Ιορδανία – I left my heart in Wadi Rum

Η πεδιάδα της Σελήνης

Εάν είχατε αναρωτηθεί ποτέ, πως θα ήταν εάν περπατούσατε στη “Κοιλάδα της Σελήνης”, ιδού η ευκαιρία. Η έρημος του Wadi Rum, δεν έχει αποκτήσει τυχαία αυτό το προσωνύμιο, αφού πρόκειται για ένα μέρος απόκοσμης, και άγριας ομορφιάς.  Όσοι θα έχετε την τύχη να το επισκεφτείτε, θα κρατήσετε την εικόνα του ζωντανή στο μυαλό και στις καρδιές σας.

Πρόκειται για μια έκταση 720 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία έχει ανακηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή της UNESCO. Το χαρακτηριστικό τοπίο, με την κόκκινη άμμο και τα βραχώδη υψώματα σμιλεμένα από τις ανεμοθύελλες, έχει υπάρξει η γη των Βεδουίνων για χιλιάδες χρόνια.

wadi9

Για αιώνες υπήρξε ο δρόμος των καραβανιών που ένωναν την Σαουδική Αραβία με την Δαμασκό. Αυτό μαρτυρούν τα περίπου 30.000 πετρογλυφικά, δηλαδή τα μηνύματα που άφηναν χαραγμένα τα διερχόμενα καραβάνια για τα επόμενα, με πληροφορίες ζωτικής σημασίας για την διάσχιση της ερήμου.

Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι μνημόνευαν τ’ αμπέλια και τις ελιές που υπήρχαν κάποτε κοντά στις πηγές, οι Ναβαταίοι το προσάρτησαν στο βασίλειο τους, ενώ στα νεότερα χρόνια, ο Λόρενς της Αραβίας την έκανε το ορμητήριο του, κατά την διάρκεια της Αραβικής επανάστασης.

lawrenxe1

Η είσοδος στην έρημο γίνεται από το κέντρο επισκεπτών, όπου για προφανείς λόγους καταγράφονται όλοι οι επισκέπτες. Εκεί, θα σας παραλάβει ο εκπρόσωπος του  camp, και με ειδικά οχήματα θα σας οδηγήσει στην καρδιά της ερήμου. Αξίζει τον κόπο όσο θα περιμένετε να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά, να κάνετε μια γρήγορη επίσκεψη στο μουσείο, που παρέχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το Wadi Rum, και τις φυλές των Βεδουίνων.

Καθώς θα διασχίζετε την κόκκινη άμμο θα δείτε να ξεφυτρώνουν μικροί και μεγάλοι βραχώδεις σχηματισμοί από ψαμμίτη, μερικοί εκ των οποίων έχουν το μέγεθος βουνού.  Η ώρα της δύσης και της ανατολής δίνουν μια άλλη διάσταση στην όλη εμπειρία, και εάν δεν σας έχει ήδη συμβεί, αυτές τις ώρες η έρημος σίγουρα θα σας πλανέψει.

Οι Βεδουίνοι της ερήμου

Εδώ και αιώνες, τέσσερις φυλές Βεδουίνων έχουν κάνει το αφιλόξενο Wadi Rum το σπίτι τους. Η μετακίνηση των νομαδικών πληθυσμών από τη Σαουδική Αραβία ξεκίνησε πριν 2500 χρόνια, ενώ σήμερα το σύνολο των Βεδουίνων της χώρας, απαρτίζει το 33-40% του πληθυσμού.

Οι συνθήκες διαβίωσης τους, παρέμειναν σκληρές μέσα στους αιώνες, και μόλις τις τελευταίες δεκαετίες υιοθέτησαν συνήθειες που τους διευκολύνουν στη καθημερινότητα τους. Στις μέρες μας, μόνο ένα μικρό ποσοστό Bedu του Wadi Rum, όπως είναι η Αραβική τους ονομασία, ακολουθούν την νομαδική ζωή, ενώ το κύριο μέρος του πληθυσμού διαμένει στα οχτώ χωριά που βρίσκονται εντός κι εκτός της προστατευόμενης περιοχής.

wadi10.jpg

Οι Βεδουίνοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της  Ιορδανικής κοινωνίας, κι έχουν βαθιές αξίες ριζωμένες στη κουλτούρα τους. Μέχρι και σήμερα ο αρχαίος κώδικας τιμής μεταξύ της εκάστοτε φυλής, τηρείται ευλαβικά. Μια από τις αρχές τους είναι, ότι ένας Βεδουίνος πρέπει να είναι φιλόξενος και έντιμος, και αν δεν πράττει αναλόγως, το σύνολο της φυλής φέρει την ευθύνη. Αυτή η στάση ζωής έχει μεταφερθεί και στο τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων τους, αφού το 90% του πληθυσμού ασχολείται με τον τουρισμό.

