Ιορδανία – Αμάν, Amman, έχω καημό, την ιστορία σου να πω

Amman

Η περιπέτεια μας ξεκινάει στο Amman. Η πρωτεύουσα της Ιορδανίας βρίσκεται στο βορρά της χώρας, και όπως πολλές πόλεις της Μέσης Ανατολής, αποτελεί ένα περίεργο κράμα ανατολής και δύσης. Οι αντιθέσεις που θα συναντήσετε, ίσως είναι και η αιτία που το κάνουν τόσο γοητευτικό.

Τα χρόνια τότε, τα παλιά

amman19

Η Φιλαδέλφεια, της οποίας το όνομα έδωσε ο Έλληνας Πτολεμαίος, Φιλάδελφος της Αιγύπτου, έχει γνωρίσει πολλούς πολιτισμούς. Πριν την έλευση των Ελλήνων, είχαν προηγηθεί οι Ασσύριοι και οι Πέρσες, ενώ ακολούθησαν οι Ναβαταίοι, οι Ρωμαίοι, κι οι Βυζαντινοί. Το Κοράνι αναφέρει, ότι από εδώ πέρασε μέχρι και ο βασιλιάς Δαυίδ. Κάτω από τη Ρωμαϊκή κυριαρχία, η πόλη απέκτησε αίγλη, ενώ κατά την περίοδο των Βυζαντινών, έγινε Χριστιανική επισκοπική έδρα.

Με την άνοδο του Ισλάμ, η Φιλαδέλφεια μετονομάστηκε σε Amman, και γνώρισε μεγάλη άνθηση. Το 1300 μ.Χ. όμως, ένας μεγάλος σεισμός, ήρθε και το έσβησε απ’ το χάρτη. Τον 19ο αιώνα, και ενώ η Ιορδανία τελούσε υπό Οθωμανική κατοχή, ο Σουλτάνος ένωσε με σιδηροδρομική γραμμή, την ιερή πόλη της Σαουδικής Αραβίας, τη Μεδίνα, με την Συρία, και τη πρωτεύουσα της, τη Δαμασκό. Ενδιάμεσος σταθμός έγινε το Amman, και έτσι για μια ακόμα φορά γνώρισε την ευημερία.

Τα χρόνια τα σημερινά

amman16.jpg

Με μια πρώτη ματιά, ο επισκέπτης διαπιστώνει ότι το Amman είναι μια σχετικά νεόδμητη πόλη. Αρχικά χτίστηκε πάνω σε εφτά λόφους, όμως με τα χρόνια, και την αύξηση του πληθυσμού, εξαπλώθηκε και στους παρακείμενους λόφους. Έτσι, το Amman, είναι μια πόλη την οποία ο επισκέπτης, δυστυχώς, δεν μπορεί να γνωρίσει περπατώντας.

Η δυτική πλευρά της πόλης είναι το σύγχρονο Amman, με τους ουρανοξύστες και τα μεγάλα εμπορικά. Το ανατολικό τμήμα, είναι η παλιά πόλη, με τα souq, τις αγορές και τον εμφανώς ανατολίτικο χαρακτήρα.  Η ανατολική πλευρά συγκεντρώνει τα περισσότερα αξιοθέατα, αλλά και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη. Από εδώ λοιπόν, θα ξεκινήσουμε την περιήγηση, στις ομορφιές και τα παράξενα αυτής της ιδιαίτερης πόλης.

Citadel

This slideshow requires JavaScript.

Η κορυφή του κεντρικότερου, από τους εφτά αρχικούς λόφους, ήταν αυτή που επιλέχτηκε από τους κατακτητές για να φιλοξενήσει αυτόν το σημαντικό τόπο λατρείας. Τα περισσότερα μνημεία ανήκουν στη Ρωμαϊκή περίοδο, αλλά υπάρχουν και πολλά δείγματα της Βυζαντινής.

Το σπουδαιότερο μνημείο απ’ όλα, είναι ο ναός του Ηρακλή, και το δημοφιλέστερο είναι το τεραστίων διαστάσεων σκαλιστό ομοίωμα, του χεριού του Ηρακλή, που αποτελεί και μια υποχρεωτική στάση για φωτογραφία. Μεταξύ των άλλων σημαντικών μνημείων θα δείτε μια Βυζαντινή εκκλησία, καθώς και ένα παλάτι της περιόδου των Αμμωνιτών.

