Westeros – Το Game of Thrones στη Βόρεια Ιρλανδία (Μέρος 3)

The North Remembers

giant5

Όλα τα καλά πράγματα έχουν ένα τέλος. Για εμάς το ταξίδι σ’αυτή την λιγότερο ταξιδεμένη γωνιά της γης, θα κλείσει με πάταγο. Πράγματι, η τελική ευθεία αυτού του ιδιότυπου οδοιπορικού, είναι η κορύφωση του ταξιδιού. Οι ήρεμες διαδρομές, θα δώσουν τη θέση τους σε τόπους άγριας ομορφιάς, που είναι γεμάτοι εκπλήξεις. The North Rememebrs, λεν οι ήρωες μας στο βορρά, το ίδιο όμως θα κάνετε κι εσείς, και δύσκολα θα ξεχάσετε τις ομορφιές της Βορείου Ιρλανδίας.

Pyke the land of the Ironborn – Ballintoy Harbour

kerick3Αφήνοντας πίσω τις ειδυλλιακές ακτές, ήρθε η ώρα να νιώσουμε τι θα πει Βόρειος Ατλαντικός Ωκεανός. Αυτός ο κακοτράχαλος τόπος, είναι ο μόνος που θα μπορούσε να είναι η πατρίδα των Ironborn, μιας φάρας ατρόμητων πειρατών. Τα Iron Islands και ο πύργος του άρχοντα, το Pyke, είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα του Theon Greyjoy. Τον είδαμε λοιπόν, να επιστρέφει σ’ αυτά, για να σχεδιάσει την έσχατη προδοσία, δηλαδή, να στραφεί εναντίον των Starks που τον μεγάλωσαν σαν παιδί τους.

Η σκηνή της επιστροφής είναι δύσκολο να ξεχαστεί, αφού μπροστά στα έκπληκτα μάτια των τηλεθεατών, ο Theon παρενόχλησε σεξουαλικά την αδερφή του Yara. Στην ίδια ακτή, ο έτερος κακός, ο θείος τους ο Euron, βυθίστηκε στα παγωμένα νερά, για να αναδυθεί βασιλιάς των “Σιδηρογεννημένων”.

kerick4Στην πραγματικότητα, το Bllintoy Harbour είναι ένα φαινομενικά ήρεμο λιμανάκι. Μια όμορφη διαδρομή, θα σας οδηγήσει στο Larrybane Bay και στη διάσημη γέφυρα του Carrick-a-Rede, ενός μικροσκοπικού νησιού που βρίσκεται λίγα μέτρα από  την ακτή. Το 1755, οι ψαράδες της περιοχής, έφτιαξαν μια εναέρια γέφυρα από σχοινιά, που υψώνεται 30 μέτρα πάνω από τον Ατλαντικό, για  να μπορούν να ψαρεύουν . Η γέφυρα αυτή όχι μόνο υπάρχει σήμερα, αλλά αποτελεί και πόλο έλξης για τον κόσμο που θέλει να νιώσει  πως είναι να διασχίζεις πεζός, με τον Ωκεανό να παφλάζει κάτω από τα πόδια σου.

Συμβουλή: Λόγω της μεγάλης προσέλευσης κόσμου, και για λόγους ασφαλείας, για την διάσχιση της γέφυρας, θα χρειαστείτε να αγοράσετε εισιτήριο το οποίο θα ορίζει την ώρα που θα μπορείτε να την διασχίσετε. Προτιμήστε να βρίσκεστε εκεί νωρίς, για να αποφύγετε τα τουριστικά πούλμαν.

Απόσταση: 95 χιλιόμετρα από το Belfast

Είσοδος: 9 ευρώ

Ο δρόμος για το King’s Landing – The Dark Hedges

dark8Η έναρξη της δεύτερης σεζόν του Game of Thrones μας βρήκε να παρακολουθούμε την Arya, να ταξιδεύει στον Kingsroad, με κατεύθυνση το Winterfell. Μετά τον αποκεφαλισμό του Ned Stark, ένας έμπιστος άντρας της “Φρουράς”, ο Yoren, απομακρύνει την Arya από το πλήθος, για να μην δει την αποτρόπαια πράξη.  Της κόβει τα μαλλιά, την ντύνει αγόρι, και μαζί με το νέο αίμα της “Φρουράς”, παίρνει τον δρόμο για το βορρά.

