Beiruting

Λαοδικεία η έν Φοινίκη

img_3814

Khaled – C’est la vie

Το άκουσμα και μόνο του ονόματος της Βηρυτού, έχει την ιδιότητα να εξάπτει την φαντασία, και να τη γεμίζει με τις εικόνες της παλιάς της αίγλης. Τι κι αν μεσολάβησε ένας εμφύλιος πόλεμος; Η πόλη αυτή, ότι και να γίνει, θα αποτελεί έναν θρύλο.

Τα 2 εκατομμύρια των κατοίκων της, ζουν ανάμεσα στα μακραίωνα σημάδια της ιστορίας της, που είναι εμφανή σε κάθε σας βήμα. Σήμερα η Βηρυτός, αναγεννιέται από τις στάχτες της, και είναι έτοιμη να αποτινάξει τις επίπονες θύμισες του παρελθόντος.

Η κόρη του Άδωνη και της Αφροδίτης

beirut16

Η Βηρυτός έχει μια ιστορία η οποία αριθμεί πάνω από 5000 χρόνια. Μια εκδοχή, υποστηρίζει ότι το όνομα της το πήρε από το όνομα της κόρης του Άδωνη και της Αφροδίτης, τη νύμφη Βερόη.

Η χώρα των Φοινίκων, κατακτήθηκε σταδιακά από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς των αρχαίων χρόνων. Έλληνες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Άραβες, Σταυροφόροι και Οθωμανοί, την πόθησαν και την απέκτησαν. Δύο Έλληνες στρατηγοί την ισοπέδωσαν κατά τη διάρκεια της διαμάχης τους για τη διαδοχή ηγεσίας στο Βασίλειο των Σελευκιδών, και η πόλη ξαναχτίστηκε παίρνοντας το όνομα Λαοδικεία η έν Φοινίκη.

beirut17

Στα Ρωμαϊκά χρόνια, η Βηρυτός έγινε ο τόπος που αποσύρονταν οι Ρωμαίοι στρατιώτες, και ιδρύθηκε η περιβόητη νομική σχολή, που ήταν γνωστή στα πέρατα της αυτοκρατορίας. Τους Ρωμαίους διαδέχτηκαν οι Άραβες, και οι Σταυροφόροι. Ισοπεδώθηκε από τον Αιγύπτιο σουλτάνο Σαλαντίν, και προσαρτήθηκε στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Με το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, έγινε Γαλλικό προτεκτοράτο.

Το 1975 ξεκίνησε η μελανότερη σελίδα της σύγχρονης ιστορίας του Λιβάνου. Ο εμφύλιος πόλεμος αποδεκάτισε τη πόλη. Το πάλαι ποτέ “Παρίσι της Μέσης Ανατολής” θρήνησε δεκάδες χιλιάδες θύματα, αποτέλεσμα ενός ακόμη άσκοπου πολέμου, αλλά και τη μερική καταστροφή της. Οι εντάσεις σ’ αυτή την ασταθή γωνιά της γης συνεχίστηκαν, αυτή τη φορά με πρωταγωνιστές τη Συρία και το Ισραήλ.

beirut11

Αν και η πολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, δεν επιτρέπει στο Λίβανο να επιστρέψει εύκολα στη σταθερότητα, φαίνεται ότι γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια, για να διασφαλιστεί η πολυπόθητη μονιμότητα της ειρήνης.

Η πόλη που δεν θα πεθάνει

beirut12

Αυτή είναι η νέα προσφώνηση, που ο ντόπιος πληθυσμός αρέσκεται να χρησιμοποιεί. Η ουσία του νέου ονόματος της, γίνεται εύκολα αντιληπτή, αφού η Βηρυτός εκτός από μια πόλη που είναι είναι φτιαγμένη για βόλτες, έχει και μια εξαιρετικά αλέγκρα διάθεση. Από την Corniche, την ατελείωτη παραλιακή πεζοδρομημένη διαδρομή με τους φοίνικες, μέχρι το κέντρο που θυμίζει έντονα το Παρίσι, αυτή η πόλη δεν θα σας απογοητεύσει. Η Βηρυτός έχει τη φήμη μιας πόλης που ξέρει να διασκεδάζει. Να είστε βέβαιοι ότι η φήμη ευσταθεί. Ας πάμε να δούμε λοιπόν αναλυτικά τι θα δείτε, και θα κάνετε κατά τη διάρκεια της διαμονής σας

Downtown

This slideshow requires JavaScript.

