Ισλανδία – Χρήσιμες πληροφορίες

Χρήσιμες πληροφορίες

7ea175d56d94fe263f154089f182ebfa

Η προσέγγιση της οργάνωσης για να πραγματοποιήσει κάποιος ένα ταξίδι στην Ισλανδία είναι τελείως διαφορετική από οποιοδήποτε άλλο για τους εξής  δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί σχεδόν όλα τα σημεία ενδιαφέροντος βρίσκονται στην ύπαιθρο, επομένως απαιτούνται πολλές ώρες οδήγησης. Δεύτερον, γιατί με έναν καλό προγραμματισμό το κόστος του ταξιδιού μπορεί να αποδειχθεί εντυπωσιακά, και μη αναμενόμενα, χαμηλό.

Οι  Εποχές

summer vs winter.jpg

Οι εποχές στην Ισλανδία είναι δύο. Χειμώνας και καλοκαίρι. Η καλύτερη περίοδος, τουλάχιστον για όσους επισκέπτονται τη χώρα για πρώτη φορά, είναι η περίοδος του καλοκαιριού. Ωστόσο, οι μαρτυρίες όσων έχουν επισκεφτεί τη χώρα τον χειμώνα είναι εξίσου εντυπωσιακές. Ας δούμε αναλυτικότερα τι να περιμένει κανείς.

Χειμώνας – Ο περισσότερος κόσμος υποθέτει ότι η Ισλανδία κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι σκοτεινή και παγωμένη. Όσοι τελικά τόλμησαν να κάνουν το ταξίδι την περίοδο αυτή καταθέτουν ότι η χώρα είναι ονειρική. Παρόλο που βρίσκεται τόσο κοντά στον Αρκτικό κύκλο, η αντίληψη ότι δεν υπάρχει μέρα, είναι λανθασμένη. Η μικρότερη ημέρα του έτους στο Reykjavik  είναι τον Δεκέμβριο, όπου η ανατολή του ηλίου ολοκληρώνεται στις 11:30  και η δύση στις 15:30, ενώ στα βόρεια της χώρας αυτή η διάρκεια μειώνεται. Ο ήλιος δεν φτάνει ποτέ το υψηλότερο σημείο, ενώ η δύση και η ανατολή διαρκούν δύο ώρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το φως του ήλιου να μην είναι το λαμπερό λευκό που γνωρίζουμε, αλλά ένα ατμοσφαιρικό πορτοκαλί.
winter-2-2

Τα περισσότερα αξιοθέατα, στην κεντρική οδική αρτηρία (Ring Road) είναι επισκέψιμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Το Βόρειο Σέλας που πάντα κλέβει τις εντυπώσεις, συνήθως είναι ορατό ακόμα και από το Reykjavik.  Αξίζει όμως να επιλέξετε ένα από τα αναρίθμητα τουρ που είναι διαθέσιμα, και έτσι η θέαση να μπορεί γίνει στις πιο απόκοσμες τοποθεσίες.

,aurora-1

Οι ιδιαίτεροι γεωλογικοί σχηματισμοί, όταν είναι καλυμμένοι από το χιόνι, θεωρούνται εντυπωσιακότεροι.

Η θερμοκρασία, ειδικά στο νότιο τμήμα της χώρας, δεν είναι πολική και κυμαίνεται μεταξύ 0º C έως 10º C. Μάλιστα στη Νέα Υόρκη σημειώνονται χαμηλότερες θερμοκρασίες από αυτές του Reykjavik  κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Καλοκαίρι – Μπορεί το Βόρειο Σέλας να είναι ένα από τα πιο θαυμαστά φυσικά φαινόμενα, δίνει τη θέση του όμως στην απόλυτη μαγεία του “Ήλιου του Μεσονυκτίου” . Μόνο σε οκτώ χώρες του κόσμου μπορεί να απολαύσει κανείς αυτό το φαινόμενο, και η Ισλανδία είναι μία από αυτές. H περίοδος που το φαινόμενο είναι εντονότερο, είναι στα μέσα Ιουνίου στο νότιο τμήμα, ενώ στον βορρά έχει λίγο μεγαλύτερη διάρκεια. Βέβαια, ο ήλιος δύει, αλλά αυτό συμβαίνει μετά τα μεσάνυχτα, μόνο για να ανατείλει ξανά δύο ώρες μετά.

summer 3.jpg

Πρόβλημα στον ύπνο είναι δύσκολο να προκύψει, χάρη στις κουρτίνες συσκότισης που υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Αυτό που μπορεί να συμβεί, είναι να ξεγελαστείτε, νομίζοντας ότι είναι ακόμα νωρίς, και να ξεχάσετε να “κατεβάσετε ταχύτητα” στο πρόγραμμα των καθημερινών δραστηριοτήτων. Η δύση και η ανατολή του ηλίου, όπως και τον χειμώνα, διαρκούν αρκετή ώρα, και είναι σίγουρα από τις ομορφότερες εικόνες στον κόσμο.

summer2

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών η Ισλανδία αλλάζει όψη. Το απέραντο λευκό δίνει τη θέση του σε ένα απέραντο πράσινο χαλί και το λιώσιμο των πάγων γιγαντώνει τους αναρίθμητους καταρράκτες. Η μέση θερμοκρασία το καλοκαίρι είναι γύρω στους 15 ºC, όμως πολύ συχνά τους ξεπερνάει.