This slideshow requires JavaScript.

Η πανοραμική θέα είναι πραγματικά μαγευτική, ειδικά τις απογευματινές ώρες, που τα χρώματα της δύσης του ηλίου, λούζουν κάθε γωνιά της πόλης. Προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε κάποιο μεταφορικό μέσο για να φτάσετε στη Citadel, και κατεβείτε με τα πόδια. Στη βόλτα της καθόδου χαθείτε μέσα στα στενά, δείτε τη καθημερινότητα των ανθρώπων, θαυμάστε την Ιορδανική street art, και καταλήξτε στο τέρμα του λόφου, απ΄όπου ξεκινάν οι ήχοι και τα χρώματα της αγοράς.

Είσοδος: Κάτοχοι του Jordan Pass δωρεάν Γενική είσοδος 3 JD

Ωράριο λειτουργίας

Ρωμαϊκό Θέατρο

amman

Το κέντρο της παλιάς πόλης είναι αναμφίβολα το Ρωμαϊκό θέατρο. Πρόκειται για ένα καλοδιατηρημένο μνημείο του 2ου μ.Χ. αιώνα, χωρητικότητας 6000 ατόμων, ανοιχτό στο κοινό σε καθημερινή βάση.  Το συμβολικό κόστος που θα πληρώσετε για το εισιτήριο σας, θα σας εξασφαλίσει την είσοδο στο θέατρο, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, και στο  Λαογραφικό Μουσείο.

Τα τελευταία χρόνια, στο θέατρο διεξάγονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλών αξιώσεων. Αν σας δοθεί η ευκαιρία να παρακολουθήσετε κάποια, με κάθε βεβαιότητα, θα το ευχαριστηθείτε.

Είσοδος: Κάτοχοι του Jordan Pass δωρεάνΓενική είσοδος 2 JD

Το παλιό τζαμί

mosque.jpg
Credits: Helen Suk

Η πνευματική καρδιά του Amman είναι το Grand Al-Husseiny Mosque ή Old Mosque. Σε μικρή απόσταση από το Ρωμαϊκό θέατρο, αυτό το σχετικά παλιό τζαμί, συγκεντρώνει πλήθος κόσμου που το επισκέπτεται καθημερινά, για την προσευχή του. Όμως αποτελεί και σημείο συνάντησης, αφού από εδώ, ξεκινάν οι εμπορικές γειτονιές, ή όπως είναι ευρύτερα γνωστές, τα souq.  Το εσωτερικό δυστυχώς δεν θα έχετε την ευκαιρία να το επισκεφτείτε, αφού η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε μουσουλμάνους.

Τα Souq του Amman

souq1.jpg

Και όταν ολοκληρώσετε την πολιτιστική σας περιήγηση στο Amman, θα έχει φτάσει η ώρα για την πολυαναμενόμενη βόλτα στην αγορά. Για όσους έχουν επισκεφτεί κάποια αραβική χώρα στο παρελθόν, ξέρουν ότι δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη βόλτα στα μαγαζιά. Χρειάζεται χρόνος, και οι αισθήσεις να είναι σε ετοιμότητα για να ρουφήξουν τα χρώματα, τους ήχους, και τις μεθυστικές μυρωδιές.

Τα Souq του Amman, διαφέρουν από αυτά των άλλων χωρών της ανατολής, αφού δεν υπάρχει κλειστή αγορά. Η εμπορική δραστηριότητα ξεκινά αργά, αφού τα μαγαζιά ανοίγουν στις 11, παραμένουν όμως ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα. Διατηρούν τη λογική της παλιάς ανατολίτικης αγοράς, κι έτσι ανάλογα με το προϊόν που αναζητάτε, θα κατευθυνθείτε και σε διαφορετική “εμπορική γειτονιά”.

Όπως και σε όλη την ανατολή, κατά την διάρκεια των αγορών σας, επιβάλλεται να κάνετε παζάρια. Η ευχάριστη έκπληξη είναι ότι, οι Ιορδανοί έμποροι, θα προσπαθήσουν να σας πουλήσουν τα εμπορεύματα τους μεν, αλλά δεν θα γίνουν φορτικοί δε. Αντιθέτως, είναι άνθρωποι ευγενείς, και η όλη η εμπειρία του παζαριού δεν είναι καθόλου αγχωτική, ακόμα και γι’ αυτούς που δεν το συμπαθούν.

