10 ημέρες – Ταξίδι στο συναρπαστικό Ιράν

Στη Περσία με μαγικό χαλί

jam2

Ημερομηνίες

‘Αναχώρηση 24 Δεκεμβρίου – Επιστροφή 2 Ιανουαρίου

Ταξιδέψτε μαζί μου

Έφτασε επιτέλους η ώρα, που η Gyristroula θα σας καλέσει να ταξιδέψετε μαζί της, σε έναν από τους πιο αγαπημένους της προορισμούς. Αυτό δεν θα ήταν εφικτό, αν δεν προέκυπτε η συνεργασία με ένα πρακτορείο, το οποίο αγαπά να διασφαλίζει τον τρόπο που η Gyristroula, και οι φίλοι της, αρέσκονται να ταξιδεύουν. Κάτω λοιπόν από την ομπρέλα του Bliss Travel, σχεδιάστηκε ένα ταξίδι, για δέκα ημέρες, στο ονειρεμένο Ιράν.

Ο προορισμός

Η θρυλική αυτοκρατορία της Περσίας, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ακόμα και αν κάποιος δεν γνωρίζει αναλυτικά το πολιτιστικό πλούτο της χώρας, και μόνο στο άκουσμα του ονόματος της, καταλαβαίνει, ότι πρόκειται για ένα ταξίδι γεμάτο θαυμαστούς σταθμούς. Πράγματι, είναι μια χώρα που καθηλώνει τόσο για την ιστορία της, όσο για την καθημερινότητα της, αλλά κυρίως για την ευγένεια, και την φιλοξενία των κατοίκων της.

Η εξωτερική πολίτική του Ιράν, έχει στιγματίσει τη χώρα, και ο περισσότερος κόσμος πιστεύει, ότι πρόκειται για μια χώρα αφιλόξενη, και επικίνδυνη. Τίποτα από αυτά, δεν απέχει περισσότερο από τη πραγματικότητα. Το Ιράν στο εσωτερικό του, είναι μια χώρα φιλήσυχη, απόλυτα ασφαλής, και γεμάτη καλοσυνάτους ανθρώπους , που θα θέλουν να σας γνωρίσουν, και να διασφαλίσουν ότι η επίσκεψη σας στη χώρα τους, θα σας μείνει αξέχαστη. Δεν θα πέσουν έξω. Το ταξίδι στο Ιράν είναι μια εμπειρία μοναδική, και δεν είναι τυχαίο, ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να το έχει επισκεφτεί, και να μην έχει κατενθουσιαστεί.

Περίληψη ταξιδιού

Το ταξίδι μας θα ξεκινήσει από τη πρωτεύουσα του Ιράν, τη Τεχεράνη.  Πραγματικά, πρόκειται για ένα ακατέργαστο διαμάντι, με μια πληθώρα αξιόλογων σταθμών που θα γνωρίσουμε κατά τη περιήγηση μας, και έναν παλμό, που θα σας κάνει να θέλετε να ενσωματωθείτε. Αφήνοντας πίσω τη πρωτεύουσα, το πραγματικό πρόσωπο του Ιράν θα αρχίσει να μας αποκαλύπτεται. Μια εσωτερική πτήση, θα μας οδηγήσει στο νότο της χώρας και στη στη πόλη των αηδονιών, των ποιημάτων, και των όμορφων λουλουδιών. Η Shiraz, είναι μια πόλη βγαλμένη από ποίημα. Λίγες μπορούν να την ανταγωνιστούν στην ομορφιά της, και σίγουρα καμία δεν αποπνέει το λυρισμό της.

