Ιράν – Χρήσιμες πληροφορίες

Μετρώντας αντίστροφα

received_781082125596265.jpeg

Αν είστε ένας από αυτούς τους τυχερούς ανθρώπους που έχετε επισκεφθεί, ή ετοιμάζεστε να επισκεφτείτε το Ιράν, τότε σίγουρα θα έχετε νιώσει αυτό το κράμα ενθουσιασμού και ανυπομονησίας που προηγείται του ταξιδιού. Η χώρα των τυρκουάζ τρούλων, των αρχαίων πόλεων, των πολύβοων παζαριών, της ποίησης, και των καραβανιών, κρύβει πολλά μυστικά.

Το Ιράν ίσως πρόκειται για έναν από τους πλέον παρεξηγημένους προορισμούς παγκοσμίως. Οι αναφορές σχετικά με τις διεθνείς σχέσεις που έχει αναπτύξει, έχουν κρατήσει το μαζικό τουρισμό μακριά από τη χώρα. Στο εσωτερικό του, η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική από ότι φανταζόμαστε. Πρόκειται για ένα τόπο απόλυτα ασφαλή, με καλοσυνάτους και φιλόξενους ανθρώπους, αλλού σύγχρονο, κι αλλού παραδοσιακό, που πάντα όμως κερδίζει τις εντυπώσεις.

Είναι λογικό, ο επίδοξος ταξιδιώτης, να έχει πολλές απορίες σχετικά με τα πρακτικά θέματα που αφορούν τη προετοιμασία αυτού του ταξιδιού. Πάμε λοιπόν να δούμε κάποιες πληροφορίες που θα σας φανούν χρήσιμες.

Ασφάλεια

Travel risk map

Η αντίληψη ότι το Ιράν είναι μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες,  είναι αυτή που έχει επικρατήσει στο Δυτικό κόσμο. Σύμφωνα λοιπόν με τον Παγκόσμιο Χάρτη Επικινδυνότητας (Travel Risk Map) του 2019, το Ιράν συγκαταλέγεται στις χώρες “Χαμηλής επικινδυνότητας”, στην ίδια δηλαδή κατηγορία που βρίσκονται και οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Για τη δημιουργία αυτού του χάρτη, εξετάζονται παράγοντες όπως η πολιτική αστάθεια (πόλεμος, τρομοκρατία), κοινωνική αστάθεια, και εγκληματικότητα.

Αυτό που πραγματικά θα συναντήσετε, είναι ένα λαό ιδιαιτέρως φιλικό. Η φιλοξενία, και η ευγένεια είναι έμφυτη στους Ιρανούς. Καθώς θα περιδιαβαίνετε τις γωνιές της πάλαι ποτέ Περσικής Αυτοκρατορίας, θα διαπιστώσετε ότι θα σας πλησιάζουν συνεχώς οι ντόπιοι κάτοικοι, με κύριο μέλημα τους, να σας γνωρίσουν, και να σας βοηθήσουν όπως μπορούν.

iran7

Οι εκδηλώσεις φιλοξενίας είναι πολλές φορές συγκινητικές. Έτσι, μην εκπλαγείτε αν κάποιος σας προσκαλέσει σπίτι του για φαγητό ή για καφέ. Αν σας δοθεί αυτή η ευκαιρία, μην αρνηθείτε. Όχι μόνο θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε την Ιρανική καθημερινότητα, αλλά θα βρεθείτε να είστε το τιμώμενο πρόσωπο σε μια κοινωνική εκδήλωση, που είναι αδύνατο να μην είναι η απαρχή για να δημιουργήσετε καινούργιες φιλίες.

Διαδικασίες

iran8

Όταν προετοιμάζετε το ταξίδι σας στο Ιράν θα πρέπει να υπολογίσετε ότι απαιτείται κάποιο διάστημα για να διευθετήσετε τα διαδικαστικά. Για να κάνετε την αίτηση για τη βίζα σας, θα πρέπει πρώτα να πραγματοποιήσετε την αγορά του εισιτηρίου σας, καθώς και τις κρατήσεις ξενοδοχείων σας. Η έκδοση μπορεί να γίνει μέσω της πρεσβείας, ή και μέσω τοπικού πράκτορα. Τέλος η ταξιδιωτική ασφάλιση είναι υποχρεωτική. Βεβαιωθείτε ότι η ασφαλιστική σας καλύπτει το ταξίδι στο Ιράν, ενώ μπορείτε να την αγοράσετε και κατά την είσοδο σας στη χώρα.