Το κέντρο της Βηρυτού είναι και η καρδιά της πόλης. Γύρω από τη πλατεία Nejmeh και το παλιό ρολόι, θα περιπλανηθείτε σε δρόμους με υπέροχα κτήρια art nouveau,  τα οποία είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια του πολέμου και ανοικοδομήθηκαν πλήρως, εμπορικούς πεζόδρομους όπου οι μεγαλύτεροι σχεδιαστές μόδας εντυπωσιάζουν με τις βιτρίνες τους, και όμορφα καφέ και μπιστρό με Παριζιάνικο αέρα.

Δίπλα στα καλοδιατηρημένα Ρωμαϊκά λουτρά θα αντικρίσετε και τα πρώτα σημάδια του πολέμου. Στη πλήρως ισοπεδωμένη “Πλατεία των Μαρτύρων”, δηλαδή την “πράσινη γραμμή” η οποία διαχώριζε τη Μουσουλμανική, από τη Χριστιανική κοινότητα, θα δείτε το διάτρητο από τις σφαίρες “άγαλμα των μαρτύρων”, μια ακόμη πικρή υπενθύμιση των δεινών του πολέμου.

beirut15.JPG

Η αισιόδοξη νότα όμως βρίσκεται στα τρία μέρη λατρείας των επικρατέστερων θρησκειών. Στον Ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Γεωργίου, στο τζαμί Mohammad Al-Amin, και στη Μαρωνίτικη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, φαίνεται να ατενίζουν μαζί ένα καλύτερο μέλλον.

Ελληνορθόδοξος ναός του Αγίου Γεωργίου

This slideshow requires JavaScript.

Ο Ελληνορθόδοξος ναός  αποτελεί όχι μόνο ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα για τη πόλη, αλλά έχει και ιδιαίτερη θέση στη καρδιά των Λιβανέζων. Αν το κέντρο έχει πυρήνα, τότε αυτό είναι η πλατεία Κοινοβουλίου, στην οποία και βρίσκεται ο ιστορικός ναός.

Κάτω από τα υπέροχα ψηφιδωτά του δάπεδα, κρύβονται σημαντικά μνημεία της ιστορίας της Βηρυτού. Ο ναός που λειτουργεί μέχρι και σήμερα, για τη σαφώς μειωμένη κοινότητα των 2000 ελληνορθόδοξων, έχει χτιστεί πάνω σε προϋπάρχοντες Βυζαντινούς ναούς, αλλά και στη Ρωμαϊκή νομική σχολή.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το υπόγειο μουσείο, αλλά και τον εξαιρετικά διαμορφωμένο αρχαιολογικό χώρο, από του οποίου τις γυάλινες οροφές, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τον εντυπωσιακό τρούλο του Αγίου Γεωργίου.

Το τζαμί Mohammad Al-Amin

This slideshow requires JavaScript.

Το νεόδμητο και μεγαλεπήβολο “Μπλε τζαμί” οικοδομήθηκε μόλις το 2008. Μπορεί να μην έχει την αίγλη του γειτονικού Grand Omari, το οποίο υπήρξε ο κατεξοχήν τόπος λατρείας του Μουσουλμανικού πληθυσμού από τον 13ο αιώνα, παρόλα αυτά παραμένει ένας επιβλητικός χώρος, που αξίζει να τον επισκεφτείτε.

Αυτό που πιθανόν θα διαπιστώσετε, είναι ότι η θρησκευτική ηγεσία της Μουσουλμανικής κοινότητας του Λιβάνου, είναι εξωστρεφής. Στο εσωτερικό του ναού θα σας πλησιάσουν εντεταλμένα μέλη της θρησκευτικής ηγεσίας, τα οποία σε άπταιστα Αγγλικά ή Γαλλικά, θα σας οδηγήσουν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κι εκεί θα σας μιλήσουν για το τζαμί, την θρησκεία τους, και για κάποια τελετουργικά τους. Αυτό όμως που θα προσπαθήσουν να μεταδώσουν, είναι τη μετριοπαθή όψη του Ισλάμ.

Τα Souk της Βηρυτού

This slideshow requires JavaScript.

