Το φεστιβάλ της Jodhpur στην καρδιά του Rajastan (Μέρος 3)

Βόλτα στη Μπλε Πόλη

ind2

Στους πρόποδες του  Mehrangarh Fort  και 10 χιλιόμετρα περιμετρικά του λόφου, εκτείνεται η παλιά πόλη της Jodhpur, γνωστή και  ως “Μπλε Πόλη” ή “Πόλη του Ήλιου”. Καλά προστατευμένη μέσα από τα οχυρωματικά τείχη, η παλιά πόλη, είναι η χαρά των φωτογράφων.

Αρχικά, τα μπλε σπίτια, ανήκαν μόνο σε Βραχμάνους ιερείς, μέχρι που διαπιστώθηκε ότι η μπλε χρωστική ουσία, απωθεί τα κουνούπια. Έτσι, σιγά σιγά όλοι οι κάτοικοι άρχισαν να βάφουν τα σπίτια τους το ίδιο χρώμα, μετατρέποντας τη πόλη σε μια λουλακί ζωγραφιά.

ind3Ένα από τα πρώτα μέρη που θα συναντήσετε είναι το παλιό ρολόι, κι ακριβώς δίπλα του την Sadar Market. Σε αυτήν τη πολύβουη Ινδική αγορά, θα βρείτε ότι τραβάει η ψυχή σας. Μπαχαρικά, σάρι, ζώα, έπιπλα, ρούχα, κοσμήματα. Αφήστε τον κόσμο να σας παρασύρει, και ρουφήξτε το άρωμα της πραγματικής Ινδίας.

Το Jaswa Thada, ένα λευκό μαρμάρινο οικοδόμημα, θυμίζει περισσότερο παλατάκι, παρά το κενοτάφιο ενός μαχαραγιά. Βρίσκεται κοντά στο κάστρο και προσφέρει καταπληκτική θέα στη πόλη, πράγμα που το καθιστά ένα από τα πλέον επισκέψιμα αξιοθέατα της Jodhpur.

ind10

Το όνομα της ιστορικής πόλης που προϋπήρχε της Jadhpur, ήταν Mandore. Η ερημωμένη πολιτεία βρίσκεται 8 χιλιόμετρα έξω από την σύγχρονη πόλη, και αν και παραμελημένη αξίζει μια επίσκεψη. Στον κήπο μπορεί να μην κάνουν βόλτα πια τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, όμως ένα άλλο βασίλειο έχει πάρει τη θέση τους. Αυτό των πιθήκων.

Το Umaid Bhawan Palace είναι ένα από τα νεότερα παλάτια που χτίστηκαν στην Ινδία. Ολοκληρώθηκε το 1944, και μέρος του αποτελεί ακόμα τη μόνιμη κατοικία του Μαχαραγιά και της οικογένειας του. Το υπόλοιπο παλάτι, είναι ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο, στο οποίο η είσοδος επιτρέπεται μόνο στους ενοίκους.

ind11

Τέλος, δίπλα στο κάστρο, στη βραχώδη περιοχή η οποία αποτελούσε μέχρι πρότινος την “χωματερή” της Jodhpur, μπορείτε να επισκεφτείτε ένα πολύ ιδιαίτερο πάρκο, στο οποίο έχει αποκατασταθεί η έρημος και το οικοσύστημα της. Εδώ θα μπορέσετε να θαυμάσετε κάποια άγνωστα σε εμάς φυτά, που αγαπούν τα βράχια.

Δραστηριότητες

ind12.jpg

Zip-Lining: Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που όσο λατρεύουν την ηρεμία, άλλο τόσο λατρεύουν και την έκρηξη αδρεναλίνης. Αν ανήκετε κι εσείς σε αυτή την κατηγορία , τότε η Jodhpur θα σας ξαφνιάσει με μια περιπέτεια, που συστήνεται ανεπιφύλακτα. Το zip- line το έχουμε συνδέσει με εναέριες διαδρομές μέσα στη φύση. Εδώ, μια διαδρομή μιάμισης ώρας η οποία συμπεριλαμβάνει έξι zip-lines θα σας “πετάξει” πάνω από λίμνες, φαράγγια, έρημο, αλλά κυρίως πάνω από το κάστρο και την Μπλε Πόλη. Αν το τολμήσετε, σίγουρα θα αποτελέσει ένα από τα highlight της επίσκεψης σας.

