Το φεστιβάλ της Jodhpur στην καρδιά του Rajastan (Μέρος 1)

 Υπό το φως των κεριών, στο σπίτι του Μαχαραγιά

sufi5 

Στη βορειοδυτική πλευρά της Ινδίας βρίσκεται ένα μυθικό κρατίδιο, που παλιά ζούσαν οι μαχαραγιάδες. Το όνομα του Rajastan, και ο περισσότερος κόσμος το γνωρίζει κυρίως λόγω της πρωτεύουσας του Jaipur, ή όπως είναι ευρέως γνωστή, της “Ρόδινης Πόλης”. Παρόλο που η πανέμορφη πρωτεύουσα του Rajastan, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πόλους έλξης της Ινδίας, εμείς δεν θα σταθούμε εδώ.

Προορισμός μας είναι η Jodhpur, και το μουσικό φεστιβάλ που φιλοξενείται σε έναν από τους πλέον ατμοσφαιρικούς χώρους. Η “Πόλη του ήλιου” ή  “Η μπλε πόλη” βρίσκεται 335 χιλιόμετρα δυτικά της Jaipur, στη καρδιά του Rajastan. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του κρατιδίου, και για ένα πραγματικό διαμαντάκι καταμεσής της ερήμου Thar.

sufi9

Το Mehrangarh Fort, η επιβλητική καστροπολιτεία και σύμβολο της Jodhpur, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα σωζόμενα, οχυρωματικά οικοδομήματα της χώρας, του οποίου το εσωτερικό περιλαμβάνει ναούς, αγορές, μουσείο, και αρκετά παλάτια. Σε αυτό τον ιστορικό  χώρο,  κάθε χρόνο τον Φεβρουάριο, διεξάγεται το “World Sacret Spirit Festival”, ή αλλιώς το “Sufi Festival”. Συμμετέχοντες είναι γνωστοί καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο, και συνήθως ο κοινός παρανομαστής είναι ο ο μυστηριακός τρόπος έκφρασης των Σουφιστών. “Νονός” και προστάτης της διοργάνωσης, δεν είναι άλλος από τον γνωστό και μη εξαιρετέο Sting.

Για την ιστορία, ο Σουφισμός είναι μια βαθιά εσωτερική αναζήτηση, που σκοπό έχει την προσέγγιση του θείου. Μουσουλμάνοι ασκητές, μη δεχόμενοι τις περιοριστικές λατρευτικές νόρμες του Ισλάμ, δημιούργησαν μια μυστικιστική αίρεση που συνδυάζει το κοράνι με τις φιλοσοφίες της Ανατολής, και όλων των μεγάλων θρησκειών. Ο τρόπος έκφρασης των Σουφιστών, εκδηλώνεται μέσω της μουσικής, της κίνησης, της ποίησης, και των ανώτερων μορφών τέχνης. Πολλοί οι Σουφιστές, που θεωρήθηκαν σοφοί, ενώ οι περισσότεροι από εμάς, ίσως αναγνωρίζουμε, τους Δερβίσηδες και το περιστροφικό χορό τους.

sufi3

Ο χώρος που φιλοξενείται αυτή η οπτικοαουστική πανδαισία, δεν είναι μόνο ατμοσφαιρικός, αλλά έχει να μας διηγηθεί μια πραγματικά συναρπαστική ιστορία. Το 1458, ο Rao Jodha ιδρύει τη Jodhpur, κι αποφασίζει να δημιουργήσει μια από τις ομορφότερες και ισχυρότερες καστροπολιτείες τη Ινδίας. Η τοποθεσία που επιλέχθηκε, ήταν ένας λόφος ο οποίος ορθώνεται 125 μέτρα πάνω από το έδαφος, και παλιά άκουγε στο όνομα “Το βουνό των πουλιών”.  Σε αυτή τη πραγματική αετοφωλιά όμως, εκτός από τ’ αρπακτικά της ερήμου, κατοικούσε επίσης κι ένας ασκητής.

Καθόλου χαρούμενος με το γεγονός ότι έπρεπε να εγκαταλείψει τη σπηλιά του, ο ερημίτης καταράστηκε τον Jodha και την καστροπολιτεία του, σε αιώνια λειψυδρία. Για μια πόλη μέσα στη μέση της ερήμου, αυτή η κατάρα ήταν τρομερή. Θορυβημένος ο Jοdha, έσπευσε να κατευνάσει τους θεούς, κι έτσι αποκατέστησε τον ερημίτη. Όμως δεν στάθηκε σε αυτό.

sufi10

Έκρινε λοιπόν αναγκαίο, ότι για να  εξαλείψει την κατάρα, κάποιος έπρεπε να θυσιαστεί, και να θαφτεί ζωντανός στα θεμέλια του κάστρου. Ένας άντρας, ο Rajiya Bambi, προσφέρθηκε οικειοθελώς. Ως αντάλλαγμα όμως, ζήτησε από τον Jodha, να τιμούν και να προστατεύουν την οικογένεια του, στα βάθη των αιώνων. Ο Jodha ως Μαχαραγιάς κράτησε το λόγο του, κι έτσι ακόμα και σήμερα οι απόγονοι του ζουν στη περιοχή που λέγεται Rajiya Gardens και χαίρουν μεγάλης τιμής και αναγνώρισης.

Μετά από αυτή την μικρή εισαγωγή, στο δεύτερο μέρος θα δούμε το φεστιβάλ, τη πόλη και τα μυστικά τους.

 

Δείτε επίσης:

Το φεστιβάλ της Jodhpur στην καρδιά του Rajastan (Μέρος 2)

Το φεστιβάλ της Jodhpur στην καρδιά του Rajastan (Μέρος 3)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s