Ιράν – Η διαδρομή προς το νότο. Qom, Kashan, Abayneh, Natazn

Το Άλλο Πρόσωπο της Περσίας

road

“At the Gates of Babylon” – Pesrian Battle Music

Ξεκινώντας το ταξίδι μας με προορισμό τα βάθη της Περσίας, γίνεται άμεσα αντιληπτό, ότι όποια αίσθηση μας δημιουργήθηκε στη Τεχεράνη, δεν θα διαρκέσει για πολύ. Όπως σε όλες τις χώρες, έτσι κι εδώ, η επαρχία σου δείχνει ένα άλλο πρόσωπο. Πολλοί υποστηρίζουν, ότι αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο μιας χώρας, κι αυτό μάλλον ισχύει.

Έτσι κι εμείς, βάζουμε πλώρη για τρείς σημαντικά μικρότερες πόλεις σε σύγκριση με τη Τεχεράνη, και ένα από τα πιο ιδιαίτερα χωριά του Ιράν.

Qom

qom5

Περίπου εκατόν πενήντα χιλιόμετρα από την Τεχεράνη, με κατεύθυνση προς το νότο, θα συναντήσουμε τη πόλη Qom. H Qom θεωρείται από τους Ιρανούς, ως η δεύτερη ιερότερη πόλη στο Ιράν. Συνάμα, φημίζεται για τη θεολογική της σχολή. Πρόκειται για μια πόλη, που θα συναντήσουμε πολλούς θρησκευτικούς ηγέτες, ιμάμηδες, και βαθιά θρησκευόμενους φοιτητές. Ως εκ τούτου, είναι μια πόλη ιδιαιτέρως συντηρητική, που συνεπάγεται, ότι οι κανόνες που αφορούν την ένδυση, και τη συμπεριφορά, και που ενδεχομένως δεν ακολουθήθηκαν κατά γράμμα στη Τεχεράνη, εδώ θα πρέπει να τηρηθούν με ευλάβεια.

Λόγω της φήμης της, συνήθως οι ταξιδιώτες κάνουν μια μικρή στάση στη Qom, αλλά σπάνια διαμένουν εδώ. Παρόλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει σημεία ενδιαφέροντος. Αντιθέτως, σε ένα τέτοιο περιβάλλον, είναι σχεδόν σίγουρο, ότι θα συναντήσουμε πράγματα που δεν έχουμε ξαναδεί.

Τι θα δούμε

Κάποια από τα αξιοθέατα στη Qom, είναι ιδιαίτερα αξιόλογα. Μπορεί σε μέγεθος να μην πλησιάζουν τα αντίστοιχα άλλων Ιρανικών πόλεων, όμως πρόκειται για μικρά διαμαντάκια, που δικαιολογούν τη στάση σε αυτή τη πόλη.

Το Τζαμί της Fatima Masumeh

This slideshow requires JavaScript.

Αυτός ο ναός πήρε το όνομα του, από την αδερφή ενός πολύ σπουδαίου Ιμάμη. Λέγεται ότι η διακόσμηση του ναού είναι θηλυκή, κυρίως λόγω της λεπτεπίλεπτης του διακόσμησης. Πράγματι το τζαμί της Fatima Masumeh, είναι ένα από τους πιο όμορφους τόπους λατρείας που θα συναντήσουμε. Πλακάκια με μικρά ζωγραφισμένα λουλούδια, και γεωμετρικά σχέδια, κάνουν τη πρόσοψη να μοιάζει με κέντημα. Στο εξίσου όμορφο εσωτερικό του ναού, βρίσκονται οι τάφοι πολλών βασιλέων, πολιτικών, και θρησκευτικών ηγετών.

Η πλατεία Astana

This slideshow requires JavaScript.

Η πλατεία Astana, βρίσκεται μπροστά από το τζαμί της Fatima Masumeh,  και είναι ένας όμορφος και ανοιχτός χώρος. που ενδείκνυται για χάζι. Καθήστε να απολαύσετε το τσάι σας, παρατηρώντας το πλήθος των ιμάμηδων, και των μουφτήδων, που κινείται ακατάπαυστα, ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες.

Η λίμνη Namak

This slideshow requires JavaScript.

Έχοντας αφήσει πίσω τη Qom, και κατευθυνόμενοι προς το Kashan, κάνοντας μια σημαντική παράκαμψη, θα συναντήσετε τη λίμνη Namak. Η συγκεκριμένη περιοχή πριν χιλιάδες χρόνια ήταν θάλασσα. Σήμερα ένας σχετικά μικρός όγκος νερού σχηματίζει μια λίμνη. Αυτό όμως που κάνει το τοπίο εντυπωσιακό, είναι η περιοχή που περιβάλει τη λίμνη. Πρόκειται για μια αχανή έκταση στην οποία η θάλασσα που βρίσκονταν κάποτε εκεί, εχει αφήσει στη θέση της φολίδες από αποξηραμένο αλάτι. Η αίσθηση που δημιουργείται είναι απόκοσμη, αφού επικρατεί μια απόλυτη ηρεμία, και φυσικά είναι εμφανές, ότι το τοπίο αυτό, δεν έχει καμία θέση να βρίσκεται εκεί.

