Το χάος που κρύβει γλύκα
“Hooniak Band – Abouye Farari”
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επισκέπτες στο Ιράν, είναι η έλλειψη χρόνου. Στο γεγονός ότι πρόκειται για μια μεγάλη χώρα, έρχεται να προστεθεί και το γεγονός, ότι σαν προορισμός είναι τόσο αξιόλογος, ώστε είναι αδύνατον να δείτε όλα αυτά που έχει να προσφέρει, παρά μόνο αν παραμείνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τη τύχη αυτή, έχει συνήθως και η Τεχεράνη, η οποία αποτελεί συνήθως το σημείο εισόδου, και εξόδου, για το ταξίδι στη θρυλική Περσία. Έτσι, πρόκειται για τον προορισμό που αφιερώνει κανείς το λιγότερο χρόνο. Εκ πρώτης όψεως, η ατελείωτη τσιμεντούπολη, με τα ψηλά κτήρια, την απελπιστική κίνηση, και το αποπνικτικό νέφος, φαντάζει σαν να μην έχει κάτι το ιδιαίτερο να προσφέρει. Εδώ όμως κρύβεται ένα μεγάλο λάθος.
Αν της δώσετε την ευκαιρία, θα σας εκπλήξει ευχάριστα, γιατί πρόκειται για μια πόλη συναρπαστική, με έντονο χαρακτήρα, και εμφανείς κοινωνικές ζυμώσεις, που δεν θα συναντήσετε πουθενά αλλού. Η καρδιά του σύγχρονου Ιράν χτυπάει εδώ, και είναι μια καρδιά δώδεκα εκατομμυρίων κατοίκων, που ακροβατεί μεταξύ της παράδοσης, και του προοδευτισμού, του νόμου της σαρία, και της επαναστατικής λαχτάρας για την κατάργηση της.
Καλώς ήρθατε λοιπόν στη πολύπλευρη πρωτεύουσα, της πάλαι ποτέ Περσικής αυτοκρατορίας!
Τι θα δούμε
Το μικρό χωριουδάκι Rayy, όπως ήταν γνωστό τον 11ο μ.Χ. αιώνα, στις παρυφές της ψηλότερης οροσειράς του Ιράν, έμελλε να εξελιχθεί στο τόπο διαμονής των μεγαλύτερων δυναστειών. Τις δεκαετίες πριν την Ισλαμική επανάσταση του 1979, αποτελούσε έναν κόμβο προοδευτισμού, όπου ανθούσαν τα γράμματα, οι τέχνες, και η ελεύθερη σκέψη. Συγχρόνως όμως, επικρατούσε και η κοινωνική ανισότητα. Έτσι, δόθηκε η αφορμή στους θρησκευτικούς ηγέτες, να συσπειρώσουν ένα μεγάλο και ετερόκλητο πλήθος αριστεριστών, γυναικών, και θρησκευόμενων φοιτητών, με σκοπό να ανατρέψουν τη μοναρχία, και να εκδιώξουν το Σάχης της Περσίας, που μετά από χιλιάδες χρόνια, έμελλε να είναι ο τελευταίος μονάρχης. Ο θρησκευτικός ηγέτης ο οποίος ηγήθηκε της Ισλαμικής επανάστασης, ο Αγιατολάχ Χομεϊνί, επέβαλε στη χώρα τον θρησκευτικό σκοταδισμό, και την απομάκρυνση της χώρας από τη Δύση. Περιστατικά όπως η κατάληψη της Αμερικανικής πρεσβείας, έχουν αφήσει μέχρι και σήμερα, ανεξίτηλα το σημάδι τους.
Η Τεχεράνη λοιπόν, αποτελεί ένα κράμα του παλιού κόσμου, και του νέου, και αυτοί οι δύο κόσμοι συνθέτουν έναν ενδιαφέρον συνδυασμό, που θα συναντήσετε σε κάθε σας βήμα.
Πάμε να δούμε λοιπόν αναλυτικά, τα στρώματα της ιστορίας μιας πόλης, γεμάτης εκπλήξεις.
