13 ημέρες Ιράν – Ταξίδι στη μεγαλειώδη Περσία

Ακροβατώντας στο όνειρο

Persepolis, die ehemalige Stadt der persischen Könige im Iran, ist über und über mit kunstvollen Reliefs dekoriert

Ημερομηνίες

Αναχώρηση 20 Απριλίου – Επιστροφή 2 Μάϊου 

Ταξιδέψτε μαζί μου

IMG_20211230_205113

Το πρώτο μεγάλο ταξίδι, που έσπασε αυτή την απόλυτη μιζέρια της πανδημίας, για την Gyristroula και τους φίλους της ήταν το Ιράν, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Όσοι παρακολουθείτε τη σελίδα μου, γνωρίζεται ότι τρέφω ιδιαίτερη αδυναμία σε αυτή τη χώρα, και σκοπός μου είναι να παρασύρω όσο πιο πολλούς γίνεται, να γνωρίσουν τους λόγους, που τόσο πολύ την αγαπώ. Η πρώτη μεγάλη εξόρμηση μας λοιπόν, στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία, αφού όλοι οι συμμετέχοντες, είδαν το Ιράν μέσα από τα μάτια μου, και να το αγάπησαν όσο κι εγώ.

Η μυθική Περσία, δεν είναι ένα μέρος που χορταίνεις εύκολα. Έτσι αυτό το Πάσχα η Gyristroula θα βρεθεί και πάλι στα παλιά της λημέρια, και σας προσκαλεί να την ακολουθήσετε σε ένα ταξίδι που εγγυημένα δεν θα ξεχάσετε. Αυτή τη φορά το πρόγραμμα έχει διευρυνθεί κατά τρείς ημέρες, και με αυτό το τρόπο θα γνωρίσετε κάποιες λιγότερο γνωστές πτυχές αυτής της χώρας.

Όπως πάντα, αυτό δεν θα ήταν εφικτό, αν δεν προέκυπτε η συνεργασία με ένα πρακτορείο, το οποίο αγαπά να διασφαλίζει τον τρόπο που η Gyristroula, και οι φίλοι της, αρέσκονται να ταξιδεύουν. Κάτω λοιπόν από την ομπρέλα του Bliss Travel, σχεδιάστηκε ένα ταξίδι, για δώδεκα ημέρες, στο ονειρεμένο Ιράν. 

Ο προορισμός

iran3

Η θρυλική αυτοκρατορία της Περσίας, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ακόμα και αν κάποιος δεν γνωρίζει αναλυτικά το πολιτιστικό πλούτο της χώρας, και μόνο στο άκουσμα του ονόματος της, καταλαβαίνει ότι πρόκειται για ένα ταξίδι γεμάτο θαυμαστούς σταθμούς. Πράγματι, είναι μια χώρα που καθηλώνει τόσο για την ιστορία της, όσο για την καθημερινότητα της, αλλά κυρίως για την ευγένεια, και την φιλοξενία των κατοίκων της.

Η εξωτερική πολίτική του Ιράν, έχει στιγματίσει τη χώρα, και ο περισσότερος κόσμος πιστεύει, ότι πρόκειται για μια χώρα αφιλόξενη, και επικίνδυνη. Τίποτα από αυτά, δεν απέχει περισσότερο από τη πραγματικότητα. Το Ιράν στο εσωτερικό του, είναι μια χώρα φιλήσυχη, απόλυτα ασφαλής, και γεμάτη καλοσυνάτους ανθρώπους, που θα θέλουν να σας γνωρίσουν, και να διασφαλίσουν ότι η επίσκεψη σας στη χώρα τους, θα σας μείνει αξέχαστη. Δεν θα πέσουν έξω. Το ταξίδι στο Ιράν είναι μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία, και δεν είναι τυχαίο, ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να το έχει επισκεφτεί, και να μην έχει κατενθουσιαστεί.

Περίληψη ταξιδιού

iran4

Το ταξίδι μας θα ξεκινήσει από το νότο της χώρας, από τη πόλη των αηδονιών, των ποιημάτων, και των όμορφων λουλουδιών. Η Shiraz, είναι μια πόλη βγαλμένη από ποίημα. Λίγες μπορούν να την ανταγωνιστούν στην ομορφιά της, και σίγουρα καμία δεν αποπνέει το λυρισμό της.