Τι θα δείτε

This slideshow requires JavaScript.

The Seven Pillars of Wisdom. Καθώς εισέρχεστε στην έρημο, το πρώτο σημείο ενδιαφέροντος που θα συναντήσετε, είναι ένας επιβλητικός βραχώδης σχηματισμός, ο οποίος πήρε τ’ όνομα του από το ομώνυμο βιβλίο του Λόρενς της Αραβίας, το οποίο υπήρξε κι αιτία για να γίνει γνωστή η περιοχή.

Το σπίτι του Λόρενς, τα συντρίμμια ενός οικοδομήματος χτισμένου πάνω σε ένα οίκημα από την περίοδο των Ναβαταίων, είναι ένα από τα πιο γνωστά σημεία ενδιαφέροντος. Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά εάν όντως σχετίζετε με τον Λόρενς της Αραβίας, αλλά πρόκειται για μια εξαιρετική τοποθεσία και μια γρήγορη στάση για ένα ποτήρι αναζωογονητικού τσαγιού.

Η πηγή του Λόρενς μπορεί να μην σας εντυπωσιάσει σε ότι αφορά τη συγκέντρωση νερού, η θέα όμως θα σας κόψει την ανάσα, και σίγουρα θα εκτιμήσετε τη δροσιά που βγάζει η σκιά της γηραιάς συκιάς.

This slideshow requires JavaScript.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιοχή που συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό πετρογλυφικών. Τα σύμβολα, όπως καμήλες, πηγές, και μονοπάτια, θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε το τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των καραβανιών.

Ένα από τα πιο φωτογραφισμένα σημεία του Wadi Rum είναι η Jebel Umm Fruth, όπως ονομάζεται η μεσαίου μεγέθους εναέρια γέφυρα που σχηματίζουνε τα βράχια, κι έχει μορφή αψίδας. Η ανάβαση είναι εύκολη, η θέα είναι συναρπαστική, και το αποτύπωμα άκρως φωτογραφικό.

This slideshow requires JavaScript.

Η Jebel Burdah, ή αλλιώς η μεγάλη γέφυρα, είναι σαφώς μεγαλύτερη και εντυπωσιακότερη από την Jebel Umm Fruth. Παρουσιάζει όμως μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, και απευθύνεται σε όσους έχουν καλή φυσική κατάσταση.

Είπαμε πως το Wadi Rum το χαρακτηρίζει το κόκκινο χρώμα της άμμου. Αυτό που δεν είπαμε, είναι ότι σε ένα τμήμα της ερήμου, η άμμος είναι λευκή. Στο σημείο  που η λευκή και η κόκκινη άμμος συναντιούνται, δημιουργούνται τεράστιοι αμμόλοφοι, οι οποίοι αποτελούν την παιδική χαρά του Rum.

Τι θα κάνετε

This slideshow requires JavaScript.

Ο σωστός τίτλος αυτής της ενότητας ίσως θα έπρεπε να είναι, και τι δεν θα κάνετε. Η έρημος προσφέρει τη δυνατότητα για μια πληθώρα δραστηριοτήτων, που η μια είναι καλύτερη από την άλλη. Απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, όλα τα βαλάντια, και σε όλους τους τύπους φυσικής κατάστασης.

Βόλτα με 4WD – Η βόλτα μέσα στην έρημο είναι επιβεβλημένη, και είναι ο μόνος τρόπος να γνωρίσετε το Wadi Rum. Η βασική διαδρομή έχει διάρκεια δύο ωρών, και θα πάρετε μια καλή γεύση της ερήμου.

Βόλτα με καμήλες – Θα ήταν επιπόλαιο να προσπαθήσουμε να διαχωρίσουμε την εμπειρία της ερήμου, από τη βόλτα με τις καμήλες. Ζήστε την έρημο με τον πιο φυσικό τρόπο, και γίνετε ένα με το τοπίο, και την ευεργετική σιωπή της. Οι βόλτες συνήθως πραγματοποιούνται είτε κατά την διάρκεια της ανατολής, είτε με τη δύση του ηλίου, και ο Βεδουίνος σας, θα σας οδηγήσει στο πιο ειδυλλιακό σημείο για να ρουφήξετε αυτή την αξεπέραστη ομορφιά.

Βόλτα με αερόστατο – Αν υπάρχει ένα σημείο στο κόσμο αυτό που πρέπει να δοκιμάσετε να κάνετε βόλτα με αερόστατο, αυτό είναι χωρίς κανένα ενδοιασμό η έρημος του Wadi Rum. Η εμπειρία είναι τόσο δυνατή που αξίζει κάθε ευρώ της ακριβής τιμή της.

