Yunan? Go!
“This creed of the desert seemed inexpressible in words, and indeed in thought.”
T. E. Lawrence (Lawrence of Arabia)
City of the Sun – Another Time
Με μια σύντομη πτήση από την Αθήνα, θα βρεθείτε στο Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας. Η χώρα που είναι ευρέως γνωστή για το μεγαλείο της κρυμμένης πόλης της, της Πέτρα, έχει συσσωρευμένη μακραίωνη ιστορία, καθώς και αναρίθμητα και καλοδιατηρημένα μνημεία που μαρτυρούν το πέρασμα κάποιων από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς στην ιστορία του ανθρώπου.
Κάτω απ΄ αυτό το πρίσμα, ο επισκέπτης θα ξαφνιαστεί με τις εναλλαγές όχι μόνο των αδίκως λιγότερο γνωστών αξιοθέατων, αλλά και των μαγευτικών της τοπίων. Την συνταγή έρχεται να συμπληρώσει ο κόσμος, που σε αγκαλιάζει με απίστευτη ζεστασιά.
Είναι μια χώρα σχετικά μικρή, 6.5 εκατομμυρίων κατοίκων, στους οποίους έρχονται να προστεθούν 2 εκατομμύρια Σύριων προσφύγων, καθώς και μια κοινότητα Παλαιστινίων. Έτσι, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα κυριολεκτικά να την οργώσει από τον βορρά ως τον νότο, και να απολαύσει όλους αυτούς τους τόπους εξαιρετικής και ιδιαίτερης ομορφιάς.
Η Ανατολική όχθη (του Ιορδάνη), έχει πολυσυζητημένους γείτονες. Ισραήλ, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, Συρία, και Ιράκ. Παρόλα αυτά, πρόκειται για μια όαση ειρήνης και ασφάλειας, σε μια φλεγόμενη περιοχή. Σε ρόλο ισορροπιστή, καταφέρνει να έχει καλή γειτονία, επιτυγχάνοντας να διατηρεί το εξωστρεφές προφίλ που έχει χτίσει με κόπο.
Η ιστορία της, αποδεικνύει ότι δεν έχει περάσει και λίγα, και γι΄αυτό το λόγο η σταθερότητα που επιδεικνύει έχει μεγαλύτερη αξία. Κατοικείται από την παλαιολιθική εποχή, και κάποια από τα ηχηρά ονόματα κατακτητών που πέρασαν από εδώ, είναι αυτά των αρχαίων Αιγυπτίων, των Βαβυλωνίων, των Ασσυρίων, του οίκου των Αχαιμενιδών, δηλαδή των Περσών.
Η εξέλιξη, είναι λίγο πολύ γνωστή , αφού ο Μέγας Αλέξανδρος ως κατακτητής εισαγάγει την Ελληνιστική κουλτούρα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μετά το θάνατο του, και τη διαίρεση της αυτοκρατορίας, ξεσπά διαμάχη μεταξύ των Πτολεμαίων της Αιγύπτου και των Σελευκιδών της Συρίας, στο βορρά της χώρας, όπου τελικά θα επικρατήσουν οι δεύτεροι. Στο νότο της χώρας, μια Αραβική νομαδική φυλή, οι Ναβαταίοι, έχουν εγκαθιδρύσει το βασίλειο τους, το οποίο λόγω του στρατηγικού σημείου της πρωτεύουσας του, της Πέτρας, ευημερεί και αποτελεί δέλεαρ για πολλούς Έλληνες στρατηγούς, που όμως δεν θα καταφέρουν να κατακτήσουν ποτέ.