Τα Dark Hedges, είναι μια από τις πιο φωτογραφισμένες περιοχές της Βορείου Ιρλανδίας. Πρόκειται για μια διαδρομή στην οποία οι πανύψηλες οξιές σχηματίζουν ένα τούνελ. Ο τρόπος που μπλέκουν τα κλαδιά μεταξύ τους, τις κάνει να όχι μόνο να μοιάζουν ζωντανές, αλλά και να κινούνται.

dark5Τον 18ου αιώνα, η οικογένεια των ιδιοκτητών του υποστατικού, οι Stewart, θέλησαν να κάνουν κάτι, ώστε η διαδρομή που οδηγούσε στο μέγαρο τους, να φαντάζει επιβλητική και να εντυπωσιάζει τους επισκέπτες. Έτσι, φύτεψαν το μονοπάτι με τις οξιές, χωρίς να μπορούν να φανταστούν ότι ‘θα αναπαριστούσαν το μαγεμένο δάσος.

Τον Ιανουάριο του 2016, ο τυφώνας Gerdrude χτύπησε τις Βρετανικές Νήσους και στο πέρασμα του, ξερίζωσε κάποια από τα γέρικα δέντρα. Οι τοπικές αρχές, σε μια συμβολική κίνηση, ανέθεσαν την δημιουργία 10 ξυλόγλυπτων πορτών από το ξύλο των ξεριζωμένων δέντρων, και το θέμα βέβαια ήταν το Game of Thrones.  Οι πόρτες έγιναν γνωστές ως Doors of Thrones κι έχουν διασκορπιστεί σε διάφορα σημεία της χώρας.

Θρύλος: Την απόκοσμη ατμόσφαιρα, έρχεται να ενισχύσει ένας θρύλος. Το φάντασμα της περιοχής, η λεγόμενη “Grey Lady”, κινείται ανάμεσα στα δέντρα, και χάνεται στο τέρμα του μονοπατιού. Ψάξτε μες στις σκιές και ίσως σας χαιρετήσει.

Πρόταση: Για καφέ ή φαγητό, μια επιλογή είναι το Belltower, ένα παλιό κτήριο εντός του υποστατικού, που την παραδοσιακή του όψη, έρχεται να την συμπληρώσει και η μια από τις 10 πόρτες.

This slideshow requires JavaScript.

Συμβουλή: Την περιοχή επισκέπτονται πολλά τουριστικά πούλμαν. Αν θέλετε να δείτε τον τόπο με ηρεμία, υπολογίστε ότι η πλειονότητα τους φτάνει νωρίς το μεσημέρι.

Απόσταση: 79 χιλιόμετρα από το Belfast

The Giant’s Causway

giant

Αν κι αυτό το οδοιπορικό, αφορά αποκλειστικά τα μέρη που πραγματοποιήθηκαν τα εξωτερικά γυρίσματα του Game of Thrones, υπάρχει μια τοποθεσία, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, που παραδόξως δεν έχει χρησιμοποιηθεί από την σειρά.

Το Giant’s Causway είναι ένα φυσικό φαινόμενο, πρωτόγονο κι εντυπωσιακό. Πρόκειται για μια ακτή με βασαλτικές κολώνες ηλικίας 60 εκατομμυρίων ετών, που ξεπροβάλλουν από το έδαφος έχοντας ένα τέλειο πολυγωνικό σχήμα, που μοιάζει να το έχουν σχεδιάσει με χάρακα. Οι σχηματισμοί είναι τόσο τέλειοι, που δίνουν την εντύπωση ότι κάποιοι γίγαντες τις τοποθέτησαν εκεί, για να φτιάξουν το μονοπάτι τους.

Αυτό το θέαμα δεν συναντάται συχνά, κι αποδεικνύει περίτρανα, ότι τα δημιουγήματα της φύσης ξεπερνούν την κάθε φαντασία.

Απόσταση: 80 χιλιόμετρα

Είσοδος: Δωρεάν

Shuttle Bus: Από το κέντρο επισκεπτών μπορείτε να πάρετε το shuttle bus για την ακτή η οποία βρίσκεται περίπου 1 χιλιόμετρο μακριά. Το κόστος κάθε διαδρομής είναι περίπου 2 ευρώ.