ind13

Camel Safari: Όσοι δεν έχετε βρεθεί μες στη μέση της ερήμου στη πλάτη μιας καμήλας, τότε μην κάνετε δεύτερες σκέψεις, επιβάλλεται. Όσοι το έχετε ήδη κάνει, και δεν έχετε ψυχαναγκαστικές τάσεις οι οποίες συνδέουν πάντα την έρημο με βόλτα σε καμήλα, τότε σκεφτείτε ότι έρημος με έρημο έχει διαφορά. Ηθικό δίδαγμα; Κάντε το όπως και να ‘χει. Η διαδρομή περιλαμβάνει αξέχαστα τοπία, και οικισμούς με ιδιαιτερότητες και αρχαίες δοξασίες.

Διαμονή – Φαγητό

ind14.jpg

Η διαμονή, όπως και στην υπόλοιπη Ινδία, είναι αρκετά οικονομική, και θα βρείτε ένα μεγάλο αριθμό hostels και ενοικιαζόμενων δωματίων. Αν όμως θελήσετε να κακομάθετε λίγο τον εαυτό σας, για περίπου 40 -50 ευρώ μπορείτε να κλείσετε ένα δωμάτιο, σε ένα από τα παλάτια και τα μέγαρα που έχουν μετατραπεί σε πολυτελή ξενοδοχεία. Πολλά από αυτά διαθέτουν ταράτσες και αυλές με υπέροχη θέα, στις οποίες μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό ή το ποτό σας, σε ένα άκρως ατμοσφαιρικό περιβάλλον.

Το Rajastan φημίζεται για την κουζίνα του, και για πολλούς διαθέτει μια από τις πιο εκλεπτυσμένες κουζίνες τις χώρας. Οι διατροφικές συνήθειες της περιοχής έχουν και κάτι που δεν συναντάμε αλλού. Η γλυκιά γεύση κυριαρχεί σε όλα τα γεύματα, αλλά και το επιδόρπιο μετατρέπεται σε ορεκτικό, και καταναλώνεται πριν το φαγητό. Ένα εστιατόριο-ζαχαροπλαστείο θρύλος είναι το Janta Sweet Home  και εγγυημένα θα κάνετε πάνω από μια στάσεις.

ind14

Το ταξίδι στην Jodhpur, θα μπορούσε να περιγραφεί σαν μια “off the beaten track” εμπειρία, μακριά από πούλμαν και τουρίστες. Αν αυτό ζητάτε από τα ταξίδια σας, ιδού η ευκαιρία. Σουφιστές, δερβίσηδες, μουσικοί, ποιητές χορευτές, εικόνες μαγικές, γιόγκα, διαλογισμός, μια πόλη ζωγραφιά, zip-line, έρημος, καμήλες, και άλλα πολλά.

Το World Sacred Spirit Festival , σίγουρα δεν είναι η πιο διάσημη διοργάνωση της Ινδίας. Όμως, στο διάστημα τριών ημερών θα συσσωρεύσετε εμπειρίες εβδομάδων.

ind16

Αποδεχτείτε την επίσημη πρόσκληση του Μαχαραγιά, και βυθιστείτε στους ήχους της ιστορίας.

Δείτε επίσης:

Το φεστιβάλ της Jodhpur στην καρδιά του Rajastan (Μέρος 1)

Το φεστιβάλ της Jodhpur στην καρδιά του Rajastan (Μέρος 2)

2 Comments Add yours

  1. Meltini says:

    Πρακτικές πληροφορίες που θα βρω γι αυτο το ταξίδι ?

    Like

    1. gyristroula says:

      Θα ηθελα να σας ενημερωσω οτι αναλαμβάνω την διοργανωση όσων ταξιδιών εχω περιγράψει στα κειμενα μου. Για περισσότερες πληροφοριες, παρακαλω να επικοινωνήσετε στο gyristroula.travelunusual@gmail.com

      Like

Leave a comment