε λοιπόν στην φυσική πισίνα, απλώστε στο πρόσωπο σας την ευεργετική λάσπη, και αφήστε το σώμα σας να χαλαρώσει όσο ποτέ. Η εμπειρία είναι όντως ξεχωριστή, και παρόλο που η πισίνα είναι σχεδόν πάντα ασφυκτικά γεμάτη, μια επίσκεψη είναι επιβεβλημένη.

DSC01815

Η εγγύτητα της στο Reykjavik, οδηγεί τους περισσοτέρους να την επισκεφτούν στη διαδρομή προς ή από το αεροδρόμιο. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της υψηλής επισκεψιμότητας, καλό είναι να έχετε κάνει κράτηση, για να διασφαλίσετε την είσοδο σας στις εγκαταστάσεις.

Ο ευκολότερος τρόπος πρόσβασης είναι με το αυτοκίνητο, αλλά υπάρχουν και λεωφορεία που σε τακτά χρονικά διαστήματα, ξεκινούν από το Reykjavik και το Keflavik. Συμφέρει οικονομικά, να κλείσετε ένα πακέτο που περιλαμβάνει τη μεταφορά και την είσοδο σας στο Blue  Lagoon

Reykjavik Free Walking Tour

Reykjavik Tours

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s