Έχοντας αποκομίσει πλούτο από εικόνες, ο επόμενος σταθμός μας θα μας ταξιδέψει στην ιστορία. Η Περσέπολη θα μας μεταφέρει στα μαθητικά μας χρόνια, τότε που το άκουσμα του Κύρου, και του Δαρείου, έσπερναν δέος. Φυσικά, και ο δικός μας, ο μεγάλος στρατηλάτης Μέγας Αλέξανδρος, πέρασε από εδώ, αφήνοντας πίσω του τα συντρίμμια της αρχαίας πόλης, που θαυμάζουμε εμείς σήμερα. Δεν σημαίνει βέβαια, ότι το μεγαλείο της Περσέπολης, θα μας εμποδίσει από το να εντυπωσιαστούμε από το μεγαλείο της νεκρόπολης Naqsh-e Rustam, όπου θα βρούμε τους μεγαλοπρεπείς τάφους του Δαρείου, και των απογόνων του.  

Έχοντας γνωρίσει το ένδοξο παρελθόν της Περσικής αυτοκρατορίας, θα μεταφερθούμε στις ατμοσφαιρικές διαδρομές των καραβανιών. Όπως οι έμποροι τα χρόνια εκείνα τα παλιά, έτσι και εμείς, θα διασχίσουμε ερημικές περιοχές, και θα βρούμε ασφάλεια και θαλπωρή σε ένα caravanserai. Ταξίδι στο χρόνο θα μπορούσε να πει κανείς, αφού θα γευτούμε τη φιλοξενία με τον ιδιαίτερο τρόπο που τη προσφέρει εδώ και αιώνες, στους μακρινούς ταξιδιώτες.

Αφού κάνουμε κάποιες στάσεις σε αυτή την αρχαία διαδρομή, θα καταλήξουμε στο στολίδι της ερήμου, την ατμοσφαιρική Yazd. Η πόλη αυτή έχει να καυχιέται για την απαράμιλλη αρχιτεκτονική της, και για την άκαυστη φωτιά των  1500 χρόνων. Είναι το κέντρο των Ζωροαστρών του Ιράν, και εδώ θα γνωρίσουμε αυτόν το πανάρχαιο, και εντυπωσιακό προϊσλαμικό πολιτισμό.  

“Το μέρος που γεννήθηκε ο ήλιος” σημαίνει το Κharanaq, και σε αυτή την αρχαία πόλη των 4500 ετών, θα αντλήσουμε υπέροχες εικόνες. Θα επισκεφτούμε την παλιά πόλη – φάντασμα, και θα στροβιλιστούμε στους πλίνθινους λαβύρινθους, που σχηματίζουν τα στενά της.

Η εναλλαγή των τοπίων αυτών, δεν θα τελειώσει εδώ. Θα βρεθούμε βαθιά μέσα στην έρημο, και το μοναδικό χωριό  Varzaneh. Θα δούμε τους αντικατοπτρισμούς μας στις αλυκές, απορώντας για το τι δουλειά έχουν στη μέση της ερήμου. Θα βρεθούμε σε αλατωρυχεία  στη μέση του πουθενά, και μόλις βραδιάσει, θα κάτσουμε γύρω από τη φωτιά, και θα χάσουμε την αίσθηση του χρόνου.

Σειρά έχει το Ishfahan.   “Ο Μισός Κόσμος” το αποκαλούν αιώνες τώρα. Το σταυροδρόμι της Περσίας, είναι ένα πολύτιμο πετράδι, οι πολιτιστικοί θησαυροί του είναι αμύθητοι, και η ομορφιά του εφάμιλλη των παραμυθιών.

Σειρά έχει το “Κόκκινο Χωριό”, ή αλλιώς Abyaneh. Σκαρφαλωμένο στα ψηλά βουνά, θα μας καλοδεχτεί όχι μόνο με τη ξεχωριστή αρχιτεκτονική του, αλλά και τις εμβληματικές γυναίκες με τις πολύχρωμες φορεσιές.

Οι εναλλαγές παραστάσεων, και οι εκπλήξεις, δεν τελειώνουν ποτέ σε αυτό το ταξίδι. Από τον φρέσκο αέρα, και τα ψηλά βουνά, θα βρεθούμε στα έγκατα της γης, και στην υπόγεια πόλη του Nushabad. 

Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε στο μικρό στολίδι του Ιράν, το Kashan, που οι πολιτιστικοί θησαυροί του, και η πανέμορφη αγορά του, θα μας ξελογιάσουν. 

