Ισλανδία – Κρυφές γωνιές

Αυτό εγώ γιατί δεν το είδα;

ice7
All photos by Willy Johannes

Ένα πράγμα είναι βέβαιο σε ότι αφορά την Ισλανδία. Όσο καλά και να έχεις σχεδιάσει το ταξίδι, όλο και κάτι θα έχεις παραλείψει, που σίγουρα θα ήθελες να το είχες δει. Όπως μπορούμε να βεβαιώσουμε όλοι όσοι την έχουμε επισκεφτεί, η χώρα αυτή είναι ανεξάντλητη. Έτσι σε αυτή την ενότητα, θα προσθέτω λιγότερο γνωστές τοποθεσίες, που ενδεχομένως θελήσετε να τις προσαρτήσετε στο πλάνο του ταξιδιού σας.

Stuðlagil Canyon

This slideshow requires JavaScript.

Στην Ανατολική Ισλανδία, στη πεδιάδα του παγετώνα Jökuldalur, υπάρχει μια τοποθεσία που κόβει την ανάσα. Ο καταρράκτης Stuðlafoss, και το φαράγγι Stuðlagil με τις βασαλτικές κολώνες, είναι ένα καλά κρυμμένο διαμάντι, που μέχρι πρότινος, δεν το επισκεπτόταν κανείς. Ο λόγος ήταν, ότι ένας από τους πιο ορμητικούς ποταμούς που δημιουργήθηκε από παγετώνα, ο Jökla, χώριζε την πεδιάδα στη μέση, και η διάσχιση του ήταν αδύνατη για αιώνες.

Με τη δημιουργία του υδροηλεκτρικού πάρκου Kárahnjúkavirkjun, ο μεγαλύτερος όγκος των ορμητικών νερών συγκρατείται από τεχνητό φράγμα, καθιστώντας το φαράγγι επισκέψιμο.  Παρόλα αυτά, η δύναμη της φύσης είναι ανεξέλεγκτη, γι αυτό αν σκοπεύετε να το επισκεφτείτε τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί υπάρχει περίπτωση τα νερά του ποταμού να έχουν φουσκώσει.

Πως θα πάτε

This slideshow requires JavaScript.

Υπάρχουν δύο διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε, εκ των οποίων η μία, η πιό εντυπωσιακή, απαιτεί να περπατήσετε μια απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων.

  1. Έχοντας προσεγγίσει το Skjödólfsstaðir, από τον Ring Road 1, στρίβετε νότια στον δρόμο 923. Μετά από περίπου 19 χιλιόμετρα, θα συναντήσετε τη φάρμα Grund,  και το υπαίθριο πάρκινγκ, όπου μπορείτε να σταθμεύσετε το όχημα σας. Από αυτό το σημείο, θα περπατήσετε μόλις 250 μέτρα, ακολουθόντας ένα στενό και κατηφορικό μονοπάτι, για να βρεθείτε στις όχθες του ποταμού, και στη καρδιά του βασαλτικού φαραγγιού. Η κατάβαση κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν συνιστάται.
  2. Το πρώτο μέρος της δεύτερης διαδρομής, παραμένει το ίδιο, δηλαδή μόλις προσεγγίσετε το Skjödólfsstaðir, από τον Ring Road 1, στρίβετε νότια στον δρόμο 923. Μετά από 14 χιλιόμετρα, θα συναντήσετε τη φάρμα Klaustursel. Δίπλα στη γέφυρα που θα συναντήσετε, θα σταθμεύσετε το όχημα σας, δεδομένου ότι απαγορεύεται να διασχίσετε τη γέφυρα με αυτό. Αφού διασχίσετε τη γέφυρα με τα πόδια, και σε μια απόσταση περίπου δύο χιλιόμετρων, θα συναντήσετε τον εντυπωσιακό καταρράκτη με τις βασαλτικές κολώνες, ενώ από αυτό το σημείο θα αρχίσει η κατάβαση στο ποτάμι και στην καρδιά του φαραγγιού.

Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η απόσταση του μονοπατιού δεν είναι μεγάλη, το ίδιο το μονοπάτι όμως, είναι στενό και απότομο, οπότε απαιτούνται κατάλληλα, αντιολισθητικά παπούτσια.

Ισλανδία – H Ανατολική ακτή

 

LinkwiseCreative.show(“12035-33”, “CD22496”, “_blank”);

<noscript>

</noscript>

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s