Ιαπωνία – Tokyo, ταξίδι στο χωροχρόνο (Μερος 1)

Tokyo, και πως να το περιγράψεις…

tokyo16

Ίσως δεν υπάρχει μεγαλύτερη πρόκληση για έναν ταξιδιωτικό blogger, από το να προσπαθήσει να περιγράψει με λίγα λόγια, αυτά που έχει συναντήσει σε μια χώρα όπως η Ιαπωνία. Η πρόκληση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν πρόκειται να περιγράψει μια από τις πιο συναρπαστικές πόλεις σε αυτό το πλανήτη, το Tokyo.

Το απόσταγμα της εμπειρίας μου, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το Tokyo είναι τόσο διαφορετικό όσο το φανταζόμαστε, και τόσο ανεξάντλητο όσο φημολογείται. Σε κάθε βήμα, παραμονεύουν εικόνες και συνήθειες που ξαφνιάζουν, και το μόνο που μας μένει, είναι να περιπλανηθούμε, και να απολαύσουμε, όλα αυτά τα θαυμαστά που έχει να μας προσφέρει.

Εν αρχή ην το Edo

Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε ένας παντοδύναμος πολέμαρχος, ο οποίος αθετώντας όλες τις υποσχέσεις του, στράφηκε εναντίων των υπολοίπων στρατηγών, και πήρε στα χέρια του τον πλήρη στρατιωτικό έλεγχο της χώρας. Ο θρυλικός Tokugawa Ieyasu, διορίστηκε ως ο απόλυτος Shogun το 1603, και ίδρυσε τη κυβέρνηση του σε ένα μικρό ψαροχώρι, το Edo.

Ενώ ο αυτοκράτορας με την αυλή του διέμεναν στο αριστοκρατικό Kyoto, ο Shogun κινούσε τα νήματα από το βορρά. Για τα επόμενα 250 χρόνια, ο τόπος γνώρισε μεγάλη άνθηση, και αυτή η περίοδος έμεινε γνωστή στην ιστορία, ως η περίοδος του Edo.

Στο Edo αρχικά διέμεναν κυρίως, οι θρυλικοί στρατιώτες του πανίσχυρου Shogun, οι Samourai. Η πολιτική περίοδος που είχε προηγηθεί, τους είχε βρει παραγκωνισμένους, να εξασφαλίζουν τα προς το ζην ως απλοί αγρότες, και παρίες της Ιαπωνικής κοινωνίας. Αυτός ο τρόπος διαβίωσης, αποτελούσε ανείπωτη προσβολή για τη τιμή ενός γενναίου στρατιώτη.

tokyo20Με την ίδρυση της φιλοπολεμικής δυναστείας των Tokugawa, το κύρος τους όχι μόνο αποκαταστάθηκε, αλλά και ενισχύθηκε, αφού πλέον, ένας Samurai αποκτούσε μόρφωση και καλλιέργεια. Έτσι, εκτός από τους πολέμους, άνθισαν τα γράμματα και οι τέχνες, ενώ θεσπίστηκαν τελετουργικά που έμειναν ανεξίτηλα στους αιώνες, όπως η τελετή του τσαγιού.

Την ίδια περίοδο ξεκίνησαν οι εμπορικές σχέσεις με τους Άγγλους και τους Ολλανδούς, των οποίων όμως η πρόσβαση επιτρεπόταν αποκλειστικά και μόνο στο λιμάνι του Nagashaki, δεδομένου ότι η δυτική κουλτούρα θεωρούνταν μιαρή, και επικίνδυνη για την Ιαπωνική κοινωνία. Έτσι απαγορεύτηκαν οι συναναστροφές με τους δυτικούς, καθώς επίσης και η πρόσβαση στη δυτική λογοτεχνία.

Την ίδια περίοδο, ξεκίνησαν οι περιβόητοι διωγμοί κατά των Χριστιανών, γνωστοί για τη σκληρότητα τους. Τέλος με την απαγόρευση των ταξιδιών των Ιαπώνων στο εξωτερικό, σηματοδοτήθηκε μια περίοδος εσωστρέφειας, που χαρακτήριζε την Ιαπωνία για παρά πολλά χρόνια.

tokyo21Τα χρόνια πέρασαν, οι Samurai χάθηκαν, και το Edo έγινε Tokyo. Όμως μέσα σε αυτή τη σύγχρονη πόλη του virtual reality, και των πελώριων ουρανοξυστών, η αίγλη του Edo, είναι βαθιά ριζωμένη στην Ιαπωνική καθημερινότητα, και θα γίνεται αντιληπτή σε κάθε σας βήμα.

Asakusa

japan9Η περιήγηση μας στο Tokyo ξεκινάει μέσα στα βάθη του χρόνου, και στα απομεινάρια του Edo. Η “χαμηλή πόλη” περικυκλωμένη από θεόρατους ουρανοξύστες, στις όχθες του ποταμού Sumida, είναι η ιδανική αφετηρία για να ξεκινήσουμε της εξερεύνηση μας από τη πιο παραδοσιακή πτυχή του πολυδιάστατου Tokyo.