Βόλτα με άλογα – Είστε ιππείς και θέλετε να καλπάσετε με αραβικό άτι στο φυσικό του περιβάλλον; Ήρθατε στο σωστό μέρος. Η έρημος του Wadi Rum είναι ιδανική, αφού είναι επίπεδη, και οι αμμόλοφοι βρίσκονται σε συγκεκριμένα σημεία. Η δραστηριότητα αυτή δεν ενδείκνυται για αρχάριους.

This slideshow requires JavaScript.

Πεζοπορίες – Το ότι η έρημος έχει πεζοπορικά μονοπάτια είναι κάτι που δύσκολα μαντεύεις. Οι τοπικοί οδηγοί, θα σας οδηγήσουν μέσα από φαράγγια και πηγές, σε μέρη απαράμιλλης ομορφιάς, μακριά από τα πλήθη των επισκεπτών.

Αναρρίχηση – Οι κάθετοι λόφοι από ψαμμίτη, προσφέρουν κάποιες από τις καλύτερες συνθήκες αναρρίχησης παγκοσμίως. Μην εκπλαγείτε λοιπόν αν αντικρίσετε  τους λάτρεις του αθλήματος, να συρρέουν απ’ όλο το κόσμο για να αναρριχηθούν στη μέση της ερήμου.

Sand Board – Τι εννοούσαμε όταν είπαμε ότι το Umm Ishrin είναι η παιδική χαρά του Wadi Rum; Αυτή ακριβώς την εμπειρία.

Που θα μείνετε

wadi33

Η απάντηση είναι αυτονόητη. Οπωσδήποτε σε ένα από τα camps που βρίσκονται μέσα στη καρδιά της προστατευόμενης περιοχής της ερήμου. Οι επιλογές είναι πολλές. Από υπερπολυτελείς καταυλισμούς μέχρι ήρεμες μονάδες, όπου θα απολαύσετε την χαρακτηριστική ηρεμία.

Μετά από ενδελεχή έρευνα, κατέληξα στο Obeid’s Bedouine Life Camp. Κατά τη συνήθεια μου ως Gyristroula, απέφυγα οτιδήποτε θα θύμιζε τουριστικό resort, κι επέλεξα ένα μέρος που θα με έφερνε όσο το δυνατόν πιο κοντά στη κουλτούρα των Βεδουίνων και στη μαγεία της ερήμου.

This slideshow requires JavaScript.

Στάθηκα τυχερή με την επιλογή μου, η οποία μου προσέφερε ακριβώς αυτό που ζητούσα. Ένα μικρό camp, στα ριζά ενός λόφου, στην καρδιά της προστατευμένης περιοχής. Ο ανώτερος αριθμός που μπορούν να φιλοξενηθούν κάθε φορά, δεν ξεπερνά τα 16 άτομα, διασφαλίζοντας αυτό που υπόσχεται.

Η γνωριμία μου με τον Obeid αρχικά έγινε τηλεφωνικά, καλλιεργώντας την καλή εικόνα που διατήρησα μέχρι το τέλος. Αφού με ενημέρωσε για όλες τις εναλλακτικές που θα είχα κατά τη διάρκεια της διαμονής μου, μου οργάνωσε έτσι το πρόγραμμα, ώστε να δω και να κάνω όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα.

This slideshow requires JavaScript.

Η άφιξη μας στο camp νωρίς το μεσημεράκι, σηματοδοτήθηκε από μια έκπληξη. Ψηλά σ’ ένα πλάτωμα του λόφου από ψαμμίτη, και κάτω από τη προστασία της ευεργετικής σκιάς, ο αξιαγάπητος Βεδουίνος, μας είχε απλώσει στρώματα, και προσφέροντας μας τσάι, μας  άφησε να χαλαρώσουμε και ν’ απολαύσουμε την εκπληκτική θέα του Wadi Rum, σαν αετοί στη φωλιά τους.

Οι παραδοσιακές Βεδουίνικες σκηνές, φτιαγμένες από μαλλί κατσίκας και καμήλας, προσφέρουν προστασία όχι μόνο από το τσουχτερό κρύο της νύχτας, αλλά είναι ικανές να αντιμετωπίσουν ακόμα και νεροποντές. Εσωτερικά είναι λιτές κι απέριττες, αλλά εξαιρετικά άνετες και λειτουργικές.

