Αζόρες – Μια Βόλτα στις Καλντέρες

Οι Γαλάζιοι κρατήρες

map azores

City of the Sun – Everyting

Μετά τη γνωριμία μας με τη Ponta Delgada, κι αφού έχουν προηγηθεί οι στιγμές χαλάρωσης, που προσφέρει μια αποικιακή πόλη, φτάνει η ώρα ταράξουμε τα νερά. Ο λόγος που οι περισσότεροι επιλέξατε τις Αζόρες, κρύβεται στα σωθικά της γης, και στα δημιουργήματα της. Το ραντεβού με την ακραία φύση είναι προ των πυλών, και να είστε βέβαιοι, ότι θα ενθουσιαστείτε.

Η Δυτική Πλευρά

Βάζοντας πλώρη για τη Δυτική πλευρά του Sao Miguel, ξεκινά μια διαδρομή που όλοι περιμένατε. Κάποια από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του αρχιπελάγους κρύβονται εδώ, κι εμείς θα τα δούμε ένα-ένα.

Lagoa das Sete Cidades – Vista do Rei

rei

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένας βασιλιάς, που είχε μια όμορφη κόρη. Τόσο την αγαπούσε, που την κρατούσε κλειδωμένη μέσα στο κάστρο, από φόβο μη τη χάσει. Όταν η όμορφη πριγκιποπούλα μεγάλωσε, θέλησε να γνωρίσει τον κόσμο. ‘Έπεισε λοιπόν την αγαπημένη της τροφό, να τη βοηθήσει. Κάθε φορά ο βασιλιάς κοιμόταν, η όμορφη κόρη το έσκαγε, και γνώριζε τον κόσμο. Μια μέρα άκουσε μια μελωδία να έρχεται μέσα από το δάσος, και την ακολούθησε. Έτσι συνάντησε το νεαρό βοσκό. Οι δύο νέοι ερωτεύτηκαν με τη πρώτη ματιά, και αντάλλαξαν όρκους αγάπης. Πήγαν λοιπόν μαζί στο βασιλιά για να ζητήσουν την άδεια του για να παντρευτούν. Ο βασιλιάς θύμωσε πολύ, και τους το απαγόρευσε, κι η όμορφη πριγκίπισσα κλειδώθηκε ξανά μέσα στο κάστρο. Οι δύο νέοι έκλαψαν τόσο πολύ, που τα δάκρυα τους σχημάτισαν τις δύο λίμνες. Η πράσινη από τα δάκρυα των πράσινων ματιών της πριγκίπισσας, και η μπλε, από τα δάκρυα του βοσκού που είχε μπλε μάτια.

Το όνομα της πρώτης μας στάσης, αναφέρθηκε πρώτη φορά, όταν μιλήσαμε για την ιστορία του Sao Miguel . Ήταν ο κρατήρας του ηφαιστείου Sete Cidades, που όταν εξερράγη τον 15ο αιώνα, άλλαξε την όψη του νησιού. Σήμερα είναι ήρεμο και φιλόξενο, και προσελκύει όλους όσους προσγειώνονται στο Sao Miguel, αφού είναι η πιο αναγνωρίσιμη, και πολυφωτογραφισμένη τοποθεσία του αρχιπελάγους. Πρόκειται για τον κρατήρα ενός ηφαιστείου, που στο κέντρο τους υπάρχουν δύο λίμνες, η πράσινη, και η μπλε, που ενώνονται με ένα γεφυράκι.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια λίμνη, που όμως σε κάθε πλευρά της, έχει αναπτυχθεί ένα τελείως διαφορετικό οικοσύστημα, το οποίο δίνει και το χρώμα στα νερά. Η πρώτη λοιπόν επαφή, είναι πανοραμική, από το παρατηρητήριο που ονομάζεται Vista do Rei. Και πράγματι, η θέα από αυτό το σημείο, είναι βασιλική, και κόβει τη ανάσα.