Η βόλτα ξεκινάει από το Souq el-Khodra, ή souq των λαχανικών. Αν και δε διαφέρει πολύ από μια λαϊκή αγορά, αξίζει να κάνετε ένα πέρασμα. Θα δείτε πως καβουρδίζουν τους ξηρούς καρπούς, τις αμέτρητες ποικιλίες χουρμά, και ένα σωρό φρούτα και λαχανικά που δεν γνωρίζετε το όνομα τους.

amman21

Σε μικρή απόσταση, το souq el-Atareen, είναι στην κυριολεξία αυτό που λέμε άρωμα ανατολής. Το souq με τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά, θα σας προσφέρει μια οπτική πανδαισία, αφού τα χρώματα, αλλά και οι γαργαλιστικές μυρωδιές, θα σας εγείρουν όλα τα κύτταρα του εγκεφάλου. Φυσικά, όσο σκληροί και να είσαστε, οι αντιστάσεις σ’ αυτή την αγορά θα καμφθούν, και θα βάλετε το χέρι στη τσέπη. Δεν θα το μετανιώσετε όμως. Το μικρό, και καθόλου ακριβό σακουλάκι με την έκρηξη νοστιμιάς σε μορφή σκόνης, είναι και το μαγικό χαλί, που από την ηρεμία του σπιτιού σας θα μεταφέρει πίσω στα ανατολίτικα παζάρια.

Στο τέρμα του souq των μπαχαρικών, θα βρείτε κάποιους πάγκους, των οποίων το εμπόρευμα, είναι πολύ διαφορετικό. Μόλις λοιπόν δείτε μαντζούνια, χένες, αποξηραμένους κροκόδειλους, όστρακα, και ένα σορό άλλα απροσδιόριστα αντικείμενα, θα έχετε φτάσει στο souq αραβικής ιατρικής. Όλα αυτά τα παράδοξα και πολλές φορές φοβιστικά εμπορεύματα, ξεπηδούν μέσα από αιώνες παράδοσης και πρακτικών. Ε, αν έχετε και κανένα ξόρκι κατά νου, ήρθατε στο σωστό το μέρος.

amman23

Souk el-Sagha. Οι Αραβικές χώρες έχουν μεγάλη παράδοση στις αγορές του χρυσού. Η αραβική κουλτούρα επιβάλει πολλά, ευφάνταστα, περίτεχνα, και φαντασμαγορικά κοσμήματα. Στη γειτονιά του χρυσού λοιπόν, οι βιτρίνες θα σας προσφέρουν υπερθέαμα. Στο τέλος θα συμφωνήστε ότι ήταν μια ιδιαιτέρως ψυχαγωγική βόλτα.

Οι “εμπορικές γειτονιές” των souq βέβαια δεν σταματάνε εδώ. Ακολουθήστε τα δρομάκια, μπείτε σε στοές, βρεθείτε σε πλατείες, σταματήστε, μιλήστε, δοκιμάστε, κάντε παζάρια, και γενικά απολαύστε τον τόσο διαφορετικό κόσμο μιας ανατολίτικης αγοράς.

Rainbow Street

amman27.jpg

Όποιο ταξιδιωτικό οδηγό και αν ανοίξετε, θα σας παροτρύνει να επισκεφτείτε την Rainbow Street για την βραδινή σας έξοδο. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια όμορφη καλοφτιαγμένη γειτονιά, εύπορων Ιορδανών, γεμάτη καφέ, εστιατόρια και κλαμπ δυτικών επιρροών. Κάθε βράδυ ζωντανεύει, κι υποδέχεται τους νεαρούς Ιορδανούς που βγαίνουν να διασκεδάσουν. Αν και δεν προσφέρει κάτι αξιοσημείωτο, κάντε μια βόλτα, αφού είναι μέρος της καθημερινότητας του Amman.