Grand Bazaar
Το κύριο χαρακτηριστικό όλων των πόλεων της ανατολής, είναι οι κλειστές αγορές, με την παραμυθένια ατμόσφαιρα, που έχουν την ικανότητα να σας ταξιδέψουν, πίσω, στα χρόνια τα παλιά. Έτσι, δεν θα μπορούσε να λείπει και από τη Τεχεράνη μια τέτοια αγορά, η οποία αποτελεί ένα από τα κύρια αξιοθέατα της πόλης. Το Grand Bazaar, ένας δαίδαλος δέκα χιλιομέτρων, γεμάτος χρώματα, εικόνες, γεύσεις, και μυρωδιές, είναι η καρδιά της πόλης.
Αυτή η σκεπαστή αγορά, με τη σαγηνευτική ατμόσφαιρα, και τον αξεπέραστο χαρακτήρα, ήταν εμπορικό σταυροδρόμι χιλιάδες χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού. Κανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς πήρε τη τελική της μορφή, αφού, τα τελευταία τετρακόσια χρόνια, τμήματα της έχουν γκρεμιστεί και ξαναχτιστεί, αναρίθμητες φορές.
Η αρχιτεκτονική της, είναι πραγματικά εντυπωσιακή, και λόγω των πολλών ανοικοδομήσεων, είναι ένα συνονθύλευμα διαφορετικών στυλ. Οι οροφές είναι ένα έργο τέχνης από μόνες τους, και το χιλιάδων χρόνων σύστημα φυσικού κλιματισμού, θα κάνει την επίσκεψη σας ευχάριστη, όλες τις εποχές του χρόνου.
Η αγορά είναι χωρισμένη σε γειτονιές, τα “bazaarcheh”, όπου κάθε μια εξειδικεύεται σε ένα συγκεκριμένο είδος. Προσφέρει ότι τραβάει η ψυχή σας, και άλλα τόσα, που δεν έχετε φανταστεί. Εκτός όμως από τα εμπορεύματα, υπάρχουν ένα σωρό τεϊοποτεία, εστιατόρια, τζαμιά, χαμάμ, ένα γυμναστήριο παραδοσιακής Περσικής πάλης της Zoor Khaneh, για την οποία θα μιλήσουμε ειδικότερα σε άλλο σημείο, και πολλά άλλα.
Είναι φύση αδύνατο, να επισκεφτείτε το Grand Bazaar, και να φύγετε με άδεια χέρια. Όμως αυτό δεν πρέπει να σας ανησυχεί, αφού σε γενικές γραμμές, οι τιμές είναι αρκετά καλές.
Αν το πρόγραμμα σας το επιτρέπει, αφιερώστε μια ημέρα χαλαρή, γιατί για να την απολαύσετε πραγματικά, δεν θέλει βιασύνη.
Golestan Palace – Το Παλάτι των Λουλουδιών
Σε πολύ μικρή απόσταση από το Grand Bazaar, θα βρείτε έναν από τους παλαιότερους, και σημαντικότερους πολιτιστικούς θησαυρούς της UNESCO, το παλάτι Golestan. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα σύμπλεγμα οχτώ παλατιών, τα οποία αν και προϋπήρχαν, έγιναν η βάση της δυναστείας των Qajar, τον 18ο αιώνα , όπου και έκαναν τη Τεχεράνη πρωτεύουσα του κράτους. Προς τα τέλη του 19ου αιώνα, πήρε τη τελική του μορφή, η οποία είναι μια σύνθεση Ιρανικής και Ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής της εποχής.
Κάθε ένας από τους δεκαεφτά επισκέψιμους χώρους, κρύβει και μια έκπληξη, που αποτελείται από αραβουργήματα, ζωγραφιστά πλακάκια, χρυσό, καθρέφτες, και αναρίθμητες τεχνικές που συνθέτουν ένα άκρως εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Στην είσοδο του παλατιού, μπορείτε να επιλέξετε τους χώρους που θέλετε να επισκεφτείτε, και να αγοράσετε το ανάλογο εισιτήριο, αν και πραγματικά αξίζει να τους επισκεφθείτε όλους.
