Μια στάση στη Doha – Η γειτονιά των γερακιών

Οι κυνηγοί της ερήμου

q10

Πολλές φορές, για να φτάσουμε σε ένα πολυπόθητο, και μακρινό προορισμό, πρέπει να πληρώσουμε ένα τίμημα. Συνήθως, δεν είναι άλλο, από τις πολύωρες αναμονές μεταξύ πτήσεων. Με λίγη καλή διάθεση, η αέναη περιφορά μέσα στο αεροδρόμιο, μπορεί να αποφευχθεί, και να αντικατασταθεί με μια μικρή περιπέτεια.

Οι προορισμοί της κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ασίας, είναι συχνοί στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών. Οι πτήσεις προς αυτούς τους προορισμούς, συμπεριλαμβάνουν συνήθως μια στάση σε κάποια χώρα της Αραβικής χερσονήσου.  Εδώ λοιπόν, θα δούμε μια ιδιαίτερη πτυχή του Εμιράτου του Qatar, και της πρωτεύουσας του, της Doha.

q9

Το 1971, το Qatar παύει να είναι Αγγλικό προτεκτοράτο, και τα ηνία της ηγεσίας περνούν στον Εμίρη, ο οποίος σταδιακά κατάφερε, να κάνει τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της χώρας να καλπάσουν. Αυτό το πετρελαιοπαραγωγικό Εμιράτο, δεν αποτελεί τουριστικό προορισμό με την ευρύτερη έννοια. Φιλοξενεί όμως, πάνω από 2.000.000 ξένους υπηκόους, οι οποίοι ζουν και εργάζονται σε μια χώρα, με το υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα στον κόσμο. Ο αριθμός αυτός είναι εντυπωσιακός, ειδικά αν σκεφτεί κανείς, ότι ο ντόπιος πληθυσμός είναι μόλις 300.000.

Στη Doha τα επιβλητικά αρχιτεκτονικά σχέδια των δεκάδων ουρανοξυστών, οι καλοφτιαγμένοι δρόμοι, και τα περίφημα εμπορικά κέντρα, έχουν τόσο έντονη αναφορά στη δύση, που πολλές φορές ξεχνάς ότι βρίσκεσαι στην ανατολή. Υπάρχει όμως μια γωνιά που ξαφνιάζει, και που θα σας φέρει αντιμέτωπους με μια πρακτική χιλιάδων χρόνων.

q12.jpg

Βγάλτε την απαιτούμενη προσωρινή βίζα στο αεροδρόμιο, μπείτε σε ένα ταξί, κατευθυνθείτε απευθείας προς τη παλιά πόλη, και πιο συγκεκριμένα στο Souq Waqif. Πρόκειται για μια παλιά Βεδουίνικη αγορά, και γνωστό πόλο έλξης της Doha, που όμως δεν είναι ο τελικός προορισμός, αφού δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο σημείο αναφοράς.

Στο τέρμα του Souq Waqif, υπάρχει μια δεύτερη, μικρότερη αγορά, η αγορά των γερακιών, ή όπως είναι ευρέως γνωστή, το Falcon souq. Για την ιστορία, το κυνήγι με τα γεράκια, το συναντάμε για πρώτη φορά στη Περσία, πριν από 5.000 χρόνια. Μέσω των νομάδων έγινε γνωστό σε όλη την Ασία, και σιγά σιγά μεταφέρθηκε και στην Ευρώπη. Σήμερα, το κυνήγι αφορά κυρίως ανθρώπους με ακριβά γούστα, αφού ένα “καλό” γεράκι, μπορεί να κοστίσει περισσότερο, και από ένα αυτοκίνητο υψηλού κυβισμού.

q8.jpg

Το Falcon Souq, είναι το σημείο που γίνονται οι αγοραπωλησίες, και οι δημοπρασίες των γερακιών. Αυτοί οι πραγματικά επικίνδυνοι θηρευτές, βρίσκονται παντού. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να τους δείτε εν δράση, την ώρα που κάνουν τη καθημερινή τους γυμναστική. Αν δεν προλάβετε, μπείτε σε έναν από τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους που ξεκουράζονται, ζητήσετε ευγενικά να σας επιτρέψουν να τους δείτε από κοντά, και γιατί όχι, ζητήστε να σας δείξουν πως τους κρατάν.

Αν το τολμήσετε, θα σας προμηθεύσουν με τα απαραίτητα προστατευτικά, και θα μετατρέψουν το χέρι σας, σε χώρο ξεκούρασης του βασιλιά των αρπακτικών. Δεν είναι ξεκάθαρο αν επικρατεί περισσότερο το συναίσθημα του φόβου ή του θαυμασμού. Αυτό θα το αποφασίσετε εσείς, μόλις τα νύχια και το ράμφος του, γνωστά για τις δολοφονικές τους ικανότητες, βρεθούν στο ύψος του προσώπου σας. Θα πρέπει να είσαστε προσεκτικοί, να μην κάνετε ήχους και απότομες κινήσεις, γιατί η οξύτητα της ακοής, και η ετοιμότητα τους, αποδεικνύεται σε κάθε σας ανάσα.

q14.jpg

Συνεχίζοντας τη βόλτα σας στο Falcon Souq, θα διαπιστώσετε ότι τα γεράκια στο Qatar αντιμετωπίζονται ως μικρές θεότητες. Οι υποδομές που υπάρχουν για την εξασφάλιση της μακροζωίας τους, είναι πέρα από κάθε φαντασία. Θα δείτε από υπερπολυτελείς κλινικές γερακιών, μέχρι και ειδικά ταξιδιωτικά γραφεία. Εξάλλου, η μετακίνηση των γερακιών με ασφάλεια είναι τόσο σημαντική, που γίνεται με επιβατικά αεροσκάφη της Qatar airways, στο χώρο της καμπίνας των επιβατών.

q15.jpg

Κατά τη διάρκεια της βόλτας σας στη Doha, θα συναντήσετε υψηλές θερμοκρασίες. Για τις δυτικές γυναίκες, οι ενδυματολογικοί κανονισμοί του Ισλάμ, δεν ισχύουν αυστηρά. Όμως σίγουρα θα πρέπει να αποφύγετε να φοράτε αποκαλυπτικά ρούχα. Οι άντρες απλά θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι εάν βρεθούν σε κάποιο μπαρ ή εστιατόριο ξενοδοχείου, θα πρέπει απαραιτήτως να φορούν μακρύ παντελόνι.

Έχοντας λοιπόν λίγες ώρες στο Εμιράτο του Qatar, σκεφτείτε ότι μπορεί το πολυτελέστατο αεροδρόμιο να παρέχει ανέσεις και δροσιά, πότε όμως ξανά, θα έχετε την ευκαιρία να βρεθείτε σε ένα δημόσιο χώρο, γεμάτο με αρπακτικά;

Κόστος για την εξόρμηση στη Doha

Transit Visa: Η Qatar Airways προσφέρει στους πελάτες της δωρεάν τη Transit Visa, μέσω της νέας online υπηρεσίας. Για όλες τις άλλες περιπτώσεις, το κόστος της Transit Visa, είναι  25 USD.

Taxi –  Περίπου 10 ευρώ. Η διάρκεια της διαδρομής για το Souq Waqif είναι 10 λεπτά.

Uber – Περίπου 6 ευρώ. Η διάρκεια της διαδρομής για το Souq Waqif είναι 10 λεπτά.

Λεωφορείο – 3 ευρώ. Η διάρκεια της διαδρομής είναι 20 λεπτά.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s