Ισλανδία – Golden Circle

The Golden Circle

Κάποια από τα κυριότερα αξιοθέατα της Ισλανδίας βρίσκονται μόλις λίγη ώρα έξω από το Reykjavik.  Ο “Χρυσός Κύκλος” είναι η διαδρομή που οδηγεί στο Εθνικό Πάρκο Þinvellir (Thingvellir), τον Geysir  και τον Gullfoss, και σε σύνολο θα διανύσετε 237 χιλιόμετρα. Η διαδρομή αυτή μπορεί να αποτελέσει και ημερήσια εκδρομή από το Reykjavik.  Έτσι, ακόμα και όσοι έχουν περιορισμένο χρόνο στη χώρα, δεν θα φύγουν παραπονεμένοι.

 

Το Εθνικό Πάρκο Thingvellir

 

Το Εθνικό πάρκο του Thingvellir  είναι ένα από τα πλέον σημαντικά αξιοθέατα της Ισλανδίας. Συνδυάζει χαρακτηριστικά ιστορικής, πολιτιστικής και γεωλογικής σπουδαιότητας. Από ιστορικής πλευράς, στο Thingvellir  εγκαθιδρύθηκε το ανοιχτού χώρου κοινοβούλιο της Ισλανδίας, το Althing , το 980 μ.χ. και παρέμεινε στο σημείο μέχρι το 1798. Κάθε χρόνο στη διάρκεια δύο εβδομάδων, η ολομέλεια συγκεντρωνόταν εδώ και συζητούσαν τα ζητήματα της χώρας.  Όλα τα σημαντικά γεγονότα της ιστορίας της Ισλανδίας έλαβαν χώρα εδώ. Έτσι, το Thingvellir  έχει βαθιές ιστορικές, συμβολικές και πολιτιστικές ρίζες στην ψυχοσύνθεση των Ισλανδών, οι οποίοι το θεωρούν σχεδόν ιερό.

Η δημιουργία της Ισλανδίας είναι αποτέλεσμα ενός γεωλογικού φαινομένου, κατά το οποίο η Αμερικανική τεκτονική πλάκα αποκλίνει από την Ευρασιατική. Από το κενό που προκύπτει, αναδύεται μάγμα, το οποίο ψύχεται, δημιουργώντας τη Μεσοωκεάνια Ράχη. Το Thingvellir βρίσκεται πάνω στη Μεσοωκεάνια Ράχη, καθιστώντας το, το μοναδικό μέρος στον κόσμο όπου οι επισκέπτες όχι μόνο μπορούν να παρατηρήσουν αυτό το φαινόμενο, αλλά να έχουν και την ευκαιρία να περπατήσουν ενδιάμεσα από τις δύο πλάκες.

 

tingvellir-1.jpg

 

Η Μεσωκεάνια Ράχη, εκτός από το επίπεδο του εδάφους, εκτείνεται και υποβρυχίως στη φυσική λίμνη του Thingvellir, την Silfra, της οποίας τα νερά είναι απόλυτα διαυγή, εξασφαλίζοντας ορατότητα μέχρι και 100 μέτρα . Οι λάτρεις της περιπέτειας, έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν μια ανεκτίμητη εμπειρία και να κάνουν κατάδυση ή snorkeling στο κενό μεταξύ των δύο ηπείρων. Τα χρώματα που έχουν δημιουργηθεί, η καθαρότητα των νερών και το κολύμπι μεταξύ των δύο τεκτονικών πλακών, την κατατάσσουν στη λίστα με τις καλύτερες υποβρύχιες εμπειρίες. Ο βαθμός δυσκολίας για το snorkeling είναι σχεδόν ανύπαρκτος, και γι’ αυτό  ενδείκνυται ακόμα και για παιδιά άνω των δώδεκα.Φυσικά, λόγω της χαμηλής θερμοκρασία των νερών, εάν αντιμετωπίζετε κάποιο θέμα υγείας, θα πρέπει πρώτα να έχετε συμβουλευτεί τον γιατρό σας. Η διάρκεια είναι μόνο σαράντα λεπτά, οπότε, εάν ξεκινήσετε νωρίς από τo Reykjavik, προλαβαίνετε να το εντάξετε στο πρόγραμμα του Golden Circle.

 

Geysir

 

Κατευθυνόμενοι προς την κοιλάδα του Haukadalur, συναντάμε το γεωθερμικό πάρκο που βρίσκεται ο μεγαλύτερος θερμοπίδακας στον κόσμο. Η ιστορία του Geysir, δηλαδή του “Λυσσαλέου”, υπολογίζεται ότι ξεκινάει τον 13ο μ.Χ. αιώνα, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Helka.  Μέχρι τον 19ο μ.Χ. αιώνα είναι γνωστό ότι εκτόξευε θερμό νερό και ατμούς που το ύψος τους έφτανε τα ογδόντα μέτρα κάθε τρεις ώρες. Έκτοτε, η δραστηριότητά του μειωνόταν σταδιακά, μέχρι το 1916 που διακόπηκε εντελώς. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, ενώ τα αντικείμενα και οι πέτρες που πετούσε ο κόσμος στα είκοσι μέτρα βάθους άνοιγμα, σίγουρα συντέλεσε στη διακοπή των εκτοξεύσεων, δεν είναι όμως ο κύριος λόγος, τον οποίο ακόμα δεν γνωρίζουν. Το σίγουρο είναι ότι, όσο ήταν ενεργός, ήταν τέτοιου μεγέθους φυσικό φαινόμενο, που η λέξη θερμοπίδακας στην Αγγλική γλώσσα “geyser” προήλθε από αυτόν.

 

Σε απόσταση εκατό μέτρων από τον “Great Geysir“,βρίσκεται ο ενεργός Geysir Strokkur  ο οποίος δραστηριοποιείται ανά δέκα περίπου λεπτά και η εκτόξευση νερού φτάνει περίπου στα τριάντα μέτρα. Σε όλη την περιοχή συναντά κανείς μικρότερους θερμοπίδακες και θερμές πηγές να ατμίζουν και να δημιουργούν ένα άκρως μοναδικό θέαμα.

Gullfoss

Το τρίτο και τελευταίο σκέλος της διαδρομής του Golden Circle ίσως είναι και το εντυπωσιακότερο. Ο  Gullfoss ή “Λευκός  Καταρράκτης” βρίσκεται στο σημείο που τα νερά του ποταμού Hvita , ο οποίος πηγάζει από τον μεγαλύτερο παγετώνα της χώρας, τον Langjokull, πέφτουν από δύο πλατφόρμες συνολικού ύψους τριάντα δύο μέτρων, στο φαράγγι που τα τοιχώματά του αγγίζουν τα εβδομήντα μέτρα, προσφέροντας έτσι ένα μεγαλειώδες θέαμα. Η ορμή των νερών είναι τέτοια που αγγίζει τα 2000 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο. Τις ηλιόλουστες  μέρες ένα ουράνιο τόξο είναι μόνιμα εγκατεστημένο πάνω από τις βάθρες, ενισχύοντας την όψη αυτού του επιβλητικού τοπίου.

gulfoss-1

 

Η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός προφυλαγμένου μονοπατιού και καταλήγει σε ένα πλάτωμα που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον καταρράκτη, προκαλώντας το απόλυτο δέος. Η διαδρομή είναι σύντομη και ασφαλής, απαιτούνται όμως αντιολισθητικά παπούτσια, ενώ ένα αδιάβροχο είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s