Κάποιες χαρακτηριστικές αίθουσες και παλάτια, είναι η “Αίθουσα του θρόνου”, η διάσημη “Talar e brelian” ή κοινώς η αίθουσα με τους επιβλητικούς πολυελαίους, η “Talar el salam” είναι η αίθουσα όπου δέχονταν τους διπλωματικούς ακολούθους, και επίσημους επισκέπτες, και που ήταν εσκεμμένα άκρως εντυπωσιακή, ώστε να θαμπώσει όποιον την αντίκριζε. Με σκοπό να αφήσουν άναυδο κάθε επισκέπτη, σε αυτή την αίθουσα εξέθεταν όλα τα βασιλικά κοσμήματα, αμύθητης αξίας. Η “Tar e Adj”, ή αλλιώς η αίθουσα του ελεφαντοστού, ήταν η αίθουσα όπου λάμβαναν χώρο τα επίσημα δείπνα, και η αίθουσα που επιδείκνυαν τα πολύτιμα δώρα από τις βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης. Παρόμοια χρήση είχε και η “Talar e Zoruf”, όπου μπορείτε να θαυμάσετε τα πορσελάνινα δώρα της βασίλισσας Ελισάβετ, του Ναπολέοντα, και πολλών άλλων.
Ίσως η πιο διάσημη αίθουσα είναι η “Talar e Ayaheh”, δηλαδή η αίθουσα με τους χιλιάδες καθρέφτες, που όμοια της δεν υπάρχει. Η “Talar e almas”, ή αίθουσα των διαμαντιών χρησιμοποιεί πάλι τους καθρέφτες για να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα πολυτέλειας, και τέλος το “Emarat e badgir”, ή το κτήριο των ανέμων, που με μια συγκεκριμένη αρχιτεκτονική, αποτελούσε το κλιματιστικό της εποχής.
Στο κέντρο του συμπλέγματος, βρίσκονται οι εντυπωσιακοί κήποι, που είναι αξιοθέατο από μόνοι τους. Λουλούδια, δέντρα, πισίνες, και σιντριβάνια, όλα σχεδιασμένα έτσι ώστε να θυμίζουν το παράδεισο.
Το παλάτι Golestan, αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα του Ιράν, επομένως αν σας το επιτρέπει το πρόγραμμα σας, υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε αρκετό χρόνο για να το δείτε όλο.
Το Μουσείο των Κοσμημάτων
Το μουσείο των κοσμημάτων, αν και είναι επισκέψιμο μόνο τρείς ημέρες της εβδομάδας, Σάββατο – Δευτέρα, αποτελεί άλλο ένα αξιοθέατο, που αξίζει να επισκεφτείτε. Όλα τα κοσμήματα και τιμαλφή, που αναφέραμε στο παλάτι Golestan, και που ανήκαν στους μονάρχες, έχουν μεταφερθεί εδώ. Η κορωνίδα των εκθεμάτων, είναι το ροζ διαμάντι των εκατό είκοσι οκτώ καρατιών, καθώς και ο θρόνος των παγωνιών, που έχει διακοσμηθεί με πάνω από είκοσι έξι χιλιάδες πετράδια. Και εάν αυτά δεν κάνουν τα μάτια σας να λαμπυρίσουν, τότε δεν θα τη γλυτώσετε, όταν θα δείτε την τριάντα τεσσάρων κιλών, ατόφιου χρυσού υδρόγειο, με πάνω από πενήντα έξι χιλιάδες πετράδια.
Πύργος Azadi
Ο σαράντα πέντε μέτρων μαρμάρινος πύργος, είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αξιοθέατα της Τεχεράνης. Συγκριτικά είναι μια από τις νεότερες κατασκευές στη Τεχεράνη, αφού αποτελούσε όραμα του τελευταίου Σάχη της Περσίας, για τον εορτασμό των δυόμιση χιλιάδων χρόνων της Περσικής μοναρχίας. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1971, και βρίσκεται κοντά σε μια από τις εισόδους της πόλης. Αρχικά ονομάστηκε το μνημείο του Σάχη, όμως μετά την Ισλαμική επανάσταση, ονομάστηκε Azadi, που σημαίνει ελευθερία. Εκτός από τον πύργο, μπορείτε να επισκεφτείτε και το ομώνυμο υπόγειο μουσείο.