Εάν έχετε ταξιδέψει πρόσφατα Αμερική, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα, ειδικά αν η συγκεκριμένη βίζα είναι ακόμα σε ισχύ. Σε αυτή τη περίπτωση, απευθυνθείτε πρώτα στη πρεσβεία.

Διαμονή

iran9

Στο Ιράν θα βρείτε μια γκάμα καταλυμάτων. Από Hostel, μέχρι πολυτελή ανακαινισμένα Caravanserai, ακόμα και παλάτια. Το κύριο πρόβλημα με τις κρατήσεις ξενοδοχείων, είναι ότι επειδή δεν υπάρχουν στις διεθνείς πλατφόρμες κρατήσεων, ειδικά οι μικρότερες μονάδες, υπάρχει περίπτωση να γίνει κάποιο μπέρδεμα με τη κράτηση σας. Ένας ασφαλής τρόπος, είναι να απευθυνθείτε σε έναν τοπικό πράκτορα ώστε να σας κάνει τις κρατήσεις σας, μπορείτε όμως να τις κάνετε και μόνοι σας, με τη βεβαιότητα ότι ακόμα κι αν συμβεί κάτι τέτοιο, οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου, θα σας βρουν κάποια εναλλακτική.

Τοπικό Νόμισμα

iran10

Ο σκοπός της ενότητας αυτής δεν είναι τυχαίος. Το τοπικό νόμισμα μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο στον επισκέπτη. Ας δούμε όμως γιατί.

Το επίσημο νόμισμα της χώρας είναι το Iranian Rial (IRR), που όμως είναι προϊόν πληθωρισμού, και επομένως αποτελείται από πολλά μηδενικά. Το παλιό νόμισμα της χώρας, το Toman, ήταν ισχυρότερο, αφού 1 Toman ισούται με 10 Rial. Αν και το παλιό νόμισμα έχει πάψει να υφίσταται εδώ και 90 χρόνια, οι Ιρανοί χάριν ευκολίας, αλλά και συνήθειας (το Toman όταν καταργήθηκε, είχε ιστορία 8 αιώνων), αναγράφουν τις τιμές ενός προϊόντος, είτε σε Rial, είτε σε Toman. Οπότε όταν κάνετε τις αγορές σας, βεβαιωθείτε για ποιό από τα δύο νομίσματα μιλάτε.

Συνάλλαγμα και πιστωτικές κάρτες

iran11

Το ευρώ, καθώς και το δολάριο, είναι ευρέως αποδεκτά, και ανταλλακτήρια υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Το Ιράν δεν είναι μέλος του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, επομένως οι διεθνείς πιστωτικές κάρτες δεν γίνονται αποδεκτές. Παρόλα αυτά, κάποια μεγάλα εμπορικά καταστήματα, κυρίως αυτά που εμπορεύονται χαλιά, έχοντας την έδρα της επιχείρησης τους σε άλλη χώρα, κάνουν δεκτές και τις πιστωτικές κάρτες. Ακόμα και σε αυτή τη περίπτωση η χρήση πιστωτικής κάρτας δεν ενδείκνυται, δεδομένου ότι η προμήθεια είναι ιδιαιτέρως υψηλή. Ο μόνος προτεινόμενος τρόπος συναλλαγών είναι τα μετρητά, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι θα έχετε αρκετά για να σας καλύψουν το ταξίδι. Λόγω της κατάρρευσης του τοπικού νομίσματος, η ισοτιμία αλλάζει καθημερινά. Για το μόνο που μπορεί να είστε σίγουροι, είναι ότι ένα τόσο ισχυρό νόμισμα όσο το Ευρώ, θα σας εξασφαλίσει πολλά εκατομμύρια Rial. Οι τιμές των προϊόντων, καθώς και των υπηρεσιών, είναι ιδιαιτέρως οικονομικές για τα δικά μας δεδομένα. Γι’ αυτό φροντίστε να αλλάζετε μικρά ποσά κάθε φορά, ώστε στο τέλος να μην σας περισσέψουν μεγάλα ποσά από το τοπικό νόμισμα.

