Εssaouira – Το Φεστιβάλ Gnaoua και οι ήχοι της Αφρικής

Castles made of sand

ess22a

Hindi Zahra – Orsoul

Το Μαρόκο είναι ένας απ΄αυτούς τους προορισμούς, στους οποίους η φαντασία είναι αδύνατο, να κάτσει φρόνιμη. Οι εικόνες, βγαλμένες μέσα από αραβικά παραμύθια, μπερδεύονται με τα χρώματα, τους ήχους και τις μυρωδιές. Σε αυτή τη γωνιά της βορείου Αφρικής, θα ρίξουμε μια κλεφτή ματιά, σε μια πόλη θρύλο, και το μουσικό φεστιβάλ που φιλοξενεί κάθε χρόνο.

Η Essaouira ή Mogador, όπως ήταν κάποτε γνωστή, είναι ένα λιμάνι, στις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού. Η ιστορία της ξεκινά τα χρόνια τα παλιά, την εποχή των Φοινίκων, και είναι μια ιστορία γεμάτη επίδοξους κατακτητές. Ρωμαίοι, Άραβες, Πορτογάλοι, Γάλλοι, ήταν κάποιοι από αυτούς πάτησαν το πόδι τους εδώ, ενώ ήταν ο ευσεβής πόθος των Άγγλων και των Ολλανδών. Η ίδια όμως, προτιμούσε κυρίως τους πειρατές.

ess28

“Το Λιμάνι του Τιμπουκτού” ήταν ιδιαιτέρως σημαντικό. Τα καραβάνια της Σαχάρας, τα οποία μετέφεραν ζάχαρη, μελάσσα, και μπαχαρικά, διασχίζοντας όλη την Αφρική, κατέληγαν πάντα εδώ, αφού ήταν το μοναδικό λιμάνι, που επιτρεπόταν η είσοδος στα ξένα πλοία. Η Μεντίνα, δεν ήταν μόνο ο τόπος των εμπορικών συναλλαγών, αλλά και ο τόπος ξεκούρασης, μετά από το μακρινό ταξίδι.

ess31

Το εμπόριο δυστυχώς, δεν περιοριζόταν στα υλικά αγαθά.  Υπήρχαν και οι σκλάβοι. Η πλειονότητα, ήταν άνθρωποι που είχαν αιχμαλωτιστεί στις χώρες τις υποσαχάριας Αφρικής. Οι άντρες προορίζονταν για την επάνδρωση του Μαροκινού στρατού, ενώ οι γυναίκες για σύζυγοι και παλλακίδες. Για μερικούς, ακόμα πιο ατυχείς, το μαρτυρικό ταξίδι, συνεχιζόταν στα αμπάρια των πλοίων.

Gnawa

ess13a

Οι σκλάβοι του Μαρόκου, δημιούργησαν μια ιδιότυπη κοινότητα, στην οποία, η Αραβική παράδοση συναντούσε την Αφρικανική, και οι δοξασίες του Ισλάμ, τις τελετές μαγείας. Το αποτέλεσμα είναι η Gnawa ή Gnaoua, ένας μυστικιστικός τρόπος λατρείας του Ισλάμ, ο οποίος εκδηλώνεται μέσω της μουσικής, και ενός ιδιότυπου χορού, που οδηγεί σε έκσταση.

Το 1956 το Μαρόκο ανεξαρτητοποιήθηκε από τους Γάλλους, και το όνομα της Mogador, έγινε Essaouira. Η μυστηριώδης ατμόσφαιρα των σουκ, λειτούργησε σαν σειρήνα για ένα πλήθος καλλιτεχνών, όπως ο Orson Wells που έκανε τα γυρίσματα του Οθέλλου, ο Jimi Hendrix, o Cat Stevens,  η Μαρία Κάλλας, κι άλλων πολλών. Μαζί με αυτούς, κατέφτασαν εκατοντάδες νεαροί χίπις, που ίσως είναι και οι υπαίτιοι, για την διάδοση των ήχων και των χορών των Gnawa.

ess7

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, η Essaouira φιλοξενεί ένα μουσικό φεστιβάλ, διαφορετικό απ’ όλα τα άλλα. Μουσικοί από όλη την Αφρική, αλλά και γνωστά ονόματα από την Ευρώπη και την Αμερική, σπεύδουν να συμπληρώσουν το line up, ενώ επισκέπτες απ΄όλο τον κόσμο, κατακλύζουν τη πόλη.