Pol e Tabiat – Η Γέφυρα Tabiat
Η γέφυρα Tabiat, είναι η μεγαλύτερη πεζογέφυρα του Ιράν. Πρόκειται για μια μοντέρνα κατασκευή, τριών επιπέδων, που ενώνει δύο πάρκα. Το τρίτο και ψηλότερο επίπεδο, προσφέρει μαγευτική θέα, ενώ πρόκειται για το σύγχρονο καμάρι του Ιράν, αφού έχει βραβευτεί, σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς. Το ενδιαφέρον στοιχείο, είναι ότι ο σχεδιασμός της έγινε από γυναίκα, και μάλιστα πολύ νεαρής ηλικίας.
Η Πρώην Πρεσβεία των Η.Π.Α.
Κατά την Ισλαμική επανάσταση του 1979, υπήρξε ένα γεγονός, που μονοπώλησε το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Αυτό ήταν η κατάληψη της πρεσβείας των Η.Π.Α., από μια ομάδα θερμόαιμων φοιτητών. ΟΙ πενήντα δύο υπάλληλοι της πρεσβείας, πιάστηκαν όμηροι, και κρατήθηκαν για τετρακόσιες σαράντα τέσσερις ημέρες, δηλαδή μέχρι το 1981. Αυτό αποτέλεσε και το τέλος των διπλωματικών σχέσεων, μεταξύ Η.Π.Α. και Ιράν, πράγμα που ισχύει μέχρι και σήμερα.
Η πρεσβεία των Η.Π.Α., σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο, που επιδεικνύει τον τρόπο που οι μυστικές υπηρεσίες των Η.Π.Α., ενήργησαν στο Ιράν. Ακροβατώντας ανάμεσα, σε πραγματικά στοιχεία, και προπαγάνδα, το μουσεία αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού απεικονίζει την άσβεστη έχθρα του Ιράν για τις Η.Π.Α.
Το Μετρό της Τεχεράνης
Το μετρό της Τεχεράνης, είναι εξαιρετικά πρακτικός τρόπος μετακίνησης, αφού όπως προαναφέραμε, η κίνηση στη πόλη είναι για γερά νεύρα. Όμως, πέρα από τη πρακτικότητα που προσφέρει, η βόλτα με το μετρό είναι μια εμπειρία από μόνη της. Μπορείτε να προμηθευθείτε εισιτήρια για μεμονωμένες διαδρομές, ή και ενιαία κάρτα, που μπορείτε να επαναφορτίσετε. Τα πρώτα, και τα τελευταία βαγόνια, είναι μόνο για γυναίκες, και η παρουσία αντρών δεν είναι επιθυμητή. Παρόλα αυτά, οι γυναίκες μπορούν άνετα να τα ταξιδέψουν σε βαγόνια αντρών.
Κάτι το οποίο δεν είναι αναμενόμενο, είναι ότι η Τεχεράνη έχει μια πληθώρα έργων street art. Η θεματολογία βέβαια, επικεντρώνεται στις σχέσεις Ιράν και Η.Π.Α. Πολλά από αυτά θα τα συναντήσετε από σταθμό, σε σταθμό στις υπέργειες διαδρομές. Παράλληλα, οι σταθμοί του ανέλπιστα σύγχρονου μετρό, είναι γεμάτοι έργα τέχνης. Ένα είναι σίγουρο, οι διαδρομές σας θα έχουν ενδιαφέρον.
