Westeros – Το Game of Thrones στη Βόρεια Ιρλανδία (Μέρος 1)

Ταξίδι στα βασίλεια του βορρά

got.1
Κρατική διαφημιστική καμπάνια. Δημιουργήθηκε μια σειρά γραμματοσήμων αφιερωμένα στο GoT

Το ταξίδι στο Westeros ξεκινάει δικαιωματικά στην Βόρεια Ιρλανδία. Όχι μόνο γιατί η πλοκή ξεκινά από το βασίλειο του βορρά, το Winterfell, αλλά κυρίως γιατί η σειρά έχει χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό μηχανισμό του Ηνωμένου Βασιλείου, και τη περιφέρεια της Βορείου Ιρλανδίας.

Η χώρα δημιούργησε ολόκληρη τουριστική καμπάνια, η οποία βασίζεται αποκλειστικά στο Game of Thrones. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, αφού μέχρι στιγμής τα κέρδη αγγίζουν τα 65 εκατομμύρια λίρες. Αυτό όμως που χαροποιεί ιδιαίτερα τους Βορειοιρλανδούς, είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία τους, δεν βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, με αφορμή κάποιο αιματηρό γεγονός.

Σ’ αυτό το μικρό οδοιπορικό, θα ακολουθήσουμε τα βήματα των ηρώων μας, και παράλληλα θα γνωρίσουμε  και την τοπική ιστορία.

Castle Ward ή Winterfell; Ιδού η απορία

wint6

Απ’ όλα τα εφτά βασίλεια του Westeros, αυτό που είναι μέσα στην καρδιά μας, είναι το Winterfell. Το κάστρο των Stark, παίζει σημαντικό ρόλο από το πρώτο κιόλας επεισόδιο, και η λογική λέει, ότι θα συνεχίσει μέχρι και το τελευταίο. Από τη στιγμή που πάτησε το πόδι της στο Winterfell η απόλυτη κακιά, η Cercei Lanister, οι σεναριογράφοι σηματοδότησαν το τέλος της αθωότητας των εγκεφαλικών μας κυττάρων.

Για το σκηνικό του Winterfell, οι παραγωγοί επέλεξαν την έκταση του Castle Ward. Το κυρίως κτήριο του 18ου αιώνα, δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ στη σειρά, βρίσκεται όμως καταμεσής ενός τεράστιου υποστατικού, κι έχει το εξής παράδοξο χαρακτηριστικό: Η μπροστινή του όψη είναι κλασσικής αρχιτεκτονικής, ενώ η πίσω είναι Γοτθικού ρυθμού. Το ζεύγος των Λόρδων που διέταξε την κατασκευή του, είχε διαφορετική αισθητική, κι έτσι έφτιαξαν ένα σπίτι  “διπλής όψης”.

wint8

Στο μέγαρο αυτό έζησε ο διοικητής της Βορείου Ιρλανδίας, αδερφός έκλεισε αδερφό στους τέσσερις τοίχους για να σφετεριστεί την περιουσία του, μέλη του ΙΡΑ σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να το ανατινάξουν. Με λίγα λόγια, τα 500 χρόνια της ύπαρξης του, άφησαν το σημάδι τους στο πέρασμα τους.  Η έκταση περιλαμβάνει διάφορα οικοδομήματα, από διάφορες περιόδους. Ένα εξ αυτών, είναι ο Μεσαιωνικός  πύργος στον οποίο   φιλοξενήθηκε το Winterfell.

Οι επισκέπτες είναι καθημερινά εκατοντάδες, κι έχουν στη διάθεση τους ένα σωρό πράγματα που μπορούν να κάνουν. Από κάποιες αμφιλεγόμενες δραστηριότητες όπως τοξοβολία ντυμένοι με προβιές, μέχρι την ενοικίαση ποδηλάτων για να περιηγηθούν στους χώρους των γυρισμάτων, και την ενοικίαση κανό για μια ιδιότυπη περιήγηση μέσα από το ποτάμι.

wint10

Πρόταση: Για φαγητό πηγαίνετε στα κοντινά χωριά. Καθίστε σ’ ένα εστιατόριο δίπλα στο ποτάμι, επιλέξτε ένα πιάτο με θαλασσινά της περιοχής, και ξεκινήστε ένα ανέλπιστο γαστριμαργικό ταξίδι.