Αν θεωρήσετε ότι η παράκαμψη είναι πολύ χρονοβόρα, και διαθέτετε το δικό σας όχημα, τότε στην εθνική οδό υπάρχει ένα σημείο απ’ όπου φαίνεται σε απόσταση. Αξίζει να κάνετε μια στάση, όπως εξάλλου θα δείτε να κάνουν, και άλλα αυτοκίνητα.

Kashan

kash2

Περίπου μιάμιση ώρα νότια της Qom, θα φτάσετε στο γραφικό Kashan. Αυτή η σχετικά μικρή πόλη, βρίσκεται με το ένα πόδι στα βουνά, και με το άλλο στην έρημο.  Παρόλο το μέγεθος της, υπάρχουν αρκετά πράγμα που μπορείτε να κάνετε, τόσο στη πόλη όσο και στα περίχωρα της. Τα περισσότερα αξιοθέατα, βρίσκονται στο κέντρο της παλιάς πόλης, και σε κοντινή απόσταση το ένα με το άλλο. Αυτό θα σας δώσει την ευκαιρία να περιηγηθείτε στα όμορφα στενά του. Ανάλογα με το πρόγραμμα σας, το Kashan  αποτελεί μια ιδανική στάση για διανυκτέρευση, πριν τον επόμενο μεγάλο προορισμό, που είναι το Isfahan.

Ας δούμε λοιπόν τι έχει να προσφέρει.

Tabadabaie House

This slideshow requires JavaScript.

To Kashan είναι φημισμένο για τα παραδοσιακά σπίτια τα οποία διασώζονται. Ίσως το σημαντικότερο, το οποίο πλέον έχει μετατραπεί σε μουσείο, είναι το Tabadabaie. Φυσικά η έκταση των πέντε στρεμμάτων, των σαράντα δωματίων, και των τεσσάρων κήπων, υποδηλώνουν ότι η οικογένεια στην οποία ανήκε, δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. 

Χτίστηκε το 18ο αιώνα, από έναν έμπορο χαλιών προς τιμήν της συζύγου του,  και αφενός βλέπουμε πως ζούσαν οι ευκατάστατες οικογένειες της εποχής, αφετέρου πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό δείγμα Περσικής αρχιτεκτονικής. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν οι τρεις χαρακτηριστικοί πύργοι εξαερισμού, και κλιματισμού. Η εξωτερική διακόσμηση, με τις ξύλινες πόρτες είναι ντελικάτη, ενώ στο εσωτερικό κυριαρχούν τα πολύχρωμα μωσαϊκά.

Το Χαμάμ του Σουλτάνου Amir Ahmad

This slideshow requires JavaScript.

Το περίτεχνο αυτό χαμάμ, δεν θα μπορούσε παρά να προορίζεται για βασιλείς. Το εσωτερικό του χωρίζεται στον προθάλαμο όπου υπάρχουν τα αποδυτήρια, και στο χώρο των λουτρών. Η  χρυσή διακόσμηση, με τις τυρκουάζ λεπτομέρειες, δίνουν μία αίσθηση απόλυτης πολυτέλειας. Ένα άλλο στοιχείο που κάνει αυτή την επίσκεψη ιδιαίτερη, είναι και το γεγονός ότι υπάρχει πρόσβαση στην οροφή, με τους πολλούς και μικρούς θόλους, όπου τα γυάλινα παραθυράκια, φαντάζουν με φανάρια.  Η θέα στα βουνά, απλά μαγευτική.

Το Τζαμί Aghabozorg

This slideshow requires JavaScript.

Το τζαμί Aghabozorg, είχε τη φήμη ενός από τα πιο σημαντικά τζαμιά, κατά τον 18ο αιώνα. Τα πολύχρωμα βιτρό, και η αρχιτεκτονική του, είναι από τα χαρακτηριστικά που το κάνουν διάσημο. Πλέον δεν λειτουργεί ως χώρος λατρείας, οπότε και επίσκεψη είναι δυνατή όλες τις ώρες, και χωρίς κάποια ιδιαίτερη προσοχή στην ένδυση.

Kashan Grand Bazaar

This slideshow requires JavaScript.

Όσο ενδιαφέρον και να έχουν τα αξιοθέατα, η πιο χαρούμενη στιγμή, είναι πάντα η είσοδος στην αγορά. Τα χρώματα, η μυρωδιές, οι ήχοι, σε μαγνητίζουν, από τη πρώτη στιγμή. Το Bazaar εδώ είναι ασυγκρίτως μικρότερο από αυτό της Τεχεράνης, και σίγουρα λιγότερα χαοτικό. Αν χρειαζόταν να το παρομοιάσουμε με κάτι, αυτό θα ήταν με ένα μπιζουδάκι. Παρόλο το μέγεθος του, έχει τη  φήμη ενός από τα ομορφότερα bazaar του Ιράν. Αξίζει να αναφέρουμε, την ύπαρξη ενός caravasarai στο εσωτερικό του, όπου γίνονταν όλες οι αγοροπωλησίες στο παρελθόν. Μέρος της αυθεντικής κατασκευής, είχε καταστραφεί σε ένα σεισμό, και έχει ανοικοδομηθεί, για να μπορεί να φανταστεί ο επισκέπτης την αρχική του μορφή.