Κάθε Παρασκευή, σχεδόν δίπλα στη Rainbow street, υπάρχει το εβδομαδιαίο παζάρι, γνωστό και ως Souq Jara. Εδώ θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία εμπορευμάτων, και είναι μια καλή ευκαιρία να προμηθευτείτε σουβενίρ σε καλές τιμές.

Μουσείο της Ιορδανίας

amman28
Τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας

Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο και άκρως ενδιαφέρον μουσείο. Τα εκθέματα αφηγούνται την ιστορία της περιοχής, η οποία ξεκινάει 8000 χρόνια πριν, και καταλήγουν στη σύγχρονη εποχή. Οι πληθώρα των εκθεμάτων θα σας εκπλήξει, ενώ θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και μέρος των Χειρόγραφων της Νεκράς Θάλασσας.

Αν έχετε χρόνο φροντίστε να το βάλτε οπωσδήποτε  στο πρόγραμμα σας.

Είσοδος: Γενική είσοδος 5 JD

Φαγητό

amman30

Η Ιορδανική κουζίνα είναι πεντανόστιμη, κι οι επιλογές φαγητού πολλές, και για όλα τα γούστα.  Ένα από τα πιο παραδοσιακά εστιατόρια της παλιάς πόλης, είναι το Jersusalem ή Al Quds Restaurant. Εδώ δεν θα βρείτε τουρίστες. Οι θαμώνες είναι αποκλειστικά Ιορδανοί με τις οικογένειες τους, που απολαμβάνουν φαγητό εξαιρετικής ποιότητας και νοστιμιάς. Στο μενού, (ένα και μοναδικό στα Αγγλικά), θα βρείτε όλους τους πρωταγωνιστές της Ιορδανικής κουζίνας, σε τιμές που απευθύνονται σε Ιορδανικά πορτοφόλια.

Μετά το φαγητό, γλυκό. Το εθνικό γλυκό της Ιορδανίας είναι το kunafe, ή κοινώς το κιουνεφέ. Καθώς θα βαδίζετε στον κεντρικό δρόμο των souq, μέσα σ’ ένα στενάκι θα δείτε μια τεράστια ουρά. Το μικρό κουβούκλιο που αχνοφαίνεται στο τέρμα, είναι το ταμείο του διάσημου ζαχαροπλαστείου Habiba. Άντρες, γυναίκες και παιδιά, περιμένουν υπομονετικά για να πάρουν το πολυπόθητο γλυκό στο χέρι,  και να κάτσουν όλοι μαζί στο πεζούλι, για  να απολαύσουν την γλυκιά αμαρτία, πλέοντας σε πελάγη ευτυχίας. Από εδώ μπορείτε βέβαια να προμηθευτείτε και όλες τις άλλες γνωστές και μη εξαιρετέες, ανατολίτικες γλυκές λιχουδιές.

Ακολουθήστε τη πλανεύτρα μυρωδιά του φρεσκοκμμένου καφέ, και μπείτε σε ένα από τα πολλά καταστήματα που τον πουλάνε. Κάντε δωράκι στον εαυτό σας, και πάρτε λίγο για το σπίτι. Μην ξεχάσετε να ζητήσετε να σας βάλουν και μπόλικο κάρδαμο. Έτσι τον πίνουν στην Ιορδανία.

Τελευταία συμβουλή: Δοκιμάστε το νέκταρ που λέγεται πράσινη λεμονάδα, δηλαδή λεμονάδα χτυπημένη με μέντα. Πρόκειται για τη συνήθεια που γίνεται μανία,

 Κόστος: Ένα πλούσιο γεύμα θα σας κοστίσει λιγότερο από 10 ευρώ – Ένα κομμάτι Kunafa περίπου 1 JD

 Διαμονή

pasha5
Μην σας φοβίζουν τα λαμπιόνια. Στην ανατολή, όσο πιο λαμπερά, τόσο πιο καλά!

Αν θέλετε κατά τη διάρκεια της διαμονής σας να βρίσκεστε μέσα στα πράγματα, να μπορείτε να κάνετε ανενόχλητα τη βόλτα σας στα μαγαζιά, να έχετε πρόσβαση στα δεκάδες καφέ, κι εστιατόρια ή να κάνετε το σουλάτσο σας στη πλατεία του Ρωμαϊκού θεάτρου, τότε προτιμήστε τα ξενοδοχεία του κέντρου. Εδώ δεν θα βρείτε τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά θα βρείτε δεκάδες επιλογές σε budget hotels.