Στο πέρασμα τους οι Έλληνες δημιούργησαν πολλές πόλεις όπως τη Φιλαδέλφεια (Amman), τη Γεράσα (Jerash), τη Γεδάρα (Umm Qais), τη Πέλλα (Tabaqat Fahl) κ.α., οι οποίες αργότερα και κάτω από την Ρωμαϊκή κυριαρχία, αποτέλεσαν μέρος της Δεκάπολης. Οι Ρωμαίοι κατάφεραν και προσάρτησαν το βασίλειο των Ναβαταίων στην αυτοκρατορία, και του επέτρεψαν να συνεχίσει να ευημερεί. Το Ρωμαϊκό στοιχείο είναι ευδιάκριτο σε όλες τις πρώην Ελληνικές πόλεις, ενώ ένα από τα γνωστά έργα της Ρωμαϊκής περιόδου είναι και το King’s Highway. Πρόκειται για ένα δρόμο, ο οποίος ενώνει μέχρι και σήμερα τον βορρά της χώρας με το νότο, σε μια από τις πιο ειδυλλιακές διαδρομές.
Ακολούθησαν σταυροφόροι, που άφησαν πίσω τους τα μεγαλεπήβολα κάστρα τους, ενώ στη συνέχεια η ιστορία τους θυμίζει λίγο αυτή της Ελλάδας, αφού η χώρα θα βρεθεί υπό την Οθωμανική κατοχή για 400 χρόνια. Αυτή η μαύρη περίοδος για τους Άραβες, θα λήξει με την Αραβική επανάσταση, η οποία ξεκίνησε από την Μεδίνα της Σαουδικής Αραβίας και τερματίστηκε με τη μάχη της Άκαμπα όπου πρωτοστάτης ήταν ο γνωστός και μη εξαιρετέος Λώρενς της Αραβίας.
Αυτό το κεφάλαιο θα λήξει με τα αρπακτικά της δύσης, να πέφτουν και να μοιράζουν τη Μέση Ανατολή σύμφωνα με τα συμφέροντα τους, και με αποτελέσματα ορατά μέχρι και σήμερα. Η περιοχή μοιράζεται μεταξύ των Άγγλων και των Γάλλων και η Ιορδανία γίνεται Αγγλικό προτεκτοράτο. Οι Ιορδανοί αποκτούν την ανεξαρτησία τους το 1946 και δημιουργούν το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας. Ακολουθεί ο Αραβο-Ισραηλινός πόλεμος για τα εδάφη της Παλαιστίνης και η αστάθεια στην περιοχή παραμένει μέχρι το 1991 όπου και υπογράφεται εκεχειρία με το Ισραήλ.
Σήμερα η Ιορδανία έχει βρει την ισορροπία της, οι Ιορδανοί τάσσονται κάθετα εναντίον οποιασδήποτε μορφής τρομοκρατίας, καλωσόρισαν τα αυξημένα και αποτελεσματικά μέτρα ασφαλείας, ενώ κατάφεραν να προσπεράσουν τον ύφαλο της παν-Αραβικής εξέγερσης της Αραβικής Άνοιξης, αναίμακτα και με προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.
Η χώρα αυτή συμπυκνώνει πολλά μνημεία, και οι εναλλαγές στις διαφορετικές περιόδους της ιστορίας θα είναι συνεχείς και αποκαλυπτικές. Μην διστάσετε λοιπόν λεπτό. Αφήστε τα τουριστικά λεωφορεία. Νοικιάστε άφοβα αυτοκίνητο και εξορμήστε σε μια χώρα που θα σας χαρίσει πολλές συγκινήσεις.
Και κάτι τελευταίο. Ίσως θα είναι από τις λίγες φορές που και μόνο το άκουσμα της εθνικότητας σας θα αποτελέσει διαβατήριο, όχι μόνο στα πιο δύσκολα μπλόκα της αστυνομίας και του στρατού, αλλά και στα σπίτια και τις καρδιές των Ιορδανών. Έτσι όπως θα ακούσετε επανειλημμένα από τους Ιορδανούς έτσι θα σας πω κι εγώ: Yunan? Go!
Ξεκινάμε…
One Comment Add yours