Απόσταση: 55 χιλιόμετρα από το Belfast

Είσοδος: 9,50 ευρώ

Ενοικίαση Ποδηλάτου: Από 25 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της εισόδου στο Castle Ward

Ενοικίαση Canoe/Kayak: Από 15 ευρώ το άτομο συμπεριλαμβανομένης και της εισόδου στο Castle Ward

Διαμονή: Μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα πολλά B&B ή εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε camping ή Glamping μέσα στην έκταση του Castle Ward.

Inch Abbey

inch.jpg

Η σκηνή του αποκεφαλισμού το Ned Stark, έκανε την υφήλιο να παραμιλάει. Το δράμα άρχισε να ξετυλίγεται, καθώς βλέπαμε ένα ένα τα μέλη της οικογένειας να πληροφορούνται τα τραγικά νέα.  Μια χαρακτηριστική σκηνή, ήταν αυτή στην οποία η Catelyn Stark πληροφορείται τον θάνατο του συζύγου της, κι ευθείς αμέσως, παέι να συναντήσει τον γιο της Robb. Το ίδιο βράδυ, στο ίδιο σημείο, ο Robb ανακηρύσσετε Βασιλιάς του Βορρά.

Το φυσικό σκηνικό που επιλέχθηκε για τα γύρισμα αυτών των σκηνών, ήταν τα χαλάσματα του Inch Abbey. Πρόκειται για ένα μοναστήρι στις όχθες του ποταμού Quoile. Στην περιοχή αρχικά κατοικούσαν Κέλτες, ακολούθησαν οι λεηλασίες των Βίκινγκς, ώσπου τελικά εγκαταστάθηκαν μόνιμα οι Νορμανδοί. Τα συντρίμμια του Αββαείου με τα Γοτθικά παράθυρα, προσφέρουν στον επισκέπτη μια ατμόσφαιρα μυστηριακή, κι ένα από τα πιο ιδιαίτερα σημεία της διαδρομής

Απόσταση: 65 χιλιόμετρα από το Belfast

Είσοδος: Δωρεάν

Σημεία Ενδιαφέροντος: Στον καθεδρικό ναό του γειτονικού χωριού Downpatrick, κείτεται ο προστάτης Άγιος της Ιρλανδίας, ο St. Patrick.

Tollymore Forest Park

got.6

To “Στοιχειωμένο Δάσος” βρίσκεται βόρεια του “Τείχους”. Το όνομα του το πήρε από τους άντρες της “Φρουράς”, γιατί πολλοί από του συντρόφους τους εξαφανίστηκαν όταν το περιπολούσαν. Σε αυτό το μέρος ζούσαν οι “Ελεύθεροι άνθρωποι”, ο Jon Snow κι ο Sam ορκίστηκαν στην Φρουρά, και για πρώτη φορά έκαναν την εμφάνιση τους οι “White Walkers”.

Πολλά γεγονότα συνέβησαν κατά την διάρκεια των έξι σεζόν στο παγωμένο δάσος. Το ίδιο έγινε και στην πραγματικότητα. Εδώ εγκαταστάθηκαν Νορμανδοί κατακτητές, η περιοχή πέρασε στον έλεγχο των τοπικών “Clans” οι οποίες ήταν υποταγμένες στους Άγγλους, ώσπου τελικά παραδόθηκε στο κράτος κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με σκοπό την διαφύλαξη του.