Το πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη γιορτή, έχουν πάντα οι απόγονοι των σκλάβων, οι Gnawa, οι οποίοι είτε πάνω στη σκηνή, είτε στους δρόμους, προσφέρουν μοναδικό οπτικοακουστικό θέαμα. Η νωχελική πόλη των φιλελεύθερων καλλιτεχνών, και μιας κοινότητας surfers, κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών που διαρκεί το φεστιβάλ, μεταμορφώνεται σε μια υπαίθρια μυσταγωγία, που συμμετέχουν όλοι.

ess16

Είναι δεδομένο ότι το Gnaoua  Festival, είναι από αυτές τις εμπειρίες, που θα χαραχθούν, για πάντα, στο μυαλό σας . Όσοι θελήσετε να απολαύσετε όλο το φάσμα της μουσικής, βεβαιωθείτε ότι θα αγοράσετε το εισιτήριο σας έγκαιρα. Υπάρχει όμως και η εναλλακτική, απλά να δείτε τη πόλη να γιορτάζει, και να πάρετε μέρος στις αναρίθμητες οργανωμένες και αυτοσχέδιες εκδηλώσεις της.

Βόλτες στη πόλη

essa2

Ένα μέρος στο οποίο σίγουρα θα αφιερώσετε πολύ χρόνο, είναι η Μεντίνα. Πρόκειται για ένα οχυρωματικό έργο, που πήρε τη τελική του μορφή τον 18ο αιώνα. Από τις επιβλητικές πύλες, θα ακολουθήσετε το λαβύρινθο των σουκ, για να βρεθείτε μπροστά σε εκατοντάδες μαγαζάκια, εμπορικές γειτονιές, πολύχρωμες πόρτες, τζαμιά, και χίλια δυο άλλα. Είναι τόσο όμορφη, που συγκαταλέγεται στη λίστα με τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, και πρόσφατα η παραγωγή του Game of Thrones, την επέλεξε ως σκηνικό για τα γυρίσματα της.

Στο θρυλικό “Λιμάνι της Essaouira”, που παραμένει αναλλοίωτο μέσα στους αιώνες, θα δείτε εικόνες από το παρελθόν. Απλωμένα δίκτυα,  μάστορες να φτιάχνουν βάρκες στο καρνάγιο, δεκάδες αραγμένες γαλάζιες βαρκούλες, και αμέτρητους γλάρους. Ξεκινήστε τη βόλτα σας νωρίς, και αν θέλετε κάτι διαφορετικό, παρακολουθήστε τη δημοπρασία ψαριών, που γίνεται λίγο έξω από την κεντρική πύλη.

surfing morocco

Τα Îles Purpuraires, δηλαδή τα  “Mωβ Nησιά”, βρίσκονται ακριβώς απέναντι από το λιμάνι. Το όνομα τους,  το πήραν από ένα όστρακο που ανακάλυψαν οι Ρωμαίοι, από του οποίου το κέλυφος, βγαίνει η μωβ χρωστική ουσία. Το Île de Mogador, το μεγαλύτερο εξ αυτών, δεν είναι επισκέψιμο, αφού είναι το καταφύγιο των “Γερακιών της Ελεωνόρας”, τα οποία  μπορείτε να θαυμάσετε, με κιάλια από τη παραλία.

Στις ακτές της Δυτικής Αφρικής, τα κύματα του Ατλαντικού, συνήθως δεν επιτρέπουν το μπάνιο στη θάλασσα. Θα μπορέσετε όμως να χαζέψετε τους surfers να κάνουν τις φιγούρες τους, ή ακόμα να δοκιμάστε κι εσείς, αφού μπορείτε να κάνετε μαθήματα. Αν πάλι θέλετε κάτι πιο χαλαρό, μπορείτε να κάνετε μια παραθαλάσσια βόλτα με καμήλες ή με άλογα, που εκτός από τουριστική ατραξιόν, αποτελούν και το μέσο μεταφοράς των surfers, στο κυνήγι των κυμάτων.

Τρία χιλιόμετρα έξω από την Essaouira, βρίσκεται ένα μικρό χωριό, το Diabat. Είναι το χωριό  που μάγεψε το Jimi Hendrix. Οι μισές από τις ιστορίες που θα ακούσετε, δεν είναι αληθινές. Ούτε τo κάστρο που είναι μισοθαμμένο στην άμμο, ήταν η πηγή έμπνευσης του “Castles made of sand”.  Είναι όμως ένα χωριό, “αφιερωμένο” στον Hendrix, και ένα θέαμα άκρως σουρεαλιστικό.

Τέλος, η Essaouira έχει εξαιρετικά δείγματα street art. Αναζητήστε τα έργα, και θα εκπλαγείτε ευχάριστα.

Πρόσβαση

es..

