Galleria Borbonica – Η ιστορία της Νάπολης από τα βάθη της γης

Υπόγειες διαδρομές

borb3

Όσοι έχουν επισκεφτεί την όμορφη και μπριόζα Νάπολη, δύσκολα μπορούν να φανταστούν ότι βαθιά μέσα στα σπλάχνα της, κρύβει πολλές και άγνωστες πτυχές της ιστορίας. Η Galleria Borbonica είναι ένα υπόγειο μουσείο, γκαλερί, και χώρος μνήμης που περιμένει τους επισκέπτες της να την εξερευνήσουν με τα πόδια, με σχεδίες, και zip lines.

Η αρχή της ύπαρξης του υπόγειου λαβύρινθου της Νάπολης, χρονολογείται πριν 2.500 χρόνια, όταν οι τότε κάτοικοι ανακάλυψαν ότι το πορώδες υπέδαφος αποτελούσε ένα άριστο οικοδομικό υλικό. Οι αλλεπάλληλες εξορύξεις αυτού του υλικού, δημιούργησαν κοιλότητες οι οποίες μεταγενέστερα, με την έλευση των Αρχαίων Ελλήνων και του προηγμένου υδρευτικού τους συστήματος, χρησιμοποιήθηκαν ως δεξαμενές νερού. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το υδρευτικό σύστημα διευρύνθηκε και αποτέλεσε το μοναδικό σύστημα υδροδότησης της πόλης για πολλούς αιώνες.

borb13

Το 1885 μια επιδημία χολέρας, η οποία εξαπλώθηκε μέσω του νερού, αποδεκάτισε τον τοπικό πληθυσμό, και οι αρχαίες δεξαμενές σφραγίστηκαν. Λίγα χρόνια πριν, το 1853, ο βασιλιάς Φερδινάνδος ΙΙ των Βουρβόνων, διέταξε να χτιστεί μια υπόγεια διαδρομή, η οποία θα συνέδεε το παλάτι με το στρατώνα και θα αποτελούσε οδό διαφυγής για τον ίδιο σε περίπτωση εξέγερσης. Το έργο αυτό ξεκίνησε να υλοποιείται με πυρετώδεις ρυθμούς και με τις υψηλότερες των προδιαγραφών,  αλλά όταν δύο χρόνια μετά ο Οίκος των Βουρβόνων έπεσε, το έργο έμεινε ανολοκλήρωτο.

Τα χρόνια περάσαν, οι υπόγειες διαδρομές σχεδόν ξεχάστηκαν, μέχρι που ήρθε ο ζοφερός Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος για να θυμίσει στο ντόπιο πληθυσμό την ύπαρξη τους. Η Νάπολη υπήρξε μια πόλη που δοκιμάστηκε πραγματικά κατά τη διάρκεια του πολέμου, αφού η συχνότητα των αεροπορικών επιδρομών, τόσο από τους συμμάχους όσο και από τους Γερμανούς, ήταν πολύ μεγάλη. Η Galleria Borbonica χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο, σώζοντας έτσι χιλιάδες ζωές.

borb6

 

Λέγεται, ότι ο αριθμός του πληθυσμού που πέρναγε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του 30 μέτρα κάτω από τη γη, ήταν πολύ μεγάλος. Τα ίχνη που άφησαν οι άνθρωποι αυτοί, είναι ακόμα εμφανή. Στρώματα που κοίμιζαν ολόκληρες οικογένειες, σκορπισμένα παιδικά παιχνίδια, σκαλισμένοι τοίχοι με μηνύματα απόγνωσης, όλα συντελούν στην αίσθηση που διαμορφώνει ο επισκέπτης.

Με το τέλος του πολέμου οι Ναπολιτάνοι βγήκαν επιτέλους στην επιφάνεια της γης, και στο πάλαι ποτέ καταφύγιο τους έθαψαν όλες τις δυσάρεστες αναμνήσεις του πολέμου. Η Galleria Borbonica μετατράπηκε σε ένα ιδιότυπο νεκροταφείο οχημάτων, φασιστικών μνημείων και πολεμικών ειδών.

borb9

Όταν οι πληγές του πολέμου έκλεισαν για τα καλά, δυο μηχανικοί και οι βοηθοί τους, αποφάσισαν να φέρουν στην “επιφάνεια” τα θραύσματα της ιστορίας των υπόγειων διαδρομών. Έτσι τα τελευταία χρόνια η Galleria Borbonica είναι ανοιχτή στο κοινό, το οποίο έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει τέσσερις διαφορετικές διαδρομές, και να “ακούσει” την ιστορία που αφηγούνται.