Στη Qom, τη δεύτερη ιερότερη πόλη του της χώρας, όπου η θρησκευτική ευλάβεια είναι έκδηλη, θα θαυμάσουμε το επιβλητικό σύμπλεγμα τζαμιών και μεντρεσέδων, που ένα πλήθος ευσεβών λογίων, και φοιτητών, εκπληρώνουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Αισίως θα φτάσουμε στο τελευταίο σταθμό της διαδρομής, τη πρωτεύουσα Τεχεράνη. Πραγματικά, πρόκειται για ένα ακατέργαστο διαμάντι, με μια πληθώρα αξιόλογων σταθμών που θα γνωρίσουμε κατά τη περιήγηση μας, και έναν παλμό, που θα σας κάνει να θέλετε να ενσωματωθείτε. 

Σαγηνευμένοι από τις εικόνες της χώρας αυτής, θα επιβιβαστούμε στο αεροπλάνο της επιστροφής, και στη φαρέτρα μας θα έχουμε ένα σωρό αξέχαστες εμπειρίες.

Το πρόγραμμα αναλυτικά

1η Ημέρα 

air

Συνάντηση στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, και πτήση για Shiraz μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

Άφιξη στη Shiraz.

Διανυκτέρευση στη Shiraz.

2η Ημέρα 

iran5

“Η Πόλη των Αηδονιών και των Ποιημάτων”. Αυτή η αρχαία πρωτεύουσα, θα μας γοητέψει με τη λυρική της ατμόσφαιρα, και τα χρώματα και αρώματα των λουλουδιών, που ξεπηδούν από τους αμέτρητους κήπους της. Υπήρξε η πόλη των μεγαλύτερων ποιητών της Περσίας, του Saadi και του Hafez. Η παράδοση όμως που έχει αυτή η πόλη με τη ποίηση και το λυρισμό, κρατάει μέχρι της ημέρες μας. Συχνά θα συναντήσουμε κόσμο στα μαυσωλεία των ποιητών, αλλά και στους κήπους της πόλης, να διαβάζουν ή να απαγγέλουν ποίηση. Η ημέρα μας θα ξεκινήσει με την επίσκεψη στους μεντρεσέδες Khan, στο αρχοντικό Narejestan Qavam, το τζαμί Vakil, την ομώνυμη πλατεία, και φυσικά το παζάρι της Shiraz, ένα από τα ομορφότερα παζάρια της χώρας.  Θα επισκεφτούμε ένα  μνημείο κόσμημα, στο οποίο έχει ταφεί ο διάσημος ποιητής Hafez, και θα εκπλαγούμε από το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ποίηση στη κουλτούρα των Ιρανών. Τέλος θα επισκεφτούμε ένα από τα σπουδαιότερα τεμένη του Ιράν, το τέμενος Shah Cheragh με τους περίτεχνους καθρέφτες.

Διανυκτέρευση στη Shiraz.

3η Ημέρα 

iran18

 

Η μέρα μας θα ξεκινήσει σε ένα από τα ομορφότερα τζαμιά της χώρας, το Nasrir Al-Molk ή αλλιώς το “Ροζ τζαμί’.  Τα χαρακτηριστικά πολύχρωμα βιτρό, όταν τα χτυπά το φως του ήλιου, δημιουργούν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι μέσα σε ένα καλειδοσκόπιο. 

Οι κήποι Eram, θα μας φέρουν σε επαφή με τους διάσημους Περσικούς κήπους.

Ο επόμενος σταθμός της διαδρομής μας δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Η θρυλική Περσέπολη είναι με πάσα βεβαιότητα, ο πιο σημαντικός, και επιβλητικός αρχαιολογικός χώρος του Ιράν, άλλα και ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία παγκοσμίως. Η καρδιά της πάλαι ποτέ Περσικής αυτοκρατορίας χτυπούσε εδώ. Αυτοκράτορες όπως ο Δαρείος, Ξέρξης, Αρταξέρξης, την αποκάλεσαν σπίτι τους, ενώ η φήμη της, ήταν γνωστή στα πέρατα του αρχαίου κόσμου. Τη δύση της μεγαλοπρεπούς αυτής πόλης, την έφερε ο Μέγας Αλέξανδρος, ο οποίος και τη πυρπόλησε. Σήμερα μπορούμε να θαυμάσουμε τη Πύλη των Εθνών, την αίθουσα των ακροάσεων, το παλάτι του Ξέρξη και του Δαρείου, και άλλα πολλά, τα οποία τα οποία αποπνέουν την αίγλη της μεγάλης πρωτεύουσας.  Επόμενος σταθμός μας, η Νεκρόπολη του Naqsh-e Rustam. Τα ταφικά μνημεία του Δαρείου και των απογόνων του, σκαλισμένα στους βράχους, είχαν σκοπό να είναι τόσο μεγαλόπρεπα, ώστε να προκαλούν δέος στον επισκέπτη. Πράγματι, αν και έχουν περάσει τόσοι αιώνες, η θέα τους εντυπωσιάζει το ίδιο.