Ο Ναός του Θεού της Φωτιάς – Mussenden Temple

muss4Ένα ερώτημα παραμένει αναπάντητο, κι αυτό είναι αν τελικά η Lady Melisandre ανήκει στους καλούς ή τους κακούς. Η μόνη καλή πράξη που έχει κάνει μέχρι τώρα, είναι να νεκραναστήσει τον Jon Snow. Πριν όμως απ’  αυτό, την είδαμε να διεξάγει μια τελετή, στην οποία ο Stannis ορκίστηκε πίστη στον Θεό της Φωτιάς, και με την ευχή του ξεκίνησε τον πόλεμο για την κατάκτηση του θρόνου.

Το μέρος που έγινε η τελετή είναι το Mussenden Temple. Ιδιοκτήτης ήταν ένας Λονδρέζος τραπεζίτης, που σύμφωνα με τις φήμες, κάθε φορά που τσακωνόταν με την σύζυγο του, κατέφευγε στο σπίτι της ανιψιάς. Οι συχνές επισκέψεις έδωσαν τροφή για σχόλια ακόμα και στις εφημερίδες. Το Mussenden Temple, χτισμένο στα πρότυπα του Temple of Vesta στο Tivoli, αρχικά σχεδιάστηκε για να γίνει βιβλιοθήκη καθώς και να φιλοξενεί την ανιψιά, όταν επισκεπτόταν την περιοχή. Το σκάνδαλο που ξέσπασε, λέγεται ότι οδήγησε τη νεαρή σε πρόωρο θάνατο, και το θείο στο να αφιερώσει το οικοδόμημα στη μνήμη της.

muss6.jpgΗ ευρύτερη περιοχή,  είναι το Downhill Demesne, και ξεχωρίζει για την ομορφιά του. Το κτήριο, μοιάζει να κρέμεται στο χείλος του γκρεμού, ενώ από κάτω απλώνεται μια τεράστια κατάλευκη παραλία. Η θέα είναι αφοπλιστική, αφού οι ακτές της Ιρλανδίας είναι ορατές για χιλιόμετρα

Πρόταση: Αν είστε έμπειροι ιππείς, μια βόλτα με τ’ άλογα στις ακτές του Ατλαντικού, είναι κάτι που θα το θυμάστε για καιρό.  Το κόστος είναι στα 45 ευρώ

Αν όμως δεν σας ενθουσιάζει η ιδέα, νοικιάστε ένα ποδήλατο, και ακολουθήστε ένα από τα πανέμορφα μονοπάτια. To κόστος 20 ευρώ για συμβατικό, 30 ευρώ για ηλεκτρικό, για μια μέρα.

Απόσταση: 100 χιλιόμετρα από το Belfast

Είσοδος: 5.5 ευρώ

Τα υψίπεδα των Dothraki – Binenvenagh

bineDaenerys, Drogon, Dracarys, Dothraki. Σε αυτά τα υψώματα κατέφυγε η Daenerys με την βοήθεια του αγαπημένου της Drogon, για να ξεφεύγει από την δολοφονική απόπειρα εναντίον της, στα Pits of Meereen.

Τα υψίπεδα της Ιρλανδίας κι η πεδιάδα του Antrim με τα μαγευτικά της Glens, τελειώνουν εδώ. Το ίδιο και το ταξίδι στην ακτή του βορρά. Πριν όμως πάρετε το δρόμο για το νότο, θα ακολουθήσετε ένα τελευταίο μονοπάτι. Ξεκινώντας από το Βinevenagh, και περνώντας μέσα από μια μικρή δασική έκταση, θα καταλήξετε σ’ ένα αγνάντι, που περικλείει ότι, είδατε, γευτήκατε, κι αισθανθήκατε τις τελευταίες ημέρες. Αποχαιρετώντας τον βορρά, ρίξτε μια τελευταία ματιά κι αποτυπώστε την εικόνα του μανιασμένου Ατλαντικού, των όμορφων Glens, και των δαντελωτών ακτών της Σκωτίας.

Προτάσεις: Αν ο καιρός το επιτρέπει, κάντε ένα αυτοσχέδιο πικ-νικ, κι απλά απολαύστε τη θέα.

