Ιρλανδία – Ταξίδι στον Ιρλανδικό ουρανό

Kerry International Dark-Sky Reserve

star1

Στην άκρη της Ευρώπης, βρίσκεται ένα νησί, που μόλις αναπνεύσεις τον αέρα του, αυτόματα το αγαπάς. Το σμαράγδι της Γηραιάς Ηπείρου, η Ιρλανδία, με τους πιο σκερτσόζους και αξιαγάπητους κατοίκους, στο μεγαλύτερο μέρος της παραμένει άγνωστη, γεμάτη εκπλήξεις, και κρυμμένους θησαυρούς.

Τη χώρα αυτή, θα την εξερευνήσουμε σταδιακά από άκρη έως άκρη. Η πρώτη μας στάση, δεν θα είναι το Δουβλίνο, αλλά ούτε και κάποιος άλλος γνωστός αστικός προορισμός. Αντιθέτως, θα κατευθυνθούμε στο σκοτεινότερο και πιο απομονωμένο σημείο του βορείου ημισφαιρίου, στο Εθνικό Πάρκο, του οποίου τα όρια δεν εκτείνονται στη γη, αλλά στον ουρανό.

kerry132.jpg

Η περιφέρεια του Kerry βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ιρλανδία. Σαν προορισμός δεν είναι άγνωστος, αφού εδώ συναντάμε μια τουριστική διαδρομή, το Ring of Kerry“, στην οποία βρίσκονται πολλά σημεία ενδιαφέροντος, τόσο φυσικής ομορφιάς, όσο και ιστορικά. Η δική μας η διαδρομή, θα μας οδηγήσει πέρα από την οροσειρά του Kerry, στη νοτιοδυτική ακτή της Ιρλανδίας και στο Kerry International Dark-Sky Reserve.

Αν δεν έχετε τη παραμικρή ιδέα τι είναι αυτό, δεν πειράζει. Ελάχιστος είναι ο κόσμος που το γνωρίζει. Για κάποιους όμως, που ασχολούνται με τα στολίδια του ουρανού, το μέρος είναι αρκετά γνωστό. Εσείς, απλά να θυμάστε, ότι ο έναστρος ουρανός μαγεύει τους πάντες εξίσου.

kerry6Δεν υπάρχει πολιτισμός στο πρόσωπο της γης, που να μην είχε βασίσει την καθημερινότητα του στα σημάδια του ουρανού. Στις μέρες μας, η παρατήρηση των άστρων σε εξωτερικούς χώρους, έχει γίνει πολυτέλεια. Έτσι δημιουργήθηκαν τα Dark-Sky Reserves, τα οποία είναι προφυλαγμένες εκτάσεις γης, με μηδενική φωτορύπανση. Ο διεθνής οργανισμός που αποφασίζει για την απόδοση του τίτλου του “Σκοτεινού Ουρανού”, το IDSA, είναι κάτι αντίστοιχο της UNESCO. Ανάλογα με τα επίπεδα έλλειψης φωτορύπανσης, οι τοποθεσίες κατατάσσονται σε διαφορετικές βαθμίδες.

Το Kerry International DarkSky Reserve, υπάγεται στην υψηλότερη βαθμίδα, μαζί με άλλες δυο περιοχές στο κόσμο, που βρίσκονται στη Νέα Ζηλανδία, και στη Ναμίμπια. Αυτό όμως, που το καθιστά ξεχωριστό, είναι ότι πρόκειται για το μοναδικό αστρικό καταφύγιο του βορείου ημισφαιρίου.

kerry2Ο λόγος που καταφέρνει αυτή η τοποθεσία να πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, είναι το ότι βρίσκεται ανάμεσα  στην οροσειρά του Kerry, και τον Ατλαντικό Ωκεανό. Έτσι η επόμενη πηγή φωτός, βρίσκεται στην Αμερική.