Το αεροδρόμιο της Essaouira, δέχεται απ’ ευθείας πτήσεις από το Λονδίνο και το Παρίσι. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που λαμβάνει χώρα το φεστιβάλ, το σύνολο των εισιτηρίων είναι αρκετά υψηλό. Η καλύτερη εναλλακτική, είναι το αεροδρόμιο του Marrakech. Από εκεί, μπορείτε να πάρετε λεωφορείο, ταξί, ή και ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο.

Διαμονή – Φαγητό

Fresh orange juice stall in Essaouira, formerly Mogador, Morocco, North Africa, Africa

Η διαμονή, είναι ο παράγοντας που μπορεί να μετατρέψει το ταξίδι σας από ακριβό, σε οικονομικό. Τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα ή δωμάτια, μπορούν κοστίσουν λιγότερο από 10 ευρώ το άτομο τη βραδιά, ενώ παράλληλα, οι παροχές είναι εξαιρετικές.

Η Essaouira προσφέρει καλό φαγητό, με τα ψάρια και τα θαλασσινά, να είναι πρωταγωνιστές.

Πρόταση: Αγοράστε φρέσκες σαρδέλες, ή ότι ψάρι σας τραβήξει τη προσοχή, μέσα από τις ψαρόβαρκες. Αγοράστε ψωμάκι και λεμονάκι, κατευθυνθείτε σε ένα από τα πολλά εστιατόρια της ψαραγοράς, διαλέξτε αυτό με την ωραιότερη ταράτσα, και για 0,50 ευρώ θα σας ψήσουν ότι τους δώσετε. Παραγγείλτε ένα τσάι μέντας, και με λιγότερα από 5 ευρώ απολαύστε ένα λουκούλλειο γεύμα, με θέα πέντε αστέρων.

Δραστηριότητες

es s

Gnaoua Festival – Οι ημερομηνίες του φεστιβάλ για πρώτη χρονιά έχουν μεταφερθεί μέσα στη τουριστική σεζόν, δηλαδή, 27 Ιουνίου με 2 Ιουλίου. Το τελικό line up, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα , και η προπώληση ξεκινάει αρχές Ιουνίου.

Μαθήματα Surfing – Η ευρύτερη περιοχή της Essaouira, συγκαταλέγεται στη λίστα με τους δέκα καλύτερους προορισμούς για surfing στον κόσμο, επομένως, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός σχολών. Τα ημερήσια μαθήματα συνήθως είναι δίωρα, ενώ υπάρχει επιλογή για μεγαλύτερα πακέτα. Μια πληροφορία που ενδέχεται να ενδιαφέρει τους επίδοξους surfers, είναι ότι πραγματοποιούνται και camp, που συμπεριλαμβάνουν μαθήματα και διαμονή.

Βόλτα με καμήλες ή άλογα στη παραλία – Όχι, δεν έχετε την αίσθηση της απόλυτα τουριστικής ατραξιόν, που ίσως έχετε συναντήσει σε άλλα μέρη. Ναι, πρέπει να το κάνετε, και κατά προτίμηση, την ώρα της δύσης του ηλίου.

Υπολογισμός για 10 διανυκτερεύσεις, με κόστος κάτω των 800 ευρώ

Αεροπορικά εισιτήρια: Περίπου 400 ευρώ

Μεταφορικά, από και προς το Marrakech:  50-100 ευρώ με ταξί , 25-30 ευρώ με Grant Taxi (6 ατόμων),  15 ευρώ το λεωφορείο, 30 – 50 ευρώ την ημέρα για ενοικίαση αυτοκινήτου.

Διαμονή: Από 70-200 ευρώ για 10 διανυκτερεύσεις, σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, ανάλογα με την επιλογή καταλύματος, και συμπεριλαμβανομένων δυο προαιρετικών διανυκτερεύσεων στο Marrakech.

Φαγητό: 10 – 15 ευρώ για την ημέρα

Εισιτήριο Festival Gnaoua: Από 10 – 55 ευρώ

Μαθήματα surf: 25 ευρώ το μάθημα διάρκειας 2-3 ωρών.

Βόλτα με καμήλες ή άλογα: 20 ευρώ 

Hammam: Περίπου 20 ευρώ, αναλόγως της επιλογής

Τελική συμβουλή: Κάντε παζάρια, πάντα και παντού.

Όσοι λοιπόν, θέλετε να κυνηγήσετε κάστρα στην άμμο, μαζί με βεδουίνους και πειρατές, δεν χρειάζεται να πάτε σινεμά, απλά ελάτε στης Essaouira τα στενά.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s