Απόσταση: 111 χιλιόμετρα από το Belfast

Η φωλιά της αδελφότητας του Θεού της Φωτιάς – Pollnagollum Cave

pollΔυο νέοι άνθρωποι, εξαναγκάστηκαν να ενηλικιωθούν απότομα, και να επιβιώσουν σ’ έναν κόσμο γεμάτο  ίντριγκες, θανάτους, κι αδικία. Η περίοδος αυτής της μετάβασης, βρήκε την Arya και τον Gendry στο Kingsroad, με κατεύθυνση το βορρά.  Άμαθοι όπως ήταν, δεν θα αργήσουν να πέσουν στα χέρια της αδελφότητας, και του Beric Dondarion. Αυτός θα τους οδηγήσει στο κρησφύγετο της ομάδας του, και στο βάθος μιας σπηλιάς.

Η σπηλιά του Pollnagollum, βρίσκεται στο νότο της Βορείου Ιρλανδίας, στα σύνορα με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας. H ευρύτερη περιοχή ονομάζεται Marble Arch Caves Global Geopark. Εδώ, στην καρδιά της επαρχίας του Fermanagh’s Boho, το έδαφος είναι σαθρό. Καθώς θα ακολουθήσετε ένα μονοπάτι μέσα από το δάσος του Belmore, κάτω από τα πόδια σας εκτείνεται ένας υπόγειος κόσμος, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί και ως θαύμα της φύσης. Μια από τις εκατοντάδες σπηλιές είναι και η Pollnagollum, η οποία βρίσκεται πίσω από την υδάτινη κουρτίνα ενός καταρράκτη.

poll2.jpgΕκτός όμως από την υπέργεια διαδρομή, υπάρχει κι η υπόγεια. Το σημείο έναρξης της, βρίσκεται στην είσοδο του γεωλογικού πάρκου, κι από εκεί, οι ειδικοί οδηγοί θα σας οδηγήσουν σ’ έναν υπόγειο κόσμο με ποτάμια, καταρράκτες,  μονοπάτια, και μυστικούς θαλάμους. Η διαδρομή δεν είναι κουραστική, μέρος της θα την καλύψετε με τα πόδια, ενώ το υπόλοιπο θα το διανύσετε με βάρκες.

Θα πρέπει να γνωρίζεται ότι εάν έχει προηγηθεί έντονη βροχόπτωση, οι διαδρομή δεν είναι ανοιχτή στο κοινό, ενώ από τον Νοέμβριο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου παραμένει κλειστή.

poll1Πρόταση: Για την διαμονή σας προτιμήστε το Eniskillen η οποιαδήποτε αγροικία η Β&Β στις όχθες του Lower Lough Lerne. Η θέα είναι μοναδική.

Απόσταση: 148 χιλιόμετρα από το Belfast, 163 χιλιόμετρα από το Δουβλίνο

Είσοδος: 11 ευρώ

And now my watch is ended

muss2
Manannán Mac Lir, Κέλτης θεός της θάλασσας και προστάτης της Ιρλανδίας

Και φτάσαμε αισίως στο τέρμα της διαδρομής. Πριν ακόμα πάρετε τον δρόμο του γυρισμού, με κατεύθυνση είτε προς το Δουβλίνο, είτε προς το Belfast, θα σας πιάσει νοσταλγία γι’ αυτό που αφήνετε πίσω. Μια γη με αντιθέσεις, άγρια και συγχρόνως ήρεμη, που μοιάζει ανέγγιχτη από τον χρόνο και τον ισοπεδωτικό πολιτισμό.  Μια γη με θρύλους, κατασκευασμένους, και πραγματικούς, μια γη με ανθρώπους όμορφους κι αυθεντικούς. Μια γη που δεν θα μετανιώσετε που την γνωρίσατε, και σίγουρα θα θελήσετε να την επισκεφτείτε και πάλι.

Ελπίζω να την αγαπήσετε όσο κι εγώ, and now my watch is ended!

 

Δείτε επίσης:

Westeros – Στα βήματα του Game of Thrones

Westeros – Το Game of Thrones στη Βόρεια Ιρλανδία (Μέρος 1)

Westeros – Το Game of Thrones στη Βόρεια Ιρλανδία (Μέρος 2)

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s