Υποβρύχιο Αρχαιολογικό Πάρκο της Baia – Βουτιά στο Las Vegas της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

What happens in Baia, stays in Baia

baia c2

Στο νότο της Ιταλίας, μόλις λίγη ώρα έξω από τη Νάπολη, βρίσκεται ένας θησαυρός, γνωστός μόνο σε λίγους. Το Υποβρύχιο Αρχαιολογικό Πάρκο της Baia είναι ένα από τα πιο καλά κρυμμένα, αρχαιολογικά διαμάντια της χώρας, του οποίου η επίσκεψη, γίνεται με τον πλέον ασυνήθιστο τρόπο.

Για την ιστορία, η Baia λέγεται ότι το όνομα της, το πήρε από έναν σύντροφο του Οδυσσέα, και τιμονιέρη του πλοίου του, το Βαῖο, του οποίου ο τάφος εικάζεται ότι βρίσκεται στη περιοχή. Ήταν επίσης γνωστή και ως Porto Julious, τουτέστιν,  ένας από τους μεγαλύτερους ναύσταθμους, του αυτοκρατορικού στόλου.

baia c3

Ο πραγματικός όμως λόγος, που το όνομα της αντηχούσε στον αρχαίο κόσμο, ήταν η έκλυτη ζωή, και τα ηδονιστικά πάρτι των διάσημων επισκεπτών της. Το  “Las Vegas της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας”, ήταν το πιο γνωστό, κοσμοπολίτικο θέρετρο της αυτοκρατορίας, και οι επισκέπτες της ήταν αποκλειστικά οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, και η ελίτ της αρχαίας Ρώμης.

Νέρωνας, Κικέρων, Ιούλιος Καίσαρας, Καλιγούλας, Κλαύδιος, ήταν κάποιοι από τους αυτοκράτορες που διατηρούσαν εδώ, τις καλοκαιρινές τους κατοικίες. Τα συμπόσια που διοργάνωναν ήταν διαβόητα, και συχνά, εξελίσσονταν σε πολυήμερα κυνήγια, της απόλυτης ηδονής. Οι αναφορές που έχουν γίνει γι’ αυτά, στα αρχαία συγγράμματα, είναι ουκ ολίγες.

baia 1

Η περιοχή ήταν γνωστή για τα ιαματικά της νερά, και διέθετε όχι μόνο τα μεγαλύτερα και πολυτελέστερα λουτρά της αυτοκρατορίας, αλλά διέθετε και καζίνο. Οι ιστορίες που έχουν γραφτεί γι’ αυτήν είναι ατελείωτες. Εδώ σύχναζε ο Λούκουλλος και παρέθετε τα περίφημα γεύματα του, εδώ παρέδωσε το πνεύμα του ο “δικός μας” ο Αδριανός, και εδώ συνειδητοποιούμε, ότι οι Ρωμαίοι έκαναν ασυναγώνιστα beach party.

Ένα καταγεγραμμένο γεγονός, που αποδεικνύει τι έχουν δει τα βυθισμένα σοκάκια της, είναι ένα περιστατικό με πρωταγωνιστή, το γνωστό για τις ακρότητες του, Καλιγούλα. Συμβουλεύτηκε, λέει, κάποτε έναν αστρολόγο, για ένα θέμα που τον απασχολούσε. Έλαβε την απάντηση, ότι αυτό που τον ρωτούσε, ήταν τόσο δυνατό  να πραγματοποιηθεί, όσο θα ήταν να διασχίσει το κόλπο της Baia, ιππεύοντας το άλογο του.

baia 2

Ως γνωστό, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, αντιμετώπιζε μια δυσκολία στο να δέχεται αρνητικές απαντήσεις. Διέταξε λοιπόν να επιτάξουν όλα τα πλοία της περιοχής, και αφού τα έδεσε μεταξύ τους, τα γέμισε με άμμο και δημιούργησε μια γέφυρα, μήκους πέντε χιλιομέτρων. Ντυμένος με τον ολόχρυσο χιτώνα του (κάποιοι κάνουν λόγω και για τη πανοπλία του Αλέξανδρου), πήρε το άλογο του, και διέσχισε το κόλπο.

Αυτά, κι άλλα πολλά συνέβαιναν στη Baia των αρχαίων χρόνων. Με τη πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, σιγά σιγά, έχασε την αίγλη της, δέχτηκε επιθέσεις από επίδοξους κατακτητές, εκκενώθηκε λόγω ελονοσίας, για να έρθει η χαριστική βολή, και μια μεγάλη σεισμική δόνηση, να βυθίσει τη πόλη, και τα ανομήματα της.

baia4

Για αιώνες ολόκληρους η Baia είχε ξεχαστεί, και μόλις στα μέσα του 20ου αιώνα η αρχαιολογική υπηρεσία άρχισε να ασχολείται μαζί της. Τα ευρήματα, τους εξέπληξαν, κι έτσι αποφάσισαν να δημιουργήσουν το Υποβρύχιο  Αρχαιολογικό Πάρκο. Η επίσκεψη του, μπορεί να πραγματοποιηθεί  μέσω μιας εξουσιοδοτημένης καταδυτικής εταιρείας, της οποίας το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, κάνει ξεναγήσεις.  Μαζί τους θα μπορέσετε να κάνετε κατάδυση ή snorkeling, ενώ μια δεύτερη εταιρεία, παρέχει τουρ με Glass Bottom Boat, για όσους δεν θέλουν να βραχούν.

Πρόκειται, ανεπιφύλακτα, για μια σπουδαία εμπειρία, στην οποία θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε δρόμους, μαγαζιά, πισίνες και λουτρά. Θα βρεθείτε στο Νυμφαίο του Κλαύδιου, και θα εκπλαγείτε πραγματικά από τα καλοδιατηρημένα μωσαϊκά. Όλα αυτά κολυμπώντας μέσα στην ιστορία, σε μια σχεδόν μηδενικής δυσκολίας, διαδρομή.

baia9

Η πρόσβαση από τη Νάπολη είναι εύκολη, και το σύνολο των εξόδων της εκδρομής, είναι χαμηλό.

Έξοδα μετακίνησης με τοπικό λεωφορείο και μια υποβρύχια ξενάγηση: 40 ευρώ

Έξοδα μετακίνησης με τοπικό λεωφορείο και Glass Bottom Boat: 25 ευρώ

Όταν σας φέρει λοιπόν ο δρόμος στην νότια Ιταλία, μην διστάσετε. Περιπλανηθείτε στους απόηχους των γέλιων και των χορών, και βιώστε την πιο ιδιότυπη ξενάγηση της ζωής σας.

 

 

 

 

 

Leave a comment