Τι θα πιείτε

Αυτή η ενότητα ξεκινάει λίγο ανάποδα, και ο τίτλος της θα έπρεπε να είναι, τι ΔΕΝ θα πιείτε. Η απάντηση είναι απλή. Αλκοόλ. Το αλκοόλ είναι παράνομο στο Ιράν, επομένως όχι μόνο δεν πρέπει να το αναζητήσετε, αλλά μη διανοηθείτε να το περάσετε κι από τα σύνορα.

Αυτό βέβαια σημαίνει ότι θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τοπικά αφέψημα και ποτά. Το πιο σύνηθες είναι το τσάι, αλλά και το Doogh, δηλαδή ένα μείγμα γιαουρτιού, δυόσμου, αλατιού, και πιπεριού.

Το νερό στο Ιράν είναι πόσιμο και καθαρό, παρόλα αυτά προτιμήστε το εμφιαλωμένο προς αποφυγή απρόοπτων. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά τα οποία πλένονται με νερό της βρύσης, δεν αποστέλλουν κανένα κίνδυνο.

Τι να μην αποκαλέσετε ποτέ τους Ιρανούς

Iran2

Άραβες. Το ότι οι Ιρανοί είναι ένας Μουσουλμανικός λαός, δεν σημαίνει ότι είναι και Άραβες. Είναι οι θρυλικοί Πέρσες, και φυσικά αυτό τους κάνει δικαιολογημένα πολύ περήφανους για τη πολιτιστική τους κληρονομιά. Η γλώσσα τους είναι τα Φαρσί, και αν και το μεγαλύτερο μέρος του λαού είναι Μουσουλμάνοι, υπάρχει ακόμα μια αρκετά μεγάλη κοινότητα Ζωροαστρών.

Ένδυση

iran12.png

Το κυρίως μέλημα των επισκεπτών στο Ιράν είναι η ένδυση, και δικαιολογημένα. Αν και στις μέρες μας τα πράγματα είναι αρκετά πιο χαλαρά απ’ ότι στο παρελθόν, υπάρχουν κάποιοι κανόνες που όλοι πρέπει να ακολουθήσετε, και οι οποίοι είναι επιβεβλημένοι:

Άντρες

  1. Απαγορεύονται τα σορτς και οι βερμούδες στους δημόσιους χώρους
  2. Τζιν και T-shirts επιτρέπονται παντού

Γυναίκες

iran13

  1. Οι γυναίκες πρέπει να έχουν το κεφάλι καλυμμένο πάντα, με ένα μαντήλι, ή Roosari  όπως λέγεται στα Farsi. Το να φανούν τα μαλλιά δεν συνιστά κάποιο πρόβλημα, οπότε κοτσίδες και αλογοουρές είναι αποδεκτές.
  2. Τα χέρια και το στέρνο πρέπει να είναι πάντα καλυμμένα με ρούχα που δεν εφαρμόζουν. Το πιο συνηθισμένα πανωφόρια είναι τα μαντό, τα μπουφάν τα οποία όμως πρέπει να καλύπτουν τους γοφούς, ή οι μακριές πουκαμίσες. Εσωτερικά μπορείτε να φορέσετε κοντομάνικες ή αμάνικες μπλούζες, αρκεί να μη φαίνονται τα γυμνά σας μπάτσα.
  3. Τα πόδια πρέπει να είναι καλυμμένα μέχρι τους αστραγάλους. Στενά τζιν ή και κολάν επιτρέπονται, αρκεί το πανωφόρι να καλύπτει τους γοφούς.
  4. Τα πέδιλα επιτρέπονται καθώς και τα γυμνά πόδια από το ύψος τους αστραγάλου και κάτω.
  5. Τα μέρη στα οποία χρειάζεται να φοράτε chador, όπως στα τζαμιά ή σε χώρους οι οποίοι θεωρούνται ιεροί, δεν πρέπει να σας προβληματίζουν, αφού θα σας τα παρέχουν κατά την είσοδο.
  6. Με το που εισέλθετε στον εναέριο χώρο του Ιράν θα χρειαστεί να καλύψετε το κεφάλι σας. Το πότε, θα το αντιληφθείτε εγκαίρως από τις συνεπιβάτιδες σας. Το ίδιο ισχύει και για τη πτήση της αναχώρησης.