Έχοντας αποκομίσει πλούτο από εικόνες, ο επόμενος σταθμός μας θα μας ταξιδέψει στην ιστορία. Η Περσέπολη θα μας μεταφέρει στα μαθητικά μας χρόνια, τότε που το άκουσμα του Κύρου, και του Δαρείου, έσπερναν δέος. Φυσικά, και ο δικός μας, ο μεγάλος στρατηλάτης, ο Μέγας Αλέξανδρος, πέρασε από εδώ, και άφησε πίσω του τα συντρίμμια της πόλης, που θαυμάζουμε εμείς σήμερα. Δεν σημαίνει βέβαια, ότι το μεγαλείο της Περσέπολης, θα μας εμποδίσει από το να εντυπωσιαστούμε από το μεγαλείο της νεκρόπολης Naqsh-e Rustam, όπου θα βρούμε τους μεγαλοπρεπείς τάφους του Δαρείου, και των απογόνων του.  

Τη ποικιλομορφία των τοπίων του Ιράν, θα έρθει να μας τα τονίσει η πραγματικά ξεχωριστή Yazd. Η πόλη της ερήμου έχει να καυχιέται για την απαράμιλλη αρχιτεκτονική της, και για την άκαυστη φωτιά των  1500 χρόνων. Είναι το κέντρο των Ζωροαστρών του Ιράν, και εδώ θα γνωρίσουμε αυτόν το πανάρχαιο προϊσλαμικό πολιτισμό.

Το Ishfahan, είναι ένα πολύτιμο πετράδι. Το λέει εξάλλου και το όνομα του, “ο Μισός Κόσμος”. Αποτελούσε πάντα το σταυροδρόμι της Περσίας, και οι πολιτιστικοί θησαυροί του είναι αμύθητοι, ενώ η ομορφιά του, εφάμιλλη των παραμυθιών.

Σειρά έχει το “Κόκκινο Χωριό”, ή αλλιώς Abyaneh, που θα μας καλοδεχτεί όχι μόνο η ξεχωριστή αρχιτεκτονική, αλλά και εμβληματικές γυναίκες με τις πολύχρωμες μαντίλες. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε στο μικρό στολίδι του Ιράν, το Kashan, που οι πολιτιστικοί θησαυροί του, και η πανέμορφη αγορά του, θα μας ξελογιάσουν. 

Στη Qom, τη δεύτερη ιερότερη πόλη του της χώρας, θα θαυμάσουμε τους μεντρεσέδες, και το πλήθος των ευσεβών λογίων, και φοιτητών, που κατευθύνονται στα μαθήματα τους. 

Με όλες αυτές τις όμορφες εικόνες, γεύσεις, και μυρωδιές, θα επιστρέψουμε στην αεικίνητη Τεχεράνη, και όπου θα έχουμε χρόνο να περιπλανηθούμε σε γνωστές και άγνωστες της πόλης, ρουφώντας για τελευταία φορά το άρωμα της θρυλικής Περσίας. Σαγηνευμένοι από τις εικόνες της χώρας αυτής, θα επιβιβαστούμε στο αεροπλάνο για τη πτήση της επιστροφής, όπου το μόνο σίγουρο είναι, ότι για μέρες θα αναπολούμε τη περιπέτεια που βιώσαμε.

Το πρόγραμμα αναλυτικά

1η Ημέρα

air

Συνάντηση στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, και πτήση για Τεχεράνη, μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

Άφιξη στη Τεχεράνη.

Διανυκτέρευση στη Τεχεράνη.

2η Ημέρα

aza1

Αφού πάρουμε το πρωινό μας θα ξεκινήσουμε την εξερεύνηση μας στη πόλη. Πρώτος μας σταθμός  θα είναι το μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, το παλάτι Golestan. Αυτό το εντυπωσιακό παλάτι, με τις εκθαμβωτικές αίθουσες, χτίστηκε όσο μεσουρανούσε η δυναστεία των Qajar, στα τέλη του 1700. Σε κοντινή απόσταση, θα περιπλανηθούμε στα δαιδαλώδη σοκάκια της κλειστής αγοράς, του διάσημου Tehran Bazaar, και θα απολαύσουμε τα ψώνια μας, παρατηρώντας ένα ποτάμι κόσμου, να κάνει ακριβώς το ίδιο. Στη συνέχεια θα μεταφερθούμε σε ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα αξιοθέατα της χώρας, το πύργο  τη Azadi. Στη συνέχεια θα επιβιβαστούμε στη πτήση μας με κατεύθυνση προς το νότο, και προορισμό μας τη θρυλική Shiraz.