Η πρόσβαση είναι εύκολη. Αφού ακολουθήσετε τις πινακίδες, θα φτάσετε σε ένα χώρο στάθμευσης, ο οποίος απέχει μόλις 200 μέτρα από το παρατηρητήριο. Ο επιτρεπτός χρόνος στάθμευσης, είναι μόλις 20΄. Έτσι, αν θέλετε να παραμείνετε παραπάνω, κάνοντας βόλτα στη καλντέρα, θα πρέπει να προσπεράσετε αυτό το σημείο, και περίπου ένα χιλιόμετρο παρακάτω, στο ύψος του ξενοδοχείου που θα αναφέρουμε μετέπειτα, υπάρχει χώρος που μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητο σας, χωρίς χρονικούς περιορισμούς.

Cumeeiras

cume

Cumeeiras είναι το όνομα ενός δρόμου. Συγκεκριμένα, του χωματόδρομου που βρίσκεται πάνω στη καλντέρα. Η διαδρομή δεν είναι καθόλου άγνωστη, αφού θεωρείται η ομορφότερη διαδρομή, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα rallye. Εγώ θα συμπλήρωνα, ότι είναι μια από τις πιο όμορφες διαδρομές, που μπορεί να κάνει κάποιος γενικά.

Monte Palace Hotel το ξενοδοχείο φάντασμα

monte-palace.jpg

Το τεράστιο κτήριο της δεκαετίας του ’80, κτίστηκε με προδιαγραφές ενός υπερπολυτελούς ξενοδοχείου, το οποίο παρείχε τα πάντα στους επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένης και της ασυναγώνιστης θέας. Τα πράγματα όμως δεν πήγαν κατ’ ευχήν, αφού οι απομονωμένες μέχρι τότε Αζόρες, δεν συγκέντρωναν τον απαιτούμενο τουρισμό. Έτσι, μετά από ούτε δύο χρόνια λειτουργίας, το ξενοδοχείο έκλεισε. Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 μέχρι και τα μέσα του 2000, φυλασσόταν από μια εταιρεία φύλαξης με σκύλους, πριν τελικά εγκαταλειφθεί τελείως.

Το παράδοξο είναι, ότι σε αυτή τη κατάσταση, συγκέντρωσε μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού οι επισκέπτες έσπευδαν να εξερευνήσουν το εσωτερικό του παράξενου κτηρίου. Πλέον αυτό δεν είναι δυνατόν, γιατί έχουν αρχίσει οι εργασίες για την επαναλειτουργία του το 2021. Παρόλα αυτά, μια στάση είναι επιβεβλημένη, ειδικά πριν ξαναπάρει σάρκα και οστά.

Miradouro da Boca do Inferno

Azoren - Sete Cidades - Miradouro da Boca do Inferno

Θεωρείται το σημείο με τη πιο συγκλονιστική θέα στη περιοχή. Φτάνοντας εδώ, η θέα περιλαμβάνει εκτός από τη Lagoa das Sete Cidades, δύο ακόμα λίμνες, τη Rasa και τη Santiago, καθώς επίσης έχει θέα στον Ατλαντικό, και στα βουνά του Sao Miguel.

Για να φτάσετε στο Miradouro da Boca do Inferno, αφού έχετε αφήσει πίσω σας το Vista do Rei, και προσπερνώντας τις πινακίδες προς το χωριό Sete Citades, θα συνεχίσετε ευθεία, για περίπου 10΄. Αφού συναντήσετε τις πινακίδες προς Lagoa do Canario, θα δείτε ένα μικρό πάρκινγκ στο δεξί σας χέρι, και μια πύλη, που εφόσον είναι ανοιχτή, μπορείτε να συνεχίσετε οδικώς. Αν παραμένει κλειστή, μπορείτε να παρκάρετε το αυτοκίνητο σας, και να συνεχίσετε πεζοί. Σύντομα θα συναντήσετε ένα ανηφορικό μονοπάτι με ξύλινα σκαλοπάτια, που οδηγούν σε αυτό το τεράστιο φυσικό μπαλκόνι.

