Ιορδανία – Η διαδρομή των εκπλήξεων. Από τη Jerash στο Umm Qais

Μια πόλη για τους Μακεδόνες

jerash11

Efrén López, Meira segal, Yoni Ben-Dor – the III project – KOPANITSA

Αν σκοπεύετε να επισκεφτείτε την Ιορδανία, σίγουρα θα έχετε την πεποίθηση ότι το σημαντικότερο ιστορικό μνημείο που θα συναντήσετε, είναι η Πέτρα. Αν σας αρέσουν όμως οι εκπλήξεις, ο βορράς της χώρας θα σας κάνει μια. Η Jerash, ή όπως ήταν γνωστή στα Ελληνιστικά χρόνια, Γεράσα, ή Αντιόχεια στο Χρυσό ποταμό, είναι δικαιολογημένα ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ιορδανίας.

Μόλις 48 χιλιόμετρα από το κέντρο του Amman, θα βρεθείτε σε μια αρχαία πόλη, η οποία εικάζεται ότι ιδρύθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο, κατά τη διάρκεια της πορείας του, από την Αίγυπτο προς την Μεσοποταμία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, είτε από τον ίδιο, είτε από τον αρχιστράτηγο του τον Περδίκκα, η πόλη ιδρύθηκε για να εγκατασταθούν οι απόμαχοι Μακεδόνες στρατιωτικοί. Ο πλούτος της ήταν τόσο μεγάλος, που μεταγενέστερα την αποκαλούσαν  “Πομπηία της Μέσης Ανατολής”, ενώ ανήκε στη γνωστή Δεκάπολη.

jerash4.JPG

Η Jerash, είναι η καλύτερα διατηρημένη Ρωμαϊκή πόλη, εκτός των Ιταλικών συνόρων, και η άνθιση που γνώρισε επί Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, είναι οφθαλμοφανής. Σε αυτό συνέβαλαν τα έργα ενός ακόμα μεγάλου άνδρα που πέρασε από την περιοχή, του “δικού μας” Αδριανού.

Ένας Γερμανός ταξιδιώτης, επισκέφτηκε την περιοχή τον 19ου αιώνα, και αναγνώρισε την προέλευση των διασκορπισμένων συντριμμιών. Έτσι, ως ένας “travel blogger” παλιάς κοπής, έγραψε για την ταξιδιωτική του εμπειρία, ενημερώνοντας ουσιαστικά την Δύση για την ύπαρξη της ξεχασμένης πόλης. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1925, και σιγά-σιγά, αποκαλύφτηκαν όλα τα στρώματα της ιστορίας που σκέπαζαν τη μεγαλοπρέπεια της. Όμως, ο ιστορικός πλούτος της Jerash είναι τόσο βαθύς, που οι ανασκαφές συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

This slideshow requires JavaScript.

Αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό, είναι η άριστη κατάσταση των μνημείων. Η είσοδος στη πόλη γίνεται μέσω της Πύλης του Αδριανού. Αυτή η Αψίδα του Θριάμβου,  ύψους δεκατριών μέτρων, μας προϊδεάζει για το τι έπεται. Το Ιπποδρόμιο, ένα μεγαλεπήβολο έργο, κάποτε είχε χωρητικότητα 15.000 θεατών. Σήμερα διασώζεται μικρό τμήμα των κερκίδων, αλλά ολόκληρη η αρένα.

Φτάνοντας στο κέντρο της πόλης, θα περιδιαβείτε τους δρόμους, θα βρεθείτε στην Αγορά, θα δείτε το Νυμφαίο, θα επισκεφτείτε τα θέατρα, και θα θαυμάσετε τους επιβλητικούς ναούς του Δία και της Άρτεμης. Η καρδιά όμως της πόλης, είναι αδιαμφισβήτητα το Oval Forum, ή απλά η οβάλ πλατεία, της οποίας το μέγεθος και ο διάκοσμος, είναι εντυπωσιακά, ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα.

Άρτος και θέαμα

jerash17.jpg

Πιστοί στις συνήθειες των Ρωμαίων, οι Ιορδανοί, έχουν φροντίσει, η επίσκεψη  σας στη Jerash να μην σας προσφέρει μόνο τον εμπλουτισμό των πολιτιστικών σας γνώσεων, αλλά να σας προσφέρει και θέαμα. Έτσι δυο φορές την ημέρα, για 45 λεπτά θα γίνετε μάρτυρες της καθημερινότητας των Ρωμαίων στρατιωτών.

