Λίμνη Mývatn
Ο μεγαλύτερος πόλος έλξης επισκεπτών στον βορρά, είναι αναμφισβήτητα η ευρύτερη περιοχή της λίμνης Mývatn. Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη της Ισλανδίας, και πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας ηφαιστειακής έκρηξης που έλαβε χώρα πριν από εκατομμύρια χρόνια. Το τοπίο είναι άκρως σουρεαλιστικό, αφού συνδυάζει περίεργους σχηματισμούς από λάβα, έντονα γεωθερμικά φαινόμενα και πανέμορφους αντικατοπτρισμούς στη λίμνη. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους υδροβιότοπους του κόσμου.
Τα σημεία ενδιαφέροντος είναι πολλά, αλλά οι αποστάσεις είναι κοντινές. Περιμετρικά της λίμνης υπάρχει οδική διαδρομή 37 χιλιομέτρων, η οποία προσφέρει πρόσβαση σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος. Η περιοχή, όμως, ενδείκνυται για περπάτημα, ακολουθώντας σχετικά μικρές διαδρομές που θα σας επιτρέπουν να διασχίσετε τοπία πρωτόγνωρης ομορφιάς, και που δεν θα μπορούσατε να απολαύσετε από την άνεση του αυτοκινήτου σας.
Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρκετοί τύποι διαθέσιμων καταλυμάτων για όλα τα βαλάντια, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και ένας οικισμός 300 κατοίκων, το Reykjahlíd, όπου μπορείτε να κάνετε τον ανεφοδιασμό σας.
Κρατήρας Hverfjall
Ο 2.500 ετών, και 460 μέτρων ύψους κρατήρας Hverfjall, δεσπόζει στην ανατολική πλευρά της λίμνης, προσφέροντας όχι μόνο εξαιρετική θέα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τη δυνατότητα να περπατήσετε σε μια τεραστίων διαστάσεων καλντέρα, διαμέτρου ενός χιλιομέτρου. Από την περιοχή του πάρκινγκ η ανάβαση θα σας πάρει περίπου είκοσι λεπτά. Η διαδρομή είναι λίγο κουραστική λόγω του εδάφους. Φτάνοντας όμως στην κορυφή, θα νομίσετε ότι μόλις προσγειωθήκατε στο φεγγάρι. Εάν το θελήσετε, υπάρχει η δυνατότητα να περπατήσετε κατά μήκος όλης της περιμέτρου της καλντέρας, αλλά εάν θέλετε να φυλάξετε δυνάμεις, δεν χρειάζεται να μπείτε στο δίλημμα, αφού η θέα παραμένει η ίδια από όλα τα σημεία.
Γεωθερμική σπηλιά Grjótagjá
Για τους λάτρεις του Game of Thrones η περιοχή επιφυλάσσει μια ευχάριστη έκπληξη, αφού η γεωθερμική σπηλιά Grjótagjá αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σκηνικά της σειράς. Η σπηλιά είναι δημιούργημα λάβας, στο εσωτερικό της οποίας σχηματίστηκε μια φυσική θερμική πισίνα. Στις αρχές του 18oυ μ.Χ. αιώνα, ήταν το άντρο του Ισλανδού λήσταρχου Jon Markusson. Οι ντόπιοι, και συγκεκριμένα ο αντρικός πληθυσμός, συνήθιζαν κάποτε να κάνουν εδώ το μπάνιο τους. Όμως, την περίοδο μεταξύ 1975 και 1984, η ενεργή δραστηριότητα του ηφαιστείου Krafla επηρέασε τη θερμοκρασία των νερών, η οποία έφτασε στους 50°C, τερματίζοντας έτσι την απολαυστική συνήθεια των ντόπιων. Με τα χρόνια, η θερμοκρασία έπεσε σταδιακά, αλλά λόγω της αστάθειας της οροφής και των βλαβερών μικροοργανισμών που έχουν αναπτυχθεί στα νερά της, η χρήση της έπαψε να είναι ενδεδειγμένη.
Η πρόσβαση στην Grjótagjá γίνεται μέσω της οδού 860. Υπάρχουν δύο είσοδοι, όμως και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να πραγματοποιήσετε μια μικρή και καθόλου απαιτητική κατάβαση. Αφού χορτάσουνε τα μάτια σας εικόνες, μην παραλείψετε να κάνετε και μια βόλτα πάνω από τη σπηλιά, για να θαυμάσετε τους αντικατοπτρισμούς των νερών από τις ρωγμές του εδάφους.
Θερμές Πηγές Mývatn
Η απάντηση του βορρά στο Blue Lagoon είναι αναμφισβήτητα η φυσική πισίνα Mývatn, που για πολλούς θεωρείται ανώτερη και σίγουρα πιο ευχάριστη, λόγω του ότι δεν είναι ασφυκτικά γεμάτη με κόσμο. Μετά από μια κουραστική μέρα, χαλαρώστε στα ζεστά νερά της και απολαύστε το τοπίο.