Οι χώρες της ανατολής, φημίζονται για τις γραφικές, και ατμοσφαιρικές τους αγορές.  Αυτό δυστυχώς δεν ισχύει και για τη Βηρυτό. Ένα από τα καταστροφικά αποτελέσματα του πολέμου, ήταν η πλήρης ισοπέδωση της παλιάς αγοράς. Στη θέση της όμως, έχει χτιστεί ένα μοντέρνο αρχιτεκτονικό οικοδόμημα, με στοιχεία που παραπέμπουν στο παρελθόν.

Το Souk El Tayeb είναι η “λαϊκή αγορά” της Βηρυτού, στην οποία θα βρείτε πολλές τοπικές λιχουδιές. Είναι μια συνεταιριστική αγορά, και κάθε Σάββατο στο εστιατόριο Tawlet, κορυφαίοι σεφ μαγειρεύουν παραδοσιακά πιάτα του Λιβάνου σε προσιτές τιμές, χρησιμοποιώντας για πρώτες ύλες, τα προϊόντα της αγοράς.

Εθνικό μουσείο της Βηρυτού

This slideshow requires JavaScript.

Το Εθνικό μουσείο της Βηρυτού, είχε την ατυχία να βρίσκεται στο κέντρο των εχθροπραξιών, κατά τη διάρκεια του πολέμου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί πολλές ζημιές. Η μεγαλύτερη συλλογή εκθεμάτων στη Μέση Ανατολή κινδύνεψε να αφανιστεί δια παντός, αλλά διασώθηκε χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν οι υπεύθυνοι του μουσείου.

Σήμερα, στέκεται σώα και αβλαβής στον πλήρως ανακαινισμένο χώρο του μουσείου. Τα εκθέματα χρονολογούνται από την εποχή των Φοινίκων, ενώ καλύπτουν και όλες τις μεταγενέστερες ιστορικές περιόδους, με έμφαση στην Ελληνιστική και τη Ρωμαϊκή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι σαρκοφάγοι, τα ψηφιδωτά, και φυσικά οι μούμιες.

beirut34

Εδώ θα πρέπει να κάνουμε μια ιδιαίτερη αναφορά στο εντυπωσιακό ψηφιδωτό του “Καλού ποιμένα”. Πρόκειται για το μόνο έκθεμα, του οποίου η ζημιά που υπέστη, δεν έχει αποκατασταθεί. Αποτελεί λοιπόν ένα “ενθύμιο” με συμβολικό χαρακτήρα, αφού από αυτό το σημείο, οι ελεύθεροι σκοπευτές, στόχευαν τα ανυποψίαστα θύματα τους.

Corniche – Pigeon’s Rock – Zaitunay

This slideshow requires JavaScript.

Η πιο χαρακτηριστική εικόνα της Βηρυτού, είναι οι “Βράχοι των περιστεριών” που ξεπροβάλλουν από τα νερά της Μεσογείου. Καθίστε σε ένα από τα όμορφα καφέ, που τα μπαλκόνια τους κρέμονται κυριολεκτικά πάνω από τη θάλασσα, και απολαύστε την όμορφη θέα. Όσοι θέλετε, μπορείτε να ακολουθήσετε το κατηφορικό μονοπάτι, και να κάνετε τη βόλτα σας στο “σπίτι των περιστεριών”, εκεί που σκάει το κύμα.

Αφήνοντας το πιο ρομαντικό σημείο της πόλης, συνεχίστε τη βόλτα σας πάνω στη Corniche, δηλαδή τον πανέμορφο παραθαλάσσιο πεζόδρομο με του φοίνικες, και κάντε τη βόλτα σας, χαζεύοντας τους εκατοντάδες Λιβανέζους που θα κάνουν το ίδιο.

beirut39

Στο τέρμα αυτής της διαδρομής θα καταλήξετε στο Zaitunay Bay, ένα χαριτωμένο λιμανάκι που θυμίζει έντονα τη μαρίνα Ζέας. Αν και δεν έχει να προσφέρει κάτι το ξεχωριστό, αξίζει να το δείτε, αφού φαίνεται ότι όλη η πόλη, δίνει το ραντεβού της εκεί.

Saifi Village

This slideshow requires JavaScript.