Διανυκτέρευση στη Shiraz.

4η Ημέρα 

iran7

Σήμερα η ημέρα μας θα ξεκινήσει με κατεύθυνση τη πόλη Abarkooh. Σε υψόμετρο 1500 μέτρων, αυτή η αρχαία πόλη, ήταν το σημείο που κάποτε ενώνονταν οι δρόμοι από το Shiraz, το Ishfahan, και τη Yazd. Είναι εύκολα αντιληπτό λοιπόν, ότι αυτή πόλη αποτελούσε κόμβο για τη Περσική επικράτεια, γνωρίζοντας τη μεγαλύτερη άνθιση της τον 14ο αιώνα. Μνημεία σχεδόν άθικτα από το χρόνο, καταμαρτυρούν την ευμάρεια αυτής της πόλης.  Πρώτη μας στάση θα είναι αυτή στο “σπίτι του πάγου”, όπου με μια εντυπωσιακά μελετημένη τεχνική, διατηρούσαν τον πάγο κατά τη διάρκεια των θερμών μηνών του καλοκαιριού. Το Abarkooh είναι επίσης γνωστό για το 4500 ετών κυπαρίσσι που δεσπόζει αγέρωχο τόσες χιλιάδες χρόνια.   Επόμενος σταθμός ο πύργος Aali Dome, ο οποίος χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ., και αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα Περσικής αρχιτεκτονικής.

Η διαδρομή που θα ακολουθήσει θα είναι ιδιαίτερη, αφού πρόκειται για τη διαδρομή που ακολουθούσαν τα καραβάνια πάνω στο Δρόμο του Μεταξιού. Όσο θα κυλάν τα χιλιόμετρα θα απομακρυνόμαστε από το κόσμο, για να καταλήξουμε εκεί που βρίσκαν καταφύγιο και τα καραβάνια. Το caravansarai που θα μας φιλοξενήσει αυτό το βράδυ, και η διαμονή σε αυτό, είναι μια εμπειρία από μόνη της. Ξεκομμένοι από κάθε ίχνος πολιτισμού, η ατμόσφαιρα θα μας μεταφέρει πίσω στους αιώνες. 

Δείπνο στο Caravansarai.

Διανυκτέρευση στο Caravansarai.

5η Ημέρα 

iran8

Σήμερα ο δρόμος μας θα μας οδηγήσει σε μια από τις πιο εντυπωσιακές πόλεις του Ιράν, τη Yazd. Πριν όμως χαρούμε αυτά που έχει να προσφέρει, θα κάνουμε μια στάση στο Saryazd. Πρόκειται για το οχυρωματικό κάστρο όπου φύλαγαν τους θησαυρούς της πόλης, όταν δεχόταν επίθεση. 

Αφού πάρουμε μια γεύση για το τι πρόκειται να συναντήσουμε, θα αφιερώσουμε το υπόλοιπο της ημέρας μας την μοναδική Yazd. Δεν πρόκειται απλά για μια πόλη της ερήμου. Πρόκειται για ένα θησαυρό πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, και για μια από τις αρχαιότερες, συνεχόμενα κατοικημένες πόλεις του Ιράν. Η Yazd είναι το κέντρο της Ζωροαστρικής κοινότητας, και εδώ θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε αυτόν τον αρχαίο προϊσλαμικό πολιτισμό. Θα επισκεφτούμε τον Πύργο της Σιωπής, και θα γίνουμε μάρτυρες της παράδοσης που θέλει τη φλόγα στο Ναό της Φωτιάς, να καίει ασταμάτητα για 1500 χρόνια. Θα επισκεφτούμε  το τέμενος της Παρασκευής, το οποίο διαθέτει τους ψηλότερους μιναρέδες σε όλη τη χώρα. Σειρά έχουν οι κήποι Dowlat Abad, στους οποίους θα θα θαυμάζουμε το εξαγωνικό περίπτερο με τα περίτεχνα βιτρό, και τον μεγαλύτερο Πύργο των Ανέμων σε όλο το Ιράν, δηλαδή το αρχιτεκτονικό οικοδόμημα της αρχαιότερης, και πιο εξελιγμένης τεχνικής κλιματισμού. Όλο το σύμπλεγμα πλαισιώνεται από πανέμορφους κήπους που συμβάλουν στο να δημιουργείται μια εικόνα ονειρική. 