Διανυκτέρευση στη Shiraz.  

3η Ημέρα

shiraz

“Η Πόλη των Αηδονιών και των Ποιημάτων”. Αυτή η αρχαία πρωτεύουσα, θα μας γοητέψει με τη λυρική της ατμόσφαιρα, και τα χρώματα και αρώματα των λουλουδιών, που ξεπηδούν από τους αμέτρητους κήπους της. Υπήρξε η πόλη των μεγαλύτερων ποιητών της Περσίας, του Saadi και του Hafez. Η παράδοση όμως που έχει αυτή η πόλη με τη ποίηση και το λυρισμό, κρατάει μέχρι της ημέρες μας. Συχνά θα συναντήσουμε κόσμο στα μαυσωλεία των ποιητών, αλλά και στους κήπους της πόλης, να διαβάζουν ή να απαγγέλουν ποίηση. Η ημέρα μας θα ξεκινήσει με την επίσκεψη σε ένα από τα ομορφότερα τζαμιά της χώρας, το Nasrir Al-Molk, με τα χαρακτηριστικά πολύχρωμα βιτρό, που όταν τα χτυπά το φως του ήλιου, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα μαγική. Θα επισκεφτούμε τους μεντρεσέδες Khan και Narejestan Qavam, το τζαμί Vakil, και φυσικά το παζάρι της Shiraz. Η τελευταία μας στάση πριν επισκεφτούμε το μνημείο κόσμημα, στο οποίο έχει ταφεί ο ποιητής Hafez, θα είναι το τέμενος του Ali Ibn Hamzeh.

Διανυκτέρευση στη Shiraz.

4η Ημέρα

persep

Ο πρώτος σταθμός της διαδρομής μας δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Η θρυλική Περσέπολη είναι με πάσα βεβαιότητα, ο πιο σημαντικός, και επιβλητικός αρχαιολογικός χώρος του Ιράν, άλλα και ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία παγκοσμίως. Η καρδιά της πάλαι ποτέ Περσικής αυτοκρατορίας χτυπούσε εδώ. Αυτοκράτορες όπως ο Δαρείος, Ξέρξης, Αρταξέρξης, την αποκάλεσαν σπίτι τους, ενώ η φήμη της, ήταν γνωστή στα πέρατα του αρχαίου κόσμου. Τη δύση της μεγαλοπρεπούς αυτής πόλης, την έφερε ο Μέγας Αλέξανδρος, ο οποίος και τη πυρπόλησε. Σήμερα μπορούμε να θαυμάσουμε τη Πύλη των Εθνών, την αίθουσα των ακροάσεων, το παλάτι του Ξέρξη και του Δαρείου, και άλλα πολλά, τα οποία τα οποία αποπνέουν την αίγλη της μεγάλης πρωτεύουσας.  Επόμενος σταθμός μας, η Νεκρόπολη του Naqsh-e Rustam. Τα ταφικά μνημεία του Δαρείου και των απογόνων του, σκαλισμένα στους βράχους, είχαν σκοπό να είναι τόσο μεγαλόπρεπα, ώστε να προκαλούν δέος στον επισκέπτη. Πράγματι, αν και έχουν περάσει τόσοι αιώνες, η θέα τους εντυπωσιάζει το ίδιο.

Διανυκτέρευση στη Yazd.

