Bristol – UPFEST, το μεγαλύτερο Street Art Festival της Ευρώπης

Η Urban Culture στα καλύτερα της

 

bristol

Massive Attack feat. Mos Def – I Against I

Συχνά έχω αναρωτηθεί, τι είναι αυτό που καθιστά τη Γηραιά Αλβιώνα τόσο συνεπή, στο να αποτελεί για δεκαετίες ολόκληρες, έναν από τους πιο γόνιμους πυρήνες, στη δημιουργία πρωτοποριακών, και παγκόσμιων καλλιτεχνικών τάσεων, οι οποίες ξεπηδούν αποκλειστικά από τις εκάστοτε υποκουλτούρες.

Το ερώτημα αυτό είναι ρητορικό, γιατί αυτό που έχει σημασία, είναι ότι τα αστικά κέντρα της Αγγλίας, προσφέρουν μια δυναμική τόσο αυταπόδειχτη, που είναι αδύνατον να τη προσπεράσεις.

upfest7

Στη προκειμένη, όχι μόνο δεν θα τη προσπεράσουμε, αλλά θα ταξιδέψουμε στη νοτιοδυτική Αγγλία, σε μια πόλη που έχει γεννήσει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μουσικές σκηνές, και επίσης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο, φυτώριο street art της Ευρώπης. Η γενέτειρα του Banksy, το Bristol, φιλοξενεί κάθε χρόνο ένα φεστιβάλ street art, το θρυλικό UPFEST, που εγγυημένα δε πρέπει να διαφύγει της προσοχής σας.

Για την ιστορία

upfest9

Το Bristol σίγουρα δεν είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Αγγλίας. Αυτό όμως που του λείπει σε μέγεθος, το έχει σε χαρακτήρα. Η ιστορία του, η multi-culti κουλτούρα του, με τις έντονες επιρροές από την Καραϊβική, και η περιρρέουσα εναλλακτική του ατμόσφαιρα, το κατέστησαν ιδανικό, ώστε να μεταλαμπαδευτεί η τέχνη του street art, από τις γειτονιές της Νέας Υόρκης, όπου και πρωτοέκανε την εμφάνιση του στα τέλη της δεκαετίας του ’70.

Για τα επόμενα περίπου δέκα χρόνια, οι καλλιτεχνικές ζυμώσεις, μαζί με το πολιτικό ακτιβισμό που το χαρακτήριζε, προετοίμαζαν το έδαφος για κάτι πολύ μεγάλο. Το όνομα αυτού, Banksy. Δηλαδή, τον μεγαλύτερο, και πιο αναγνωρίσιμο καλλιτέχνη του είδους παγκοσμίως.

upfest21

Παράλληλα, στα κλαμπ της πόλης άρχισε να ξεπηδά μια μουσική σκηνή, η trip hop, η οποία στην κυριολεξία, σάρωσε  τη χώρα, και καθόρισε τις μουσικές τάσεις της εποχής σε όλο τον κόσμο. Βρισκόμαστε στη δεκαετία του ’90, και αυτές οι δύο μορφές τέχνης βρέθηκαν να είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, και να αλληλοεπιδρούν με τέτοιο τρόπο, ώστε η μια να συμβάλει στην επιτυχία της άλλης. Έτσι ονόματα όπως Banksy, ο Tricky,  οι Massive Attack, οι Portishead, και πολλοί άλλοι, έφεραν το Bristol στο προσκήνιο, καθιστώντας το ως τον απόλυτο προορισμό για τους λάτρεις της urban culture.

Στους ρυθμούς του UPFEST

Το 2008, μια παρέα τριών ατόμων, αποφάσισε να προσκαλέσει στη πόλη τους, πενήντα καταξιωμένους street artists, για να ζωγραφίσουν την αλήθεια τους στους τοίχους του Bristol. Έτσι γεννήθηκε το πρώτο Urban Paint Festival, και το όργιο χρωμάτων που άφησε πίσω του, δεν έμεινε απαρατήρητο.

