Ιράν – 12 Ημέρες στην καρδιά της Περσίας

 

Persepolis, die ehemalige Stadt der persischen Könige im Iran, ist über und über mit kunstvollen Reliefs dekoriert

Ημερομηνίες

Αναχώρηση  21 Δεκαμβρίου – Επιστροφή 1 Ιανουαρίου

Ταξιδέψτε μαζί μου

IMG_20211230_205113

Κάτω από την ομπρέλα του Bliss Travel, σχεδιάστηκε ένα ταξίδι, για δώδεκα ημέρες, στο ονειρεμένο Ιράν. Όπως πάντα, η συνεργασία με ένα πρακτορείο, το οποίο αγαπά να διασφαλίζει τον τρόπο που η Gyristroula, και οι φίλοι της, αρέσκονται να ταξιδεύουν, είναι εξασφαλισμένη.

Η μυθική Περσία, δεν είναι ένα μέρος που χορταίνεις εύκολα. Έτσι αυτά τα Χριστούγεννα η Gyristroula θα βρεθεί και πάλι στα παλιά της λημέρια, και σας προσκαλεί να την ακολουθήσετε σε ένα ταξίδι που εγγυημένα δεν θα ξεχάσετε. Αυτή τη φορά το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 12 ημέρες, και με αυτό το τρόπο θα γνωρίσετε τις γνωστές, καθώς και κάποιες λιγότερο γνωστές πτυχές αυτής της χώρας.

Ο προορισμός

iran3

Η θρυλική αυτοκρατορία της Περσίας, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ακόμα και αν κάποιος δεν γνωρίζει αναλυτικά το πολιτιστικό πλούτο της χώρας, και μόνο στο άκουσμα του ονόματος της, καταλαβαίνει ότι πρόκειται για ένα ταξίδι γεμάτο θαυμαστούς σταθμούς. Πράγματι, είναι μια χώρα που καθηλώνει τόσο για την ιστορία της, όσο για την καθημερινότητα της, και κυρίως για την ευγένεια, και την φιλοξενία των κατοίκων της.

Η εξωτερική πολίτική του Ιράν, έχει στιγματίσει τη χώρα, και ο περισσότερος κόσμος πιστεύει, ότι είναι αφιλόξενη, και επικίνδυνη. Τίποτα από αυτά, δεν απέχει περισσότερο από τη πραγματικότητα. Το Ιράν στο εσωτερικό του είναι μια χώρα φιλήσυχη, απόλυτα ασφαλής, και γεμάτη καλοσυνάτους ανθρώπους, που θα θέλουν να σας γνωρίσουν, και να διασφαλίσουν ότι η επίσκεψη σας στη χώρα τους, θα σας μείνει αξέχαστη. Δεν θα πέσουν έξω. Το ταξίδι στο Ιράν είναι μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία, και δεν είναι τυχαίο, ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να το έχει επισκεφτεί, και να μην έχει κατενθουσιαστεί.

Περίληψη ταξιδιού

iran4

Το ταξίδι μας θα ξεκινήσει από το νότο της χώρας, από τη πόλη των αηδονιών, των ποιημάτων, και των όμορφων λουλουδιών. Η Shiraz, είναι μια πόλη βγαλμένη από ποίημα. Λίγες μπορούν να την ανταγωνιστούν στην ομορφιά της, και σίγουρα καμία δεν αποπνέει το λυρισμό της.

Έχοντας αποκομίσει πλούτο από εικόνες, ο επόμενος σταθμός μας θα μας ταξιδέψει στην ιστορία. Η Περσέπολη θα μας μεταφέρει στα μαθητικά μας χρόνια, τότε που το άκουσμα του Κύρου, και του Δαρείου, έσπερναν δέος. Φυσικά, και ο δικός μας, ο μεγάλος στρατηλάτης Μέγας Αλέξανδρος, πέρασε από εδώ, αφήνοντας πίσω του τα συντρίμμια της αρχαίας πόλης, που θαυμάζουμε εμείς σήμερα. Δεν σημαίνει βέβαια, ότι το μεγαλείο της Περσέπολης, θα μας εμποδίσει από το να εντυπωσιαστούμε από το μεγαλείο της νεκρόπολης Naqsh-e Rustam, όπου θα βρούμε τους μεγαλοπρεπείς τάφους του Δαρείου, και των απογόνων του.  