Tollymore Forset, Hermitage

Το Tollymore Forest Park θεωρείται ως περιοχή “Εξέχουσας φυσικής ομορφιάς”, και η δασική έκταση είναι άψογα οργανωμένη. Βρίσκεται στους πρόποδες μιας οροσειράς, των  Mourne Mountains, και το διασχίζει ο ποταμός Shimna. Υπάρχουν τέσσερα περιπατητικά μονοπάτια, μεσαιωνικές γέφυρες (στο Altavaddy Bridge, οι Starks βρήκαν τα λυκάκια τους), αψίδες, και σπηλιές. Πολλά από τα δέντρα και τα φυτά είναι σπάνια, και φιλοξενεί εκατοντάδες είδη ζώων.

Πρόταση: Ίσως δεν υπάρχει ιδανικότερο μέρος για να κάνετε βόλτα με άλογα μέσα στο δάσος. Εξάλλου επιβίωνε κανείς χωρίς άλογο στο “Στοιχειωμένο Δάσος”; Το κόστος είναι 30 ευρώ την ώρα.

Απόσταση: 70 χιλιόμετρα από το Belfast:

Είσοδος: £5 Η χρέωση περιλαμβάνει στάθμευση αυτοκινήτου και την είσοδο όλων των επιβαινόντων.

Διαμονή: Στην περιοχή υπάρχουν B&B από £30, αλλά και οργανωμένο camping.

Shillanavogy Valley

doth.jpg

Δυο πράγματα θυμόμαστε έντονα από την πρώτη σεζόν. Το δράμα των Stark, και τον Khal Drogo ηγέτη των Dothraki, μιας άγριας νομαδικής φυλής. Οι Dothraki κατοικούν στην Dothraki Sea, μια αχανή περιοχή στη μέση του πουθενά. Η πρωτεύουσα τους, και η μοναδική πόλη στην επικράτεια, είναι το Vaes Dothrak, πόλη ιερή, και τόπος συνάντησης του συμβουλίου των φυλών. Βρίσκεται στους πρόποδες του “Mother of  Mountains”, και η πύλη εισόδου του είναι δυο γιγαντιαία άλογα, αφού οι Dothraki είναι οι άνθρωποι των αλόγων.

Το σημείο που επιλέχθηκε για να αναπαραστήσει τη Dothraki Sea είναι το Shillanavogy Valley, μια πεδιάδα, όχι μακριά από το Belfast. Η αλήθεια είναι, ότι η διαδρομή δεν είναι τόσο συναρπαστική όσο στη σειρά, κι αμέσως καταλαβαίνουμε ότι πολλές σκηνές έχουν υποστεί ηλεκτρονική επεξεργασία. Θα αναγνωρίσετε όμως το “Mother of Mountains”, ή Slemish Mountain, όπως είναι πραγματικά το όνομα του, το οποίο δεσπόζει στον ορίζοντα.

Η διαδρομή αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Ιρλανδούς, αφού σε αυτή την περιοχή έζησε ο St Patrick ως νεαρός βοσκός, πριν την αγιοποίηση του. Κάθε χρόνο στις 17 Μαρτίου, το Slemish Mountain κατακλύζεται από χιλιάδες κόσμου που πραγματοποιεί προσκύνημα στην κορυφή του.

doth1.jpg

Απόσταση: 58 χιλιόμετρα από το Belfast

Δραστηριότητες: Το Slemish Mountain ουσιαστικά είναι ένας κρατήρας ηφαιστείου. Ακολουθήστε το περιμετρικό μονοπάτι των προσκυνητών για 1.5 χιλιόμετρο και φτάνοντας στην κορυφή, θα ανταμειφθείτε από την μοναδική θέα της Ιρλανδικής υπαίθρου. Λάβετε υπόψιν σας, ότι τα τελευταία 200 μέτρα είναι απαιτητικά.

 

Δείτε επίσης:

Westeros – Στα βήματα του Game of Thrones

Westeros – Το Game of Thrones στη Βόρεια Ιρλανδία (Μέρος 2)

Westeros – Το Game of Thrones στη Βόρεια Ιρλανδία (Μέρος 3)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s