5η Ημέρα

yazd

Αυτή την ημέρα θα εξερευνήσουμε την εντυπωσιακή Yazd. Δεν πρόκειται απλά για μια πόλη της ερήμου. Πρόκειται για ένα θησαυρό πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, και για μια από τις αρχαιότερες, συνεχόμενα κατοικημένες πόλεις του Ιράν. Η Yazd είναι το κέντρο της Ζωροαστρικής κοινότητας, και εδώ θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε αυτόν τον αρχαίο προϊσλαμικό πολιτισμό. Θα επισκεφτούμε τον Πύργο της Σιωπής, και θα γίνουμε μάρτυρες της παράδοσης που θέλει τη φλόγα στο Ναό της Φωτιάς, να καίει ασταμάτητα για 1500 χρόνια. Θα επισκεφτούμε την πλατεία Amir Chakhmaq, και το τέμενος της Παρασκευής, το οποίο διαθέτει τους ψηλότερους μιναρέδες σε όλη τη χώρα. Σειρά έχουν οι κήποι Dowlat Abad, στους οποίους θα θα θαυμάζουμε το εξαγωνικό περίπτερο με τα περίτεχνα βιτρό, και τον μεγαλύτερο Πύργο των Ανέμων σε όλο το Ιράν, δηλαδή το αρχιτεκτονικό οικοδόμημα της αρχαιότερης, και πιο εξελιγμένης τεχνικής κλιματισμού. Όλο το σύμπλεγμα πλαισιώνεται από πανέμορφους κήπους που συμβάλουν στο να δημιουργείται μια εικόνα ονειρική. Τέλος το βράδυ θα παρακολουθήσουμε την αρχαία Περσική πολεμική τέχνη τους zoorkhaneh, της οποίας η προπόνηση διεξάγεται υπό τους ήχους των τυμπάνων.

Διανυκτέρευση στη Yazd. 

6η Ημέρα

Kaju

Επόμενος σταθμός το θρυλικό Ishfahan. “Ο Μισός Κόσμος” το αποκαλούσαν, και είχανε το λόγο τους. Η πόλη η οποία ήταν το σταυροδρόμι μεταξύ, ανατολής – δύσης, και βορρά – νότου, διαθέτει από τα πιο όμορφα, και σημαντικά μνημεία που θα συναντήσουμε στη χώρα. Κατά την άφιξη μας, θα επισκεφτούμε την Αρμένικη συνοικία με τις εκκλησίες της, και συγκεκριμένα τον καθεδρικό ναό του Vank, ενώ σειρά θα πάρουν οι διάσημες γέφυρες  Sio-se-pol, με τις 33 καμάρες της, και η ειδυλλιακή γέφυρα Khaju, οι οποίες κοσμούν το ποταμό Zayandeh.         

Διανυκτέρευση στο Ishfahan. 

7η Ημέρα

ish9

“Ο Μισός Κόσμος”, είναι μια έκφραση άρχισε να χρησιμοποιείται τον 16ο αιώνα, όταν ο Σάχης Abbas, μετέφερε τη πρωτεύουσα της Περσίας, στο Ishfahan. Για πολλούς θεωρείται η ομορφότερη πόλη της χώρας, και πρώτη στάση της ημέρας, δικαιολογεί αυτούς τους ισχυρισμούς. Σήμερα θα επικεντρωθούμε, στη πλατεία Imam, και τα αξιοθέατα της. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες πλατείες του κόσμου, αλλά οι ανθισμένοι διάκοσμοι, και τα τρεχούμενα νερά την καθιστούν, και ως μια από τις ομορφότερες. Στο περίγυρο της, θα επισκεφτούμε το τζαμί Shah, το οποίο θεωρείτε ως υπόδειγμα Ισλαμικής αρχιτεκτονικής, και χρονολογείται τον 17ο αιώνα. Η εκπληκτική διακόσμηση του, και οι χαρακτηριστικοί μιναρέδες, συνηγορούν στο να θεωρείτε ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα. Σε λίγα μέτρα απόσταση, θα επισκεφτούμε το τζαμί Sheikh Loftollah, ή όπως είναι αλλιώς γνωστό, “Το Τζαμί των Γυναικών”. Πρόκειται για το τόπο λατρείας του χαρεμιού του Σάχη, και ξεχωρίζει για τα ανοιχτόχρωμα αραβουργήματα της οροφής, καθώς επίσης και τη μορφή του παγωνιού που σχηματίζεται, όπως πέφτει το φως. Στο παλάτι Ali Qapu, λίγα μέτρα παρακάτω, θα θαυμάσουμε τα διάσημα μουσικά δωμάτια, καθώς και τα μπαλκόνια, από τα οποία ο Σάχης παρακολουθούσε τους αγώνες πόλο, που λάμβαναν μέρος στη πλατεία. Τέλος, θα χαθούμε στο χρόνο, σε ένα από τα ομορφότερα παζάρια της χώρας, με τα εκατοντάδες καταστήματα, και διάσημα καφέ. 