Τις βραδιές χωρίς φεγγάρι, το θέαμα είναι φαντασμαγορικό. Η λάμψη των αστεριών, γεμίζει τον ουρανό, και τα νεφελώματα, ο Milky Way, η Ανδρομέδα, γνωστοί και άγνωστοι αστερισμοί, είναι ορατοί με γυμνό μάτι. Άκρως εντυπωσιακή είναι η απόσταση, η οποία μοιάζει να μειώνεται, ενώ το μέγεθος τους, μοιάζει να αυξάνεται. Το θέαμα έρχονται να συμπληρώσουν δεκάδες πεφταστέρια, που μοιάζουν με βεγγαλικά.

kerry1

Η ευρύτερη περιοχή του καταφυγίου αγγίζει τα 700 km². Μια τέτοια έκταση βεβαίως, δεν είναι τελείως ερημική. Υπάρχουν 9 μικροί οικισμοί, που στη πλειονότητα τους, βρίσκονται περιφερειακά του πυρήνα της περιοχής του “Σκοτεινού Ουρανού”. Επίσης, είναι μια περιοχή εξαιρετικής ομορφιάς, με μια πληθώρα αξιοθέατων και δραστηριοτήτων. Σίγουρα λοιπόν, αξίζει να αφιερώσετε τουλάχιστον δύο μέρες στη περιοχή.

Ο λαμπερός ουρανός, πολλές φορές είναι ορατός και από κάποιες περιοχές στη περιφέρεια του πυρήνα. Για να απογειώσετε την εμπειρία σας, καλό θα είναι να κλείσετε μια ξενάγηση με “Αστροξεναγό“. Αυτός, θα σας οδηγήσει στις ιδανικότερες τοποθεσίες, όπου όχι μόνο θα μάθετε να αναγνωρίζετε αστερισμούς που ίσως έχετε δει μόνο σε φωτογραφίες, αλλά θα ακούσετε και πολλές ιστορίες.

star3

Όπως όλοι γνωρίζουμε, όταν το φεγγάρι είναι γεμάτο, φωτίζει τον ουρανό, κι έτσι χάνονται τ’ άστρα. Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς, η καλύτερη περίοδος για να επισκεφτείτε το καταφύγιο, είναι οι 7 μέρες που απέχουν περισσότερο από τη πανσέληνο. Αν βρεθείτε στη περιοχή σε ιδανικές συνθήκες, δύσκολα θα ξεχάσετε το θέαμα, αλλά κι’ ακόμα πιο δύσκολα θα το ξανασυναντήσετε.

Διαμονή

camp

Για τη διαμονή σας υπάρχουν αρκετές επιλογές, και το κόστος είναι για όλα τα κονδύλια. Όμως, η καλύτερη εναλλακτική, είναι χωρίς αμφιβολία το κάμπινγκ. Μέσα στο πυρήνα του “Σκοτεινού Ουρανού”, υπάρχουν διάφορες οργανωμένες τοποθεσίες .

Ο λόγος για τον οποίον είναι η καλύτερη εναλλακτική, είναι ότι από μόνο του αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία, που θα θυμάστε για πάντα. Από την άνεση της καρέκλας σας, καθισμένοι γύρω από μια φωτιά, το βλέμμα σας θα μείνει για ώρες κολλημένο στον έναστρο ουρανό, και στο μυαλό σας θα ηχούν οι ιστορίες που θα σας λεν οι γνώστες. Μην διστάσετε λοιπόν ούτε λεπτό, ακόμα κι  αν δεν είστε λάτρεις του κάμπινγκ.

Cahersiveen

caher.jpg

Το Cahersiveen είναι ο μεγαλύτερος οικισμός του καταφυγίου, και ο πρώτος που θα συναντήσετε ερχόμενοι από το εθνικό οδικό δίκτυο. Βρίσκεται μόλις είκοσι λεπτά από τον πυρήνα του “Σκοτεινού Ουρανού”, και πρόκειται για τον κύριο σταθμό ανεφοδιασμού, όπου θα βρείτε ότι χρειαστείτε. Βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς του Kerry, και το διασχίζει ένα ποτάμι.

Μέσω μιας γέφυρας πεζών, η οποία σχεδόν αγγίζει το ύψος του νερού, θα οδηγηθείτε στα ερείπια ενός επιβλητικού κάστρου του 16ου αιώνα, του Ballycarbery Castle. Συνεχίζοντας, θα βρεθείτε στα ερείπια του Cahergal Fort, ενός οχυρού που χρονολογείται από την εποχή του σιδήρου. Τελευταίος σταθμός της βόλτας είναι το μεταγενέστερο και εντυπωσιακό φρουραρχείο, το Old Irish Constanbulary Barracks, το οποίο άνηκε στον Στρατό κατοχής, πριν την ανεξαρτητοποίηση της Νοτίου Ιρλανδίας από τους Άγγλους, και τη δημιουργία της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, δηλαδή του Eire.