Για να ξορκίσουν το κακό, οι ευφάνταστοι Ναπολιτάνοι επέτρεψαν να εισβάλει το φως των τεχνών, κι έτσι σε τακτά χρονικά διαστήματα, προγραμματίζονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

borb18

 

H Galleria Borbonica είναι ανοιχτή στο κοινό κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, και τα τέσσερα διαθέσιμα τουρ, διεξάγονται σε προκαθορισμένες ώρες, πάντα συνοδεία ξεναγού.

Standard Tour

Στα πλαίσια του Standard Tour θα έχετε τη δυνατότητα να περιηγηθείτε στη Galleria Borboniaca, να δείτε τη κεντρική, ομώνυμη διαδρομή, μέρος του υδραγωγείου, και φυσικά τα εντυπωσιακά κουφάρια των αυτοκινήτων αντίκα. Η διαδρομή είναι μια άνετη περιήγηση,  διάρκειας μιας ώρας. Το κόστος αυτού του τουρ είναι 10 ευρώ

Via Delle Memorie

Στο Via Delle Memorie, εκτός από τη διαδρομή του Standard Tour, θα βρεθείτε σε παλαιότερα στρώματα του δικτύου, θα δείτε τις υπόγειες σπηλιές, το μουσείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με αυθεντικά αντικείμενα της εποχής, καθώς και μια πλήρως επισκευασμένη αρχαία δεξαμενή. Το κόστος αυτού του τουρ, είναι επίσης 10 ευρώ.

Andventure Tour

Όσο αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας των τουρ, τόσο αυξάνεται και το ενδιαφέρον. Στο “Περιπετειώδες Τουρ“, θα βάλετε κράνη και φακό, και αφού δείτε τη Galleria Borbonica, θα ακολουθήσετε την αρχαίας διαδρομή των υδάτων, εν πλω, πάνω σε σχεδία. Για την διεξαγωγή αυτού του τουρ πρέπει να συμπληρωθεί ένας συγκεκριμένος αριθμός ατόμων, ενώ το κόστος ανέρχεται στα 15 ευρώ.

Speleo Tour

Η πιο απαιτητική διαδρομή, θα σας οδηγήσει όχι μόνο στο βάθος του χρόνου, φέρνοντας σας σε επαφή με παλιές πρακτικές, δοξασίες, και επαγγέλματα, αλλά θα καλύψετε μέρος της διαδρομής με zip line. Το υπόγειο σύστημα της Νάπολης είναι τόσο μεγάλο σε έκταση, που οι εργασίες δεν σταματούν ποτέ, και συχνά αποκαλύπτεται και κάποιο νέο παρακλάδι. Στο Spaleo Tour λοιπόν, οι ξεναγοί πολλές φορές αλλάζουν τη προκαθορισμένη ρότα και σας μεταφέρουν σε σημεία που μέχρι τώρα δεν έχει δει κανείς. Και σε αυτή τη περίπτωση, απαιτείται να συγκεντρωθεί ένας ελάχιστος αριθμός επισκεπτών για τη πραγματοποίηση του τουρ, και το κόστος ανέρχεται στα 30 ευρώ.

Πολιτιστικά Δρώμενα

borb17

Η έκφραση “άκρως ατμοσφαιρικό” ίσως δεν είναι αρκετή για να χαρακτηρίσει κανείς  το σκηνικό που προσφέρει η Galleria Borbonica. Έτσι, σε τακτά χρονικά διαστήματα ανακοινώνονται συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και πολλά άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα, τα οποία δεν πρέπει να χάσετε εάν συμπέσουν με το ταξίδι σας στη Νάπολη.

Αν λοιπόν σας φέρει ο άνεμος στην όμορφη κόρη του νοτιά, μη διστάσετε να βρεθείτε στον αθέατο κόσμο που θα σας οδηγήσει μέσα στους αιώνες.

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s