Αλγερία – Tassili n’Ajjer

Το Πέτρινο Δάσος Της Ερήμου

al2

Ένα από τα προνόμια που απολαμβάνω ως ταξιδιωτική blogger, είναι η συμμετοχή μου σε κοινότητες ταξιδιωτών, που χαίρονται να μοιράζονται πληροφορίες, για γνωστά και άγνωστα μέρη. Δεν είναι λίγες οι φορές, που αυτές οι πληροφορίες έχουν σταθεί η αφορμή, για να ζήσω εμπειρίες, που διαφορετικά θα αγνοούσα παντελώς.

Κάποιες φορές, η έρευνα μου με οδηγεί σε περιοχές, που ίσως είναι πιο δύσκολα προσβάσιμες, ή και σε πολλές περιπτώσεις, που δυστυχώς, δεν υπάρχουν πλέον. Οι ανασταλτικοί παράγοντες συνήθως, είναι ο πόλεμος, οι επικίνδυνες συνθήκες (ειδικά για γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες τους), οι φυσικές καταστροφές, και φυσικά οι καταστροφές που προξενεί η ανθρώπινη απληστία.

This slideshow requires JavaScript.

Παρόλα αυτά, δεν μπορώ να να μη μαγεύομαι με αυτά τα κρυφά διαμάντια, και να μην τα κατατάσσω στη λίστα του μυαλού μου, με το όνομα ελπίδα. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η παρακάτω:

Το Tassili n’Ajjer, βρίσκεται στην νοτιοανατολική περιοχή της Σαχάρας, στην Αλγερία, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη. Πρόκειται για ένα δάσος μέσα στην έρημο, που όμως αντί για δέντρα, έχει τα πιο εντυπωσιακά πετρώδη γλυπτά, που δημιουργήθηκαν από την άμμο και το νερό που υπήρχε κάποτε εδώ.

This slideshow requires JavaScript.

Αυτή η απόκοσμη ομορφιά της περιοχής, έρχεται να ενισχυθεί από το γεγονός, ότι αυτόν εδώ τον  τόπο, τον είχαν επιλέξει οι προϊστορικοί άνθρωποι, για να τον κάνουν σπίτι τους, αφήνοντας το σημάδι της ύπαρξης τους ανεξίτηλο. Στο Tassili n’Ajjer, υπάρχουν κάποια από τα σημαντικότερα παραδείγματα προϊστορικής ζωγραφικής σπηλαίων, τα οποία έχουν διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, λόγω του δυσπρόσιτου της περιοχής. Φυσικά, αυτό δεν εμπόδισε την UNESCO να αναγνωρίσει την αξία τους, και να χαρακτηρίσει τη περιοχή προστατευόμενη, και μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

To Tassili n’Ajjer είναι επισκέψιμο, και για όσους βρίσκονται στην Αλγερία, υπάρχει η δυνατότητα να κλείσεις τουρ, στα οποία οι Touareg, σε οδηγούν στη καρδιά της ερήμου.  Προς το παρόν εμείς, δεν έχουμε παρά να θαυμάσουμε τις πρόσφατες φωτογραφίες, τις οποίες μου προμήθευσαν φίλοι από την Αλγερία, και να ευχηθούμε να δούμε αυτά τα τοπία από κοντά, στο εγγύς μέλλον.

This slideshow requires JavaScript.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Όπως είδαμε παραπάνω, το Tassili n’ Ajjer πρόκειται για μια περιοχή που δεν είναι εύκολα προσβάσιμη. Σε αυτό, έρχεται να προστεθεί το γεγονός, ότι κανείς δεν μπορεί να την επισκεφτεί, χωρίς την απαραίτητη συμβολή ντόπιων οδηγών, οι οποίοι γνωρίζουν την έρημο σαν τη παλάμη του χεριού τους, και που φυσικά μπορούν να προσανατολιστούν με κλειστά τα μάτια. Μια τέτοιου είδους περιπέτεια, σίγουρα φαντάζει άπιαστη, και επομένως εξαιρετικά ακριβή. 

Ύστερα από έρευνα, με μεγάλη μου έκπληξη, ανακάλυψα, ότι δεν ισχύει ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Υπάρχουν τουρ οργανωμένα από τοπικούς οδηγούς, και διάρκειας μιας εβδομάδας, που “χτενίζουν” την ευρύτερη περιοχή, και προσφέρουν μια εμπειρία ζωής. Επίσης σημαντικό, είναι το γεγονός, ότι δεν είναι λίγος ο κόσμος που κουβαλάει αρκετή τρέλα ώστε να το τολμήσει, και οι κριτικές που αφήνει για κάποιες εταιρείες που θα δούμε παρακάτω, είναι διθυραμβικές. 

Αυτό όμως που αποτελεί τη σημαντικότερη πληροφορία όλων, είναι ότι μεγάλα πρακτορεία του εξωτερικού, και όχι μόνο, απευθύνονται σε αυτές τις εταιρίες, και αγοράζουν τα πακέτα αυτούσια, τα οποία στη συνέχεια πουλάνε σε υπερδιπλάσιες τιμές.

Με λίγα λόγια, τα παρακάτω links, σας παραπέμπουν στη πηγή. Το συνολικό κόστος ενός τέτοιου ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών, από Αθήνα για Αλγέρι, και μια εβδομάδα στη περιοχή του Tassili n’ Ajjer ανέρχεται γύρω στα 1000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων όλων των εξόδων. Το κόστος για το τουρ  ξεκινούν από 550 ευρώ, και φτάνουν τα 700 ευρώ, για μία εβδομάδα, ενώ τη τελική τιμή θα καθορίσουν τα αεροπορικά, τα οποία με έναν καλό προγραμματισμό, δεν ξεπερνούν τα 200 ευρώ.

Οι παρακάτω επιλογές, αφορούν εκδρομή που η παραλαβή γίνεται απευθείας από το Αλγέρι, για όσους δεν θέλουν να περιηγηθούν στο βορρά της χώρας, και εκδρομή που η παραλαβή γίνεται στο νότο, και κοντά στη περιοχή του Tassili n’ Ajjer.

Ελπίζω οι πληροφορίες αυτές, να είναι βοηθητικές, και περιμένω πως και πως,  να τις χρησιμοποιήσω στο εγγύς μέλλον.

 

 

Υστερόγραφο

Μια αγαπημένη μου συνήθεια, όταν γράφω τα κείμενα μου, είναι να τα συνοδεύω με ένα μουσικό link, σε μορφή MP3, στην αρχή του κειμένου. Σε αυτή τη περίπτωση, η επιλογή μου συνοδεύεται από ένα καταπληκτικό video clip, γεμάτο συμβολισμούς, που δεν μπορώ να αγνοήσω. Μέσα σε λίγα λεπτά, θα δείτε τον διαπιστωμένο κίνδυνο, που διατρέχουν αυτές οι ευαίσθητες περιοχές του πλανήτη, σε ότι αφορά όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά και την ανεπανόρθωτη αλλοίωση του πολιτισμού τους.

Ηθικό δίδαγμα; Ταξιδεύουμε υπεύθυνα – Προσέχουμε για να έχουμε!

 

Έχει πραγματοποιήσει κάποιος αυτό το ταξίδι; Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας αυτή την ταξιδιωτική εμπειρία; Αν ναι, επικοινωνήστε στο gyristroula.travelunusual@gmail.com.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s