Αζόρες – Sao Miguel

Το Πράσινο Νησί

 

pon4

Madredeus – Guitarra

Οι πρώτοι κάτοικοι του Sao Miguel, ήταν Πορτογάλοι εποικιστές, και κατέφθασαν στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Αρχιπελάγους των Αζορών, κάπου στα μέσα του 15ου αιώνα. Ανυποψίαστοι, έχτισαν τις καλύβες τους, για να ξυπνήσουν μια ωραία πρωία νιώθοντας τη γη να κουνιέται κάτω από τα πόδια τους.

Αυτό ήταν μόνο η αρχή. Το θηρίο είχε ξυπνήσει, και από τον κρατήρα που σήμερα είναι γνωστός ως Sete Cidades, η λάβα έρεε ποτάμι. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή, που το σχήμα του νησιού, ήταν πλέον τελείως διαφορετικό, από αυτό που είχε αποτυπωθεί στους  μέχρι τότε χάρτες.

pon5.jpg

Παρόλη όμως τη καταστροφή, το μεγαλύτερο μέρος του νησιού παρέμεινε καταπράσινο, και το έδαφος γόνιμο, έτοιμο να καλλιεργηθεί. Όπως ήταν φυσικό για εκείνα τα χρόνια, καμιά έκρήξη ηφαιστείου δεν μπορούσε να σταθεί ικανή από το να κρατήσει μακριά, όσους αναζητήσουν να ξεφύγουν από τη φτώχια της Μεσαιωνικής Ευρώπης. Εκτός από τους Πορτογάλους, στο Sao Miguel βρήκε καταφύγιο μέρος της Εβραϊκής κοινότητας της Ιβηρικής χερσονήσου, Γάλλοι, Άγγλοι, και Μαυριτανοί.

Μετά τη σχετικά πρόσφατη ανακάλυψη της Αμερικής, οι Αζόρες θεωρούνταν πλέον σημείο στρατηγικής σημασίας, και έγιναν το μήλο της Έριδας για όλες τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής. Οι κατακτητές τους ήταν οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί, και οι Άγγλοι. Ο καθένας άφησε το στίγμα του, που παρέμεινε ευδιάκριτο μέχρι και σήμερα.

ponta3

Η πρώτη μας γνωριμία με τις Αζόρες, και το Sao Miguel, θα ξεκινήσει από τη πρωτεύουσα του αρχιπελάγους, τη γραφική Ponta Delgada.

Ponta Delgada

portas1

Η περιήγηση στη Ponta Delgada, θα αρχίσει σε ένα μέρος αντιπροσωπευτικό της ιστορίας της, το Portas da Cidade. Την αψιδωτή πύλη, την συναντούσαν όσοι κατέφταναν στο παλιό λιμάνι, και συμβόλιζε την είσοδο στις Αζόρες. Συγχρόνως όμως, ήταν και  η πρώτη γραμμή του πυρός, στις ουκ ολίγες μάχες που διεξήχθησαν εδω.

Το σημαντικότερο θρησκευτικό κτίριο των Αζορών είναι το Santuario de Senhor Santo Cristo dos Milagres, το οποίο φιλοξενεί εκκλησιαστικά έργα, ανεκτίμητης αξίας. Από το 1541, είναι το ησυχαστήριο στο οποίο εγκαταστάθηκαν οι μοναχές του τάγματος του Αγίου Φραγκίσκου. Επειδή πρόκειται για ένα σημαντικό προσκύνημα στον καθολικό κόσμο, το μοναστήρι το επισκέπτονται χιλιάδες πιστών κάθε χρόνο, κύριως το Πάσχα. Αν βρεθείτε στη Ponta Delgada, αυτή τη περίοδο, θα δείτε τη πόλη να γιορτάζει την Ανάσταση, με τους δρόμους να είναι τελείως καλυμμένοι με λουλούδια, και όλα τα κτίρια ανεξαιρέτως, να είναι φωταγωγημένα.

This slideshow requires JavaScript.

Η είναι άλλη μια εκκλησία που βρίσκεται , στο κέντρο της πόλης, και παρόλο που είναι μικρότερη, είναι μάλλον η ομορφότερη του νησιού. Ο δρόμος που τη περιβάλλει, είναι ένα εξαιρετικό μωσαϊκό, το οποίο τις απογευματινές ώρες, λάμπει από τις ακτίνες του ήλιου.

Στην Avenida, δηλαδή στη παραλιακή λεωφόρο, ο κόσμος κάνει τη βόλτα του δίπλα στη θάλασσα, ενώ εδώ υπάρχουν καταστήματα, εστιατόρια, και καφέ.

This slideshow requires JavaScript.

Για να πάρετε μια γεύση του τι θα επακολουθήσει τις επόμενες ημέρες, όσοι δεν πάσχετε από κλειστοφοβία, θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε το μεγαλύτερο τούνελ από λάβα στο Sao Miguel, μήκους δυο χιλιομέτρων.  To Gruta do Carvao θα είναι σίγουρα μια από τις πιο περίεργες διαδρομές που έχετε περπατήσει.

Είπαμε. Πολεμικά πλοία, κανόνια, πειρατικές επιδρομές, κρεμάλες, και μπουντρούμια. Μέρος του φρουρίου που προστάτευε τη πόλη, είναι το Forte de Sao Bras. Ήταν το αρχηγείο του Πορτογαλικού ναυτικού στη περιοχή, και παραμένει ακόμη. Όσοι ενδιφέρεστε, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στο μικρό πολεμικό μουσείο, το οποίο βρίσκεται μέσα στο φρούριο.

Σας τα χάλασε ο καιρός; Οποία εκπληξη για τις Αζόρες! Κατευθυνθείτε προς τις δημοφιλείς φυτείες ανανάδων. Η πιο γνωστή, που ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό, είναι η Arruda Plantation, Στο πωλητήριο, και στο καφέ της, θα βρείτε λογής λογής αναναδένια καλούδια και νοστιμιές.

This slideshow requires JavaScript.

Αν δεν καταφέρετε να πάτε στις φυτείες, περάστε μια βόλτα από τη τοπική αγορά, τη Mercado da Graca, ανοιχτή Δευτέρα – Παρασκευή, και δοκιμάστε τα τοπικά προϊόντα.

Τέλος, μην παραλείψετε να επισκευθείτε τους κήπους του Antonio Borges. Η βόλτα μέσα στη  πυκνή τροπική βλαστιση, η οποία αναπτύσεται πάνω σε σπηλιές από λάβα, είναι απλά απολαυστική.

This slideshow requires JavaScript.

Όσοι από εσάς, δεν συνεχίσετε το ταξίδι σας σε άλλα νησιά του αρχιπελάγους, όπως το Pico, και η Terceira, κλείστε θέση για μια βόλτα στα ανοιχτά, εκεί που ζουν οι φάλαινες και τα δελφίνια.

Γενικές πληροφορίες

H Ponta Delgada διαθέτει ένα σχετικά μεγάλο εύρος καταλυμάτων και εστιατορίων, για όλες τις τσέπες.

Gruta do Carvao – 5 Ευρώ

Arruda Plantation – Είσοδος Δωρεάν

Antonio Borges Gardens – Είσοδος Δωρεάν

 

 

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s