Αλγερία – Tanssili n’Ajjer

Το Πέτρινο Δάσος Της Ερήμου

al2

Ένα από τα προνόμια που απολαμβάνω ως ταξιδιωτική blogger, είναι η συμμετοχή μου σε κοινότητες ταξιδιωτών, που χαίρονται να μοιράζονται πληροφορίες, για γνωστά και άγνωστα μέρη. Δεν είναι λίγες οι φορές, που αυτές οι πληροφορίες έχουν σταθεί η αφορμή, για να ζήσω εμπειρίες, που διαφορετικά θα αγνοούσα παντελώς.

Κάποιες φορές, η έρευνα μου με οδηγεί σε περιοχές, που ίσως είναι πιο δύσκολα προσβάσιμες, ή και σε πολλές περιπτώσεις, που δυστυχώς, δεν υπάρχουν πλέον. Οι ανασταλτικοί παράγοντες συνήθως, είναι ο πόλεμος, οι επικίνδυνες συνθήκες (ειδικά για γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες τους), οι φυσικές καταστροφές, και φυσικά οι καταστροφές που προξενεί η ανθρώπινη απληστία.

This slideshow requires JavaScript.

Παρόλα αυτά, δεν μπορώ να να μη μαγεύομαι με αυτά τα κρυφά διαμάντια, και να μην τα κατατάσσω στη λίστα του μυαλού μου, με το όνομα ελπίδα. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η παρακάτω:

Το Tanssili n’Ajjer, βρίσκεται στην νοτιοανατολική περιοχή της Σαχάρας, στην Αλγερία, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη. Πρόκειται για ένα δάσος μέσα στην έρημο, που όμως αντί για δέντρα, έχει τα πιο εντυπωσιακά πετρώδη γλυπτά, που δημιουργήθηκαν από την άμμο και τον αέρα.

This slideshow requires JavaScript.

Αυτή η απόκοσμη ομορφιά της περιοχής, έρχεται να ενισχυθεί από το γεγονός, ότι αυτόν εδώ τον  τόπο, τον είχαν επιλέξει οι προϊστορικοί άνθρωποι, για να τον κάνουν σπίτι τους, αφήνοντας το σημάδι της ύπαρξης τους ανεξίτηλο. Στο Tanssili n’Ajjer, υπάρχουν κάποια από τα σημαντικότερα παραδείγματα προϊστορικής ζωγραφικής σπηλαίων, τα οποία έχουν διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, λόγω του δυσπρόσιτου της περιοχής. Φυσικά, αυτό δεν εμπόδισε την UNESCO να αναγνωρίσει την αξία τους, και να χαρακτηρίσει τη περιοχή προστατευόμενη, και μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

To Tanssili n’Ajjer είναι επισκέψιμο, και για όσους βρίσκονται στην Αλγερία, υπάρχει η δυνατότητα να κλείσεις τουρ, στα οποία οι Touareg, σε οδηγούν στη καρδιά της ερήμου.  Προς το παρόν εμείς, δεν έχουμε παρά να θαυμάσουμε τις πρόσφατες φωτογραφίες, τις οποίες μου προμήθευσαν φίλοι από την Αλγερία, και να ευχηθούμε να δούμε αυτά τα τοπία από κοντά, στο εγγύς μέλλον.

This slideshow requires JavaScript.

Υστερόγραφο

Μια αγαπημένη μου συνήθεια, όταν γράφω τα κείμενα μου, είναι να τα συνοδεύω με ένα μουσικό link, σε μορφή MP3, στην αρχή του κειμένου. Σε αυτή τη περίπτωση, η επιλογή μου συνοδεύεται από ένα καταπληκτικό video clip, γεμάτο συμβολισμούς, που δεν μπορώ να αγνοήσω. Μέσα σε λίγα λεπτά, θα δείτε τον διαπιστωμένο κίνδυνο, που διατρέχουν αυτές οι ευαίσθητες περιοχές του πλανήτη, σε ότι αφορά όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά και την ανεπανόρθωτη αλλοίωση του πολιτισμού τους.

Ηθικό δίδαγμα; Ταξιδεύουμε υπεύθυνα – Προσέχουμε για να έχουμε!

 

Έχει πραγματοποιήσει κάποιος αυτό το ταξίδι; Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας αυτή την ταξιδιωτική εμπειρία; Αν ναι, επικοινωνήστε στο gyristroula.travelunusual@gmail.com.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s