Διανυκτέρευση στη Yazd. 

6η Ημέρα 

iran19

 

Νωρίς το πρωί θα πάρουμε μια διαδρομή η οποία θα μας οδηγήσει στη πόλη Kharanaq. Θα γνωρίσουμε την 4500 ετών ερειπωμένη πόλη, η οποία από τη μία περιβάλλεται από βουνά, και από την άλλη αποτελεί την πύλη της ερήμου. Μεγάλο μέρος της πόλης παραπαίει, ανάμεσα όμως στα χαλάσματα σώζονται πραγματικά διαμάντια, όπως το τέμενος και ένα caravanserai.

Επιστρέφοντας στη Yazd, θα επισκεφτούμε την πλατεία  Amir Chakhmaq, και η μέρα μας θα κλείσει παρακολουθώντας την αρχαία Περσική πολεμική τέχνη τους zoorkhaneh, της οποίας η προπόνηση διεξάγεται υπό τους ήχους των τυμπάνων και μελοποιημένων ποιημάτων.  Όσοι ασκούν το zoorkhaneh, πρεσβεύουν την δύναμη του πνεύματος, του μυαλού, και του σώματος, καθώς και ηθικές αξίες όπως ο ανθρωπισμός, η αυτοθυσία, η αγνότητα, και η φιλευσπλαχνία.

Διανυκτέρευση στη Yazd. 

7η Ημέρα 

iran9

Σήμερα θα αφήσουμε πίσω μας τη Yazd, και πρώτος σταθμός της ημέρας θα είναι η  πόλη Maybod. Πρόκειται για άλλη μια πόλη της ερήμου, με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, και τα ατμοσφαιρικά σοκάκια. Η Maybod υπήρξε η πατρίδα πολλών διάσημων ποιητών, σούφιδων, και ανθρώπων του πνεύματος, κι έτσι προσελκύει ειδικό τουρισμό απ’ όλο το κόσμο.

Η επόμενη στάση μας θα είναι στη πόλη Naein. Θα επισκεφτούμε το τέμενος, και θα περιδιαβούμε στα γραφικά της στενά. Η πόλη αυτή είναι διάσημη παγκοσμίως για την ταπητουργεία της, και συμβάλει στη φήμη που έχουν τα περσικά χαλιά.

Η διαδρομή μας θα καταλήξει στο χωριό Varzaneh. Η περιοχή έχει να μας προσφέρει πολλά. Αφού γνωρίσουμε το γραφικό χωριό, και θαυμάσουμε τον περίτεχνο “Πύργο των περιστεριών”, θα μας παραλάβουν αυτοκίνητα τα οποία θα μας οδηγήσουν στην έρημο. Θα επισκεφτούμε αλατωρυχεία στη μέση του πουθενά, και θα βρεθούμε μπροστά σε αυτό που οι ντόπιοι αποκαλούν “η λίμνη της ερήμου”. Στη πραγματικότητα πρόκειται για αλυκές που τα χρώματα τους, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτά της άμμου, συνθέτοντας ένα ιδιαίτερο θέαμα.

Η μέρα μας θα κλείσει με τον ομορφότερο τρόπο. Στην καρδιά της ερήμου, γύρω από τη φωτιά, απολαμβάνοντας τα εδέσματα που θα μας έχουν ετοιμάσει οι νοικοκυρές του χωριού, και θαυμάζοντας τον έναστρο ουρανό.

Διανυκτέρευση στο Varzaneh.

8η Ημέρα

iran10

Επόμενος σταθμός το θρυλικό Ishfahan. “Ο Μισός Κόσμος” το αποκαλούσαν, και είχανε το λόγο τους. Η πόλη η οποία ήταν το σταυροδρόμι μεταξύ, ανατολής – δύσης, και βορρά – νότου, διαθέτει από τα πιο όμορφα, και σημαντικά μνημεία που θα συναντήσουμε στη χώρα. Κατά την άφιξη μας, θα επισκεφτούμε την Αρμένικη συνοικία, τον καθεδρικό ναό του Vank, ενώ σειρά θα πάρουν οι διάσημες γέφυρες  Sio-se-pol, με τις 33 καμάρες της, και η ειδυλλιακή γέφυρα Khaju, οι οποίες κοσμούν το ποταμό Zayandeh.         