Κατά τη διάρκεια της διαμονής μου στο Amman, το Pasha Hotel, έγινε για λίγο το σπίτι μου. Τα καλά σχόλια των πελατών, αλλά και η τοποθεσία, ακριβώς απέναντι από το Ρωμαϊκό θέατρο, ήταν τα στοιχεία που με έκαναν το επιλέξω. Φτάνοντας εκεί, συνειδητοποίησα ότι για ακόμα μια φορά, το κριτήριο μου δούλεψε σωστά.

PAsha2

Το δωμάτιο μου, σε έναν από τους τελευταίους ορόφους, είχε ανεμπόδιστη θέα στο κατάφωτο Ρωμαϊκό θέατρο, ενώ από το παράθυρο χάζευες τη ζωή της πόλης, χωρίς ο θόρυβος να σου χαλάει την ηρεμία. Ο χώρος,  άνετος, ευρύχωρος, και καθαρός, διέθετε το απαραίτητο για το Amman ψυγείο, ενώ ήταν ένας δροσερός παράδεισος, γυρνώντας από τη πυρωμένη πόλη.  Το μπάνιο ήταν εξίσου άνετο και καθαρό.

Αυτό όμως που κάνει αυτό το Pasha Hotel ξεχωριστό, είναι ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του. Από την πρώτη στιγμή, αντιλαμβάνεσαι ότι είναι αγαπημένο στέκι ταξιδευτών. Η ατμόσφαιρα είναι απόλυτα φιλική, τόσο λόγω του προσωπικού, όσο και μεταξύ των ενοίκων.

pasha6.jpg

Ο κοινόχρηστος χώρος, σε παραδοσιακό στυλ, παίζει το ρόλο της αίθουσας πρωινού, και του καφέ/μπαρ, για το υπόλοιπο της ημέρας. Οι φωτογραφίες στους τοίχους, θα σας διηγηθούν την ιστορία της Ιορδανίας και του Amman, αλλά και σημαντικών προσωπικοτήτων απ΄όλο τον κόσμο, με ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο.

Το δυνατό σημείο όμως του Pasha Hotel, είναι η ταράτσα με την εκπληκτική θέα στη πόλη. Τις καλοκαιρινές νύχτες μαζεύονται όλοι εδώ, και κάτω από τους χαλαρούς ήχους παραδοσιακής μουσικής, όλοι γίνονται μια παρέα και ανταλλάσσουν ταξιδιωτικές εμπειρίες.

amman12
Με τα παράθυρα του στολισμένα σε εορταστικό μωβ, το ξενοδοχείο είναι κυριολεκτικά απέναντι από το Ρωμαϊκό θέατρο

Το Pasha Hotel είναι μια εμπειρία που θα θυμάστε, και την οποία συστήνω ανεπιφύλακτα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμονής σας, θα αισθάνεστε ότι είστε φιλοξενούμενοι σε κάποιο Ιορδανικό σπίτι, και η φροντίδα σας, θα είναι το πρώτο μέλημα τους. Η τιμή του δωματίου, είναι ιδιαιτέρως οικονομική, και περιλαμβάνει πρωινό. Επιπρόσθετα, το ξενοδοχείο παρέχει δωρεάν μετακίνηση από και προς τη Citadel, ενώ μπορεί να κανονίσει σε πολύ λογική τιμή, ταξί για να σας παραλάβει από το αεροδρόμιο, τις μεταμεσονύχτιες ώρες.

Κόστος: Περίπου 35 JD με πρωινό.

Μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο: 25 JD τις νυχτερινές ώρες – 15 JD κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μεταφορά στη Citadel: Δωρεάν

Pasha4
Room with a view, που λένε και στη ταινία

Όπως θα ακούτε συνέχεια τους Ιορδανούς να σας λένε welcome, έτσι σας εύχομαι κι εγώ, να χαρείτε με την ψυχή σας τη πρώτη μας στάση στο Amman, και να προετοιμαστείτε, γιατί οι μεγάλες συγκινήσεις τώρα ξεκινούν!

 

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s