Ισλανδία – Húsavík, στη γειτονιά των φαλαινών & Akureyri

Húsavík

hus 4.jpg

Το τέλος της διαδρομής του “Αδαμάντινου Κύκλου” θα σας φέρει στις παρυφές του όρους Húsavíkurfjall και στη παραθαλάσσια πόλη του Húsavík.  Η ομορφιά του τοπίου που το περιβάλλει, τα κουκλίστικα πολύχρωμα σπίτια και το γραφικό λιμάνι, έχουν συμβάλει στο γεγονός να θεωρείται η ομορφότερη πόλη της Ισλανδίας. Το Húsavík  έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό για τις δραστηριότητες που αφορούν στην παρατήρηση φαλαινών, όμως οι σταθερά αυξανόμενοι επισκέπτες του δεν αρκούνται μόνο σε αυτό, αφού έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν διαδρομές στην όμορφη φύση που το περιβάλλει, καθώς και να εξερευνήσουν την κουλτούρα μιας πόλης που βρίσκεται τόσο κοντά στον Βόρειο Πόλο.

Η καρδιά του Húsavík  είναι αναμφισβήτητα το λιμάνι του. Το πάλαι ποτέ ψαροχώρι, από το 1995 που οργανώθηκαν τα πρώτα τουρ παρατήρησης φαλαινών, σταδιακά εξελίχθηκε στην πρωτεύουσα παρατήρησης φαλαινών, τόσο για τουριστικούς σκοπούς όσο και για επιστημονικούς λόγους. Το οικοσύστημα του “τρεμάμενου κόλπου” Skjálfandi,  παρέχει τις ιδανικές συνθήκες, προσελκύοντας 11 είδη φαλαινών που επισκέπτονται την περιοχή για να τραφούν μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου, αλλά κάποιες παραμένουν καθόλη τη διάρκεια του έτους.

hus 1

Η περίοδος που η πιθανότητα θέασης των ευγενικών γιγάντων αγγίζει το 100%  είναι από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο. Δυο εταιρείες θρύλοι προσφέρουν τα τουρ παρατήρησης φαλαινών, και το μόνο που τις διαφοροποιεί είναι η επιλογή σκαφών, με την North Sailing να πραγματοποιεί τις εκδρομές της με παραδοσιακές σκούνες και τους Gentle Giants να διαθέτουν την επιλογή  των ταχύπλοων RIB boats.

Η πλέον προτεινόμενη επιλογή, για μια ακόμα φορά, είναι τα RIB Boats. Το κόστος τους ανέρχεται στα 150 ευρώ, όμως αποτελούν εγγύηση για μια εξαιρετικά δυνατή εμπειρία, αφού η ευελιξία τους και η ταχύτητά τους, θα σας φέρουν σε απόσταση αναπνοής  από τα υπέροχα και επιβλητικά θηλαστικά.

 

Οι φάλαινες είναι κοινωνικά πλάσματα. Συχνά είναι περίεργα, και τους αρέσουν τα παιχνίδια. Ο όγκος τους δεν πρέπει να σας τρομάζει, αφού έχουν απόλυτο έλεγχο του σώματός  τους, και έτσι δεν κάνουν “λάθη”. Με τον άνθρωπο είναι ιδιαίτερα φιλικές, και εάν έχετε την τύχη να πλησιάσουν πολύ κοντά στο ταχύπλοο σας, σημαίνει ότι έχουν κέφια, και πρέπει να είστε έτοιμοι, γιατί μπορεί να αρχίσουν τα παιχνίδια τους. Το ευτυχές γεγονός είναι ότι οι Ισλανδοί στο σύνολο τους έχουν μεγάλο σεβασμό στη φύση. Έτσι, τα συγκεκριμένα τουρ και οι εταιρείες που τα διεξάγουν, συχνά στελεχώνονται από επιστήμονες, λειτουργούν με απόλυτο σεβασμό προς τα κήτη και αυστηρούς κανόνες προς τους συμμετέχοντες. Έχοντας όλα αυτά κατά νου, μη διστάσετε γιατί σίγουρα θα το μετανιώσετε.