Έχοντας γνωρίσει το ένδοξο παρελθόν της Περσικής αυτοκρατορίας, θα μεταφερθούμε στις ατμοσφαιρικές διαδρομές των καραβανιών. Όπως οι έμποροι τα χρόνια εκείνα τα παλιά, έτσι και εμείς, θα διασχίσουμε ερημικές περιοχές, θα γνωρίσουμε την γραφική πόλη του Abarkooh,και θα βρούμε ασφάλεια και θαλπωρή στο ομορφότερο και καλύτερα διατηρημένο caravanserai. Ταξίδι στο χρόνο θα μπορούσε να πει κανείς, αφού θα γευτούμε τη φιλοξενία με τον ιδιαίτερο τρόπο που τη προσφέρει εδώ και αιώνες, στους μακρινούς ταξιδιώτες.

Αφού κάνουμε μια στάση στη πρώτη πόλη-θησαυροφυλάκιο, τη Seriyazd, θα καταλήξουμε στο στολίδι της ερήμου, την ατμοσφαιρική Yazd. Η πόλη αυτή έχει να καυχιέται για την απαράμιλλη αρχιτεκτονική της, και για την άκαυστη φωτιά των  1500 χρόνων. Είναι το κέντρο των Ζωροαστρών του Ιράν, και εδώ θα γνωρίσουμε αυτόν το πανάρχαιο, και εντυπωσιακό προ ισλαμικό πολιτισμό.  

“Το μέρος που γεννήθηκε ο ήλιος” σημαίνει το Κharanaq, και σε αυτή την αρχαία πόλη των 4500 ετών, θα αντλήσουμε υπέροχες εικόνες. Θα επισκεφτούμε την παλιά πόλη – φάντασμα, και θα στροβιλιστούμε στους πλίνθινους λαβύρινθους, που σχηματίζουν τα στενά της.

Σειρά έχει το Ishfahan.   “Ο Μισός Κόσμος” το αποκαλούν αιώνες τώρα. Το σταυροδρόμι της Περσίας, είναι ένα πολύτιμο πετράδι, οι πολιτιστικοί θησαυροί του είναι αμύθητοι, και η ομορφιά του εφάμιλλη των παραμυθιών.

Σειρά έχει το “Κόκκινο Χωριό”, ή αλλιώς Abyaneh. Σκαρφαλωμένο στα ψηλά βουνά, θα μας καλοδεχτεί όχι μόνο με τη ξεχωριστή αρχιτεκτονική του, αλλά και τις εμβληματικές γυναίκες με τις πολύχρωμες φορεσιές.

Οι εναλλαγές παραστάσεων, και οι εκπλήξεις, δεν τελειώνουν ποτέ σε αυτό το ταξίδι. Από τον φρέσκο αέρα, και τα ψηλά βουνά, θα βρεθούμε στα έγκατα της γης, και στην υπόγεια πόλη του Nushabad. 

Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε στο μικρό στολίδι του Ιράν, το Kashan, που οι πολιτιστικοί θησαυροί του, και η πανέμορφη αγορά του, θα μας ξελογιάσουν. 

Στη Qom, τη δεύτερη ιερότερη πόλη του της χώρας, όπου η θρησκευτική ευλάβεια είναι έκδηλη, θα θαυμάσουμε το επιβλητικό σύμπλεγμα τζαμιών και μεντρεσέδων, που ένα πλήθος ευσεβών λογίων, και φοιτητών, εκπληρώνουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Αισίως θα φτάσουμε στο τελευταίο σταθμό της διαδρομής, τη πρωτεύουσα Τεχεράνη. Πραγματικά, πρόκειται για ένα ακατέργαστο διαμάντι, με μια πληθώρα αξιόλογων σταθμών που θα γνωρίσουμε κατά τη περιήγηση μας, και έναν παλμό, που θα σας κάνει να θέλετε να ενσωματωθείτε. 

Σαγηνευμένοι από τις εικόνες της χώρας αυτής, θα επιβιβαστούμε στο αεροπλάνο της επιστροφής, και στη φαρέτρα μας θα έχουμε ένα σωρό αξέχαστες εμπειρίες.