Μετακίνηση

car-2

Ο καλύτερος τρόπος μετακίνησης είναι το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο. Υπάρχει βέβαια και δυνατότητα μετακίνησης με τα μέσα μεταφοράς, αλλά το πρόγραμμα θα είναι λιγότερο ευέλικτο και όχι απαραίτητα πιο οικονομικό. Πρέπει να λάβει κανείς υπόψη ότι οι εκδρομές μέσω τουριστικών γραφείων είναι ιδιαιτέρως ακριβές.

Η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι οικονομικότερη, όταν κανονιστεί από πριν, μέσω κάποιας online πλατφόρμας.  Στις Ισλανδικές πλατφόρμες θα βρείτε λίγο καλύτερες τιμές, και σίγουρα τύπους αυτοκινήτων που ταιριάζουν περισσότερο στο οδικό δίκτυο της χώρας. Η πιο έγκυρη και αξιόπιστη Τουριστική πλατφόρμα της Ισλανδίας, η οποία διαθέτει και τις καλύτερες δυνατές τιμές, είναι η]το Guide to Iceland.

 

planning-a-trip-to-Iceland-1.jpg

Για αυτή τη διαδικασία, είναι σημαντικό να έχετε ήδη αποφασίσει τη διαδρομή. Το κυρίως οδικό δίκτυο εκτείνεται περιμετρικά του νησιού και είναι ο επονομαζόμενος Ring Road. Είναι αξιόπιστο, πολύ καλά διατηρημένο και εύκολο στην οδήγηση. Η ενοικίαση συμβατικού αυτοκινήτου είναι δυνατή μόνο για οδήγηση στον Ring Road και σε κάποιες ασφαλτοστρωμένες διακλαδώσεις του. Εάν αποφασίσετε να επισκεφτείτε το πανέμορφο και πιο δύσβατο εσωτερικό της χώρας, ακολουθώντας τους λεγόμενους F roads,  οι εταιρείες ενοικιάσεων επιτρέπουν μόνο την ενοικίαση τζιπ.

Ring road.jpg

Σχετικά με την ασφάλιση του αυτοκινήτου, θα σας προταθούν κάποιες επιπλέον υπηρεσίες. Η πιο συνηθισμένη είναι αυτή των φθαρμένων ελαστικών, και ακολουθεί αυτή κατά των ζημιών που προκαλεί η ηφαιστειακή σκόνη στη μηχανή των αυτοκινήτων. Εάν η διαδρομή σας είναι ο Ring Road, η δεύτερη επιλογή δεν είναι απαραίτητη. Η φθορά των ελαστικών συνήθως έχει μικρό κόστος και επειδή όλο και κάποια μικρή off road παράτυπη διαδρομή ίσως προκύψει, είναι κάτι που δεν βλάπτει να υπάρχει.

Ιδιαίτερη προσοχή στη βενζίνη, ειδικά στις μεγάλες διαδρομές. Οι σταθμοί ανεφοδιασμού δεν υπάρχουν παντού, οπότε σε κάθε ευκαιρία πρέπει να εφοδιάζετε το ντεπόζιτό σας προς αποφυγήν στιγμών μεγάλης αγωνίας.

car-3

Τέλος, η Ισλανδική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια ιστοσελίδα που ανανεώνεται κάθε λίγα λεπτά και ενημερώνει τους οδηγούς για την κατάσταση των δρόμων και τα καιρικά φαινόμενα σε όλη την επικράτεια. Δεν είναι ασυνήθιστο, κάποιο τμήμα της διαδρομής να διακοπεί λόγω καιρικών συνθηκών, και όχι μόνο. Μην ξεχνάμε ότι δεν επισκέπτεστε μόνο τη χώρα του πάγου, αλλά και της φωτιάς…

Διαμονή

room-1

Σχετικά με τη διαμονή, η ενοικίαση διαμερίσματος, σπιτιού ή και δωματίου σε σπίτι με διαθέσιμη κουζίνα είναι η καλύτερη επιλογή. Υπάρχει βέβαια κι ένας μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων και ξενώνων διαθέσιμα σε όλη τη χώρα. Όταν βρεθείτε στον ανοιχτό δρόμο, υπάρχουν κάποιες καντίνες και σταθμοί ανεφοδιασμού, αλλά όχι τακτικά. Κυρίως, όμως, το κόστος θα μειωθεί σημαντικά, εάν κάποια από τα γεύματά σας, τα προετοιμάζετε οι ίδιοι.