Διανυκτέρευση στο Ishfahan. 

9η Ημέρα 

iran11

“Ο Μισός Κόσμος”, είναι μια έκφραση που άρχισε να χρησιμοποιείται τον 16ο αιώνα, όταν ο Σάχης Abbas, μετέφερε τη πρωτεύουσα της Περσίας, στο Ishfahan. Για πολλούς θεωρείται η ομορφότερη πόλη της χώρας, και η πρώτη στάση της ημέρας, δικαιολογεί αυτούς τους ισχυρισμούς. Σήμερα θα επικεντρωθούμε, στη πλατεία Imam, και τα αξιοθέατα της. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πλατεία του κόσμου, αλλά οι ανθισμένοι διάκοσμοι, και τα τρεχούμενα νερά την καθιστούν, και ως μια από τις ομορφότερες. Στο περίγυρο της, θα επισκεφτούμε το τζαμί Shah, το οποίο θεωρείτε ως υπόδειγμα Ισλαμικής αρχιτεκτονικής, και χρονολογείται τον 17ο αιώνα. Η εκπληκτική διακόσμηση του, και οι χαρακτηριστικοί μιναρέδες, συνηγορούν στο να θεωρείτε ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα. Σε λίγα μέτρα απόσταση, θα επισκεφτούμε το τζαμί Sheikh Loftollah, ή όπως είναι αλλιώς γνωστό, “Το Τζαμί των Γυναικών”. Πρόκειται για το τόπο λατρείας της οικογένειας, και του χαρεμιού του Σάχη, και ξεχωρίζει για τα ανοιχτόχρωμα αραβουργήματα της οροφής, καθώς επίσης και τη μορφή του παγωνιού που σχηματίζεται, όπως πέφτει το φως. Στο παλάτι Ali Qapu, λίγα μέτρα παρακάτω, θα θαυμάσουμε τα διάσημα μουσικά δωμάτια, καθώς και τα μπαλκόνια, από τα οποία ο Σάχης παρακολουθούσε τους αγώνες πόλο, που λάμβαναν μέρος στη πλατεία. Τέλος, θα χαθούμε στο χρόνο, σε ένα από τα ομορφότερα παζάρια της χώρας, με τα εκατοντάδες καταστήματα, και διάσημα καφέ. 

Διανυκτέρευση στο Ishfahan.

10η Ημέρα  

iran12

Η ημέρα μας θα ξεκινήσει με μια επίσκεψη στο τζαμί Atiq Jameh, ή αλλιώς “το τζαμί της Παρασκευής”. Αφήνοντας το Ishfahan πίσω, θα κάνουμε μια στάση στη πόλη Natazn, όπου θα δούμε ένα ζωροαστρικό Ναό της Φωτιάς. Η πόλη αυτή ίσως αποτελεί και τον πιο αντιφατική στάση της διαδρομής. Από την μία επικρατούν οι ήρεμοι ρυθμοί μια μικρής επαρχιακής πόλης, από την άλλη το Natazn είναι παγκοσμίως διάσημο γιατί λίγο έξω από το κέντρο της πόλης, βρίσκεται ένας από τους πυρηνικούς σταθμούς του Ιράν.

Επόμενη στάση μας θα είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά του Ιράν, το Abyaneh. Το “Κόκκινο Χωριό”, όπως είναι αλλιώς γνωστό, ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, η οποία έχει διασωθεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ενώ αυτό που το χαρακτηρίζει είναι το κόκκινο χρώμα, από τη τερακότα η οποία χρησιμοποιείται στο εξωτερικό των κτηρίων.  ‘Όμως εκτός από την ιδιαιτερότητα του χωριού, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι κάτοικοι, και συγκεκριμένα οι γυναίκες, που οι χαρακτηριστικές πολύχρωμες φορεσιές, και λουλουδάτες μαντήλες τους, τις κάνει να ξεχωρίζουν, από οποιοδήποτε άλλο μέρος στο Ιράν.

Από το ορεινό Abyaneh, θα βρεθούμε στα έγκατα της γης. Η πόλη Nushabad κρύβει ένα θησαυρό που ανακαλύφτηκε τυχαία, μόλις το 2006. Μια ολόκληρη υπόγεια πόλη 1500 ετών, και τεσσάρων τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία αποτελούσε καταφύγιο για πάνω από 2000 άτομα. Οι κάτοικοι της υπέργειας πόλης τη χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο, όταν δεχόντουσαν επιδρομές.