Το πρόγραμμα αναλυτικά

1η Ημέρα 

air

Συνάντηση στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, και πτήση για Shiraz μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

Άφιξη στη Shiraz.

Διανυκτέρευση στη Shiraz.

2η Ημέρα 

iran5

“Η Πόλη των Αηδονιών και των Ποιημάτων”. Αυτή η αρχαία πρωτεύουσα, θα μας γοητέψει με τη λυρική της ατμόσφαιρα, και τα χρώματα και αρώματα των λουλουδιών, που ξεπηδούν από τους αμέτρητους κήπους της. Υπήρξε η πόλη των μεγαλύτερων ποιητών της Περσίας, του Saadi και του Hafez. Η παράδοση όμως που έχει αυτή η πόλη με τη ποίηση και το λυρισμό, κρατάει μέχρι της ημέρες μας. Συχνά θα συναντήσουμε κόσμο στα μαυσωλεία των ποιητών, αλλά και στους κήπους της πόλης, να διαβάζουν ή να απαγγέλουν ποίηση. Η ημέρα μας θα ξεκινήσει με την επίσκεψη στην ιστορική οικία Narenjestan Qavam, και θα συνεχίσει με επίσκεψη στο τέμενος Vakil, την ομώνυμη πλατεία, και φυσικά το παζάρι της Shiraz, ένα από τα ομορφότερα παζάρια της χώρας.  Θα επισκεφτούμε ένα  μνημείο κόσμημα, στο οποίο έχει ταφεί ο διάσημος ποιητής Hafez, και θα εκπλαγούμε από το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ποίηση στη κουλτούρα των Ιρανών. Τέλος θα επισκεφτούμε ένα από τα σπουδαιότερα τεμένη του Ιράν, το τέμενος Shah Cheragh με τους περίτεχνους καθρέφτες.

Διανυκτέρευση στη Shiraz.

3η Ημέρα 

iran18

Η μέρα μας θα ξεκινήσει σε ένα από τα ομορφότερα τζαμιά της χώρας, το Nasrir Al-Molk ή αλλιώς το “Ροζ τζαμί’.  Τα χαρακτηριστικά πολύχρωμα βιτρό, όταν τα χτυπά το φως του ήλιου, δημιουργούν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι μέσα σε ένα καλειδοσκόπιο. 

Οι κήποι Eram, θα μας φέρουν σε επαφή με τους διάσημους Περσικούς κήπους.

Ο επόμενος σταθμός της διαδρομής μας δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Η θρυλική Περσέπολη είναι με πάσα βεβαιότητα, ο πιο σημαντικός, και επιβλητικός αρχαιολογικός χώρος του Ιράν, άλλα και ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία παγκοσμίως. Η καρδιά της πάλαι ποτέ Περσικής αυτοκρατορίας χτυπούσε εδώ. Αυτοκράτορες όπως ο Δαρείος, Ξέρξης, Αρταξέρξης, την αποκάλεσαν σπίτι τους, ενώ η φήμη της, ήταν γνωστή στα πέρατα του αρχαίου κόσμου. Τη δύση της μεγαλοπρεπούς αυτής πόλης, την έφερε ο Μέγας Αλέξανδρος, ο οποίος και τη πυρπόλησε. Σήμερα μπορούμε να θαυμάσουμε τη Πύλη των Εθνών, την αίθουσα των ακροάσεων, το παλάτι του Ξέρξη και του Δαρείου, και άλλα πολλά, τα οποία τα οποία αποπνέουν την αίγλη της μεγάλης πρωτεύουσας. 

Επόμενος σταθμός μας, η Νεκρόπολη του Naqsh-e Rustam. Τα ταφικά μνημεία του Δαρείου και των απογόνων του, σκαλισμένα στους βράχους, είχαν σκοπό να είναι τόσο μεγαλόπρεπα, ώστε να προκαλούν δέος στον επισκέπτη από μακριά. Πράγματι, αν και έχουν περάσει τόσοι αιώνες, η θέα τους εντυπωσιάζει το ίδιο.

Διανυκτέρευση στη Shiraz.