Φθηνά καταλύματα κατά τη διάρκεια μίας διαδρομής είναι επίσης διαθέσιμα χωρίς προκράτηση, αλλά με τον συνεχώς αυξανόμενο τουρισμό δεν είναι πλέον δεδομένο ότι θα βρεθούν όταν τα θέλετε, κυρίως κατά την περίοδο αιχμής της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου. Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι η Ισλανδία είναι η χαρά του ελεύθερου κάμπινγκ. Υπάρχουν αυτοσχέδιες και οργανωμένες κατασκηνώσεις υψηλών προδιαγραφών σε πολλά ειδυλλιακά σημεία, και θα εκπλαγείτε από τον αριθμό τουριστών που επιλέγουν αυτή την εναλλακτική. Όσοι φλερτάρετε με την ιδέα να κάνετε κάμπινγκ, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης του εξοπλισμού.

Καιρός

“Εάν δεν σου αρέσει ο καιρός, περίμενε πέντε λεπτά, και θα αλλάξει”

weather 1.jpg

Όταν αρχίζεις να κάνεις την έρευνα για τον καιρό στην Ισλανδία, δεν θα υπάρχει ιστότοπος που να μην ξεκινά με αυτό το Ισλανδικό απόφθεγμα. Ο καιρός σε αυτή τη γωνιά του κόσμου είναι πραγματικά άστατος, και οι εναλλαγές γίνονται μέσα σε λίγα λεπτά. Αυτό το φαινόμενο κυριαρχεί χειμώνα και καλοκαίρι.

Ενδυμασία

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνει κάποιος όταν φτιάχνει τη βαλίτσα του, αφορά στα ρούχα που πρέπει να πάρει.

Όταν πρόκειται το ταξίδι να πραγματοποιηθεί τον χειμώνα, η απάντηση είναι εύκολη. Ζεστά.

iceland-winter-packing-guide

Τους καλοκαιρινούς μήνες, το φτιάξιμο της βαλίτσας είναι πιο πολύπλοκο. Ο ενδεδειγμένος τύπος ενδυμασίας είναι αυτός του “κρεμμυδιού”. Οι κοντομάνικες μπλούζες είναι απαραίτητες. Για το επόμενο “στρώμα ένδυσης”  χρειάζεται μία μακρυμάνικη μπλούζα ή φούτερ, ακολουθούμενη από ένα όχι πολύ ζεστό αδιάβροχο μπουφάν. Επίσης, χρειάζονται γάντια, κασκόλ, σκούφοι και ένα ζεστό μπουφάν, για την επίσκεψη στα παγόβουνα και τους παγετώνες.

Τα παπούτσια θα πρέπει να είναι άνετα και αντιολισθητικά. Ένα καλό ζευγάρι αθλητικά είναι κατάλληλο για τις περισσότερες περιστάσεις, αλλά χρειάζεται και ένα ζευγάρι μποτάκια  για τις περιοχές με πάγο και άγριο ηφαιστειακό υπέδαφος.

shoes-1

Το εσωτερικό των καταλυμάτων είναι θερμό, οπότε απλές φόρμες ή πυτζάμες είναι αρκετές.

Μην ξεγελαστείτε και δεν πάρετε το μαγιό σας. Οι φυσικές θερμές πηγές είναι από τα highlights της χώρας, χειμώνα- καλοκαίρι.

Τουριστικές Πληροφορίες

brochure

Το να προμηθευτείς έναν καλό τουριστικό οδηγό όσο το δυνατόν νωρίτερα, το θεωρώ απαραίτητο για τη διοργάνωση οποιουδήποτε ταξιδιού. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ισλανδίας έχει επενδύσει στο να διαθέτει στους επισκέπτες της, τις περισσότερες δυνατές πληροφορίες. Το κεντρικό γραφείο τουριστικών πληροφοριών στο Ρέικιαβικ, προμηθεύει δωρεάν τους επισκέπτες με το αρτιότερο έντυπο υλικό στον κόσμο. Επισκεφτείτε το, για να παραλάβετε χάρτες, λεπτομερείς ταξιδιωτικούς οδηγούς ανά περιφέρεια και ό,τι άλλο μπορεί να χρειαστείτε.

Προμηθευτείτε μπαταρίες, κάρτες μνήμης, φιλμ, και προετοιμαστείτε για έναν φωτογραφικό μαραθώνιο.

Guide to Iceland

Official Tourism Website

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s