Portnagee

port.jpg

To Portmagee, έχει με διαφορά τη πιο ιντριγκαδόρικη ιστορία απ΄όλους τους οικισμούς του καταφυγίου. Το όνομα του το πήρε από έναν παλιό καπετάνιο του Βασιλικού ναυτικού του 18ου αιώνα. Ο Theobald Magee, όταν πήρε τη σύνταξη του, αποσύρθηκε σε αυτό το λιμανάκι και άρχισε το “εμπόριο” με τη Πορτογαλία και τη Γαλλία. Οι απόκρημνες ακτές της περιοχής, έδωσαν την ευκαιρία στον Magee να γίνει, όχι μόνο ένας πρώτης τάξεως λαθρέμπορος, αλλά και γνωστός πειρατής. Ο θάνατος τον βρήκε αιχμάλωτο σε ένα μοναστήρι στη Πορτογαλία,  η οικογενειακή επιχείρηση όμως συνεχίστηκε με επιτυχία.

Στις μέρες μας το Portmagee, είναι το πιο χαρούμενο λιμάνι της περιοχής, αφού τα πολύχρωμα σπιτάκια, αντικρίζουν τις εξίσου πολύχρωμες ψαρόβαρκες. Το όμορφο χωριό ήταν και η επιλογή της παραγωγής του “Star Wars”, για να μείνει το καστ της ταινίας, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στα γειτονικά νησιά Skelling. Από εδώ επίσης, ξεκινάν τα τουριστικά πλοιάρια που επισκέπτονται τα νησιά.

Νησιά Skelling

skel2.jpgΌταν αναφερόμαστε στα νησιά Skelling, ουσιαστικά εννοούμε δυο πολύ ιδιαίτερες βραχονησίδες, το Skellig Michael και το Little Skellig. Γύρω στο 600 μ.χ. οι καθολικοί μοναχοί βρέθηκαν υπό διωγμό. Για να σωθούν, βρέθηκαν σε αυτές τις πραγματικά αφιλόξενες βραχονησίδες, οι οποίες έγιναν το καταφύγιο τους, και στις οποίες έχτισαν το μοναστήρι του St. Fionan.

Καθημερινά, ανεβοκατέβαιναν τα 670 σκαλιά, για να ψαρέψουν για το πρωινό τους. Το μοναστήρι χτίστηκε στο μεγαλύτερο απ’ αυτά, στο Michael Skelling, και έχει το παράδοξο σχήμα πέτρινης σφιγγοφωλιάς. Το 13ο μ.Χ. αιώνα, το μοναστήρι εγκαταλείφθηκε από τους μοναχούς, αλλά έγινε τόπος προσκυνήματος των Ιρλανδών πιστών. Σήμερα, το ασυνήθιστο μοναστήρι διασώζεται και αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Ο μικρός αδερφός του, ο Little Skellig, είναι γνωστός για τους επισκέπτες του, που δεν είναι άλλοι από πανέμορφα puffins, και ένα σωρό άλλα πετούμενα του βορρά, που έχουν φτιάξει εδώ τις αποικίες τους. Το οπτικοακουστικό θέαμα που προσφέρουν σε όποιον πλησιάζει, είναι πραγματικά μοναδικό.

Φυσικά όταν αυτά τα νησάκια όταν υπέπεσαν στην αντίληψη της παραγωγής του Star Wars, συμπεριλήφθηκαν στο “The Force Awakens” και στο “The Last Jedi”, και πλέον είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σκηνικά των ταινιών. Έτσι, στο πάλαι ποτέ τέρμα του κόσμου, Τhe Empire Strikes Back.

Ballinkellig

kerry11

Το Ballinskellig, είναι η περιοχή ακριβώς απέναντι από τα νησιά Skellig, και πρόκειται για τη δεύτερη τοποθεσία απ΄ όπου φεύγουν τα  τουριστικά πλοία για τα νησιά. Χαρακτηριστικό του οικισμού είναι το κάστρο McCarthy του οποίου τα χαλάσματα δεσπόζουν σαν φάντασμα μέσα στη θάλασσα. Λίγο πιο πάνω από την ακτή, τα σπιτάκια του χωριού Cill Rialaig στη κυριολεξία κρέμονται στα βράχια προσφέροντας ανεπανάληπτη θέα. Τέλος μια βόλτα στην ακτή του Emlaghmore την ώρα της άμπωτης, θα σας αποκαλύψει τις ρίζες των τεράστιων δέντρων ενός αρχαίου δάσους, κρυμμένου στο πυθμένα της θάλασσας.