Darband – Η Πύλη των βουνών
Όπως ήδη έχουμε πει, η Τεχεράνη είναι μια μεγαλούπολη, και διαθέτει όλη τη τρέλα, μιας μοντέρνας μεγαλούπολης. Έτσι κάθε Σαββατοκύριακο, που για τους Ιρανούς είναι Πέμπτη – Παρασκευή, οι κάτοικοι της πόλης σπεύδουν να απολαύσουν τον καθαρό αέρα. Ο κύριος προορισμός τους, είναι το Darband, ένα χωριό στους πρόποδες του βουνού, που ορθώνεται πίσω από την Τεχεράνη. Καταπράσινο, και με ένα γάργαρο ποτάμι να το διασχίζει, το Darband, δεν είναι μόνο ιδανικό για μια απόδραση από το κλείνον άστυ, αλλά κυρίως για ραχάτι. Στις παρυφές του ποταμού, ή ακόμα και μέσα στο ποτάμι, υπάρχουν δεκάδες καφέ, και εστιατόρια, που μπορείτε να αράξετε, και να πιείτε το τσάι σας απολαμβάνοντας της θέα. Φυσικά, το Darband έχει τη φήμη ότι έχει τα καλύτερα, βιολογικά σις κεμπάπ, από τα κοπάδια των εστιατόρων. Αν λοιπόν το κάνετε όπως οι ντόπιοι, ξεκινήστε το πρωί, κάντε τη βόλτα σας στα τουριστικά μαγαζάκια, και περάστε τη μέρα σας απολαμβάνοντας το τοπίο.
Όσα δεν γράφτηκαν
Τόσα, κι άλλα τόσα μπορείτε να ανακαλύψετε στη Τεχεράνη. Τις Παρασκευές ο κόσμος πάει από γκαλερί σε γκαλερί, να θαυμάσει τους νέους καλλιτέχνες, τα δεκάδες πάρκα γεμίζουν κόσμο που απολαμβάνει τη φύση καθημερινά. Οι πανεπιστημιακές γειτονιές βρίθουνε από νέους που πολεμούν για την ελευθερία έκφρασης.
Μια συμβουλή από καρδιάς. Μη υποτιμήσετε την Τεχεράνη, γιατί θα χάσετε!
-
Οι τιμές πολλών αγαθών στο Grand Bazaar, μπορεί να φτάσουν και στο 50% των εμπορικών της πόλης
-
Κάποια από τα εστιατόρια στο Grand Bazaar, λειτουργούν εδώ και έναν αιώνα, και είναι φημισμένα για τη καλή ποιότητα του φαγητού τους. Καθήστε να τσιμπήσετε κάτι άφοβα.
-
Οι φωτογραφίες στο εσωτερικό του Golestan Palace, απαγορεύονται.
-
Ο οικονομικότερος τρόπος να πάτε στο Darband, είναι να πάρετε το μετρό Tajrish metro station, και από εκεί, με κατεύθυνση προς τα βουνά να περπατήσετε μέχρι τη πλατείa Tajrish. Από εκεί αναζητήστε τα ταξί που μπορείτε να μοιραστείτε με άλλους επιβάτες, αφού στα κανονικά ταξί, η τιμή είναι πενταπλάσια. Εναλλακτικά, το Darband απέχει 3χλμ με τα πόδια.
-
Για την ωραιότερη πανοραμική θέα, επισκεφτείτε το “Πύργο Milad”, ένα από τα έξι υψηλότερα κτήρια του κόσμου. Η είσοδος είναι οικονομική.
-
Οι τιμές για διανυκτέρευση στη Τεχεράνη, όπως και σε όλο το Ιράν, είναι πολύ οικονομικές. Αν θελήσετε να μείνετε σε κοιτώνα σε hostel, υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές, από 5 – 10 ευρώ η διανυκτέρευση, ενώ με περίπου 20 ευρώ μπορείτε να νοικιάσετε ένα αξιοπρεπές δίκλινο δωμάτιο, με ιδιωτικό μπάνιο. Αν φυσικά θελήσετε, λίγη πολυτέλεια, με ένα μέσο όρο 45 – 55 ευρώ τη διανυκτέρευση, μπορείτε να περάσετε τη νύχτα σας σε εξαιρετικά καταλύματα. Ενδεικτικά links, όπου μπορείτε να βρείτε τη διαμονή της επιλογής σας είναι τα παρακάτω:
http://www.irantravelbooking.com
2 Comments Add yours