Μπορεί το όνομα του να παραπέμπει σε χωριό, το Saifi village όμως, δεν έχει τίποτα που να  θυμίζει επαρχία. Σε μικρή απόσταση από τη πλατεία Nejmeh, θα βρεθείτε σε μια περιοχή που θα σας δώσει την αίσθηση ότι βρίσκεστε στη Μονμάρτη. Αυτή η λιλιπούτεια καλλιτεχνική γειτονιά της Βηρυτού, είναι μια ντελικάτη ζωγραφιά, δικαιολογώντας το μεγάλο αριθμό φωτογραφήσεων στις οποίες θα σκοντάψετε κάνοντας τη βόλτα σας.

Θα φάμε, θα πιούμε, και θα χορέψουμε

beirut48.jpg

Αυτή η ενότητα από μόνη της, θα μπορουσε να αποτελέσει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να συμπτύξουμε, όσο το δυνατόν  περισσότερες πληροφορίες σε λίγες μόνο αράδες.

Το φαγητό στο Λίβανο είναι τέχνη, είναι απόλαυση, είναι παντού. Δύο περιοχές που μπορείτε να συνδυάσετε όλα τα παραπάνω είναι η Gemmayze, και η Mar Michael. Ξεκινήστε από τη Gemmayze και περιδιαβείτε τη περιοχή με τα όμορφα κτήρια. Αγαπημένος προορισμός των ντόπιων, είναι γεμάτη με καλαίσθητα μπαρ κι εστιατόρια.

beirut49

Η φυσική συνέχεια της Gemmayze, είναι το Mar Michael. Η περιοχή είναι γεμάτη μπαράκια, και θυμίζει έντονα την ατμόσφαιρα του κέντρου της Αθήνας. Η “Hipster Town” έχει ότι τραβάει η όρεξη σας. Από ένα χαλαρό ποτό ή φαγητό, μέχρι κάθε λογής live. Πάντως, αν δεν καταλήξετε να χορεύετε νησιώτικα στο δρόμο με τους θαμώνες των μαγαζιών, κάτι δεν πήγε καλά με την έξοδο σας.

beirut50

Τα μεγάλα κλαμπ βρίσκονται στη παραλιακή. Μια άλλη περιοχή που ξενυχτάει είναι η Hamra, εκεί που βρίσκεται και το περιβόητο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο. Αν δε, είστε λάτρεις του street food, look no further. Στη Hamra θα βρεθείτε στο στοιχείο σας.

Byblos –  Jeita Grotto. Μια μονοήμερη εκδρομή

This slideshow requires JavaScript.

Λιγότερο από 40 χιλιόμετρα έξω από τη Βηρυτό, βρίσκεται η αρχαιότερη, συνεχώς κατοικημένη, πόλη του κόσμου. Η Βύβλος της Φοινίκης κατοικήθηκε μεταξύ του 8800 και του 7000 π.Χ. και υπήρξε το εμπορικό λιμάνι, απ’ όπου γινόταν η εξαγωγή του παπύρου στο Αιγαίο.

Σήμερα αποτελεί Μνημείο Πολιτισμικής κληρονομιάς της Unesco και την κατεξοχήν Χριστιανική πόλη του Λιβάνου. Κύρια αξιοθέατα είναι οι Ελληνορθόδοξες, οι Ελληνοκαθολικές, και οι Μαρωνίτικες εκκλησίες. Η παλιά πόλη της Βύβλου είναι μια καστροπολιτεία, τόσο ατμοσφαιρική, όσο και γοητευτική. Τα πετρόχτιστα σοκάκια της είναι γεμάτα τουριστικά καταστήματα, όμορφα εστιατόρια, και γραφικά καφέ.

This slideshow requires JavaScript.

Το πανάρχαιο και γραφικό λιμάνι της, είναι ιδανικό για να κάνετε τη βόλτα σας πλάι στα νερά της Μεσογείου, αλλά και για να να δοκιμάσετε τους περίφημους μεζέδες θαλασσινών σε κάποια ψαροταβέρνα. Βασική προϋπόθεση για το καλοκαίρι; Το μαγιό!

Αν η Βύβλος δεν σας ξελογιάσει, κατευθυνθείτε στα βουνά, και στα σπήλαια του Jeita Grotto. Οι θάλαμοι ενός εναέριου τελεφερίκ, θα σας οδηγήσουν στο πρώτο από αυτά τα παγκοσμίου φήμης σπήλαια. Στο δεύτερο σπήλαιο,  θα επιβιβαστείτε σε μικρά πλοιάρια, και θα  πλεύσετε στα έγκατα της γης.