4η Ημέρα 

iran7

Σήμερα η ημέρα μας θα ξεκινήσει με κατεύθυνση τη πόλη Abarkooh. Σε υψόμετρο 1500 μέτρων, αυτή η αρχαία πόλη, ήταν το σημείο που κάποτε ενώνονταν οι δρόμοι από το Shiraz, το Ishfahan, και τη Yazd. Είναι εύκολα αντιληπτό λοιπόν, ότι αυτή πόλη αποτελούσε κόμβο για τη Περσική επικράτεια, γνωρίζοντας τη μεγαλύτερη άνθιση της τον 14ο αιώνα. Μνημεία σχεδόν άθικτα από το χρόνο, καταμαρτυρούν την ευμάρεια αυτής της πόλης.  Πρώτη μας στάση θα είναι αυτή στο “σπίτι του πάγου”, όπου με μια εντυπωσιακά μελετημένη τεχνική, διατηρούσαν τον πάγο κατά τη διάρκεια των θερμών μηνών του καλοκαιριού. Το Abarkooh είναι επίσης γνωστό για το 4500 ετών κυπαρίσσι που δεσπόζει αγέρωχο τόσες χιλιάδες χρόνια.   Επόμενος σταθμός το ιστορικό σπίτι Aghazadeh, το οποίο αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα Περσικής αρχιτεκτονικής.

Η διαδρομή που θα ακολουθήσει θα είναι ιδιαίτερη, αφού πρόκειται για τη διαδρομή που ακολουθούσαν τα καραβάνια πάνω στο Δρόμο του Μεταξιού. Όσο θα κυλάν τα χιλιόμετρα θα απομακρυνόμαστε από το κόσμο, για να καταλήξουμε εκεί που βρίσκαν καταφύγιο και τα καραβάνια. Το caravansarai που θα μας φιλοξενήσει αυτό το βράδυ, και η διαμονή σε αυτό, είναι μια εμπειρία από μόνη της. Ξεκομμένοι από κάθε ίχνος πολιτισμού, η ατμόσφαιρα θα μας μεταφέρει πίσω στους αιώνες. 

Διανυκτέρευση στο Caravansarai.

5η Ημέρα 

iran8

Σήμερα ο δρόμος μας θα μας οδηγήσει σε μια από τις πιο εντυπωσιακές πόλεις του Ιράν, τη Yazd. Πριν όμως χαρούμε αυτά που έχει να μας προσφέρει, θα κάνουμε μια στάση στη Saryazd. Πρόκειται για το οχυρωματικό κάστρο όπου φύλαγαν τους θησαυρούς της πόλης της Yazd, όταν δεχόταν επίθεση. 

Αφού πάρουμε μια γεύση για το τι πρόκειται να συναντήσουμε, θα αφιερώσουμε το υπόλοιπο της ημέρας μας την μοναδική Yazd. Δεν πρόκειται απλά για μια πόλη της ερήμου. Πρόκειται για ένα θησαυρό πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, και για μια από τις αρχαιότερες, συνεχόμενα κατοικημένες πόλεις του Ιράν. Θα επισκεφτούμε  το τέμενος της Παρασκευής, το οποίο διαθέτει τους ψηλότερους μιναρέδες σε όλη τη χώρα. Σειρά έχουν οι κήποι Dowlat Abad, στους οποίους θα θα θαυμάζουμε το εξαγωνικό περίπτερο με τα περίτεχνα βιτρό, και τον μεγαλύτερο Πύργο των Ανέμων σε όλο το Ιράν, δηλαδή το αρχιτεκτονικό οικοδόμημα της αρχαιότερης, και πιο εξελιγμένης τεχνικής κλιματισμού. Όλο το σύμπλεγμα πλαισιώνεται από πανέμορφους κήπους που συμβάλουν στο να δημιουργείται μια εικόνα ονειρική. 

Η μέρα μας θα κλείσει παρακολουθώντας την αρχαία Περσική πολεμική τέχνη τους zoorkhaneh, της οποίας η προπόνηση διεξάγεται υπό τους ήχους των τυμπάνων και μελοποιημένων ποιημάτων.  Όσοι ασκούν το zoorkhaneh, πρεσβεύουν την δύναμη του πνεύματος, του μυαλού, και του σώματος, καθώς και ηθικές αξίες όπως ο ανθρωπισμός, η αυτοθυσία, η αγνότητα, και η φιλευσπλαχνία.