Social Media και κάρτες SIM

iran14Θυμάστε πως ήταν ο κόσμος πριν το Facebook; Στο Ιράν θα έχετε την ευκαιρία να ξαναζήσετε σε αυτόν. Το twitter είναι επίσης απαγορευμένο, κι έτσι για λίγες ημέρες θα ησυχάσετε από τα τρελά τιτιβίσματα του Αμερικάνου προέδρου. Μη νομίζετε όμως ότι θα πάθετε στερητικό σύνδρομο από τα Social Media, αφού θα έχετε την δυνατότητα να μοιράζεστε τις όμορφες στιγμές  σας μέσω του Instagram, αλλά και της πλατφόρμας Telegram για ανταλλαγή μηνυμάτων. Οι παραπάνω πληροφορίες δεν είναι πάντως απόλυτες. Αν φροντίσετε να κατεβάστε ένα VPN, όλα τα παραπάνω είναι διαθέσιμα. Τέλος η επικοινωνία είναι εφικτή μέσω εφαρμογών όπως  το Whatsapp και το Viber, ενώ η πρόσβαση στο WiFi, είναι διαθέσιμη στα περισσότερα ξενοδοχεία και καφέ.

Το να χρησιμοποιήσετε περιαγωγή στο Ιράν, μπορεί να σας κοστίσει όσο το ίδιο το ταξίδι. Έτσι αν θέλετε να επικοινωνείτε με το σπίτι σας, ο καλύτερος τρόπος είναι να αγοράσετε μια κάρτα SIM από το αεροδρόμιο, κατά την άφιξη σας. Οι κύριοι πάροχοι είναι οι MCI, Irancell, και Rightel, και μια κάρτα με χρόνο ομιλίας και 15G δεδομένα, κοστίζει περίπου 3 ευρώ.

Αρίθμηση

iran15

Αν και θα συναντήσετε τους Ευρωπαϊκούς αριθμούς που και που, συνήθως η αρίθμηση γίνεται με το Ινδο-Αραβικό σύστημα. Έτσι αν θέλετε να έχετε μια ιδέα για το πραγματικό κόστος των πραγμάτων, δεν έχετε παρά να συμβουλευτείτε τον παρακάτω πίνακα.

Κι αφού καλύψαμε λοιπόν τα μάθαμε όλα αυτά, ήρθε η ώρα να φτιάξουμε τη βαλίτσα!

7 Comments Add yours

  1. Σοφία ελευθεριαδου says:

    Πότε θα γίνει αυτό το ταξίδι, πόσες ημέρες θα διαρκέσει και ποιο είναι το κόστος τους

    Like

    1. gyristroula says:

      Αγαπητή Σοφία ευχαριστώ για την επικοινωνία και συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Αν έχει τη καλοσύνη επικοινωνησε μέσω της σελίδας μου στο Facebook ή ,μέσω του email της σελίδας.

      Like

  2. Penny Zervou says:

    Do you organise trips/travels/voyages?
    Or is it just an info site?
    How can I contact you?

    Like

    1. gyristroula says:

      Dear Penny, please accept my apologies for the delayed reply. You can contact me either through my Facebook account or through the page’s email. I will be more than happy to explain Gyristroula’s ventures

      Like

  3. dimitra Kaplani says:

    Ποτε θα γινει ταξιδι στο Ιραν;

    Like

    1. gyristroula says:

      Καλημέρα Δημητρα. Μόλις αποκλιμακωθεί λίγο η ένταση στη περιοχή.

      Like

Leave a comment