Lagoa de Canario

snap1

Πρόκειται για μια λίμνη που έχει σχηματιστεί μέσα σε ένα μικρό ηφαιστειακό κρατήρα, ο οποίος είναι καλά κρυμμένος, στο κέντρο ενός δάσους. Η λίμνη από ψηλά μοιάζει με το φαντασματάκι του Snapchat, και λέγεται ότι το όνομα της το πήρε από το κίτρινο χρώμα της εφαρμογής. Για να φτάσετε εδώ, μόλις συναντήσετε τη πύλη του χωματόδρομου που οδηγεί στο Boca do Inferno, θα στρίψετε αμέσως αριστερά.

Lagoa dos Sete Cidades

village

Σιγά σιγά έχετε αρχίσει και πλησιάζεται το κέντρο του κρατήρα του Sete Cidades, και τη παραλίμνια περιοχή στην οποία θα συναντήσετε το ξεχασμένο από το χρόνο ομώνυμο χωριό. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης διαδρομής, θα συναντήσετε διάφορα παρατηρητήρια, με μαγευτική θέα, με το πιο σημαντικό το Mirradouro do Cerrado das Freiras.

Αφού κάνετε στη βόλτα σας στο χωριό και στις λίμνες, κάντε ένα διάλειμμα για καφέ ή και για φαγητό, κι εκεί που χαλαρώνετε, ρίξτε μια ματιά γύρω σας, και προσπαθήστε να συνειδητοποιήσετε ότι τον καφέ σας τον πίνετε μέσα σε έναν κρατήρα…

Ponta da Ferraria

ferr.jpg

Ο επόμενος σταθμός, είναι η το λιμανάκι της Ponta da Ferraria. Ένας κατηφορικός δρόμος, με αρκετά μεγάλη κλίση (αν οδηγείτε αυτόματο, ας το ξανασκεφτείτε) οδηγεί σε μια ηφαιστειακή ακτή. Όπως είναι λογικό, εδώ δεν θα συναντήσετε ξανθές παραλίες. Το αντίθετο μάλιστα. Θα συναντήσετε όμως γεωθερμικές πηγές, οι οποίες ζεσταίνουν τη θάλασσα. Έτσι είτε επιλέξετε ένα σημείο στην ακτή, ή κάποια οργανωμένα λουτρά, μην παραλείψετε να έχετε πάρει μαζί και το μαγιό σας.

Mosteiros

Mosteiros.jpg

Η τελευταία στάση πριν την επιστροφή στη Ponta Delgada, είναι άλλο ένα παραθαλάσσιο χωριουδάκι το Mosteiros. Το τέλος μιας γεμάτης, αλλά όχι ιδιαίτερα κουραστικής ημέρας, θα σας βρει να αγναντεύετε το ηλιοβασίλεμα στον Ατλαντικό, παρέα με νόστιμα θαλασσινά, και λίγο τοπικό κρασάκι.

Χρήσιμες πληροφορίες

 • Πριν ξεκινήσετε να κάνετε τη συγκεκριμένη διαδρομή, θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να ελέγξετε τις καιρικές συνθήκες, και συγκεκριμένα την ορατότητα. Διαφορετικά, κινδυνεύεται να φτάσετε στη πηγή, αλλά νερό να μη πιείτε.
 • Η απόσταση του δυτικού μέρους του Sao Miguel, από την Ponta Delgada δεν είναι μακρινή, οπότε δεν θα χρειαστείτε πάνω από μια ώρα στην επιστροφή. Οι αποστάσεις της μιας τοποθεσίας από την άλλη, στη ευρύτερη περιοχή της Lagoa das Sete Cidades, είναι μόλις λίγα χιλιόμετρα.
 • Προσοχή! Αν επιλέξετε να κάνετε μπάνιο στην ακτή της Ponta da Ferraria, βεβαιωθείτε ότι δεν έχει άμπωτη. Όταν τα νερά της παλίρροιας τραβιούνται, το νερό που παραμένει είναι από τις πηγές, και είναι καυτό.
 • Επιλέξτε να περπατήσετε κάποια από τα μονοπάτια, η φύση και η θέα είναι μοναδική.

3 Comments Add yours

 1. Τι ωραίες προτάσεις!

  Like

 2. Dominique says:

  Πολύ θα ήθελα να κάνω αυτό το ταξίδι!

  Like

  1. gyristroula says:

   Πραγματικά αξίζει!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s