The Glen ή St. Finian’s

glen3
Διάδρομος προς τον ουρανό. Κάθε δύο χρόνια το μονοπάτι της γης ευθυγραμμίζεται με το Milky Way

Η καλύτερη τοποθεσία για τη παρατήρηση των άστρων είναι το Glen, ή όπως είναι επίσης γνωστό, το St. Finian’s. Φροντίστε να ντυθείτε ζεστά, γιατί στο φυσικό αυτό λιμανάκι, ο άνεμος τους Ατλαντικού δεν αστειεύεται.

Μια συμβουλή: Πριν πέσει το σκοτάδι, φροντίστε να προμηθευτείτε τις γευστικές σοκολάτες που παρασκευάζει η μικρή μονάδα παρασκευής σοκολάτας, η οποία εδρεύει στον οικισμό. Ο συνδυασμός αστρικού σόου και  πεντανόστιμης σοκολάτας, είναι απλά αμαρτωλός.

Waterville

wat1

Το Waterville, το χωριό με τα πολύχρωμα σπιτάκια, είναι γνωστό  για το μνημείο του Eightercua.  Πρόκειται για μια σειρά επεξεργασμένων βράχων, οι οποίοι στέκονται σαν κολόνες και μοιάζουν με τα “μενίρ” του Οβελίξ στο αγαπημένο κόμικ.  Το μνημείο αυτό χρονολογείται στα προϊστορικά χρόνια, και ήταν κάτι σαν το ημερολόγιο της εποχής, αφού με αυτό υπολόγιζαν τις φάσεις του φεγγαριού, και τον κύκλο των εποχών.

Caherdaniel

Gravestones in Derrynane Abbey

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες περιοχές μέσα στο καταφύγιο, με οδικές διαδρομές αφάνταστης θέας, και τα συντρίμμια ενός παλιού Αββαείου που στην αυλή του υπάρχει το παλιό νεκροταφείο, γεμάτο Κέλτικους σταυρούς Μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση στο Derrynane, ή αλλιώς η ακτή που μοιάζει με Ελληνικό νησί, αλλά με θαλάσσια ρεύματα που σκοτώνουν. Επιβεβλημένη είναι και η στάση σε ένα μικροσκοπικό αγροτόσπιτο, το οποίο λειτουργεί ως pub από το 1800, και αποτελεί τη πιο ζεστή γωνιά του καταφυγίου, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Τα φώτα σβηστά

seal.jpg

Όταν κάποιος ακούσει πρώτη φορά για το Kerry International Sky-Reserve, είναι σίγουρο ότι θα φανταστεί μια ήρεμη γωνιάς της Ιρλανδίας χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις. Φτάνοντας εκεί, θα διαπιστώσει ότι όχι μόνο υπάρχει πληθώρα δραστηριοτήτων, αλλά και ότι είναι διαθέσιμες επί εικοσιτετραώρου βάσεως. Βέβαια, ο σκοτεινός καμβάς με τα φωτεινά στολίδια θα είναι πάντα πρωταρχικός σκοπός της επίσκεψης σας, όμως στο κατάλογο θα προστεθούν τα γραφικά χωριά, οι βόλτες με τις βάρκες, αρχαία δάση, θαλάσσια σπορ, άγρια ζώα και θηλαστικά, φώκιες, δελφίνια, αλεπούδες, κι’ αετοί. Η λίστα είναι μεγάλη, και ο χρόνος σίγουρα θα σας πιέσει, αν θελήσετε να τα δείτε όλα.

pollution1

Σε αυτή λοιπόν τη διαδρομή με τις απομονωμένες ακτές και θέα στην απεραντοσύνη του ωκεανού, στρέψτε το βλέμμα στην Αμερική, και παίξτε με τα άστρα. Την εικόνα όμως αυτή χαράξτε τη καλά στο μυαλό σας, και την επόμενη φορά που θα ανάψετε άσκοπα τα φώτα, θυμηθείτε τι θυσιάζετε. 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s