Χρόνο με το χρόνο, το εγχείρημα γιγαντώθηκε. Στις ημέρες μας, στο τριήμερο πλέον φεστιβάλ, συμμετέχουν εκατοντάδες καλλιτέχνες, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι καταξιωμένα ονόματα διεθνούς προβολής. Το φεστιβάλ εξελίχθηκε, και ενσωμάτωσε στους κόλπους του όλες τις μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, που έχουν ως γνώμονα την αστική κουλτούρα.

This slideshow requires JavaScript.

Τα τελευταία χρόνια, περίπου 50.000 κόσμου επισκέπτονται το Bristol ετησίως στα πλαίσια του UPFEST. Η όψη και οι ρυθμοί της πόλης αλλάζουν τελείως, και οι δρόμοι κατακλύζονται από τα πλήθη που εξερευνούν αυτή τη τεράστια υπαίθρια γκαλερί. Οι καλλιτέχνες δημιουργούν εντυπωσιακά έργα σε πραγματικό χρόνο, κάτι που σε κανονικές συνθήκες είναι πολύ σπάνιο. Η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή, φιλική, κοινωνική, και οι ήχοι της μουσικής, δίνουν την αίσθηση ενός πετυχημένου street party.

The Tobacco Factory

Η καρδιά του UPFEST χτυπάει στο παλιό καπνεργοστάσιο της πόλης. Αυτό το έξοχο δείγμα της βιομηχανικής επανάστασης, είναι το σημείο αναφοράς, αφού εκεί άδειασαν τα σπρέι τους οι πρώτοι διδάξαντες. Σήμερα, έχει διαμορφωθεί σε ένα πολυχώρο τέχνης, που εκτός από graffiti, φιλοξενεί διάσημες πρωτοποριακές, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εικαστικές τέχνες, και άλλες μορφές τέχνης. Και για αυτούς που θέλουν να ξεκουραστούν, τα καφέ του είναι ιδανικά για να χαζεύεις τα τεκταινόμενα.

This slideshow requires JavaScript.

Greville Smyth Park

Το πάρκο αυτό δεν θα δυσκολευτείτε να το βρείτε. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τις μυρωδιές. Τόπος συνάντησης τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους συμμετέχοντες, αφού εδώ θα βρείτε παγκους φαγητών, με έθνικ κυρίως επιρροές, θα κάνετε τα ψώνια σας, θα γνωρίσετε καλλιτέχνες που εμπορεύονται τις δημιουργίες τους, και θα αράξετε στο γρασίδι, όπως και τόσοι άλλοι.

Μια από τις πιο ωραίες εικόνες που συναντάει κανείς κατά τη διάρκεια του UPFEST, είναι η συμμετοχή παιδιών όλων των ηλικιών. Ειδικοί τοίχοι στήνονται για να δώσουν την ευκαιρία στους μικρούς γκραφιτάδες να δημιουργήσουν έναν κόσμο όλο χρώμα. Και επειδή αυτοί είναι το μέλλον, η διοργάνωση φροντίζει για την υγεία τους, παρέχοντας τους μη τοξικές μπογιές, για να ξεδιπλώσουν άφοβα το ταλέντο τους.

This slideshow requires JavaScript.

Άμα δε, βλέποντας τους μπόμπιρες να βάφουν με τη ψυχή τους, σας δημιουργηθεί η επιθυμία να τους ξαποστείλετε, και να παίξετε εσείς με τα χρώματα τους, θα πρέπει να συγκρατηθείτε. Αντ’ αυτού, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή, για να λάβετε μέρος σε ένα workshop ενηλίκων.

Μουσική

This slideshow requires JavaScript.

Μια τέτοια διοργάνωση, δεν θα μπορούσε να μην έχει φροντίσει, ώστε να ντύσει μουσικά, κάθε γωνιά του Bristol. H πόλη σύσσωμη γιορτάζει το φεστιβάλ της, και με τη συνδρομή της πολιτείας, δημιουργούν μια πραγματικά εορταστική ατμόσφαιρα.