Το θέαμα περιλαμβάνει άρματα, λεγεώνες οι οποίες κάνουν επιδείξεις των σχηματισμών μάχης της ξακουστής Ρωμαϊκής μηχανής, αλλά και μονομάχους. Ο τρόπος που γίνεται η παρουσίαση, αν και είναι ιστορικά τεκμηριωμένος, αγγίζει τα όρια του κιτς. Συγχρόνως όμως έχει κι ενδιαφέρον, αφού πόσες φορές θα έχετε την ευκαιρία να δείτε πιστά αντίγραφα Ρωμαϊκών αρμάτων να τρέχουν σ’ ένα πραγματικό ιπποδρόμιο.

jerash16

Στο κεντρικό θέατρο, θα σας υποδεχθούν κάποιοι συμπαθέστατοι κύριοι, ντυμένοι με στρατιωτικές στολές, οι οποίοι παίζουν την παραδοσιακή γκάιντα. Αντίθετα με το τι θα περίμενε κανείς, οι μελωδίες που παίζουν είναι το Frere Jacque, το It’s a Long Way To Tipperary, κι ένα σωρό άλλα παράδοξα ακούσματα. Καθίστε λίγο στις θέσεις του θεάτρου να πάρετε μια ανάσα, και χαζέψτε τους τουρίστες να ρίχνουν τα λεφτά στο κουτάκι για να εξασφαλίσουν μια φωτογραφία με τους συμπαθείς κυρίους.

jerash18.jpg

Πέρα από αυτές, τις αμφιβόλου αισθητικής, αλλά άκρως χαριτωμένες παρενθέσεις, στη Jerash διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι, από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου, το υψηλών προδιαγραφών Φεστιβάλ της Jerash, υπό την αιγίδα της βασιλομήτωρος. Μια ευχάριστη έκπληξη, είναι ότι η τιμή του εισιτηρίου, είναι δυσανάλογα χαμηλή σε σχέση με τις εκδηλώσεις που φιλοξενούνται. Εάν βρίσκεστε λοιπόν εκείνη την περίοδο στο Amman, προσπαθήστε να εξασφαλίσετε το εισιτήριο σας.

Γενικές πληροφορίες

jerash20.jpg

Αφού ολοκληρώσετε την επίσκεψη σας στον αρχαιολογικό χώρο, καθίσετε κάτω από την δροσιά των δέντρων στο γραφικό καφέ που βρίσκεται στην είσοδο, και ανακτήστε λίγο τις δυνάμεις σας, για το γρήγορο πέρασμα από τη μικρή σκεπαστή αγορά που βρίσκεται στον ίδιο χώρο.

Είναι προφανές ότι η επίσκεψη στη Jerash απαιτεί να αφιερώσετε αρκετές ώρες. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα πρέπει να ξεκινήσετε όσο το δυνατό πιο νωρίς. Ο αδυσώπητος Ιορδανικός ήλιος, και τα κατάλευκα μάρμαρα, καθιστούν την επίσκεψη οποιαδήποτε άλλη ώρα βασανιστική.

jerash21.jpg

Αν είστε μεγάλη παρέα και μοιραστείτε το κόστος, μπορείτε να αναζητήσετε τις υπηρεσίες ενός εξουσιοδοτημένου ξεναγού, όπου θα σας “ταξιδέψει” στον χρόνο και στα γνωστά και άγνωστα σημεία της πόλης.

Θα χρειαστείτε να έχετε προμηθευτείτε απαραιτήτως νερό, καπέλο και αντηλιακό.

Το Amman απέχει μόλις 30 λεπτά με το αυτοκίνητο. Υπάρχει δωρεάν χώρος στάθμευσης, οπότε δεν θα ταλαιπωρηθείτε.

Αν δεν διαθέτεται αυτοκίνητό, οι μετακινήσεις σας μπορούν να γίνουν με λεωφορείο ή mini-bus από το North Station. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπολογίσετε ότι θα χρειαστείτε περίπου 1- 1 1/2 ώρα για να φτάσετε στη Jerash. Αν η παρέα σας είναι τουλάχιστον δύο άτομα, η επιλογή ενός ταξί ίσως σας συμφέρει, ειδικά αν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ταξί για να φτάσετε στο North Station.

jerash23.jpg

Είσοδος: Κάτοχοι Jordan Pass – Δωρεάν, Γενική είσοδος 10JDΩράριο λειτουργίας

Ξεναγός: 20 JD

Σόου Ρωμαϊκών αρμάτων στο Ιπποδρόμιο: Κόστος 12 JD, Ωράριο λειτουργίας.

Εισιτήρια για το Φεστιβάλ της Jerash : 10 – 30 JD

Κόστος μετακινήσεων: Λεωφορείο 2 JD, Mini-Bus 7JD, Ταξί 15-20 JD

Irbid

Irbid-Jordan

Ακολουθώντας μια μικρή διαδρομή 40 χιλιομέτρων βόρεια της Jerash, θα βρεθείτε στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, της Ιορδανίας. H Irbid είναι γνωστή στον Αραβικό κόσμο για το πανεπιστήμιο της, το Yarmouk, στο οποίο φοιτούν τα λαμπρότερα μυαλά της χώρας. Όπως και κάθε πυρήνας σκέψης, έτσι κι η Irbid είναι μια πόλη ζωντανή, κι αρκετά πιο σύγχρονη από το Amman.

Το αρχαίο όνομα της Irbid ήταν Arbela, και ήταν κι αυτή μια από τις πόλεις που απαρτίζαν τη Δεκάπολη. Σήμερα δυστυχώς δεν αποτελεί τουριστικό προορισμό, λόγω της εγγύτητας της, με τα σύνορα της Συρίας. Παρόλα αυτά, και βάση των ταξιδιωτικών οδηγιών των Ηνωμένων Πολιτειών, η Irbid συγκαταλέγεται στις ασφαλείς, τουριστικές περιοχές.

