Το φεστιβάλ της Jodhpur στην καρδιά του Rajastan (Μέρος 2)

Το Φεστιβάλ

 

Στην Ινδική κουλτούρα, η μουσική κι ο χορός, αποτελούσαν πάντα τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του θείου και του ανθρώπου. Οι δυτικοί λαοί, πολλές φορές δεν κατανοούμε απόλυτα την θέση της μουσικής στην καθημερινότητα των Ινδών. Αυτό που αγνοούμε, είναι ότι οι δυο αυτές μορφές τέχνης, έπαιξαν μεγάλο ρόλο  στην μετάδοση της Ινδικής παράδοσης και των θρησκευτικών δοξασιών, όπως εξάλλου και σε πολλές χώρες της Ανατολής.

Ήταν επομένως αναμενόμενο, η Ινδία να οριστεί ως η χώρα που θα αποτελούσε το σταυροδρόμι για την ανταλλαγή πνευματικών ιδεών οι οποίες εκφράζονται μέσω της μουσικής. Το World Sacred Spirit Festival ή Sufi Festival, είναι μια μουσική γιορτή, αφιερωμένη στο πνεύμα και τις φιλοσοφίες των Σουφιστών.  Διεξάγεται κάθε Φεβρουάριο στο Mehrangarh Fort στη Jodhpur, και για τρεις ημέρες, ο χώρος κατακλύζεται από ανθρώπους που συρρέουν για να παρακολουθήσουν ένα μοναδικό θέαμα.

This slideshow requires JavaScript.

Η διοργάνωση αυτή, θεωρείται από τις πιο σημαντικές παγκοσμίως, αφενός γιατί συμμετέχουν τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου, αφετέρου γιατί το κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει κάποιες ερμηνείες, που σπάνια παρουσιάζονται δημόσια. Ο Festival Patron, ή κοινώς ο μέντορας της διοργάνωσης είναι ο Sting, γνωστός για την αγάπη του στις ανατολικές θρησκείες και φιλοσοφίες.

Το φεστιβάλ λαμβάνει χώρα πάντα κατά τη διάρκεια της πανσελήνου. Εκτός από τους μουσικούς και τους χορευτές, εξέχουσα θέση στο πρόγραμμα έχουν και οι ποιητές. Όταν πέσει το σούρουπο, το κάστρο λούζεται με το φως χιλιάδων κεριών. Σε μια ατμόσφαιρα απόλυτης μυσταγωγίας,  θα αισθανθείτε ότι μεταφέρεστε πίσω στους αιώνες.

This slideshow requires JavaScript.

Οι παρευρισκόμενοι, έρχονται από τις τέσσερις γωνίες του ορίζοντα, και όπως και οι ντόπιοι, είναι πολύ συνειδητοποιημένοι για το τι θα δουν και θα κάνουν, κατά τη διάρκεια αυτών των τριών ημερών.  Εκτός από το μουσικό πρόγραμμα, τις πρωινές ώρες υπάρχει η δυνατότητα να κάνετε γιόγκα, διαλογισμό, ή και να παρακολουθήσετε κάποιο workshop σχετικά με την Ινδική κουλτούρα.

Το World Sacred Spirit Festival δεν είναι τουριστικός προορισμός. Απευθύνεται σε ταξιδιώτες, οι οποίοι επιδιώκουν να βιώσουν μια από τις πλέον συγκλονιστικές, και “εσωτερικές” εμπειρίες που έχει να προσφέρει η Ινδία.

jod 16.1
©magicalindia.com

Κι αν χόρτασαν οι αισθήσεις σας, καιρός να κατευθυνθούμε στην “Μπλε πόλη”

Συνεχίζεται…

 

 Δείτε επίσης:

Το φεστιβάλ της Jodhpur στην καρδιά του Rajastan (Μέρος 1)

Το φεστιβάλ της Jodhpur στην καρδιά του Rajastan (Μέρος 3)

 

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s