Πως μπορεί να μετατραπεί μια απλή επίσκεψη σε ένα σπήλαιο σε μια από τις πιο συναρπαστικές ταξιδιωτικές εμπειρίες; Απλό. Κάντε κατάδυση στα νερά του δευτέρου σπηλαίου, και μάλιστα σε περιοχές που δεν είναι προσβάσιμες στο ευρύ κοινό. Όσοι λοιπόν είστε πιστοποιημένοι δύτες, έχετε πρόσβαση σε μια εμπειρία η οποία είναι διαθέσιμη σε πολύ λίγα μέρη του κόσμου.

beirut58.jpg

Σκέφτεστε πραγματοποιήσετε ένα city break πέρα από τα τετριμμένα;  Επιλέξτε ανεπιφύλακτα τη Βηρυτό, και ξεχάστε τους όποιους προβληματισμούς. Να είστε σίγουροι, ότι το “Παρισάκι της Μέσης Ανατολής” σίγουρα θα σας ανταμείψει.

Προτάσεις

  • Cafe Em Nazih (Gemmayze) –  Παραδοσιακοί μεζέδες, ναργιλές, και καλή ζωντανή μουσική, κάθε Παρασκευή. Ένα μη τουριστικό, κι αγαπημένο στέκι των νεαρών Λιβανέζων.
  • CocknBull (Mar Michael) – Μπαρ. Κάθε Κυριακή αναλαμβάνουν τη διαχείριση οι τακτικοί θαμώνες του μαγαζιού, δημιουργώντας μια διασκεδαστική, και παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα.
  • t-Mabouta (Hamra) – Hotspot για γευστικό φαγητό. Προσοχή, δεν υπάρχουν ταμπέλες πουθενά. Θα το βρείτε στη στοά των Starbucks στη Hamra street.
  • Barbar (Hamra) – Το διασημότερο “βρώμικο” της Βηρυτού.
  • Taj Al Moulouk (Hamra) – Στην πρωτεύουσα του μπακλαβά, εδώ θα βρείτε τον καλύτερο.
  • Για πρωινό μπείτε σε οποιοδήποτε φούρνο, που φουρνίζει με ξύλα. Ζητήστε ένα Manoushe, μια πίτα με τυρί ή μπαχαρικά, που την ψήνουν μπροστά σας.
  • Είστε στο δρόμο και πεινάτε; Βρείτε έναν μικροπωλητή και πάρτε ένα Kaak. Το Λιβανέζικο κουλούρι, μοιάζει με λεπτή λαγάνα, και τρώγεται με μπαχαρικά ή και τυρί.

Συμβουλές

  • Συνάλλαγμα κάντε σε ένα από τα πολλά ανταλλακτήρια της πόλης και όχι στην Ελλάδα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε δολάρια Αμερικής.
  • Η κίνηση στους δρόμους είναι εφιαλτική. Μην επιλέξετε να κάνετε τις μετακινήσεις Παρασκευή, γιατί την ημέρα της Μουσουλμανικής αργίας, η κατάσταση επιδεινώνεται.
  • Τα μέσα μεταφοράς είναι υποτυπώδη. Το Uber είναι εξαιρετικά οικονομικό, και ο πλέον προτεινόμενος τρόπος μετακίνησης μέσα στη πόλη. Τα ταξί είναι επίσης οικονομικά, απλά φροντίστε να επιβεβαιώσετε την τιμή της κούρσας από πριν.
  • Για τις μετακινήσεις σας εκτός πόλεως, μισθώστε ταξί για όσες ώρες χρειάζεστε. Ειδικά εάν είστε μεγάλη παρέα, υπάρχουν ταξί/βανάκια και το κόστος για να τα κλείσετε για κάποιες ώρες, είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα οργανωμένα τουρ.
  • Αν είστε στο Λίβανο για λίγες μόνο ημέρες, αποφύγετε την ενοικίαση αυτοκινήτου. Η οδήγηση μέσα στη πόλη είναι χαοτική, και θα σπαταλήσετε το χρόνο σας μπλοκαρισμένοι στη κίνηση.

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s