Στο κοινόχρηστο χώρο θα χαλαρώσετε στα στρωματάκια, και θα γευτείτε το νοστιμότατο γεύμα σας, παραδοσιακά μαγειρεμένο κάτω από την άμμο. Κι αφού είστε πλήρεις εικόνων και γεύσεων, θα συγκεντρωθείτε στις μαξιλάρες γύρω από τη φωτιά και θα χαθείτε, χαζεύοντας το Milky Way και τα χιλιάδες αστέρια στο πιο όμορφο ουρανό που έχετε συναντήσει.

This slideshow requires JavaScript.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η παρέα μεταφέρετε σε έναν υπέροχο χώρο εσωτερικά, καθιστώντας το camp επισκέψιμο όλες τις εποχές του χρόνου.

Στο Obeid’s Bedouin Life Camp δεν θα βρείτε σόου και μουσικές, αλλά θα εισπράξετε την πατροπαράδοτη Βεδουίνικη φιλοξενία και ζεστασιά από τον ίδιο και την οικογένεια του. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός, ότι βρίσκεται σχεδόν μόνιμα πρώτο στις προτιμήσεις των επισκεπτών του TripAdvisor στα καταλύματα αυτής της κατηγορίας.

Rum Balloons

wadi47

Φανταστείτε ξημερώνοντας η ημέρα, να αιωρείστε στα 6000 πόδια ψηλά στον ουρανό, μέσα στην απόλυτη ησυχία, με θέα το σεληνικό τοπίο του Wadi Rum. Φανταστείτε να περνάτε ξυστά δίπλα από τα ψηλά βουνά, κι οποιοδήποτε δείγμα ζωής στο έδαφος, να φαντάζει με κουκκίδα.

This slideshow requires JavaScript.

Παρέα με άλλους 8 συνταξιδιώτες κι έναν έμπειρο πιλότο, (πρώην πιλότο της Βασιλικής αεροπορίας), θα εύχεστε η μιας ώρας πτήση, να μην τελειώσει ποτέ. Αφού ξεπεράσετε τον αρχικό ενθουσιασμό θα αφεθείτε στη σαγήνη και την γαλήνη αυτής της εμπειρίας. Τι θα μπορούσατε να πείτε εξάλλου; Σε περιπτώσεις σαν κι αυτή, τα λόγια είναι περιττά.

Η ποιότητα του πιλότου και ιδιοκτήτη του Rum Balloon, του Khaled, απλά ήρθε να προστεθεί σε όσα θα θυμάμαι. Μια επιχείρηση που θα μπορούσε να εστιάσει στο να είναι κερδοφόρα, παραμένει μικρή από επιλογή, με γνώμονα τον πελάτη, και την απόλαυση της πρωινής μαγείας.

This slideshow requires JavaScript.

Ένας άνθρωπος συνεσταλμένος και ολιγαρκής, στο ερώτημα μου ως προς το τι στοιχεία  της επιχείρησης θα ήθελε να κάνω γνωστά, μου απάντησε ότι δεν θα ήθελε να γράψω τίποτα γι΄αυτόν. Να γράψω ότι έζησα. Δηλαδή ότι η Ιορδανία είναι ένας τόπος παρεξηγημένος κι ασφαλής, και πως όπως και στην έρημο του Wadi Rum, είναι γεμάτη με φιλότιμους και φιλικούς ανθρώπους. Πιστή λοιπόν σ΄ αυτή τη προτροπή, και συμφωνώντας απόλυτα με το συμπέρασμα, σας μεταφέρω τη δική μου εμπειρία.

wadi53.jpg

Φτάνοντας στο κέντρο επισκεπτών του Wadi Rum, εκτός απ’ το όχημα σας, θα αφήσετε πίσω τις σκέψεις και τις έγνοιες σας για να σας περιμένουν. Μόνο που κατά την επιστροφή, η ψυχή σας θα έχει ευφρανθεί τόσο πολύ, που τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο.

Είσοδος: Γενική είσοδος: 5 JD – Κάτοχοι Jordanian pass: Δωρεάν

Διαμονή: Περίπου 60 JD, συμπεριλαμβανομένου του πρωινού και του παραδοσιακού δείπνου

Βόλτα με αερόστατο: 130 JD η εμπειρία κρατάει συνολικά 2 ώρες. (Εξοικονομήστε από αλλού, αλλά μην τη χάσετε)

Βόλτα με 4WD: 50 JD οι 2 ώρες (η τιμή είναι ανά αυτοκίνητο, και όχι κατ’ άτομο)

Βόλτα με καμήλες: 25 JD η ώρα

Βόλτα με άλογο: 35 JD η ώρα

Πεζοπορία: 85 JD η ημερήσια εκδρομή

Sandboarding: Συνήθως περιλαμβάνεται στις 3ωρες βόλτες με τζιπ

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s