Διανυκτέρευση στη Yazd. 

6η Ημέρα 

iran19

Νωρίς το πρωί θα πάρουμε μια διαδρομή η οποία θα μας οδηγήσει στη πόλη Kharanaq. Θα γνωρίσουμε την 4500 ετών ερειπωμένη πόλη, η οποία από τη μία περιβάλλεται από βουνά, και από την άλλη αποτελεί την πύλη της ερήμου. Μεγάλο μέρος της πόλης παραπαίει, ανάμεσα όμως στα χαλάσματα σώζονται πραγματικά διαμάντια, όπως το τέμενος και ένα caravanserai.

Η Yazd είναι το κέντρο της Ζωροαστρικής κοινότητας, και εδώ θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε αυτόν τον αρχαίο προ ισλαμικό πολιτισμό. Θα επισκεφτούμε τον Πύργο της Σιωπής, και θα γίνουμε μάρτυρες της παράδοσης που θέλει τη φλόγα στο Ναό της Φωτιάς, να καίει ασταμάτητα για 1500 χρόνια.

Τέλος θα περιπλανηθούμε στο ιστορικό κέντρο της Yazd, και θα επισκεφτούμε την πλατεία  Amir Chakhmaq.

Διανυκτέρευση στη Yazd. 

7η Ημέρα

iran10

Επόμενος σταθμός το θρυλικό Ishfahan. “Ο Μισός Κόσμος” το αποκαλούσαν, και είχανε το λόγο τους. Η πόλη η οποία ήταν το σταυροδρόμι μεταξύ, ανατολής – δύσης, και βορρά – νότου, διαθέτει από τα πιο όμορφα, και σημαντικά μνημεία που θα συναντήσουμε στη χώρα. Κατά την άφιξη μας θα εμπιστευτούμε τις διάσημες γέφυρες  Sio-se-pol, με τις 33 καμάρες της, και η ειδυλλιακή γέφυρα Khaju, οι οποίες κοσμούν το ποταμό Zayandeh, καθώς και το παλάτι Chehel Sotun.        

Διανυκτέρευση στο Ishfahan. 

8η Ημέρα 

iran11

“Ο Μισός Κόσμος”, είναι μια έκφραση που άρχισε να χρησιμοποιείται τον 16ο αιώνα, όταν ο Σάχης Abbas, μετέφερε τη πρωτεύουσα της Περσίας, στο Ishfahan. Η πρώτη μας στάση είναι Αρμένικη συνοικία Jolfa, και ο καθεδρικός ναό του Vank.

Για πολλούς το Ishfahan θεωρείται η ομορφότερη πόλη της χώρας, και η δεύτερη στάση της ημέρας, δικαιολογεί αυτούς τους ισχυρισμούς. Σήμερα θα επικεντρωθούμε, στη πλατεία Imam, και τα αξιοθέατα της. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πλατεία του κόσμου, αλλά οι ανθισμένοι διάκοσμοι, και τα τρεχούμενα νερά την καθιστούν, και ως μια από τις ομορφότερες. Στο περίγυρο της, θα επισκεφτούμε το τζαμί Shah, το οποίο θεωρείται υπόδειγμα Ισλαμικής αρχιτεκτονικής, και χρονολογείται τον 17ο αιώνα. Η εκπληκτική διακόσμηση του, και οι χαρακτηριστικοί μιναρέδες, συνηγορούν στο να θεωρείτε ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα. Σε λίγα μέτρα απόσταση, θα επισκεφτούμε το τζαμί Sheikh Loftollah, ή όπως είναι αλλιώς γνωστό, “Το Τζαμί των Γυναικών”. Πρόκειται για το τόπο λατρείας της οικογένειας και του χαρεμιού του Σάχη, και ξεχωρίζει για τα ανοιχτόχρωμα αραβουργήματα της οροφής, καθώς επίσης και τη μορφή του παγωνιού που σχηματίζεται, όπως πέφτει το φως. Στο παλάτι Ali Qapu, λίγα μέτρα παρακάτω, θα θαυμάσουμε τα διάσημα μουσικά δωμάτια, καθώς και τα μπαλκόνια, από τα οποία ο Σάχης παρακολουθούσε τους αγώνες πόλο, που λάμβαναν μέρος στη πλατεία. Τέλος, θα χαθούμε στο χρόνο, σε ένα από τα ομορφότερα παζάρια της χώρας, με τα εκατοντάδες καταστήματα, και διάσημα καφέ. 