Η διαδρομή μας σήμερα θα καταλήξει στο Kashan.

Διανυκτέρευση στο Kashan.

11η Ημέρα 

iran13

 

Σήμερα θα γνωρίσουμε το Kashan,  και τη πολύπαθη ιστορία του. Έχει καταστραφεί, και ανοικοδομηθεί πολλές φορές. Όμως, υπήρξε η αγαπημένη πόλη πολλών Σάχηδων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Σάχη Abas I, ο οποίος την επέλεξε, ως τον τόπο ταφής του. Ο λόγος είναι το Kashan είναι ένα κομψοτέχνημα.  Πρώτη μας στάση σε αυτή τη πόλη στολίδι, είναι το παραδοσιακής αρχιτεκτονικής οίκο Tabatabaie, ακολουθούν οι κήποι Fin, μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, τα περίτεχνα λουτρά Soltan Amir Ahmad, τα οποία προορίζονταν μόνο για βασιλείς, το παραδοσιακό σπίτι Brujerdiha, το τέμενος Agha Bozorg, και τέλος το στολίδι της πόλης, το παζάρι του Kashan.

Θα χαιρετήσουμε το Kashan και θα κατευθυνθούμε προς τη δεύτερη ιερότερη πόλη του Ιράν, την Qom.  Διάσημη για τις ιερατικές σχολές, και τα τζαμιά της, η πόλη αυτή φημίζεται για τη θρησκευτική της ευλάβεια.  Αυτή η πόλη αποτελεί ένα ισλαμικό κέντρο, και θα μας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουμε τη συντηρητική πλευρά του Ιράν.

Διανυκτέρευση στη Τεχεράνη.

12η Ημέρα 

iran14

Αφού πάρουμε το πρωινό μας θα ξεκινήσουμε την εξερεύνηση της πρωτεύουσας του Ιράν, της Τεχεράνης. Πρώτος μας σταθμός  θα είναι το μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, το παλάτι Golestan. Αυτό το εντυπωσιακό παλάτι, με τις εκθαμβωτικές αίθουσες, χτίστηκε όσο μεσουρανούσε η δυναστεία των Qajar, στα τέλη του 1700.  Τους θησαυρούς της Περσικής αυτοκρατορίας, θα τους γνωρίσουμε στο εντυπωσιακό μουσείο κοσμημάτων του Ιράν. Σε κοντινή απόσταση, θα περιπλανηθούμε στα δαιδαλώδη σοκάκια της κλειστής αγοράς, του διάσημου Tehran Bazaar, και θα συναντήσουμε ένα ποτάμι κόσμου, να κάνει τα ψώνια του.  Στη συνέχεια θα μεταφερθούμε σε ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα αξιοθέατα της χώρας, το πύργο  τη Azadi.

Διανυκτέρευση στη Τεχεράνη.

13η Ημέρα 

iran15

Η τελευταία ημέρα μας θα ξεκινήσει με επίσκεψη σε μια γέφυρα. Η Tabiat, είναι η μεγαλύτερη πεζογέφυρα του Ιράν. Πρόκειται για μια μοντέρνα κατασκευή, τριών επιπέδων, που ενώνει δύο πάρκα. Το τρίτο και ψηλότερο επίπεδο, προσφέρει μαγευτική θέα, ενώ πρόκειται για το σύγχρονο καμάρι του Ιράν, αφού έχει βραβευτεί, σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς. Το ενδιαφέρον στοιχείο, είναι ότι ο σχεδιασμός της έγινε από γυναίκα, και μάλιστα πολύ νεαρής ηλικίας.

Θα μεταφερθούμε στο διεθνές αεροδρόμιο Emam Homeini, και από εκεί θα χαιρετήσουμε την όμορφη Περσία, και θα αναχωρήσουμε για την Αθήνα.

Τιμή

Κόστος ταξιδιού:  1850 Ευρώ το άτομο σε δίκλινο δωμάτιο.

Επιπλέον χρέωση: 300 Ευρώ διαφορά μονόκλινου δωματίου.