Εθελοντισμός και κοινωφελείς οργανισμοί

Ο αλκοολισμός στην Αγγλία, έχει πάρει εδώ και χρόνια μεγάλες διαστάσεις. Σε τέτοιου τύπου καταστάσεις, αυτοί που συνήθως υποφέρουν περισσότερο, είναι τα παιδιά. Η Nacoa λοιπόν, είναι ο κοινωφελής οργανισμός, ο οποίος υποστηρίζεται από το φεστιβάλ. Φροντίζει για τη καλύτερη διαβίωση των παιδιών που μεγαλώνουν στο τοξικό περιβάλλον των αλκοολικών γονέων, με ότι αυτό συνεπάγεται. Δημιουργεί συνθήκες για την ομαλή ένταξη τους στην κοινωνία, και κυρίως χρησιμοποιεί το street art ως όχημα, ώστε αυτά τα παιδιά να γίνουν δημιουργικά, και όχι παρασιτικά. Έτσι, η Nacoa έχει εξέχοντα ρόλο στο φεστιβάλ, όπως και τα δείγματα της δουλειάς τους.

Σε εγχειρήματα τέτοιου βεληνεκούς, οι εθελοντές ποτέ δεν περισσεύουν. Εκατοντάδες νέοι από όλο το κόσμο, βάζουν το λιθαράκι τους, και για λίγες ημέρες γίνονται μέλη μιας άκρως ταλαντούχας κοινότητας. Η συμμετοχή των εθελοντών δεν περιορίζεται αποκλειστικά στις τρεις ημέρες του φεστιβάλ, αφού αυτά που πρέπει να γίνουν για την προετοιμασία του, καθώς και στον απόηχο του, είναι πολλά.

Ποιος είναι αυτός ο Banksy;

This slideshow requires JavaScript.

Ο καλλιτέχνης του οποίου μέχρι και σήμερα η ταυτότητα παραμένει άγνωστη, με τα χαρακτηριστικά καυστικά έργα, και τα δυνατά κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα, ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τα σπρέι του στις γέφυρες, και τους δρόμους στου Bristol. Τελικά εδραιώθηκε με τη τεχνική του στένσιλ, όχι μόνο στις μεγαλύτερες μητροπόλεις, αλλά και όπου θεώρει ο ίδιος ότι υπάρχει η ανάγκη, η τέχνη να δίνει ένα ηχηρό μήνυμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα έργα του στο τείχος της Παλαιστίνης.

Οι πληροφορίες που αφορούν τη καριέρα του Banksy είναι ανεξάντλητες, και σίγουρα μια ανάρτηση δεν αρκεί για να τις περιγράψει κανείς. Αυτά όμως που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι αυτός ο καλλιτέχνης, “προβοκάτορας”, σκηνοθέτης, και τόσα άλλα, κατάφερε να ανοίξει πόρτες για αυτή τη μορφή τέχνης, και πλέον χαίρει της εκτίμησης όχι μόνο από ενός ευρύτατου κοινού, αλλά και της καλλιτεχνικής κοινότητας.

Τα έργα του πλέον, έχουν αξία πολλών εκατομμυρίων ευρώ, δημοπρατούνται από τους μεγαλύτερους οίκους, και βρίσκονται στις σπουδαιότερες γκαλερί, μουσεία, και προσωπικές συλλογές μοντέρνας τέχνης. Το σπουδαιότερο είναι ότι ο ίδιος δεν λαμβάνει έσοδα από αυτά, γιατί παραμένει πιστός στις αρχές της τέχνης, και των μηνυμάτων του. Αντιθέτως, υποστηρίζει συγκεκριμένα project, με τη παραχώρηση έργων του, στα πλαίσια του ακτιβισμού.

upfest

Αν θελήσουμε να συνοψίσουμε, και να περιγράψουμε γιατί θα έπρεπε κάποιος να επισκεφτεί το Bristol κατά τη διάρκεια του UPFEST, θα λέγαμε ότι θα βρεθεί σε μια συνθήκη πέρα από τα τετριμμένα. Αν τύχει δε, να αγαπάει και το street art, τότε απλά θα περιπλανηθεί στα καλλιτεχνικά χνάρια των μεγαλύτερων εκπροσώπων του.

Γενικές πληροφορίες

Ημερομηνίες διεξαγωγής UPFEST 2020: 30 Μαϊου – 1 Ιουνίου

Φόρμα ενδιαφέροντος εθελοντών: upfestvolunteers@gmail.com

Πληροφορίες συμμετοχής σε workshop: www.graffitiacademy.com

 

Βιωματικό Street Art στην Ευρώπη

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s