Οι Κήποι Fin

This slideshow requires JavaScript.

Κατά τη διαμονή σας στο Ιράν θα διαπιστώσετε, ότι οι κήποι παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην κουλτούρα της χώρας, από αρχαιοτάτων χρόνων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι κήποι Fin, οι οποίοι ανήκουν στους πολιτιστικούς θησαυρούς της UNESCO. Αν και δεν είναι ο μεγαλύτερος κήπος που θα συναντήσετε, θα διαπιστώσετε ότι είναι απαράμιλλής ομορφιάς, γεγονός που τον καθιστά επισκέψιμο, τόσο από τουρίστες, όσο και από ντόπιους.

Abyaneh

This slideshow requires JavaScript.

Αυτό το μικρό χωριό που βρίσκεται στην διαδρομή από το Kashan προς το Ishfahan, αποτελεί μια επιβεβλημένη στάση από τουρίστες, και ντόπιους εξίσου. Στο Abyaneh, ή αλλιώς στο κόκκινο χωριό, τα κτίσματα, είναι φτιαγμένα από μια κοκκινωπή λάσπη, που έχει σαν αποτέλεσμα όλο το χωριό να έχει ένα ροδί χρώμα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό, είναι η ενδυμασία των γυναικών, που δεν συναντάται πουθενά αλλού στο Ιράν. Τις πατροπαράδοτες μαύρες μακριές μαντίλες, εδώ τις αντικαθιστούν  λευκές με κόκκινα φλοράλ μοτίβα. Αξιοθέατα άλλα δεν υπάρχουν εδώ. Απολαύστε τη βόλτα σας μέσα στα σοκάκια, και έχετε το νου σας για τοπικές χειροτεχνίες. Αν είσαστε τυχεροί και συμπιέσετε σε κάποιον εορτασμό, θα δείτε ένα λουλουδιασμένο πλήθος, με φόντο το κόκκινο σκηνικό. Τέλος, αν δεν σας ενθουσιάσει το Abyaneh, θα το κάνει σίγουρα η διαδρομή.

Natanz

This slideshow requires JavaScript.

Ο τελευταίος σταθμός στη διαδρομή για το Ishfahan, είναι η πόλη Natanz, και συγκεκριμένα το τζαμί Natazn Jameh. Στην ουσία πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τζαμιών, διαφορετικής αρχιτεκτονικής, που τα χαρακτηρίζει ο τριάντα εφτά μέτρων μιναρές.

 

Πρακτικές πληροφορίες

  • Κατά την επίσκεψη σας σε ένα από τα παραδοσιακά σπίτια στο Kashan, μπορείτε να αγοράσετε ένα συνδυαστικό εισιτήριο και για το Χαμάμ του Σουλτάνου Amir Ahmad.
  • Για την είσοδο σας στους κήπους Fin υπάρχει αντίτιμο, δεν ξεπερνάει όμως τα 5 ευρώ.
  • Αν επιλέξετε να παραμείνετε στο Kashan, μπορείτε να κλείσετε ένα τουρ στην έρημο Maranjab, και χαρείτε τους αμμόλοφους κάνοντας βόλτα με καμήλες . Αν δε το επιθυμείτε, μπορείτε να διαμείνετε στην έρημο σε caravanserai. Κάντε μια βόλτα στη πόλη και ψάξτε ανάμεσα στα πρακτορεία, το τουρ που σας ταιριάζει καλύτερα.
  • Το Καshan είναι ένας σταθμός που επιλέγουν αρκετοί, έτσι υπάρχει πληθώρα από hostels και ξενοδοχεία. Οι τιμές για διανυκτέρευση στο Kashan, όπως και σε όλο το Ιράν, είναι πολύ οικονομικές. Αν θελήσετε να μείνετε σε κοιτώνα σε hostel, υπάρχουν εναλλακτικές, από 3 – 10 ευρώ η διανυκτέρευση, ενώ με περίπου 15 ευρώ μπορείτε να νοικιάσετε αξιοπρεπές δίκλινο δωμάτιο, με ιδιωτικό μπάνιο. Αν φυσικά θελήσετε, λίγη πολυτέλεια, με ένα μέσο όρο 40 – 50 ευρώ τη διανυκτέρευση, μπορείτε να περάσετε τη νύχτα σας σε πραγματικά παλατάκια. Ενδεικτικά links, όπου μπορείτε να βρείτε τη διαμονή της επιλογής σας είναι τα παρακάτω:

http://www.hostelworld.com

http://www.irantravelbooking.com

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s