Husavik-Church-Iceland.jpg

Επιστρέφοντας στην πόλη, ένα από τα ορόσημα, είναι η εκκλησία του Húsavík.  Χτισμένη το 1907, θεωρείται το ομορφότερο εκκλησιαστικό οικοδόμημα της Ισλανδίας. Στον χώρο του ιερού θα δείτε την εικόνα του Λαζάρου που για μοντέλα των μορφών, ο καλλιτέχνης που την φιλοτέχνησε, χρησιμοποίησε τους κατοίκους από την τότε τοπική κοινότητα.

Για όσους ενδιαφέρονται και έχουν χρόνο να εξερευνήσουν την τοπική κουλτούρα, το Húsavík έχει να προσφέρει έναν καθόλου ευκαταφρόνητο αριθμού μουσείων. Το πλέον δημοφιλές είναι το Μουσείο των Φαλαινών, που η επίσκεψή του είναι σκόπιμο να πραγματοποιηθεί, πριν βγείτε στη θάλασσα να συναντήσετε τα κήτη.

Τέλος, βόρεια της πόλης βρίσκεται η λίμνη Botnsvatn,  ιδανική για τη βόλτα σας ή ακόμα, αν το θέλετε, για ψάρεμα πέστροφας.

hus 6.jpg

Σε ότι αφορά στη διαμονή σας στο Húsavík  υπάρχουν πολλές επιλογές για όλα τα βαλάντια.  Το οικονομικότερο hostel βρίσκεται 15 λεπτά έξω από  το κέντρο, ένα εξαιρετικά οργανωμένο κάμπινγκ βρίσκεται μέσα στο Húsavík,  και, φυσικά, υπάρχει μεγάλος αριθμός από ξενώνες, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

Για το φαγητό σας, υπάρχουν πολλές επιλογές εστιατορίων, με κύριο χαρακτηριστικό τα ολόφρεσκα προϊόντα σε καλές τιμές.

Akureyri

akureyri

Το Akureyri, είναι για την Ισλανδία, ότι είναι για την Ελλάδα η Θεσσαλονίκη. Χτισμένη στο μεγαλύτερο φιόρδ της Ισλανδίας, “η πρωτεύουσα του Βορρά”, μπορεί να αριθμεί μόνο 18.000 κατοίκους, είναι όμως η δεύτερη μεγαλύτερη αστική κοινότητα της χώρας, και πολιτιστικά δεν υπολείπεται σε τίποτα από το Reykjavik.

Ο πρώτος οικισμός των Βίκινγκς, καταγράφεται τον 9ο μ.Χ. αιώνα, και η πρώτη γραπτή αναφορά χρονολογείται το 1562, σε μια καταδικαστική απόφαση μοιχείας. Το 17ο μ.χ αιώνα, γίνεται σταθμός ανεφοδιασμού Δανών ψαράδων, ενώ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, οι συμμαχικές δυνάμεις, και συγκεκριμένα οι Άγγλοι και οι Νορβηγοί, το χρησιμοποιούν ως αεροπορική βάση.

Μην παραλείψετε μια βόλτα στη παλιά πόλη, καθώς  επίσης στην εκκλησία, σύμβολο, την Akuereyrakirkja, της οποίας τα βιτρό που βρίσκονται πάνω από το ιερό, ανήκε στον καθεδρικό ναό του Coventry, πριν τη μερική καταστροφή του, σε βομβαρδισμένο κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου.

akureyri-interior.jpg

Σήμερα, το Akureyri  είναι μια οικονομικά ανεπτυγμένη πόλη, η οποία κυρίως στηρίζεται στην αλιεία. Εδώ έχει ιδρυθεί το δεύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, όπως και ένα μικρότερο αεροδρόμιο για εσωτερικές πτήσεις.

Για τους περισσότερους επισκέπτες, που δεν επιλέγουν να κάνουν το γύρο της Ισλανδίας, το Akureyri αποτελεί τον εναρκτήριο σταθμό για την εξερεύνηση του βορρά. Η πρόσβαση από το Reykjavik μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω μιας κεντρικής οδικής αρτηρίας μήκους 380 χιλιομέτρων, ή με μία σύντομη εσωτερική αεροπορική πτήση.

Εάν καταλήξετε στο Akueryri μετά από ένα κουραστικό ταξίδι από τη πρωτεύουσα, θα βρείτε μια πληθώρα καταλυμάτων, εστιατορίων, μουσείων και μπαρ.

Húsavík Τουριστικές πληροφορίες

Husavik-Salka Whale watching

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s