Ταϊλάνδη – Το φεστιβάλ των ιερών τατουάζ

   Το ιερό μελάνι

 

tattoo14.jpg

Κάθε χρόνο στη Ταϊλάνδη γίνεται ένα φεστιβάλ διαφορετικό από όλα τα άλλα. Είναι το φεστιβάλ των ιερών τατουάζ, θεσμός υψίστης θρησκευτικής σημασίας, αφού στις Βουδιστικές χώρες της Ασίας, η απόκτηση τους γίνεται για θρησκευτικούς, κι όχι για καλλωπιστικούς λόγους.

Η τεχνοτροπία των συγκεκριμένων τατουάζ, που ίσως είναι γνωστή σε κάποιους, είναι ευδιάκριτη και έχει τις καταβολές της στον πολιτισμό των Khmer. Στο ευρύτερο κοινό, έγιναν γνωστά από κάποιους σταρ του Hollywood, όπως η Angelina Jolie, οι οποίοι τα επέλεξαν για να κοσμούν τα σώματα τους.

Τα Yantra ή Sak Yank,  δεν θεωρούνται μόνο ιερά, αλλά πιστεύεται ότι διαθέτουν και υπερφυσικές δυνάμεις, οι οποίες προστατεύουν τον άνθρωπο που τα φέρει. Η δερματοστιξία πραγματοποιείται αποκλειστικά από υψηλόβαθμους βουδιστές Μοναχούς, Master Monks, οι οποίοι έχουν την ικανότητα να “περάσουν” την ευλογία. Η διαδικασία είναι ένα επίπονο τελετουργικό, το οποίο πραγματοποιείται σε συγκεκριμένα Βουδιστικά μοναστήρια.

tattoo7

Η τεχνοτροπία των Yantra είναι τελείως ξεχωριστή και η θεματολογία τους είναι συμβολική. Την απεικόνιση αυτού του μόνιμου φυλαχτού την αποφασίζει ο Master Monk, ανάλογα με το τύπο προστασίας που χρειάζεται ο κάθε πιστός. Τι ίδιο ισχύει και για το σημείο του σώματος στο οποίο θα τοποθετηθούν.

Η ευλογία αυτή διαρκεί μόλις ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια όμως του φεστιβάλ, ανανεώνεται.  Το πρώτο σαββατοκύριακο του Μαρτίου, χιλιάδες πιστοί συγκεντρώνονται 50 χιλιόμετρα έξω από τη Bangkok, στον Βουδιστικό ναό του Wat Bang Phra, και παίρνουν μέρος σε ένα ιδιαίτερο τελετουργικό. Η ατμόσφαιρα την ημέρα του φεστιβάλ είναι εκρηκτική, αφού το ζητούμενο είναι να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πιστοί, να απελευθερώσουν την ενέργεια των τατουάζ τους.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Όσοι θελήσουν να αποκτήσουν το πολυπόθητο “φυλακτό” κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα πρέπει να βρίσκονται στο ναό από τη παραμονή, όπου από νωρίς το πρωί, θα πρέπει να κάνουν προσφορές τόσο στον Master Monk, όσο και στο άγαλμα του Μαύρου Βούδα. Στη συνέχεια, συγκεντρώνονται σ’ ένα δωμάτιο, περιμένοντας να δουν αν ο μοναχός θα δεχτεί τη προσφορά, εγκρίνοντας έτσι τη συμμετοχή τους.

Όταν μετά από ώρες αναμονής, φτάσει πλέον η στιγμή για να γίνει το τατουάζ, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να σφίξει γερά τα δόντια. Η διαδικασία είναι πραγματικά επίπονη και πραγματοποιείται με την ίδια μέθοδο εδώ κι εκατοντάδες χρόνια, δηλαδή ή με ένα καλάμι από μπαμπού, ή με μια αντίστοιχη μεταλλική βελόνα. Όσοι έχουν βρεθεί σε ένα tattoo studio της δύσης,  σίγουρα δεν θα μπορέσουν να διακρίνουν καμία ομοιότητα στη διαδικασία.

Πέρα από τα θέματα υγιεινής, μια ακόμα διαφορά είναι, ότι ασχέτως του πόνου, ο μοναχός δεν θα σταματήσει τη δερματοστιξία, παρά μόνο όταν πια έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο. Όσοι περιμένουν να κάνουν το δικό τους τατουάζ, εκτελούν χρέη βοηθού, για να διευκολύνουν το έργο του μοναχού, συνήθως τεντώνοντας το δέρμα το οποίο τρυπάει η βελόνα. Με αυτό το τρόπο, όλοι να συμμετέχουν σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.

Η ημέρα του φεστιβάλ ξεκινάει με τους μοναχούς να βγαίνουν στο προαύλιο του ναού ψέλνοντας τα Kata, δηλαδή προσευχές κι ευλογίες που ενεργοποιούν τις δυνάμεις των τατουάζ. Η ατμόσφαιρα αρχικά είναι άκρως κατανυκτική, όμως όσο περνάει η ώρα η κατάσταση αλλάζει. Πολλοί πιστοί κάτω από τον ήχο των προσευχών οδηγούνται σε έκσταση, αφού πιστεύουν ότι τους καταλαμβάνει το πνεύμα του τατουάζ που φέρουν.

tattoo13

Όσο εξελίσσεται η τελετή, σταδιακά αρχίζει κι επικρατεί πανδαιμόνιο. Πολλοί πιστοί φωνάζουν, χορεύουν, μάχονται αόρατους εχθρούς, και αντιγράφουν τις κινήσεις φιδιών, τίγρεων, και των λοιπών ζώων που έχουν επιλέξει  να τους προστατεύουν. Όταν πια τα τατουάζ συγκεντρώσουν αρκετή ενέργεια για να γίνουν πηγή προστασίας, οι πιστοί βγαίνουν από την κατάσταση που βρίσκονται, και επιστρέφουν στις δοξασίες.

Μπορεί η παρακολούθηση του φεστιβάλ των ιερών τατουάζ στο Wat Bang Phra, να μην ακούγεται διασκεδαστική, είναι όμως μια εμπειρία ξεχωριστή, που θα σας φέρει κοντά στη τοπική κουλτούρα. Ίσως έτσι κατανοήσετε καλύτερα γιατί στο μέλλον δεν θα επιτρέπεται σε τουρίστες να κυκλοφορούν στη Ταϊλάνδη με τατουάζ του Βούδα, χωρίς να είναι καλυμμένα.

tattoo12

Τα Βουδιστικά τατουάζ είναι ιερά, και η ύπαρξη τους για καλλωπιστικούς λόγους στη χώρα των χαμογελαστών ανθρώπων, θεωρείται βλασφημία.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s