Dimmuborgir
Εάν προσπαθήσατε ποτέ να φανταστείτε πώς είναι το μέρος που προσγειώθηκε ο έκπτωτος άγγελος του σκότους, όταν εκδιώχθηκε από τους ουρανούς, τότε ήρθατε στο σωστό μέρος. Η απόκοσμη όψη του τοπίου συνηγορεί στους τοπικούς θρύλους που θέλουν τον Σατανά, μετά την πτώση του, να δημιουργεί εδώ τις “Κατακόμβες της Κολάσεως” ή, όπως αλλιώς τα αποκαλούν, “Τα Μαύρα Κάστρα” . Άλλες τοπικές παραδόσεις θέλουν το Dimmuborgir να είναι το σημείο που υπόγεια οδοί διασχίζουν το κέντρο της γης.
Όπου και να κρύβεται η αλήθεια, φτάνοντας στην περιοχή, θα έρθετε αντιμέτωποι με σχηματισμούς λάβας που θυμίζουν τα συντρίμμια κατεδαφισμένης μεσαιωνικής οχυρωματικής πόλης. Το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα είναι ο σχηματισμός που θυμίζει αψίδα, και έχει ονομαστεί “Η Εκκλησία”. Η επίσκεψη στο Dimmuborgir όχι μόνο θα σας εντυπωσιάσει, αλλά θα σας αφήσει να αναρωτιέστε, για το πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν όλα αυτά, χωρίς να βάλει άνθρωπος το χεράκι του.
Höfdi
Το παραλίμνιο αυτό πάρκο, εκτός από τη μοναδική δενδρώδη έκταση της περιοχής και την υπέροχη θέα σε διαφορετικά σημεία της λίμνης, έχει να αναδείξει μια ασυνήθιστη μορφή σχηματισμών από λάβα που βρίσκονται εντός και εκτός της λίμνης. Είναι μια περιοχή ιδανική για περπάτημα, και ένα από τα πιο ειδυλλιακά τοπία της λίμνης Mývatn.
Οι ψευδο-κρατήρες Skútustadagígar
Ένα από τα πιο φωτογραφισμένα τοπία της λίμνης Mývatn είναι οι ψευδο-κρατήρες Skútustadagígar. Έχουν ψηφιστεί δικαίως ως ένα από τα πιο ειδυλλιακά τοπία της Ισλανδίας. Βρίσκονται στο νότιο τμήμα της λίμνης και η πρόσβαση γίνεται μέχρι ενός σημείου με αυτοκίνητο, ενώ, στην συνέχεια, ακολουθείτε πεζοί ένα μονοπάτι που θα σας οδηγήσει σε ένα σύμπλεγμα μικρών κρατήρων, καλυμμένων με μια πράσινη βλάστηση που μοιάζει με χλόη. Εκατοντάδες είδη πτηνών κοσμούν το τοπίο, γι’ αυτό και η περιοχή κατακλύζεται από παρατηρητές.
Lofthellir Lava Cave
Εάν οι εναλλασσόμενές εικόνες των παραπάνω τοποθεσιών, σας έχουν προκαλέσει το συναίσθημα ότι βρίσκεστε σε έναν άλλο πλανήτη, η επίσκεψη σας στη σπηλιά του Lofthellir, θα αποτελέσει το “κερασάκι στην τούρτα”. Ένα από τα πιο συναρπαστικά τουρ που διεξάγονται στον Ισλανδικό βορρά, είναι σε αυτή σκοτεινή σπηλιά από λάβα, μήκους 370 μέτρων, όπου η φύση έχει δημιουργήσει τα πιο ευφάνταστα γλυπτά από πάγο, να ξεπροβάλλουν από το έδαφος. Η αντίθεση που δημιουργείται, από τις λευκές παγοκολόνες πάνω στο μαύρο φόντο, θα παραπέμψουν τη σκέψη σας σε ταινία επιστημονικής φαντασίας, δημιουργώντας την αίσθηση, ότι από λεπτό προς λεπτό, θα εμφανιστεί ο σούπερμαν, στη γνωστή σπηλιά από “κρυπτονίτη”.
Η επίσκεψη στο Lofthellir, είναι εφικτή μόνο μέσω οργανωμένων τουρ. Η εξερεύνηση της είναι ελαφρώς απαιτητική, αφού, ενώ δεν χρειάζεται να βρίσκεστε σε άριστη φυσική κατάσταση, θα χρειαστεί να σκύψετε, να υπερπηδήσετε εμπόδια, και να κρατήσετε την ισορροπία σας πάνω στο παγωμένο έδαφος. Δεν απευθύνεται σε ανθρώπους που πάσχουν από κλειστοφοβία, δεδομένου ότι, η διάρκεια του τουρ μπορεί να αγγίξει τις πέντε ώρες. Το κόστος του τουρ είναι αρκετά υψηλό, όμως θα αποζημιωθείτε και με το παραπάνω. Προτιμήστε το σημείο συνάντησης να είναι η λίμνη Mývatn, γιατί σε αυτή τη περίπτωση το κόστος θα μειωθεί σημαντικά.
Σε αυτή σας την περιπέτεια, πρέπει να έχετε προετοιμαστεί με ζεστά, αδιάβροχα ρούχα, αντιολισθητικά παπούτσια, και προμήθειες σε νερό.