Την περίοδο του Edo, η Asakusa βρισκόταν έξω από τα όρια της πόλης, αφού εδώ έσπευδαν οι άτακτοι Ιάπωνες για να ψυχαγωγηθούν στα θέατρα Kabuki, και στους αναρίθμητους οίκους της ηδονής. Στα τέλη του 19ου αιώνα έκαναν την εμφάνιση τους τα πρώτα θέατρα, και μεταγενέστερα οι κινηματογραφικές αίθουσες.

tokyo1Η γειτονιά που το όνομα της ήταν συνώνυμο του κεφιού, σίγησε βίαια, όταν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το μεγαλύτερο μέρος της ισοπεδώθηκε από τις επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων. Η εικόνα της βομβαρδισμένης περιοχής σήμερα, είναι μια μίξη από θεόρατους ουρανοξύστες, και ψήγματα της “χαμηλής πόλης”. Έτσι με μια μόνο δρασκελιά, θα μεταφέρεστε από το μέλλον, στο παρελθόν.

Τι θα δείτε

This slideshow requires JavaScript.

H Kaminarimon, είναι η πολυφωτογραφισμένη πύλη που οδηγεί στο πιο γνωστό ναό του Tokyo, το Senso-ji. Μεγαλόπρεπη και επιβλητική, με άγρυπνους φρουρούς, τα αγριωπά αγάλματα, και τα υπερμεγέθη φανάρια, προετοιμάζει για το τι θα επακολουθήσει.

Η Nakamise, δηλαδή ο εμπορικός δρόμος που οδηγεί στο Senso-ji, με τα παραδοσιακά αντικείμενα, τα κάθε λογής σουβενίρ, και τις γνωστές και άγνωστες Ιαπωνικές λιχουδιές, είναι μια διαδρομή στην οποία θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να αφιερώσετε αρκετό χρόνο.

Στο τέρμα της Nakamise, αρχίζει να ξεπροβάλλει σιγά-σιγά ο περίφημος ναός του Senso-ji. Πριν εισέλθετε στον ιερό χώρο, ακολουθήστε το πλήθος των πιστών, στα σημεία εξαγνισμού με καπνό και νερό, κι αφού πλέον έχει επέλθει η κάθαρση, θα είσαστε έτοιμοι να θαυμάσετε την επιβλητική πενταώροφη παγόδα του 7ου αιώνα, η οποία λέγεται ότι στεγάζει το θαυματουργό, ολόχρυσο άγαλμα του θεού Kannon.

 

This slideshow requires JavaScript.

 

Ο επόμενος σταθμός μας, βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Sumida, όπου η θέα σε κάποια αρχιτεκτονικά σύμβολα του σύγχρονου Tokyo, είναι εξαιρετική. Ένα εξ αυτών είναι το Super Dry Hall, ένας ουρανοξύστης που σχεδίασε ο Phillipe Starck, και στον οποίο στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας Asahi. Το όραμα του μεγάλου αρχιτέκτονα μάλλον δεν βρήκε το επιθυμητό αντίκρισμα, αφού στη προσπάθεια του να αποτυπώσει αρχιτεκτονικά τον αφρό της μπύρας, δημιούργησε αυτό στο οποίο οι Ιάπωνες αναφέρονται ως “η χρυσή κουράδα”.

Σε μικρή απόσταση, η κεραία του δεύτερου ψηλότερου κτηρίου στο κόσμο, μοιάζει να σκίζει τον ουρανό. Το σχετικά νεόδμητο Sky Tree, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά παρατηρητήρια παγκοσμίως. Όπως είναι αναμενόμενο, μια θέση στα σύννεφα έχει και το αντίστοιχο κόστος, όμως η θέα της πόλης από ψηλά, αλλά και το virtual reality θέαμα που θα απολαύσετε όσο βρίσκεστε στο εσωτερικό του, είναι κάτι που θα θυμάστε για καιρό.

This slideshow requires JavaScript.

Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση από το μεταπολεμικό Tokyo, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στο υπόγειο εμπορικό κέντρο της Asakusa. Αυτή η υπόγεια αγορά, αν και άγνωστη ακόμα και μεταξύ πολλών Ιαπώνων, είναι ένα διαμαντάκι, αφού η πλειονότητα των επιχειρήσεων που θα συναντήσετε, λειτουργούν από το 1955. Θα ανακαλύψετε μεταξύ άλλων, πολλά εστιατόρια και μπαρ που συνδυάζουν την εξαιρετική ποιότητα με τις οικονομικές τιμές, σε μια ρετρό ατμόσφαιρα. Η πρόσβαση είναι εφικτή από το Ekimise, ένα εμπορικό κέντρο και τη Tobu Asakusa Line στο σταθμό της Asakusa.

Τέλος, από τις όχθες του ποταμού Sumida, ξεκινάν πολλές κρουαζιέρες οι οποίες καταλήγουν σε διάφορες περιοχές της πόλης. Για μια από αυτές θα μιλήσουμε αναλυτικότερα παρακάτω.

Έχοντας πάρει μια γεύση της παλιάς πόλης, σειρά έχει η περιπέτεια μας να μεταφερθεί  στις γειτονιές του μέλλοντος.

To be continued…

2 Comments Add yours

  1. Kapoli Christina says:

    I m interested in Egypt and north Island

    Like

    1. gyristroula says:

      Dear Christina, please accept my apologies for the delayed reply. Please note that all communications are made either through the Facebook page or by email. All the contact information, you will find on the Communication section.

      Like

Leave a comment