Διανυκτέρευση στο Ishfahan.

8η Ημέρα

aby5

Αφήνοντας πίσω το Ishfahan, ο δρόμος μας θα μας φέρει σε ένα από τα πιο γραφικά χωριά του Ιράν, το Abyaneh. Το “Κόκκινο Χωριό”, όπως είναι αλλιώς γνωστό, ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, η οποία έχει διασωθεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ενώ αυτό που το χαρακτηρίζει είναι το κόκκινο χρώμα, από τη τερακότα η οποία χρησιμοποιείται στο εξωτερικό των κτηρίων.  ‘Όμως εκτός από την ιδιαιτερότητα του χωριού, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι κάτοικοι, και συγκεκριμένα οι γυναίκες, που οι χαρακτηριστικές πολύχρωμες, και λουλουδάτες μαντήλες τους, τις κάνει να ξεχωρίζουν, από οποιοδήποτε άλλο μέρος στο Ιράν. Επόμενος σταθμός το Kashan,  και η πολύπαθη ιστορία του. Έχει καταστραφεί, και ανοικοδομηθεί πολλές φορές. Όμως, υπήρξε η αγαπημένη πόλη πολλών Σάχηδων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Σάχη Abas I, ο οποίος την επέλεξε, ως τον τόπο ταφής του.  Πρώτη μας στάση σε αυτή τη πόλη στολίδι, είναι το παραδοσιακής αρχιτεκτονικής οίκο Tabatabaie, ακολουθούν οι κήποι Fin, μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, τα περίτεχνα λουτρά Soltan Amir Ahmad, τα οποία προορίζονταν μόνο για βασιλείς, και τέλος το στολίδι της πόλης, το παζάρι του Kashan.

Διανυκτέρευση στο Kashan.

9η Ημέρα

qom

Το ταξίδι μας δυστυχώς πλησιάζει στο τέλος του, όμως εμείς θα κάνουμε μια τελευταία στάση . Αφού πάρουμε το πρωινό μας, θα κατευθυνθούμε προς τη δεύτερη ιερότερη πόλη του Ιράν, την Qom.  Διάσημη για τις ιερατικές σχολές, και τα τζαμιά της, η πόλη αυτή φημίζεται για τη θρησκευτική της ευλάβεια. Το ταξίδι μας θα ολοκληρωθεί με την επιστροφή μας στη Τεχεράνη, όπου θα έχουμε χρόνο να κάνουμε τις τελευταίες μας βόλτες στη Ιρανική πρωτεύουσα.

10η Ημέρα

end

Τις πρώτες πρωινές ώρες, θα μεταφερθούμε στο διεθνές αεροδρόμιο Emam Homeini, και από εκεί θα χαιρετήσουμε την όμορφη Περσία, και θα αναχωρήσουμε για την Αθήνα.

 

Τιμή

Κόστος ταξιδιού: 1600 Ευρώ το άτομο σε δίκλινο δωμάτιο.

Επιπλέον χρέωση: 220 Ευρώ για μονόκλινο δωμάτιο.