Umm Qais

umm5

Η θεραπεία των δαιμονισμένων στα Γέργεσα – Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο 8,82-34

Καὶ ἐλθόντι αὐτῷ εἰς τὸ πέραν εἰς τὴν χώραν τῶν Γεργεσηνῶν ὑπήντησαν αὐτῷ δύο δαιμονιζόμενοι ἐκ τῶν μνημείων ἐξερχόμενοι, χαλεποὶ λίαν, ὥστε μὴ ἰσχύειν τινὰ παρελθεῖν διὰ τῆς ὁδοῦ ἐκείνης.Οταν δε ήλθε εις την απέναντι παραλίαν, εις την χώραν των Γεργεσηνών, τον απάντησαν δύο δαιμονιζόμενοι, που έβγαιναν από τα μνημεία και οι οποίοι ήσαν άγριοι και επιθετικοί, ώστε να μη ημπορή να περάση κανείς από τον δρόμον εκείνον.καὶ ἰδοὺ ἔκραξαν λέγοντες· τί ἡμῖν καὶ σοί, Ἰησοῦ υἱὲ τοῦ Θεοῦ; ἦλθες ὧδε πρὸ καιροῦ βασανίσαι ἡμᾶς; Και ιδού, όταν τον αντίκρυσαν, έκραξαν με φωνήν μεγάλην και είπαν· “τι κοινόν υπάρχει μεταξύ ημών και σου, Ιησού Υιέ του Θεού; Ηλθες εδώ να μας βασανίσης, πριν έλθη ο προκαθωρισμένος καιρός της κρίσεως και της τιμωρίας μας;”

Η διαδρομή μας στο βορρά, και στα σύνορα της Ιορδανίας θα μας φέρει στην στρατηγικής σημασίας Umm Qais. Η αρχαία Γάδαρα, έχει τόσο πολλά διηγηθεί, που είναι δύσκολο να αποφασίσεις από που να αρχίσεις.

umm

Όπως και οι άλλες πόλεις της διαδρομής, ανήκε κι αυτή στην αρχαία Δεκάπολη. Κατακτητές της ήταν οι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αρχικά οι Πτολεμαίοι, και στη συνέχεια ο οίκος των Σελευκιδών, και στη συνέχεια οι Εβραίοι, οι Ρωμαίοι, κι οι Οθωμανοί. Οι Ρωμαίοι, θέλοντας να ευχαριστήσουν τον γνωστό από τις Γραφές βασιλιά Ηρώδη για την πολύτιμη συνεργασία του, του παραχώρησαν την Γάδαρα, προς μεγάλη απογοήτευση των κατοίκων της περιοχής. Μετά τον θάνατο του, η Γάδαρα προσαρτήθηκε στην Ρωμαϊκή επαρχία της Συρίας,  παρήκμασε, και τελικά έσβησε από το χάρτη.

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν μόλις το 1980, και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι σημαντικά μικρότερος από της Jerash, αλλά δεν υπολείπεται σε ευρήματα. Έτσι θα περιηγηθείτε σε δρόμους με θέατρα, μαυσωλεία, ρωμαϊκά λουτρά, και θα μπορείτε εύκολα να φανταστείτε την ζωή των κατοίκων της. Όμως η Γάδαρα είναι πολύ σημαντική και για το Χριστιανισμό, αφού όχι μόνο είναι από τις περιοχές από τις οποίες πέρασε ο Χριστός, αλλά εδώ συντέλεσε κι ένα από τα σημαντικότερα θαύματα του, δηλαδή, “τη θεραπεία των δαιμονισμένων στα Γέργεσα”.

Φτάνοντας σε αυτό τον τόπο, η συναισθηματική φόρτιση είναι πολύ έντονη. H αρχαία πόλη βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου. Από το σημείο αυτό, μπορείτε να δείτε, την Συρία, το Ισραήλ, τη θάλασσα της Γαλιλαίας, και τα Παλαιστινιακά εδάφη, όλα σε  απόσταση αναπνοής. Αυτή τη στιγμή, εκατομμύρια ψυχές που διέφυγαν από τον πόλεμο στη Συρία, φιλοξενούνται στην ευρύτερη περιοχή, σε προσφυγικά κέντρα, που όμως είναι απομονωμένα. Συχνά θα δείτε Παλαιστίνιους να καταφτάνουν στην Umm Qais απλά για να δουν την χαμένη τους πατρίδα.

umm1.jpg

Αυτό το μέρος θα σας καθηλώσει. Πέρα από την απέραντη ομορφιά και την βαριά  του ιστορία, θα σας φυσήξει ένας άνεμος που μεταφέρει τον ανθρώπινο πόνο και την αδικία.

Είσοδος: Κάτοχοι του Jordan Pass – Δωρεάν, Γενική είσοδος 5 JD, Ωράριο λειτουργίας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s