Διανυκτέρευση στο Ishfahan.

9η Ημέρα  

iran12

Αφήνοντας το Ishfahan πίσω, θα κάνουμε μια στάση στη πόλη Natazn, όπου θα δούμε ένα ζωροαστρικό Ναό της Φωτιάς. Η πόλη αυτή ίσως αποτελεί και τον πιο αντιφατική στάση της διαδρομής. Από την μία επικρατούν οι ήρεμοι ρυθμοί μια μικρής επαρχιακής πόλης, από την άλλη το Natazn είναι παγκοσμίως διάσημο γιατί λίγο έξω από το κέντρο της πόλης, βρίσκεται ένας από τους πυρηνικούς σταθμούς του Ιράν.

Επόμενη στάση μας θα είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά του Ιράν, το Abyaneh. Το “Κόκκινο Χωριό”, όπως είναι αλλιώς γνωστό, ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, η οποία έχει διασωθεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ενώ αυτό που το χαρακτηρίζει είναι το κόκκινο χρώμα, από τη τερακότα η οποία χρησιμοποιείται στο εξωτερικό των κτηρίων.  ‘Όμως εκτός από την ιδιαιτερότητα του χωριού, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι κάτοικοι, και συγκεκριμένα οι γυναίκες, που οι χαρακτηριστικές πολύχρωμες φορεσιές, και λουλουδάτες μαντήλες τους, τις κάνει να ξεχωρίζουν, από οποιοδήποτε άλλο μέρος στο Ιράν.

Από το ορεινό Abyaneh, θα βρεθούμε στα έγκατα της γης. Η πόλη Nushabad κρύβει ένα θησαυρό που ανακαλύφτηκε τυχαία, μόλις το 2006. Μια ολόκληρη υπόγεια πόλη 1500 ετών, και τεσσάρων τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία αποτελούσε καταφύγιο για πάνω από 2000 άτομα. Οι κάτοικοι της υπέργειας πόλης τη χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο, όταν δεχόντουσαν επιδρομές.

Η διαδρομή μας σήμερα θα καταλήξει στο Kashan.

Διανυκτέρευση στο Kashan.

10η Ημέρα 

iran13

Σήμερα θα γνωρίσουμε το Kashan,  και τη πολύπαθη ιστορία του. Έχει καταστραφεί, και ανοικοδομηθεί πολλές φορές. Όμως, υπήρξε η αγαπημένη πόλη πολλών Σάχηδων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Σάχη Abas I, ο οποίος την επέλεξε, ως τον τόπο ταφής του. Ο λόγος είναι το Kashan είναι ένα κομψοτέχνημα.  Πρώτη μας στάση σε αυτή τη πόλη στολίδι, είναι ο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής οίκος Tabatabaie, ακολουθούν οι κήποι Fin, μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, τα περίτεχνα λουτρά Soltan Amir Ahmad, τα οποία προορίζονταν μόνο για βασιλείς, το παραδοσιακό σπίτι Brujerdiha, το τέμενος Agha Bozorg, και τέλος το στολίδι της πόλης, το παζάρι του Kashan.

Θα χαιρετήσουμε το Kashan και θα κατευθυνθούμε προς τη δεύτερη ιερότερη πόλη του Ιράν, την Qom.  Διάσημη για τις ιερατικές σχολές, και τα τζαμιά της, η πόλη αυτή φημίζεται για τη θρησκευτική της ευλάβεια.  Αυτή η πόλη αποτελεί ένα ισλαμικό κέντρο, και θα μας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουμε τη συντηρητική πλευρά του Ιράν.

Διανυκτέρευση στη Τεχεράνη.