Περιλαμβάνονται

 • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης
 • Εσωτερική πτήση, από τη Τεχεράνη, στη Shiraz με εισιτήρια οικονομικής θέσης
 • Διαμονή σε ξενοδοχεία 4*
 • Πρωινά
 • Ημιδιατροφή (γεύματα με βάση τη παραδοσιακή Ιρανική κουζίνα)
 • Περιηγήσεις και ξεναγήσεις σε αξιοθέατα, βάση του προγράμματος
 • Παρακολούθηση επίδειξης της αρχαίας Περσικής πολεμικής τέχνης του Zoorkhaneh
 • Έλληνας αρχηγός
 • Τοπικός διαπιστευμένος ξεναγός
 • Ταξιδιωτική ασφάλεια 
 • Προέγκριση βίζας
 • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, αχθοφορικά

Δεν περιλαμβάνονται

 • Δείπνο
 • Βίζα 70 Ευρώ
 • Προσωπικά έξοδα (αγορές, επιπλέον υπηρεσίες, αναβαθμίσεις κλινών)
 • Είσοδοι σε χώρους που δεν αναφέρονται στο πρόγραμμα
 • Φιλοδωρήματα 

Γενικές πληροφορίες

 • Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν αποδεικτικά πλήρους εμβολιασμού COVID-19. Τα αποδεικτικά νόησης δεν γίνονται δεκτά στο Ιράν.
 • Οι εμβολιασμένοι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε PCR test, πριν την είσοδο τους στη χώρα. 
 • Για τη πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού, ο ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων, είναι τα 10 άτομα. 
 • Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, επιβάλλεται στις γυναίκες να φορούν μαντήλι στο κεφάλι, και φαρδιά ρούχα ώστε να μη διαγράφεται το σώμα τους.
 • Για τους άντρες απαγορεύονται τα σορτς, και οι βερμούδες.
 • Για την έκδοση της βίζας απαιτείται το διαβατήριο σας να έχει εξάμηνη ισχύ, από την ημερομηνία εισόδου σας στη χώρα.
 • Για την έκδοση της βίζας χρειάζονται δύο πρόσφατες φωτογραφίες διαβατηρίου, σε λευκό φόντο.
 • Το διαβατήριο σας ΔΕΝ πρέπει να έχει σφραγίδα του Ισραήλ.
 • Για την έγκυρη συμμετοχή σας, πρέπει να έχετε διαβάσει, κατανοήσει, και συμφωνήσει με τους Όρους και προϋποθέσεις, που θα σας αποσταλούν με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το ταξίδι. 

cropped-logo-rgb-for-web-2000-pixels.png

In Association with

BlissTravel logo

Διεύθυνση: Φωκαίας 2, 18542 Πειραιάς

REF: 0207E60000348901

6 Comments Add yours

 1. Τινα Αλεξουλη says:

  Ενδιαφερομαι πολυυυυυ.100/οο. Κων/να Αλεξουλη, μαιλ: tina1292@hotmail.gr τηλ 6932662311 face book : τινα αλεξουλη.

  Like

 2. Dorothea Triantafillidou says:

  Ενδιαφερομαι,αλλα θα πρεπει να εχω την αδεια,του γιατρου,θα μπορω να απαντησω,στις 01/12/21.

  Like

  1. gyristroula says:

   Εύχομαι να πάνε όλα καλά και να την έχεις!

   Like

  2. gyristroula says:

   Αγαπητή Δωροθέα, για πιο άμεση επικοινωνία όταν έχεις την απάντηση σου σε παρακαλώ επικοινωνησε στο gyristroula.travelunusual@gmail.com

   Like

 3. Ουρανία Σαχπαζη says:

  Ενδιαφέρομαι για το ταξίδι. Θα ήθελα περισσότερες πληροφορίες… ευχαριστώ

  Like

  1. gyristroula says:

   Αγαπητή Ουρανία αν θα μπορούσες παρακαλώ επικοινωνήστε στο gyristroula.travelunusual@gmail.com ή μέσω της σελίδας μου στο Facebook

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s