Tromsø-Κολυμπώντας με τη φάλαινα δολοφόνο

Περιπέτειες στο Tromsø

romso-4

Η πόλη του Tromso  βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή της Νορβηγίας, 350 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού κύκλου. Είναι η όγδοη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και παραδόξως σφύζει από ζωή. Το γεγονός ότι το ρεύμα του Μεξικού περνάει από την περιοχή, καθιστά το κλίμα βιώσιμο και ιδιαιτέρως ανεκτό. Λόγω του Πανεπιστημίου, το Tromso  είναι μια ζωντανή φοιτητούπολη με τις περισσότερες παμπ κατά άτομο, σε σύγκριση ακόμα και με το Όσλο.

tromso-3

Όμως, η νυχτερινή ζωή δεν ο λόγος για τον οποίο πρέπει κάποιος να κάνει αυτό το ταξίδι. Η ευρύτερη περιοχή, απαράμιλλης ομορφιάς, βρίθει από δραστηριότητες που μπορούν μόνο να συγκλονίσουν τον επισκέπτη.

Κάθε χειμώνα παρατηρείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση φαλαινών στον κόσμο, καθώς έρχονται για να τραφούν με τα αναρίθμητα κοπάδια ρέγγας που ακολουθούν το ρεύμα του Μεξικού. Έτσι, από την ανοιχτή θάλασσα μέχρι τα κλειστά κολπάκια των φιόρδ, είναι αδύνατον να μην ανταμώσεις αυτά τα υπέροχα κήτη. Η πρωταγωνίστρια αυτής της παράστασης δεν είναι άλλη από τη διάσημη φάλαινα δολοφόνο, ή, όπως είναι ευρέως γνωστή, την Orca, αλλά τις εντυπώσεις κλέβει και μια από τις ογκωδέστερες όλων, η φάλαινα Humpback.

tromso-7

Μια πληθώρα εταιρειών παρέχει τη δυνατότητα παρατήρησης φαλαινών. Οι επιλογές των πλοιαρίων είναι εξίσου πολλές. Μπορείτε να θαυμάσετε τις ιδιαιτέρως παιχνιδιάρες και κοινωνικές Orca από την άνεση του καταστρώματος ενός μεσαίου μεγέθους πλοιαρίου ή από τα πλοιάρια που προσεγγίζουν τα κήτη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλο, τα ταχύπλοα Zodiac ή Rib boats. Φυσικά, η αίσθηση της ελευθερίας που προσφέρουν τα Rib boats, αλλά κυρίως η “up close and personal” γνωριμία  με αυτά τα πανέμορφα θηλαστικά, δημιουργούν συναισθήματα και εικόνες που είναι δύσκολο να περιγραφούν.

Αυτό το εγχείρημα δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο, μπορεί να φαντάζει. Σε όλα τα χρόνια διεξαγωγής αυτών των δραστηριοτήτων δεν έχει σημειωθεί ποτέ κανένα ατύχημα. Αφενός, αυτό οφείλεται στην εμπειρία των στελεχών αυτών των εταιρειών, που τις περισσότερες φορές απαρτίζονται από επιστήμονες  εξειδικευμένους στην παρατήρηση φαλαινών, και αφετέρου, στο γεγονός ότι οι ίδιες οι φάλαινες είναι ιδιαίτερα φιλικές απέναντι στους ανθρώπους, υψηλής νοημοσύνης και με απόλυτο έλεγχο των κινήσεών τους με ακρίβεια εκατοστών.

 

tromso-1

Για τους πιο τολμηρούς οι συγκινήσεις δεν σταματούν εδώ. Λίγες ώρες έξω από το Tromso, στο Tysfjord,  το σαφάρι της φάλαινας εξελίσσεται σε βιωματικό κολύμπι με τις φάλαινες. Ναι, μπορεί η Orca  να αποκαλείται φάλαινα δολοφόνος, και όντως να είναι.  Αυτό όμως αφορά σε άλλα είδη. Παγκοσμίως, δεν υπάρχει ούτε ένα περιστατικό θανάτου από Orca , άλλα δεν υπάρχει και ιστορικό επιθετικής συμπεριφοράς απέναντι στους ανθρώπους, εφόσον βέβαια η επαφή γίνεται με σεβασμό στις συνήθειές τους.

Εξοπλισμένοι με τις ειδικές στολές για την αντιμετώπιση των παγωμένων νερών της Αρκτικής και τα απαραίτητα εξαρτήματα για το snorkeling που παρέχουν οι εταιρείες– οι φάλαινες δεν ανέχονται τον εξοπλισμό καταδύσεων – όταν και εφόσον κριθεί ασφαλές, βουτάτε στο όνειρο.

Ένα ταξίδι στο Tromso  μπορεί να συνδυαστεί και με μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων. Το κυνήγι του Βόρειου Σέλατος έχει υψηλά ποσοστά θέασης στην περιοχή, και μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω μιας μεγάλης γκάμας διαθέσιμων τουρ που καλύπτουν όλα τα γούστα και όλους τους βαθμούς δυσκολίας. Όμως, δεν λείπουν και οι βόλτες με έλκηθρα που τα σέρνουν σκύλοι ή τάρανδοι, όπως διανυκτερεύσεις σε ειδικές σκηνές, και πολλά άλλα.

 

 

 

Η προτεινόμενη διάρκεια αυτού του ταξιδιού είναι εφτά ημέρες. Σε αυτό το διάστημα μπορείς να κάνεις τουλάχιστον τρεις δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης και μιας διαμονής στο Tysfjord , αλλά και να απολαύσεις τη διασκέδαση και την τοπική κουζίνα που προσφέρει η περιοχή. Ο μέσος όρος κόστους των αεροπορικών εισιτηρίων είναι περίπου 325 ευρώ, όμως με έναν έγκαιρο προγραμματισμό, μπορεί να πέσει και κάτω από τα 300 Ευρώ. Το εκτιμώμενο κόστος διαμονής σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα ή και hostel,  και για τις επτά διανυκτερεύσεις, είναι δυνατόν να φτάσει τα 140 ευρώ, αλλά και πάλι με καλύτερο προγραμματισμό, μπορεί να μειωθεί στα 70 – 100 ευρώ συνολικά.  Τέλος, το κόστος κάθε δραστηριότητας ανέρχεται περίπου στα 150 ευρώ, με εξαίρεση το κολύμπι με τις φάλαινες, το οποίο ανέρχεται στα 160 ευρώ.

Με έναν γρήγορο υπολογισμό, βλέπετε ότι ένα τέτοιο ταξίδι, του οποίου οι εμπειρίες αγγίζουν τo εξωπραγματικό, μπορεί να πραγματοποιηθεί με πολύ λιγότερα από 1000 Ευρώ, δηλαδή, όχι παραπάνω από το κόστος ενός συμβατικού προορισμού.

Ελπίζω να σας ενέπνευσα. Φανταστείτε το, τολμήστε το, ζήστε το !

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s