11η Ημέρα 

iran14

Αφού πάρουμε το πρωινό μας θα ξεκινήσουμε την εξερεύνηση της πρωτεύουσας του Ιράν, της Τεχεράνης. Πρώτος μας σταθμός  θα είναι το μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, το παλάτι Golestan. Αυτό το εντυπωσιακό παλάτι, με τις εκθαμβωτικές αίθουσες, χτίστηκε όσο μεσουρανούσε η δυναστεία των Qajar, στα τέλη του 1700.  Τους θησαυρούς της Περσικής αυτοκρατορίας, θα τους γνωρίσουμε στο εντυπωσιακό Εθνικό μουσείο . Σε κοντινή απόσταση, θα περιπλανηθούμε στα δαιδαλώδη σοκάκια της κλειστής αγοράς, του διάσημου Tehran Bazaar, και θα συναντήσουμε ένα ποτάμι κόσμου, να κάνει τα ψώνια του.  Στη συνέχεια θα μεταφερθούμε σε ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα αξιοθέατα της χώρας, τον πύργο  τη Azadi.

Διανυκτέρευση στη Τεχεράνη.

12η Ημέρα 

air

Το πρωί θα μεταφερθούμε στο διεθνές αεροδρόμιο Emam Homeini, και από εκεί θα χαιρετήσουμε την όμορφη Περσία, και θα αναχωρήσουμε για την Αθήνα.

Τιμή

Κόστος ταξιδιού:  2500 Ευρώ το άτομο σε δίκλινο δωμάτιο.

Επιπλέον χρέωση: 400 Ευρώ διαφορά μονόκλινου δωματίου.

Δυνατότητα πληρωμής με πιστωτική κάρτα σε έως και έξι άτοκες δόσεις.

Περιλαμβάνονται

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης
  • Διαμονή σε ξενοδοχεία 4* και Caravanserai
  • Πρωινά
  • Ημιδιατροφή (γεύματα με βάση τη παραδοσιακή Ιρανική κουζίνα)
  • Περιηγήσεις και ξεναγήσεις σε αξιοθέατα, βάση του προγράμματος
  • Παρακολούθηση επίδειξης της αρχαίας Περσικής πολεμικής τέχνης του Zoorkhaneh
  • Έλληνας αρχηγός
  • Τοπικός διαπιστευμένος ξεναγός
  • Ταξιδιωτική ασφάλεια 
  • Προέγκριση βίζας
  • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, αχθοφορικά

Δεν περιλαμβάνονται

  • Βίζα 75 Ευρώ
  • Προσωπικά έξοδα (αγορές, επιπλέον υπηρεσίες, αναβαθμίσεις κλινών)
  • Είσοδοι σε χώρους που δεν αναφέρονται στο πρόγραμμα
  • Φιλοδωρήματα 

Γενικές πληροφορίες

  • Τα δωμάτια στο Caravansarai ακολουθούν τα πρότυπα ενός παραδοσιακού caravansarai, ως εκ τούτου τα δωμάτια δεν έχουν ατομικό μπάνιο. Οι εγκαταστάσεις του μπάνιου είναι κοινές.
  • Για τη πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού, ο ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων, είναι τα 10 άτομα. 
  • Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, επιβάλλεται στις γυναίκες να φορούν μαντήλι στο κεφάλι, και φαρδιά ρούχα ώστε να μη διαγράφεται το σώμα τους.
  • Για τους άντρες απαγορεύονται τα σορτς, και οι βερμούδες.
  • Για την έκδοση της βίζας απαιτείται το διαβατήριο σας να έχει εξάμηνη ισχύ, από την ημερομηνία εισόδου σας στη χώρα.
  • Για την προέγκριση της  βίζας χρειάζεται μια πρόσφατη φωτογραφία διαβατηρίου, σε λευκό φόντο σε ηλεκτρονική μορφή.
  • Το διαβατήριο σας ΔΕΝ πρέπει να έχει σφραγίδα του Ισραήλ.
  • Για την έγκυρη συμμετοχή σας, πρέπει να έχετε διαβάσει, κατανοήσει, και συμφωνήσει με τους Όρους και προϋποθέσεις, που θα σας αποσταλούν με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το ταξίδι. 
cropped-logo-rgb-for-web-2000-pixels.png

In Association with

BlissTravel logo

Διεύθυνση: Φωκαίας 2, 18542 Πειραιάς

Τηλέφωνο: 210 48 36 802

REF: 0207E60000348901

Details

Leave a comment