Vogar Café
Όταν έρθει η ώρα για μια μικρή ανάπαυλα ή ακόμα και στο ξεκίνημα της ημέρας, το Vogar Café αποτελεί ορόσημο στην περιοχή. Κάτι μεταξύ καφέ και στάνης, προσφέρει φρέσκο αγελαδινό γάλα κατευθείαν από την πηγή, και αποτελεί επιβεβλημένη στάση για όλους τους επισκέπτες.
Godafoss
Η ερμηνεία του ονόματος είναι “Οι καταρράκτες των Θεών” και οι Ισλανδοί είναι ίσως ο μόνος λαός που χρησιμοποιεί το επίθετο “κομψός”, για έναν καταρράκτη. Για τους επισκέπτες, αυτή η κομψότητα μετουσιώνεται σε έναν ημικυκλικό φαράγγι με κάθετα βράχια, από όπου ξεχύνονται τα γαλαζοπράσινα νερά. Το θέαμα είναι ανείπωτης ομορφιάς και το τοπίο είναι τόσο δραματικό, που 1000 χρόνια πριν, επιλέχτηκε ως η τοποθεσία, όπου θα γινόταν η τελετή εγκαθίδρυσης του Χριστιανισμού ως επίσημης θρησκείας της χώρας. Όταν το έθνος των Ισλανδών είχε διχαστεί ως προς το ποιος είναι ο πραγματικός Θεός, ένας παγανιστής ιερέας, ο Þorgeir Þorkelsson, κλήθηκε να πάρει αυτή την απόφαση. Έφτασε, λοιπόν, στο Godafoss, και με μια συμβολική πράξη, πέταξε στα ορμητικά νερά του τα παγανιστικά σύμβολα της μέχρι τότε θρησκείας.
Τα πλατώματα που βρίσκονται και στις δυο πλευρές του καταρράκτη προσφέρουν εξαιρετική θέα, χαρίζοντας διαφορετικές οπτικές η μια από την άλλη. Επειδή το θέαμα είναι ξεχωριστό και αφού μπήκατε στον κόπο να φτάσετε μέχρι εδώ, αξίζει να προσεγγίσετε και τις δυο. Γι’ αυτούς που έχουν ακόμα δυνάμεις, από την αριστερή πλευρά του καταρράκτη, ξεκινά ένα μονοπάτι, αρκετά απότομο, που οδηγεί στο σημείο που συνεχίζει ο ποταμός τη ροή του, και έχοντας τον καταρράκτη να ορθώνεται ακριβώς δίπλα σας.
Hvammstangi
Ο τελευταίος σταθμός στη διαδρομή της βορείου Ισλανδίας, και αφού πρώτα έχετε επισκεφτεί το Húsavík και το Akureyri, είναι ένα μικρό χωριό, το Hvammstangi.
Ο σκοπός της επίσκεψης σας, είναι να γνωρίσετε τους διάσημους κατοίκους του. Μπορεί να μην είναι ογκώδεις και επιβλητικοί, όπως οι φάλαινες που συναντήσατε στο Húsavík, είναι όμως από τα πιο όμορφα και σκερτσόζικα πλάσματα που υπάρχουν στη γη. Ο λόγος γίνεται, για τις θαλάσσιες φώκιες που βρίσκουν καταφύγιο στα προστατευμένα κολπάκια της περιοχής.
Θα χρειαστεί ένα μόνο τουρ παρατήρησης φώκιας, για να γίνετε για λίγο παιδιά. Είναι αδύνατον να μην υποκύψετε στη γοητεία τους όταν θα αρχίσουν τη κουβέντα, τις τεμπελιές και τα τραγούδια. Αν είστε τυχεροί, δεν αποκλείεται να δείτε σε απόσταση το μεγάλο θηρευτή, τη φάλαινα, να κάνει βόλτες, σπάζοντας το κεφάλι της για το πως θα ξεγελάσει το μεζέ της. Μη φοβάστε όμως, αυτό το φρούριο είναι απόρθητο.
Οι Ισλανδοί, για μια ακόμα φορά, αποδεικνύουν το σεβασμό τους απέναντι στο περιβάλλον, φροντίζοντας όλοι οι συμμετέχοντες, να είναι ενημερωμένοι, σχετικά με τους κανόνες που διασφαλίζουν την ηρεμία και τη ρουτίνα αυτών των θηλαστικών. Το κόστος συμμετοχής είναι 70 ευρώ. Η περίπτωση να το μετανιώσετε, μηδενική.
Κάπου εδώ αφήνουμε πίσω μας το βορρά. Για τους τολμηρούς, η διαδρομή συνεχίζει στη γη των θρυλικών Δυτικών Φιόρδ.
Διαβάστε επίσης: Ισλανδία – Ο Μεγαλειώδης Βορράς (Μέρος 1), Ισλανδία – Húsavík, στη γειτονιά των φαλαινών & Akureyri
Ακολουθούν: Τα Δυτικά Φιόρδ και Δυτική Ακτή