Περιλαμβάνονται

 • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης
 • Διαμονή σε ξενοδοχεία 4*, 5*, ξενώνα στο χωριό Varzaneh, και Caravanserai
 • Πρωινά
 • Ημιδιατροφή (γεύματα με βάση τη παραδοσιακή Ιρανική κουζίνα)
 • Περιηγήσεις και ξεναγήσεις σε αξιοθέατα, βάση του προγράμματος
 • Παρακολούθηση επίδειξης της αρχαίας Περσικής πολεμικής τέχνης του Zoorkhaneh
 • Έλληνας αρχηγός
 • Τοπικός διαπιστευμένος ξεναγός
 • Ταξιδιωτική ασφάλεια 
 • Προέγκριση βίζας
 • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, αχθοφορικά

Δεν περιλαμβάνονται

 • Βίζα 75 Ευρώ
 • Προσωπικά έξοδα (αγορές, επιπλέον υπηρεσίες, αναβαθμίσεις κλινών)
 • Είσοδοι σε χώρους που δεν αναφέρονται στο πρόγραμμα
 • Φιλοδωρήματα 

Γενικές πληροφορίες

 • Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν αποδεικτικά πλήρους εμβολιασμού COVID-19. Τα αποδεικτικά νόησης δεν γίνονται δεκτά στο Ιράν.
 • Όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε PCR test, πριν την είσοδο τους στη χώρα. 
 • Για τη πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού, ο ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων, είναι τα 10 άτομα. 
 • Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, επιβάλλεται στις γυναίκες να φορούν μαντήλι στο κεφάλι, και φαρδιά ρούχα ώστε να μη διαγράφεται το σώμα τους.
 • Για τους άντρες απαγορεύονται τα σορτς, και οι βερμούδες.
 • Για την έκδοση της βίζας απαιτείται το διαβατήριο σας να έχει εξάμηνη ισχύ, από την ημερομηνία εισόδου σας στη χώρα.
 • Για την προέγκριση της  βίζας χρειάζεται μια πρόσφατη φωτογραφία διαβατηρίου, σε λευκό φόντο.
 • Το διαβατήριο σας ΔΕΝ πρέπει να έχει σφραγίδα του Ισραήλ.
 • Για την έγκυρη συμμετοχή σας, πρέπει να έχετε διαβάσει, κατανοήσει, και συμφωνήσει με τους Όρους και προϋποθέσεις, που θα σας αποσταλούν με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το ταξίδι. 

cropped-logo-rgb-for-web-2000-pixels.png

 

In Association with

BlissTravel logo

Διεύθυνση: Φωκαίας 2, 18542 Πειραιάς

REF: 0207E60000348901

 


7 Comments Add yours

 1. Αθανάσιος Γεωργακακης says:

  Με ποια αεροπορική εταιρία? Ονόματα ξενοδοχείων? Ευχαριστώ!

  Like

 2. gyristroula says:

  Παρακαλώ
  για αναλυτικές πληροφορίες επικοινωνήστε με το email της ιστοσελίδας gyristroula.travelunusual@gmail.com

  Like

 3. dorothi triantafyllidou Φεβρουάριος 8η says:

  dorothi440@gmail.com
  to programa tou apriliou.eyharisto

  Like

  1. gyristroula says:

   Το ταξίδι που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο είναι αυτό στο Ιράν. Ευχαριστώ.

   Like

 4. Vasia says:

  Για την είσοδο στο Ιράν ξέρω πως επιτρέπεται και στους ανεμβολιαστους απλά με επικυρωμένο PCR Test. Θα ήθελα αν γίνεται να διευκρινιστεί και για τους ταξιδιώτες που ενδιαφέρονται και δεν είναι εμβολιασμένοι. Ευχαριστώ πολύ!

  Like

  1. gyristroula says:

   Όπως θα είδατε η σχετική ανάρτηση αφορά ταξίδι το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο. Η χαλάρωση των μέτρων για την είσοδο στο Ιράν ήρθε αργότερα. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού ήταν υποχρεωτικό τον Απρίλιο, και ως εκ τούτου αναφέρεται στις προϋποθέσεις του συγκεκριμένου ταξιδιού, για τις αναφερόμενες ημερομηνίες. Η ανάρτηση στην οποία σχολιάσετε, δεν είναι γενικές πληροφορίες για το Ιράν, αλλά ήταν διαφήμιση και αναλυτικό πρόγραμμα για το ταξίδι που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο. Ευχαριστώ, και παραμένω στη διάθεσή σας.

   Like

 5. Vasia says:

  Σας ζητώ συγγνώμη αλλά δεν πρόσεξα ημερομηνίες. Θα ήθελα πολύ να διοργανώνατε ξανά αυτό το ταξίδι.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s